Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kokosowo- ma¶lankowe

Ju¿ od d³u¿szego czasu przymierza³am siê do upieczenia tego ciasta. Przepis czyta³am kilka razy i za ka¿dym razem zastanawia³am siê czy wato zadawaæ sobie trud. Czy aby nie wyjdzie zakalec, czy wierzch bêdzie siê dobrze trzyma³? Ale w sumie przepis ³atwy nie drogi, szybki do wykonania wiec spróbowa³am, i mogê powiedzieæ tylko jedno ( no mo¿e raczej napisaæ ;) ) pychota!!! Ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne przez kilka dni ( o ile wcze¶niej nie zniknie) a cytuj±c autorkê mogê tylko potwierdziæ najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciep³e. Ja podaje przepis z ma³ymi zmianami, a orygina³ znajdziecie tutaj.

 

200 g cukru

500 g m±ki

1 ma³y proszek do pieczenia

3 jaja

1 szk. ma¶lanki, ( je¿eli jest gêsta, to dodajmy jeszcze ok. 1/3 szk.)

2 ³y¿ki oleju

Jaja ubiæ z cukrem na puszyst± masê, nastêpnie dodaæ olej, ma¶lankê a na koniec przesian± m±kê razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wy³o¿yæ na blachê ( wym. 20x30) wyrównaæ i posypaæ wiórkami kokosowymi. Piec ok. 35 min w 180*C,do tzw.( najlepiej sprawdziæ patyczkiem- musi byæ suchy)

 

200 g drobnych wiórek kokosowych

100 g cukru

Te dwa sk³adniki dobrze po³±czyæ ze sob±

 

Polewa:

80 g mas³a

100 ml mleka

Mas³o rozpu¶ciæ w mleku, ca³o¶æ podgrzaæ do¶æ wysokiej temperatury.

Upieczone, ale jeszcze gor±ce ciasto polewamy gor±c± polew±, pozostawiamy do wystygniêcia.

 

ciasto kokosowo- ma¶lankowe

wtorek, 24 listopada 2009, misiadk

Polecane wpisy

  • Babka Gogo

    W¶ród wielkanocnych s³odkich wypieków nie mo¿e zabrakn±æ baby wielkanocnej, która jest jednym z tradycyjnych wypieków tego¿ ¶wiêta. A dzi¶ prezentuje kolejn± mo

  • Babka z ciasta parzonego

    Dzi¶ zapraszam Was na babkê dro¿d¿ow±, która ma okazjê zago¶ciæ na wielkanocnym stole, a ¶wiêta zbli¿aj± siê wielkimi krokami. Babka dziêki zaparzanej m±ce utrz

  • Ciasto porzeczkowe z migda³ow± bez±

    Przed kilkoma dniami zerwa³am ostatnie w tym roku porzeczki czerwone, które z racji swojego obfitego owocowania powinny byæ godnie uhonorowane. Wiec postanowi³a

Komentarze
2009/11/24 17:38:38
Piêkne, takie puchate:))wierze, ze jest pyszne, bo ma¶lankowe ciasta to "niebo w gêbie".
-
grazyna1961.only
2009/11/24 18:36:36
Ja te¿ siê czajê na to ciasto... Zachêci³a¶ mnie :)
-
2009/11/24 19:37:05
lubiê takie proste ciasta:) zazwyczaj bardzo smaczne:) piêknie siê prezentuje:)
-
2009/11/24 20:09:11
Aniu, dos³ownie "niebo w gêbie" :)
Gra¿ynko, naprawdê warto :)
Ilko, i takie jest, mo¿na by rzec ekspresowe;)
-
olalala77
2009/11/24 20:45:55
Mi to siê najbardziej ta polewa chyba podoba. Zreszt± ca³e ciasto jest super :). Bo kokosa uwielbiam!
-
gosiab_3
2009/11/24 22:23:52
kiedys pieklam czesto te lub bardzo podobne ciasto,pare lat temu dostalam na nie przepis od kolezanki stad,zawsze smakowalo wybornie,tylko pamietam,ze za te polewe robila po prostu smietanka ,ktora sie gorace ciasto polewalo,chyba musze sobie smaczek go odswiezyc :) pysznie spoglada z tego zdjecia :) :)
-
2009/11/25 07:38:11
Gosiu, w oryginalnym przepisie ( poda³am link) jest ¶mietanka, a ja go trochê "odchudzi³am". Piek³am ze ¶mietank± i z mlekiem i w smaku nie widzê ró¿nicy, a parê kalorii mniej :)
-
majanaboxing
2009/11/25 08:16:06
¦liczne , takie delikatne. Musi byæ pyszne :) Pozdrawiam
-
witchqueen
2009/11/25 10:30:14
mmmm ale smakowicie wygl±da, zrobie na niedziele:)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Rezeptebuch Küchenblogs Durszlak.pl