Blog > Komentarze do wpisu

Babka z ciasta parzonego

Dzi zapraszam Was na babk dro盥穎w, kt鏎a ma okazj zago軼i na wielkanocnym stole, a 鈍i皻a zbli瘸j si wielkimi krokami. Babka dzi瘯i zaparzanej m帷e utrzymuje d逝瞠j swoj 鈍ie穎嗆, a dodatek sk鏎ki pomara鎍zowej nadaje jej wspania造 aromat. Przepis podaj wg autora a w nawiasach s moje zmiany.

½ kg m彗i

4 鄴速ka

Jajo

1 szk. mleka

7 ½ dag dro盥篡 ( ja da豉m 5 dag)

7 ½ dag mas豉 (ja da豉m 10 dag)

15 dag cukru (ja da豉m 10 dag)

10 dag rodzynek ( ja da豉m 15 dag)

Cukier waniliowy

Sk鏎ka z cytryny

10 dag kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej( m鎩 dodatek)

Zagotowa ¾ szk. mleka i wrz帷ym zala szklank m彗i. Dro盥瞠 rozgnie嗆 i rozpu軼i w pozosta造m ciep造m mleku, odstawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e dro盥瞠 doda do zaparzonego i wystudzonego ciasta, po czym wyrabia, dosypuj帷 ok. jednej szk. m彗i. Przykry 軼iereczk i odstawi ciasto na ok. 30 minut do wyro郾i璚ia. 草速ka, jajo, cukier i waniliowy ubi na jednolita mas. Mas這 roztopi doda do ciasta nast瘼nie ubite 鄴速ka i bakalie ca這嗆 wyrabia na jednolita mas do czasu, kiedy b璠zie odstawa od r瘯i ( ja ciasto wyrabia豉m w maszynie do wypieku chleba u篡waj帷 programu do wyrabiania makaronu - sprawdzi這 si idealnie). Wyrobione ciasto pozostawi do wyro郾i璚ia a samo ciasto ma do嗆 lu幡 konsystencje. Form do babki wysmarowa mas貫m. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnic uformowa odpowiedni kszta速 ( zale篡 od formy) prze這篡 do foremki ( ciasta powinno by nie wi璚ej ni ½ foremki, gdy babka osi庵a do嗆 du篡ch rozmiar闚) pozostawi do wyro郾i璚ia, piec ok. 40 minut w 180-190*C. Babk po upieczeniu mo積a po豉 lukrem lub polew czekoladow

Przepis pochodzi z ksi捫ki „安i徠eczne Ciasta Dro盥穎we” Tadeusza Barowicza.

babka drozdzowa

poniedzia貫k, 04 kwietnia 2011, misiadk

Polecane wpisy

  • Ciasto porzeczkowe z migda這w bez

    Przed kilkoma dniami zerwa豉m ostatnie w tym roku porzeczki czerwone, kt鏎e z racji swojego obfitego owocowania powinny by godnie uhonorowane. Wiec postanowi豉

  • Cytrynowe orze德ienie

    Lato w pe軟i a z nim upa造, a ja na te upa造 proponuje takie ciasto, kt鏎e nas z pewno軼i orze德i . Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest dobrze sch這dzone w lod

  • Styropian

    Nazwa tego ciasta raczej nie zach璚a wypr鏏owania i jest, co najmniej kontrowersyjna, a patrz帷 na sk豉dniki zastanawia豉m si czy to mo瞠 si uda. Ot騜 ciasto

Komentarze
kulinarnespotkania
2011/04/04 19:57:33
ale pysznie wyglada babeczka:) chetnie bym siegnela po kawa貫czek do herbatki:)
-
izaa_a
2011/04/04 20:44:49
robi豉m w zesz造m roku...pyszna jest
-
majanaboxing
2011/04/04 22:51:13
Pysznie wygl康a ta babeczka!:)
-
6benek
2012/03/16 11:44:06
Robi wra瞠nie tak sporz康zona babka
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl