Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń z mięsa mielonego

Jest łatwa i szybka do wykonania, można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

700 g mięsa mielonego mieszanego ( ja miałam 400 g łopatki wieprzowej, 100 g wołowiny, 200 g boczku surowego)

1 bułka ( namoczona w wodzie lub mleku)

2 jaja

2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę

250 g sera żółtego, pokrojonego w kostkę

250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w ósemki

150 g papryki marynowanej pokrojonej w paski

Sól, pieprz do smaku

Olej do smażenia

Masło

Cebule zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki nie będą surowe, wystudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać, bułkę, jaja, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać pieczarki i ser żółty, wymieszać. Foremkę( ja użyłam tradycyjnej keksówki), wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do foremki wkładamy masę mięsną przekładając paskami papryki. Pieczeń równamy, na wierzch układamy wiórki masła, pieczemy ok. 45 minut w 190*C ( ja pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy wypływa ze środka pieczeni „surowy sok”).

 

pieczeń z mięsa mielonego

piątek, 26 lutego 2010, misiadk

Komentarze
2010/02/26 17:43:35
Podoba mi się ta pieczeń, więc biorę przepis :)
-
2010/02/26 20:36:11
swietne dodatki w srodku!
-
2010/02/26 21:16:10
najbardziej mi się podoba, że jest kolorowa i ma smaczne dodatki
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Rezeptebuch Küchenblogs Durszlak.pl