Blog > Komentarze do wpisu

P帷zki z ziemniakami

T逝sty czwartek ju niebawem....a 瞠 moja rodzinka uwielbia p帷zki to i one goszcz nie tylko od 鈍i皻a. Przepis ten dosta豉m przed wielu laty od mojej s御iadki, pierwsza my郵 p帷zki z ziemniakami jak to b璠zie smakowa這...i okaza造 si bardzo puszyste i delikatne w smaku.

1 kg m彗i

700 g ugotowanych ziemniak闚

5 jaj

100 g dro盥篡

¾ szk. mleka

250 g margaryny

1 cukier waniliowy

3 造磬i cukru

2 造磬i spirytusu

szczypta soli

marmolada

t逝szcz do sma瞠nia ( u mnie tradycyjnie-smalec)

Z mleka dro盥篡 i 3造瞠k m彗i przygotowa rozczyn. Ziemniaki przepu軼i przez maszynk. Do m彗i doda rozczyn, cukier i waniliowy, roztrzepane jaja, roztopion margaryn, s鏊, zarobi ciasto. Pod koniec doda spirytus i ziemniaki. Ciasto pozostawi do wyro郾i璚ia.Nast瘼nie ciasto wy這篡 lekko rozwa趾owa i wykrawa p帷zki, pozostawi do wyro郾i璚ia, sma篡 na z這ty kolor. Ja p帷zki nadziewam przed sma瞠niem.

Wa積e:, je瞠li ciasto z byt mocno wyro郾ie to zrobi si rzadkie i b璠zie si mocno klei ( dodatek m彗i nie pomo瞠), je瞠li tak si stanie to radz upiec ciasto dro盥穎we ( to rada z w豉snego do鈍iadczenia).Gdy ciasto zwi瘯szy si o ok. ¼ zaczynamy formowa p帷zki. Jak p帷zki zbyt mocno przerosn to b璠 „pi造” t逝szcz ( ta rada odnosi si do ka盥ego przepisu na p帷zki).

124

czwartek, 12 lutego 2009, misiadk

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl