Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kokosowo- ma郵ankowe

Ju od d逝窺zego czasu przymierza豉m si do upieczenia tego ciasta. Przepis czyta豉m kilka razy i za ka盥ym razem zastanawia豉m si czy wato zadawa sobie trud. Czy aby nie wyjdzie zakalec, czy wierzch b璠zie si dobrze trzyma? Ale w sumie przepis 豉twy nie drogi, szybki do wykonania wiec spr鏏owa豉m, i mog powiedzie tylko jedno ( no mo瞠 raczej napisa;) ) pychota!!! Ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne przez kilka dni ( o ile wcze郾iej nie zniknie) a cytuj帷 autork mog tylko potwierdzi najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciep貫. Ja podaje przepis z ma造mi zmianami, a orygina znajdziecie tutaj.

200 g cukru

500 g m彗i

1 ma造 proszek do pieczenia

3 jaja

1 szk. ma郵anki, ( je瞠li jest g瘰ta, to dodajmy jeszcze ok. 1/3 szk.)

2 造磬i oleju

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie doda olej, ma郵ank a na koniec przesian m彗 razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wy這篡 na blach ( wym. 20x30) wyr闚na i posypa wi鏎kami kokosowymi. Piec ok. 35 min w 180*C,do tzw.( najlepiej sprawdzi patyczkiem- musi by suchy)

200 g drobnych wi鏎ek kokosowych

100 g cukru

Te dwa sk豉dniki dobrze po陰czy ze sob

Polewa:

80 g mas豉

100 ml mleka

Mas這 rozpu軼i w mleku, ca這嗆 podgrza do嗆 wysokiej temperatury.

Upieczone, ale jeszcze gor帷e ciasto polewamy gor帷 polew, pozostawiamy do wystygni璚ia.

ciasto kokosowo- ma郵ankowe

wtorek, 24 listopada 2009, misiadk

Polecane wpisy

  • Babka Gogo

    W鈔鏚 wielkanocnych s這dkich wypiek闚 nie mo瞠 zabrakn望 baby wielkanocnej, kt鏎a jest jednym z tradycyjnych wypiek闚 tego 鈍i皻a. A dzi prezentuje kolejn mo

  • Babka z ciasta parzonego

    Dzi zapraszam Was na babk dro盥穎w, kt鏎a ma okazj zago軼i na wielkanocnym stole, a 鈍i皻a zbli瘸j si wielkimi krokami. Babka dzi瘯i zaparzanej m帷e utrz

  • Ciasto porzeczkowe z migda這w bez

    Przed kilkoma dniami zerwa豉m ostatnie w tym roku porzeczki czerwone, kt鏎e z racji swojego obfitego owocowania powinny by godnie uhonorowane. Wiec postanowi豉

Komentarze
2009/11/24 17:38:38
Pi瘯ne, takie puchate:))wierze, ze jest pyszne, bo ma郵ankowe ciasta to "niebo w g瑿ie".
-
grazyna1961.only
2009/11/24 18:36:36
Ja te si czaj na to ciasto... Zach璚i豉 mnie :)
-
2009/11/24 19:37:05
lubi takie proste ciasta:) zazwyczaj bardzo smaczne:) pi瘯nie si prezentuje:)
-
2009/11/24 20:09:11
Aniu, dos這wnie "niebo w g瑿ie" :)
Gra篡nko, naprawd warto :)
Ilko, i takie jest, mo積a by rzec ekspresowe;)
-
olalala77
2009/11/24 20:45:55
Mi to si najbardziej ta polewa chyba podoba. Zreszt ca貫 ciasto jest super :). Bo kokosa uwielbiam!
-
gosiab_3
2009/11/24 22:23:52
kiedys pieklam czesto te lub bardzo podobne ciasto,pare lat temu dostalam na nie przepis od kolezanki stad,zawsze smakowalo wybornie,tylko pamietam,ze za te polewe robila po prostu smietanka ,ktora sie gorace ciasto polewalo,chyba musze sobie smaczek go odswiezyc :) pysznie spoglada z tego zdjecia :) :)
-
2009/11/25 07:38:11
Gosiu, w oryginalnym przepisie ( poda豉m link) jest 鄉ietanka, a ja go troch "odchudzi豉m". Piek豉m ze 鄉ietank i z mlekiem i w smaku nie widz r騜nicy, a par kalorii mniej :)
-
majanaboxing
2009/11/25 08:16:06
奸iczne , takie delikatne. Musi by pyszne :) Pozdrawiam
-
witchqueen
2009/11/25 10:30:14
mmmm ale smakowicie wygl康a, zrobie na niedziele:)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl