czwartek, 08 wrze郾ia 2011



To ju ostanie tegoroczne bor闚ki, kt鏎e pi瘯nie i obficie obrodzi造. Wi瘯szo嗆 z nich zosta這 zjedzone „prosto z krzaka”, bo takie najsmaczniejsze, cho d瞠m, czy babeczki tez znalaz造 swoich wielbicieli. Lecz tym razem tak na zako鎍zenie postanowi豉m zrobi co dla och這dy w upaln niedziel i tak niewiele my郵帷 i po przegl康ni璚iu zawarto軼i lod闚ki pad這 na bor闚kowy sernik na zimno.

Sp鏚:

Jako spodu u篡豉m biszkopt闚, kt鏎e by造 do嗆 mocno zeschni皻e. Namoczy豉m je w:

Sok z jednej do嗆 du瞠j cytryny

1szk. przegotowanej wody

1 czubata 造磬a cukru

Sk豉dniki po陰czy ze sob, biszkopty moczy przez chwil, nast瘼nie uk豉da jeden obok drugiego( mo積a do tego u篡 tortownicy, ja u篡wam tzw. opaski do tort闚).

1 kg sera bia貫go (ja u篡豉m wiaderkowego firmy Wielu, kt鏎y jest bardzo g瘰ty)

1 kubek jogurtu naturalnego (400 g)

Te dwa sk豉dniki po陰czy ze sob

Warstwa bor闚kowa:

Ok. 300 g bor闚ek

2 造磬i cukru

4 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczonej w 1ml wody (ja u篡wam 瞠latyny firmy oteker)

Bor闚ki nale篡 podsma篡 w raz z cukrem(tj. na d瞠m)wystudzi i zmiksowa.

Do bor闚ek dodajemy ok. 1/3 masy serowej, 瞠latyn ca這嗆 陰czymy za pomoc miksera. Mas wylewamy na przygotowany sp鏚 i wstawiamy do lod闚ki. Masa musi nam dobrze zastygn望, tzn. zrobi si twarda.

Bia豉 masa:

2/3 masy serowej

2造磬i cukru pudru

2 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczonej w 50 ml wody

Ser mieszamy cukrem pudrem i 瞠latyn za pomoc miksera, gotow mas wyk豉damy na mas bor闚kow wk豉damy do lod闚ki do ca趾owitego zastygni璚ia.

Uwaga:

Jako spodu mo瞠my u篡 gotowego biszkoptu lub spodu z ciastek.

Ilo嗆 瞠latyny mo瞠 odbiega od tej podanej w przepisie, zale篡 to od g瘰to軼i masy serowej. Tutaj moja rada:, je瞠li nie jeste鄉y pewni czy masa b璠zie dostatecznie twarda. Nale篡 w這篡 zwyk造 deserowy talerzyk od zamra瘸rki/ zamra瘸lnika na minimum 30 minut, i na tak wych這dzony talerzyk w這篡 ok. 1 造磬i gotowej masy, kt鏎a zacznie nam do嗆 szybko zastyga. W taki spos鏏 mo瞠my ekspresowo okre郵i czy dodali鄉y wystarczaj帷 ilo嗆 瞠latyny i odpowiednio szybko zadzia豉.

Ilo嗆 cukru mo瞠my dowolnie zmienia wg swoich upodoba, z ej podanej ciasto nie nale篡 do s這dkich.

Wierzch posypa豉m wi鏎kami kokosowymi.

sernik bor闚kowy

sernik borowkowy1

sobota, 23 lipca 2011

Mocno czekoladowe ciastka, szybkie do wykonania a jeszcze szybsze do zjedzenia, o czym si przekona豉m, gdy chcia豉m zrobi zdj璚ie a w puszcze zobaczy豉m dno z kilkoma przedstawicielami. Ciastka po upieczeniu mia造 zosta udekorowane bia陰 czekolad, dekorowa nie mia豉m ju, co a czekolada zostanie zu篡ta do kolejnego wypieku...

125 g mas豉

150 g cukru pudru, (je瞠li b璠ziemy dodawa gorzk czekolad to ilo嗆 cukru jest odpowiednia w przypadku mlecznej czekolady doda豉bym znaczniej mniej, chyba, 瞠 kto lubi bardzo s這dkie wypieki)

1 jajo

Cukier waniliowy (pomin窸am)

50 g ciemnego kakao

175 g maki ( ja da豉m 200 g, moja masa wydawa豉 mi si do嗆 rzadka)

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g utartej czekolady gorzkiej lub mlecznej (ja da豉m samej gorzkiej a utar豉m na tradycyjnej tarce do jarzyn o grubych oczkach)

Mas這 utrze z cukrem i waniliowym na g豉dk mas, doda jajo, m彗 proszek do pieczenia i kakao wyrobi mas. Na ko鎍u doda utart czekolad. Ciasto formowa w ma貫 kulki uk豉da w odst瘼ach na blasze( u mnie ok. 3 cm gdy ciasto by這 do嗆 lu幡e) piec 12 minut w 180*C.

Przepis pochodzi z tej strony poda豉m go w oryginale( na tyle jak uda這 mi si przet逝maczy). W nawiasach poda豉m moje zmiany i sugestie.

ciastka zekoladowe

poniedzia貫k, 20 czerwca 2011

W tym roku na pobliskich polach zakwit豉 pi瘯nie pachn帷a facelia. Widok jest tak przepi瘯ny, 瞠 grzechem by by這 nie uwieczni tego nie codziennego widoku. Co prawda zdj璚ia nie s w stanie odda tego pi瘯na a co najwa積iejsze cudownego zapachu, ale wystarczy uruchomi swoja wyobra幡ie, aby poczu delikatno嗆 tej ro郵iny.

facelia kolaz

facelia2

facelia pszczola

Spaceruj帷 nad polami mo積a us造sze niebywa造 szum, nie nie by to szum drzew, kt鏎y wiatr 鈍ista mi璠zy li嗆mi, lecz szum pracowitych pszcz馧, gdy facelia ma jeszcze jedn ogromn zalet, jest to ro郵ina miododajna. A pod smuk造mi brzozami mo積a z dala zauwa篡 dachy uli. I tak marz帷 po cichutku... maj帷 nadziej... 瞠 uda mi si zakupi faceliowy mi鏚...

facelia ule

rzeka facelia

czwartek, 16 czerwca 2011



500 g zielonych szparag闚

1 p豉ska 造瞠czka mas豉

½ 造瞠czki soli

½ 造瞠czki cukru

250g ry簑

2 造磬i oleju lub oliwy

2 szalotki lub zwyk豉 cebula

50 ml bia貫go wina

750 ml wywaru warzywnego lub delikatnego drobiowego

S鏊, pieprz

Szparagi myjemy, zdrewnia貫 cz窷ci odcinamy. Zagotowujemy wod z mas貫m, sol i cukrem, dodajemy szparagi gotujemyna ma造m ogniu ok. 10 min (maj pozosta lekko twardawe). Po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy w mniejsze kawa趾i.

Szalotki obieramy kroimy w drobna kostk. Ry, cebul podsma瘸my „na szkl帷o” ca造 czas mieszaj帷, aby cebula nie zbr您owia豉. Do podsma穎nego ry簑 wlewamy wino i gotujemy do czasu, a si „wygotuje”, (ale pozostanie nam smak)nast瘼nie dolewamy wywar porcjami( podzieli) na 5-6 razy i gotujemy na ma造m ogniu, co pewien czas mieszaj帷, aby ca這嗆 si nie przypali豉. Pod koniec gotowania dodajemy szparagi. Danie serwujemy na ciep這, przed podaniem mo積a posypa serem typu parmezan. 

risotto z zielonymi szparagami

risotto z zielonymi szparagami 1

poniedzia貫k, 13 czerwca 2011



Ciasto:

500g m彗i

250 ml mleka (ciep貫go)

20 g dro盥篡 (ja u篡wam 鈍ie篡ch)

70 g mas豉 lub margaryny (roztopiony)

2 jaja (jedno jajo pozostawiamy do posmarowania gotowych bu貫k przed pieczeniem)

1 p豉ska 造瞠czka cukru

1 造瞠czka soli

Do ok. 50 ml mleka dodajemy 造磬 m彗i, cukier i dro盥瞠 sk豉dniki 陰czymy ze sob i zostawiam do wyro郾i璚ia. Nast瘼nie do wyro郾i皻ego zaczynu dodajemy reszt sk豉dnik闚 i zarabiamy ciasto, pozostawiamy do wyro郾i璚ia na ok. 30 minut.

Nadzienie:

300 g pomidor闚 obranych ze sk鏎ki, pozbawianych nasion i pokrojonych w ma陰 kostk

200 g sera feta pokrojony w drobna kostk

Bazylia lub pesto (ja da豉m 1 czubat 造瞠czk pesto i 1 czubat 造磬 posiekanej bazylii)

S鏊, pieprz

2 造磬i oliwy lub oleju

Wszystkie sk豉dniki mieszamy ze sob doprawiamy do smaku pieprzem i sol( soli nie za du穎, gdy ser jest do嗆 s這nawy)

Wyro郾i皻e ciasto wyk豉damy na stolnic posypan m彗, wa趾ujemy na ok.7 mm grubo軼i wykrawamy czym okr庵造m( ja mam pude趾o o ok. 9cm 鈔ednicy i wysz這 mi 12 sztuk). Na tak wyci皻e ciasto nak豉damy farszu i sklejamy boki (tj. pierogi) uk豉damy na blasze w ok. 4 cm odst瘼ach . Gotowe pozostawiamy na ok. 20 min do wyro郾i璚ia, po czym smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy ok. 30 min w 180*C, najlepiej smakuj jeszcze ciep貫.

bu趾i nadziewane pomidorami i serem feta

bu趾i nadziewane pomidorami i serem feta

poniedzia貫k, 16 maja 2011

150 g mielonych migda堯w

150 g m彗i

1 造瞠czka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem)

150 g suszonych moreli (pokrojonych w drobn kostk)

100 g cukru

1 造瞠czka cukru waniliowego

2 jaja

70 g mas豉

70 g margaryny

Mas這, margaryn i cukier ubi na krem dodaj帷 kolejno jajka. M彗 i proszek do pieczenia przesia przez sito. Do masy kremowej wsypa suche sk豉dniki, ca這嗆 po陰czy ze sob w jednolit mas(najlepiej wykonuje si to za pomoc miksera). Gotowe ciasto wyk豉damy na blaszk (wy這穎n papierem do pieczenia) 造瞠czk, zostawiaj帷 odst瘼y ok. 2 centymetrowe po mi璠zy kolejnymi ciastkami, gdy podczas pieczenia ciastka troch si „rozlewaj”. Pieczemy ok. 11- 13 minut w 180 *C.

ciastka migda這wo- morelowe

pi徠ek, 08 kwietnia 2011

W鈔鏚 wielkanocnych s這dkich wypiek闚 nie mo瞠 zabrakn望 baby wielkanocnej, kt鏎a jest jednym z tradycyjnych wypiek闚 tego 鈍i皻a. A dzi prezentuje kolejn moj propozycj- babka GoGo, na kt鏎a przepis znalaz豉m w ksi捫ce „Przepisy Czytelnik闚- Lato”. Przepis podaj wg orygina逝 a w nawiasach s moje zmiany.

6 jaj

Cukru tyle ile wa篡 6 jaj

M彗i tyle ile wa膨 4 jaja

Mas豉 tyle ile wa膨 2 jaja

Cukier waniliowy

1 造瞠czka proszku do pieczenia(czubata)

1 造磬a kakao + 2 造磬i mleka (m鎩 dodatek)

Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywna pian, doda cukier i cukier waniliowy i dalej ubija. Gdy cukier prawie si rozpu軼i doda 鄴速ka i jeszcze ubija przez ok. minut, M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, dodawa po 2 造磬i do ubitych jaj i miesza( nale篡 to robi do嗆 delikatnie, aby jaja nam nie opad造), na ko鎍u dodajemy roztopione mas這. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾a tart formy. Pieczemy oko這 45 min w 180C*.

M鎩 dodatek: do formy przela豉m ¾ ciasta, do ¼ doda豉m kakao i 2 造磬i mleka. Kakaowe ciasto wyla豉m na wierzch i za pomoc widelca przemiesza豉m ciasto.

babka gogo

poniedzia貫k, 04 kwietnia 2011

Dzi zapraszam Was na babk dro盥穎w, kt鏎a ma okazj zago軼i na wielkanocnym stole, a 鈍i皻a zbli瘸j si wielkimi krokami. Babka dzi瘯i zaparzanej m帷e utrzymuje d逝瞠j swoj 鈍ie穎嗆, a dodatek sk鏎ki pomara鎍zowej nadaje jej wspania造 aromat. Przepis podaj wg autora a w nawiasach s moje zmiany.

½ kg m彗i

4 鄴速ka

Jajo

1 szk. mleka

7 ½ dag dro盥篡 ( ja da豉m 5 dag)

7 ½ dag mas豉 (ja da豉m 10 dag)

15 dag cukru (ja da豉m 10 dag)

10 dag rodzynek ( ja da豉m 15 dag)

Cukier waniliowy

Sk鏎ka z cytryny

10 dag kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej( m鎩 dodatek)

Zagotowa ¾ szk. mleka i wrz帷ym zala szklank m彗i. Dro盥瞠 rozgnie嗆 i rozpu軼i w pozosta造m ciep造m mleku, odstawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e dro盥瞠 doda do zaparzonego i wystudzonego ciasta, po czym wyrabia, dosypuj帷 ok. jednej szk. m彗i. Przykry 軼iereczk i odstawi ciasto na ok. 30 minut do wyro郾i璚ia. 草速ka, jajo, cukier i waniliowy ubi na jednolita mas. Mas這 roztopi doda do ciasta nast瘼nie ubite 鄴速ka i bakalie ca這嗆 wyrabia na jednolita mas do czasu, kiedy b璠zie odstawa od r瘯i ( ja ciasto wyrabia豉m w maszynie do wypieku chleba u篡waj帷 programu do wyrabiania makaronu - sprawdzi這 si idealnie). Wyrobione ciasto pozostawi do wyro郾i璚ia a samo ciasto ma do嗆 lu幡 konsystencje. Form do babki wysmarowa mas貫m. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnic uformowa odpowiedni kszta速 ( zale篡 od formy) prze這篡 do foremki ( ciasta powinno by nie wi璚ej ni ½ foremki, gdy babka osi庵a do嗆 du篡ch rozmiar闚) pozostawi do wyro郾i璚ia, piec ok. 40 minut w 180-190*C. Babk po upieczeniu mo積a po豉 lukrem lub polew czekoladow

Przepis pochodzi z ksi捫ki „安i徠eczne Ciasta Dro盥穎we” Tadeusza Barowicza.

babka drozdzowa

pi徠ek, 04 lutego 2011

S to jedne z moich ulubionych ciasteczek z dzieci雟twa, kt鏎e moja mama dla odmiany sama nie piek豉 tylko kupowa豉 w pobliskiej cukierni. Pami皻am, 瞠 jako dziecko zawsze si zastanawia jak te ciastka s pieczone, 瞠 na wierzchu powstaje taki cienki bezik a d馧 co takiego przypominaj帷ego biszkopt, a do czasu, kiedy sama je upiek豉m.

3 jaja

250 g cukru pudru

250 g m彗i

½ 造瞠czki mielonego any簑

Rozdzieli 鄴速ka od bia貫k. 草速ka z cukrem ubi na puszyst mas, a masa otrzyma kolor delikatnie 鄴速y. Bia趾a ubi na sztywno. Do masy 鄴速kowej doda pian i delikatnie wymiesza. Any po陰czy w raz z m彗, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej i delikatnie miesza. Worek cukierniczy nape軟i mas, wyciska ma造mi porcjami na blach wy這穎na papierem zostawiaj帷 przerw ok. 2 centymetry po miedzy ciastkami. Ciasto pod czas pieczenia troch si „rozp造wa” tak przygotowane ciastka nale篡 zostawi do „wyschni璚ia” najlepiej przez noc w temperaturze pokojowej. Nast瘼nego dnia nale篡 je upiec w temperaturze 150*C przez ok. 20 minut na 鈔odkowej szynie piekarnika.

Uwaga temperatura i czas pieczenia mo瞠 troch odbiega od podanego, zale篡 od piekarnika (moja kole瘸nka piek豉 przez prawie trzydzie軼i minut)

毒鏚這 przepisu.

ciastka anyzkowe

15:26, misiadk
Link Komentarze (17) »
poniedzia貫k, 31 stycznia 2011

I nadszed czas ... i w ko鎍u zrobi豉m zdj璚ie i prezentuje zgodnie z zapowiedzi(tylko nie s康zi豉m, 瞠 tak d逝go b璠zie to trwa這, za co przepraszam)

A zamiast gotowego pesto u篡豉m:

ok. 70 g suszonych pomidor闚 w zalewie z oleju

3 z帳ki czosnku

ok. 6 造瞠k oleju z zalewy z pomidor闚

szczypta soli

ewentualnie ok. ¼ szk. ciep貫j wody

Ca這嗆 w這篡豉m do blendera i zmiksowa豉m, je瞠li pesto b璠zie zbyt g瘰te nale篡 doda oleju ja dola豉m wody.

Moje pesto wysz這 do嗆 ciemne, gdy takie by造 pomidory(nie dodawa豉m 瘸dnego barwnika!)

W przygotowaniu bagietki nale篡 post瘼owa wg tego przepisu.

kolorowa bagietka II

鈔oda, 19 stycznia 2011

Ostatnio zakocha豉m si w smaku migda堯w, a jak migda造 to oczywi軼ie marcepan, i likier amaretto... Po czymu鈍iadomi豉m sobie, 瞠 dawno nie robi豉m sernika na zimno, a ciekawo嗆 smaku sernika o smaku amaretto sk這ni這 mnie do ma貫j tw鏎czo軼i, kt鏎 prezentuje poni瞠j.

1 kg sera(ja u篡豉m wiaderkowego z Wielunia)

¾ szk. mleka w proszku(niebieskiego)

ok. ½ szk. syropu amaretto (ja mam z firmy Monin)

瞠latyna(do zwi您ania ½ l wody u mnie wysz這 3 造瞠czki)

2 造磬i p豉tk闚 migda這wych, upra穎nych na suchej patelni

3 造磬i s豉bej kawy(doda豉m j do koloru, a smak jest raczej s豉bo wyczuwalny)

疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i wody. Ser陰czymy z mlekiem w proszku(u篡waj帷 do tego miksera), nast瘼nie dodajemy syrop, kaw, a na ko鎍u 瞠latyn. Ca這嗆 陰czymy w jednolit mas, wyk豉damy na biszkopt, posypujemy upra穎nymi p豉tami migda這wymi, odstawiam do lod闚ki na kilka godzin, aby ca這嗆 st篹a豉.

Jako spodu u篡豉m biszkoptu(przepis tutaj, nale篡 zmniejszy sk豉dniki o po這w i pomin望 kakao zast瘼uj帷 je m彗, ja piek豉m w tortownicy o 鈔ednicy 26 cm).

zimny sernik amaretto

pi徠ek, 07 stycznia 2011

Prosty i do嗆 szybki wypiek, je瞠li tylko posiadamy gotowe ciasto francuskie.

Opakowanie ciasta francuskiego

70 g mielonych migda堯w

50 masy marcepanowej

1 ma貫 jajo

2 造磬i syropu migda這wego

Mas marcepanow lekko rozgrza(szybciej i 豉twiej po陰czy si z innymi sk豉dnikami, ja to robi w kuchence mikrofalowej), do rozgrzanej masy dodaje reszt sk豉dnik闚. Powinna powsta do嗆 g瘰ta masa. Na roz這穎ne ciasto francuskie rozsmarowujemy r闚nomiernie mas marcepanow. Kroimy na ok. 1,5 cm paski. Pojedyncze paski skr璚amy a powstanie spr篹ynka, nast瘼nie sk豉damy formuj帷 precelki. Pieczemy ok. 12-15 min w 210*C.

precelki marcepanowe

wtorek, 04 stycznia 2011

Co prawda to cappucino nie ma zbyt wiele z tym oryginalnym, ale w ko鎍u najcz窷ciej to i tak smak jest najwa積iejszy, a ciekawe w tym przepisie to, i mo瞠my stworzy ca陰 gam smak闚. Mo瞠 te by doskona造m prezentem, mimo i 鈍i皻a mamy ju za sob, to jest tyle okazji do obdarowywania naszych bliskich. Sam przepis pochodzi z mojej ulubionej strony(廝鏚這 przepisu) i g堯wne proporcje podaje jak w oryginale(w nawiasach s moje zmiany), a te „smakowe” pozostawiam do w豉snej tw鏎czo軼i( moje cappuccino jest z nutk kardamonu).

300g mleka w proszku do kawy

350g cukru pudru( ja da豉m 200g)

70g ciemnego kakao(da豉m 50g, gdy moje kakao jest bardzo ciemne)

70g kawy rozpuszczalnej(da豉m 100g)

Sk豉dniki po陰czy ze sob zamkn望 w szczelnym opakowaniu

domowe cappuccino

鈔oda, 01 grudnia 2010

Cudownie pachn帷e kokosem i czekolad, 鈔odek mi璚iutki a boki chrupi帷e. Ciasteczka s 豉twe i szybkie do wykonania, co jest du膨 zalet.Przepis znalaz豉m tutaj, w nawiasach s moje zmiany, kt鏎e wprowadzi豉m. Po upieczeni ciastka znakomicie si przechowuj( u mnie przez 2 tygodnie zamkni皻e w puszce, p騧niej zosta造 tylko okruszki)

Zanim przejd do przepisu chcia豉m wszystkim podzi瘯owa, kt鏎zy zagl康ali na mojego bloga, mimo i przez pewien czas nie ukazywa造 si nowe przepisy.

125 g mas豉 ( ja da豉m 60 g mas豉 i 60 g margaryny)

125 g cukru ( ja da豉m 100g cukru)

1 jajko

175 g wi鏎k闚 kokosowych

75 g m彗i

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

100 g posiekanej gorzkiej czekolady( ja da豉m 60 g)

Mas這 i cukier ubi mikserem na puszysta mas nast瘼nie doda jajko, na ko鎍u doda pozosta貫 sk豉dniki. Gotowe ciasto pozostawi w zimnym miejscu, na co najmniej 1 godz. ( ja wstawi豉m do lod闚ki na ok. 30 min). Po wystudzeniu nabiera ciasto 造瞠czk uk豉da na blasze ma貫 kopczyki, pozostawiaj帷 ok. 3 centymetrowe odst瘼y, gdy ciastka podczas pieczenia rozp造waj si. Piec ok. 10- 12 min w 180*C.

ciastka kokosowo- czekoladowe

pi徠ek, 10 wrze郾ia 2010

Czyli co, co lubi- szybkie, smaczne ma wiele zastosowa, dodatek rukoli sprawia, 瞠 ca這嗆 nabiera ciekawego smaku i aromatu. Potrawa mo瞠 by podawana jako samodzielne danie, jako sos, czy nawet jako sa豉tka na ciep這. W przepisie nie podaje proporcji, gdy ka盥y mo瞠 wg w豉snego smaku dobiera ilo軼i sk豉dnik闚.

Pomidory(ja u篡豉m malin闚ek, kt鏎e zawiera造 do嗆 spor ilo嗆 wody)

Rukola

Czosnek

Olej, oliwa, mas這

S鏊, pieprz

pomidor i rukola

Pomidory nale篡 sparzy w gor帷ej wodzie, obieramy ze sk鏎ki i usuwamy nasiona, kroimy w do嗆 du膨 kostk, czosnek obieramy kroimy w drobna kosteczk, rukole mo積a pozostawi w ca這軼i lub tez przekroi w mniejsze kawa趾i. Czosnek podsma瘸my lekko ma dowolnym t逝szczu, nast瘼nie dodajemy pomidory, ca這嗆 sma篡my na do嗆 du篡m ogniu przez ok. 2-3 min 軼i庵amy z ognia, na koniec dodajemy rukole(wystarczy jak si tylko lekko sparzy w gor帷ych pomidorach)doprawiamy sol i pieprzem. Mo積a doda zi馧, ja jednak pomin窸am, gdy Rudola ma ju wyrazisty smak

pomidor i rukola

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl