Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z zielonymi szparagami



500 g zielonych szparag闚

1 p豉ska 造瞠czka mas豉

½ 造瞠czki soli

½ 造瞠czki cukru

250g ry簑

2 造磬i oleju lub oliwy

2 szalotki lub zwyk豉 cebula

50 ml bia貫go wina

750 ml wywaru warzywnego lub delikatnego drobiowego

S鏊, pieprz

Szparagi myjemy, zdrewnia貫 cz窷ci odcinamy. Zagotowujemy wod z mas貫m, sol i cukrem, dodajemy szparagi gotujemyna ma造m ogniu ok. 10 min (maj pozosta lekko twardawe). Po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy w mniejsze kawa趾i.

Szalotki obieramy kroimy w drobna kostk. Ry, cebul podsma瘸my „na szkl帷o” ca造 czas mieszaj帷, aby cebula nie zbr您owia豉. Do podsma穎nego ry簑 wlewamy wino i gotujemy do czasu, a si „wygotuje”, (ale pozostanie nam smak)nast瘼nie dolewamy wywar porcjami( podzieli) na 5-6 razy i gotujemy na ma造m ogniu, co pewien czas mieszaj帷, aby ca這嗆 si nie przypali豉. Pod koniec gotowania dodajemy szparagi. Danie serwujemy na ciep這, przed podaniem mo積a posypa serem typu parmezan. 

risotto z zielonymi szparagami

risotto z zielonymi szparagami 1

czwartek, 16 czerwca 2011, misiadk

Polecane wpisy

  • Piecze z mi瘰a mielonego

    Jest 豉twa i szybka do wykonania, mo積a j je嗆 zar闚no na zimno jak i na ciep這. 700 g mi瘰a mielonego mieszanego ( ja mia豉m 400 g 這patki wieprzowej, 100 g w

  • Placki z cukini

    Ok. 700 g cukini 2 jaja 3 czubate 造磬i m彗i pszennej Cebula 1-2 z帳ki czosnku S鏊 Pieprz Cukinie trzemy na tarce o du篡ch oczkach, lekko solimy po ok. 30 min

  • Sma穎na cukinia

    Ekspresowe danie, dla smakoszy cukini Cukinia S鏊 Pieprz Czosnek (mo積a go pomin望) Olej Cukinie kroimy w 0,5 cm plastry, solimy, posypujemy pieprzem. Na patel

Komentarze
tu-tusia
2011/06/16 12:29:16
Takie risotto jest wyborne :)
-
2011/06/16 17:14:42
Misiu risotto prezentuje sie pieknie ....musz sie kiedy pokusi i w ko鎍u je zrobi ...bo w 篡ciu jeszcze nie jad豉m tej potrawy:) pozdrawiam
-
6benek
2012/11/20 20:00:38
Wybornie wygl康a i pewnie tak te smakuje
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl