鈔oda, 28 stycznia 2009

Gdy nie masz, co zrobi z gotowanym mi瘰em z roso逝, to ta zapiekanka jest trafionym pomys貫m na szybki obiad. Przepis ten dosta豉m od mojej cioci.

Mi瘰o gotowane (ok. 300g)

3 marchewki

1 ma豉 pietruszka

1/2 ma貫go selera

1 du瘸 cebula

przecier pomidorowy ok. ½ litra

100 g sera 鄴速ego

zio豉 prowansalskie

s鏊

pieprz

papryka s這dka i ostra

ew. vegeta

olej

200g suchego makaronu ( u mnie 鈍iderki)

Makaron ugotowa. Warzywa zetrze na tarce o grubych oczkach, cebule pokroi, mi瘰o zmieli (ja rozdrabniam to w blenderze). Na patelni rozgrza olej, podsma篡 chwil cebule, nast瘼nie doda warzywa, podsma篡. Do warzyw doda mi瘰o przecier, doprawi wg uznania, a na ko鎍u doda makaron, wymiesza. Ca這嗆 posypa utartym serem, zapiec. Ja u篡wam do tego patelni z podw鎩nym dnem, ca這嗆 nakrywam pokryw na ok.. 15 min i pozostawiam na ma造m ogniu. Zapiekank mo積a zapiec w piekarniku wtedy smak jest lepszy.Smacznego

zapiekanka

19:18, misiadk
Link Komentarze (2) »
wtorek, 27 stycznia 2009

Przepis na to ciasto znalaz豉m gazecie „Przy郵ij Przepis” nie wiele my郵帷 zacz窸am je robi...i klops za nic w 鈍iecie m鎩 mikser nie m鏬 uci庵n望 tego ciasta, przypomina這 to czarn glin a nie murzynka.Po szybkim zastanowieniu i dodaniu kolejnej szklanki mleka zacz窸o co wychodzi. Po upieczeniu prze這篡豉m go kremem wi郾iowym, i to by ju m鎩 pomys.. Przepis ten jest po mojej modyfikacji a efekt mo積a zobaczy ni瞠j i sami go oce鎍ie.

500g m彗i

3 jaja (bia趾a osobno)

200 g cukru

50 g margaryny

0,5 l mleka

1 ma造 proszek do pieczenia

2 czubate 造磬i kakao

Margaryn utrze z cukrem, dodawa po jednym 鄴速ku. Sypkie produkty przesia przez sito, dodawa na przemian z mlekiem do masy jajecznej na koniec doda ubit pian z bia貫k. Ciasto wy這篡 do tortownicy piec ok. 50 min w temp180*C.

Krem:

0,5 kostki margaryny

1 ma造 s這iczek d瞠mu wi郾iowego

1/2 galaretki wi郾iowej

Mi瘯k margaryn ubi mikserem, dodawa po 造盧e d瞠mu ( lekko go rozgrza), na koniec galaretk rozpuszczon w niewielkiej ilo軼i wody.

Ciasto prze這篡 kremem, mo積a pola polew czekoladow (ja ju nie zd捫y豉m ...)

murzynek

 

poniedzia貫k, 26 stycznia 2009

Moje dwa szalone psy

psy

19:18, misiadk
Link Komentarze (1) »
czwartek, 22 stycznia 2009

Od pewnego czasu przymierza豉m si do wygl康u mojego blogu i zawsze cos sta這 na przeszkodzie... A w ko鎍u skorzysta豉m z gotowego projektu i efekt nawet niez造. Ja pewnie kiedy zabior si za w豉sny „wyst鎩” mojego blogu, jak sko鎍zy si sesja egzaminacyjna...

18:47, misiadk
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 stycznia 2009

Od pewnego czasu pracowa豉m nad tym przepisem... a dosz豉m do fazy ko鎍owej, kt鏎 wida poni瞠j.

400 g m彗i

200 g cukru

5 jaj

150 g margaryny

200 g kwa郾ej 鄉ietany 12 %

1 ma造 proszek do pieczenia

50 g mielonych orzech闚 w這skich

500 g dowolnych bakalii

Margaryn ubi z cukrem na puch dodaj帷 po jednym jaju, nie przerywaj帷 ubijania dodawa 鄉ietan na przemian z sypkimi produktami. Na koniec doda bakalie, wy這篡 do foremek, piec ok. 40 min w 170*C. Mielone orzechy powoduj, 瞠 ciasto jest ciemniejsze, ale tez d逝瞠j zachowuje swoj 鈍ie穎嗆.

keks

鈔oda, 14 stycznia 2009

200 g cukru

125 g mas豉 lub margaryny

125 g m彗i

125 g orzech闚 laskowych mielonych

100 g czekolady gorzkiej mielonej

2 造瞠czki proszku do pieczenia

1/2 造瞠czki cynamonu

wi郾ie wydrylowane lub inne owoce (mog by z kompotu, mro穎ne lub 鈍ieze )

Mas這 ubi z cukrem na krem dodaj帷 po jednym jaju, nastepnie dodawa sypkie sk豉dniki. Dobrze wymiesza, ciasto wy這篡 do tortownicy na wierzch u這篡 owoce, piec ok 40-45 min. w temp 175*C. Smacznego.

鈔oda, 07 stycznia 2009

Ciasto to d逝go jest wilgotne nawet do tygodnia o ile zd捫y........

2 szk. m彗i

1/2szk. cukru

1/3 szk. miodu

100g czekolady gorzkiej

110g margaryny

2 jaja

1 造磬a kawy rozpuszczalnej

150g daktyl bez pestki

¾ szk. wody

1 ma造 proszek do pieczenia

W rondelku zagotowa wod rozpu軼i w niej kaw, do tego doda daktyle ( daktyle musz nasi彗n望 p造nem- powstanie g瘰ta konsystencja). Margaryn i czekolad rozpu軼i doda cukier- wystudzi. Do zimnej masy dodawa po jednym jaju ca造 czas mieszaj帷, nast瘼nie mi鏚, daktyle na koniec m彗 i proszek do pieczenia. Ca這嗆 dobrze po陰czy ( ja to ciasto ubijam mikserem), wy這篡 do tortownicy. Piec 45 min w temp 180*C.Po wystudzeniu mo積a pola polew.Smacznego.

daktylowe

wtorek, 06 stycznia 2009

garus

Zupa ta pochodzi z G鏎nego 奸御ka nie jest to oryginalny przepis ( nie mog sobie wyobrazi suszonych owoc闚 z ziemniakami ) Najlepiej smakuje zim.

Owoce suszone:

Morele

奸iwki

Gruszki

Jab趾a

Rodzynki

U mnie ok. ½ kg na ok. 3l wody

Cukier

1 budy waniliowy

Owoce wyp逝ka, pokroi w mniejsze kawa趾i – ugotowa. Mi瘯kie owce troch roztrzepa doprawi cukrem wg uznania i zag窷ci budyniem waniliowym. Mo積a podawa z kwa郾 鄉ietan.

 

17:22, misiadk , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 stycznia 2009

Biszkopt:

7 jaj

180 g m彗i pszennej

30 g m彗i ziemniaczanej

210 g cukru

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a oddzieli do 鄴速ek. Ubi bia趾a na sztywno doda cukier, gdy si cukier prawie rozpu軼i doda 鄴速ka, ca這嗆 ubi na sztywno. Do ubitych jaj dodawa m彗i i proszek do pieczenia i delikatnie miesza. Piec ok. 40 min w 180*C.

Masa serowa:

1 kg sera bia貫go ( u mnie 1 wiaderko serka homogenizowanego )

½ szk. cukru

瞠latyna ( na ½ l wody)

1 szk. mleka w proszku

3-4 造磬i kawy rozpuszczalnej

100 g margaryny

 

Ser ubijamy z margaryna, cukrem nastepnie dodajemy mleko w proszku. Na koniec esencje z kawy oraz 瞠latyn, dobrze mieszamy.

Biszkopt przek豉damy mas serow dekorujemy wg uznania.

sernik kawowy

 

pi徠ek, 02 stycznia 2009

Makowiec ten w tym roku go軼i po d逝giej przerwie na 鈍i徠ecznym stole. Rodzinie bardzo smakowa i dlatego tez znik jako pierwszy.

 

400g maku

250g margaryny

8 jaj (bia趾a ubi)

2造瞠czki proszku do pieczenia

1 szk. kaszy manny

1i 1/2szkl cukru

6 du篡ch jab貫k(jab趾a zetrze na tarce o du篡ch oczkach)

1 cukier waniliowy

Mak sparzy zemle dwa razy. 草速ka utrze z cukrem margaryn. Nast瘼nie doda mak, kasze mann, proszek do pieczenia, starte jab趾a wymiesza mas. na koniec doda ubite bia趾a i delikatnie wymiesza. Piec ok. 50 min w temp.180*C

makowiec
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl