czwartek, 28 stycznia 2010

Zapewne mo瞠 Was to zdziwi jak to mo積a gotowa tak zup- z u篡ciem serwatki, ot騜 mo積a i smakuje wybornie, jest lekko kwaskowata, ze wspania造m aromatem majeranku i czosnku, a zarazem bardzo rozgrzewaj帷a, czyli idealna na zimowe dni ( latem ju tak dobrze nie smakuje). Przepis mam od mojej mamy, kt鏎a przed wieloma laty bra豉 udzia w kursie gotowania i tam w豉郾ie pozna豉 ten przepis.

Przepis podaj w oryginale:

1 serwatki, ( ale tylko, kt鏎a zostanie nam po produkcji sera z kwa郾ego mleka)

¼ l 鄉ietany ( kwa郾a, wystarczy 18% mo積a doda mniej)

200 g kie豚asy ( najlepsza by豉by taka domowa, ja u篡wam tupu 郵御ka)

1 cebula lub kawa貫k pora

3 z帳ki czosnku

Marchewka

Pietruszka

Seler, korze

Ok. ½ kg ziemniak闚

S鏊, pieprz, ew vegeta

Majeranek (raczej nie zst瘼owa innymi zio豉mi)

Ok. 1 l roso逝

½ 造磬i mas豉

Ziemniaki obra pokroi w wi瘯sz kostk, pietruszk, seler, i marchew ( ilo嗆 tych warzyw dajemy wg w豉snego uznania i smaku) obieramy kroimy drobno, cebule (por) kroimy drobno podsma瘸my na ma郵e, czosnek przeciskamy lub drobniutko kroimy dodajemy do cebuli do lekkiego zeszklenia. Kie豚as obieramy z os這nki i kroimy w kostk. Do roso逝 dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy na ma造m ogniu prawie do mi瘯ko軼i, pod koniec dodajemy kie豚as, cebul, serwatk( nie ca這嗆, p騧niej mo積a doda do smaku), 鄉ietan, przyprawy, ca這嗆 zagotowa. Zupa smakuje lepiej, gdy ja przygotujemy par godzin wcze郾iej.

簑r na serwatce

12:33, misiadk , zupy
Link Komentarze (2) »
鈔oda, 20 stycznia 2010

600 g m彗i pszennej (typ 550)

30 g dro盥篡 鈍ie篡ch

1 造瞠czka soli

½ 造瞠czki cukru

2 造磬i oleju lub oliwy

Ok. 300 g wody

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda troch wody i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt wody, olej s鏊, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na r闚ne cz窷ci, rozwa趾owa- ciasto nie mo瞠 ju ponownie wyrasta, chlebki wk豉damy na gor帷 blach, pieczemy 6-7 min w 220*C

chlebek pita

poniedzia貫k, 18 stycznia 2010

Oj korci mnie ten zakwas od d逝窺zego czasu, ale 瞠by by這 jasne nie b璠 si tu m康rzy jak go wykona. Sama poczyta豉m na innych blogach o tym zakwasie i tam odsy豉m do os鏏 bardziej w tej tematyce zaawansowanych. Ja posz豉m na 豉twizn i m鎩 zakwas pszenny powsta na zakwasie 篡tnim, ot騜 mia豉m ok. jednej 造磬i suchego zakwasu 篡tniego doda豉m ok. 50 g ciep貫j wody, po 12 godzinach doda豉m wody i m彗i pszennej typ 650 i ca這嗆 ros豉 w軼iekle ok. jednej doby, do tego jeszcze raz doda豉m wody i m彗i, wymiesza豉m i to ju ze s這ika ucieka這 (po ok. 3 godzinach) i o pieczenie si prosi這.

Przepis m鎩 w豉sny powstawa w czasie mieszania ciasta, ale ca這嗆 wody i m彗i by豉 skrz皻nie odwa瘸na i notowana, wi璚:

200 g zakwasu ( by robiony „na oko”, m彗a i woda p馧 na p馧)

150 g wody ciep貫j przegotowanej

300 g m彗i pszennej typ 650

1 czubata 造瞠czki soli

2 造磬i oleju

Wrzuci豉m do maszyny, gdzie ciasto wyrobi這 i uros這, nast瘼nie uformowa豉m co na kszta速 „ciabaty” pozostawi do wyro郾i璚ia, posmarowa wod. Piek豉m ok. 10 min w 200*C, potem w 180*C przez ok. 20 min(sprawdza patyczkiem). Piekarnik w czasie pieczenia nawil瘸 wod.

premiera...

czwartek, 14 stycznia 2010

Ja raczej nazwa豉 bymten chleb- bu趾, bo takie bielutkie w smaku delikatne i wilgotne. Przepis lekko zmieni豉m, a raczej skr鏂i豉m czas jego wyrabiania, ca這嗆 piek豉m w foremce- jako nie mog jeszcze si przekona do pieczenia „luzem”(bez formy). Og鏊nie rzecz bior帷 przepis godny polecenia, a ten oryginalny przepis tutaj.

750 g m彗i

250 g chudego bia貫go sera

3 造瞠czki soli

50 g mas豉, roztopionego

1 造瞠czka cukru

300 g mleka

40 g 鈍ie篡ch dro盥篡

Ja ca這嗆 wyrabia豉m w maszynie do chleba.

Dla os鏏 nie zmechanizowanych, ciasto na chleb nale篡 wyrabia jak na tradycyjne dro盥穎we, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Wyro郾i皻e ciasto uformowa, prze這篡 do foremki, pozostawi do wyro郾i璚ia. Chleb przed w這瞠niem do pieca nale篡 posmarowa wod. Piec 15 minut w 220*C, potem zmniejszy do 180*C i piec prze ok. 40 min (najlepiej sprawdza patyczkiem). Piekarnik w czasie pieczenia nawil瘸 wod, ja, co ok. 10 minut wlewam ok. ¼ szk. wody na sp鏚 piekarnika.

chleb z bia造m serem

wtorek, 12 stycznia 2010

”Jaka jest r騜nica mi璠zy wsi, a miastem? Jest ta r騜nica, 瞠 na wsi jest rzadkie powietrze, a g瘰te mleko, a w mie軼ie g瘰te powietrze, a rzadkie mleko". Cytat z mojej ulubionej 郵御kiej ksi捫ki kucharskiej. I chyba co w tym jest, bo mleko w mie軼ie smakuje inaczej, a co do powietrza to i na wsi niestety bywa ono "g瘰te".

Pami皻am, 瞠 jako dziecko wstydzi豉m si, 瞠 pochodz ze wsi... a teraz patrz帷 na moje wiosk to widz, 瞠 nie mam, czego si wstydzi. Czasy si zmieniaj, ludzie si zmieniaj a moja wioska ro郾ie w nowe domy budowane przez "ludzi z miasta". W swoim 篡ciu "zaliczy豉m" mieszkanie w du篡m, i mniejszym mie軼ie, w Polsce i za granic, a mimo to zawsze gdzie w g這wie tkwi豉 t瘰knota, za to moj wsi, gdzie, powietrze jest "rzadkie", pi瘯ny du篡 ogr鏚, mleko prosto od krowy, z kt鏎ego moja mama robi pyszny bia造 ser, a ze 鄉ietany pachn帷e mas這 gdzie, 鄴速ka jaj maj kolor 鄴速y a nie pomara鎍zowy od barwnik闚 dodawanych do paszydla kur. Co nie znaczy, 瞠 obrazi豉m si na miasto, w kt鏎e cz瘰to odwiedzam- Wroc豉w, kt鏎e mimo wielu "wad" na sw鎩 spos鏏 kocham.

Bia造 ser.

Jest to jedna z mo磧iwo軼i na pyszny bia造 ser:

1 litr kwa郾ego mleka

1 litr s這dkiego mleka

Kwa郾e mleko wstawiamy do miski z gor帷 wod, czekamy oko這 15 minut- w tym czasie mleko lekko si ogrzeje, po czym s這dkie mleko doprowadzamy do zagotowania i dolewamy do kwa郾ego mleka, ca這嗆 mieszamy i w tym czasie powinny wytworzy si skrzepy serowe. Ca這嗆 odcedzamy na sicie lub gazie i pozostawiamy do ods帷zenia z nadmiaru serwatki.

Ciekawostka: ilo嗆 sera nie zale篡 od zawarto軼i t逝szczu w mleku, lecz od zawarto軼i bia趾a w mleku. Im wi瘯sze bia趾o tym wi璚ej sera otrzymamy.

ser bia造

19:54, misiadk
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 11 stycznia 2010

Tym razem te moje kule nie wysz造 zbyt okr庵貫, ale co najwa積iejsze smak pozosta ten sam. Du膨 zalet jest to i s ekspresowe do wykonania, wad, 瞠 znikaj w ekspresowym tempie.

1 ½ szk. m彗i

1 szk. wody

6 jaj

½ kostki mas豉 lub margaryny

T逝szcz do sma瞠nia

Cukier puder

Wod z mas貫m zagotowa, do gotuj帷ej wody wsypa m彗 i dobrze wymiesza. Nast瘼nie stale mieszaj帷 pra篡 na ogniu a masa stanie si szklista i b璠zie odstawa豉 od garnka, lekko przestudzi. Nast瘼nie wbija po jednym jajku, stale mieszaj帷. Po wbiciu ostatniego jajka uciera jeszcze prze dziesi耩 minut- wa積e! T逝szcz rozgrza. Z ciasta formowa r瘯 kule lud dwoma 造磬ami zsuwa ciasto na gor帷y t逝szcz. Sma篡 na z這ty kolor, a po ods帷zeniu t逝szczu jeszcze ciep貫 posypa cukrem pudrem.

郾ie積e kule

鈔oda, 06 stycznia 2010

Korzystaj帷 z wolnego dnia:

rzeka1

Pobliska rzeka, jedno z miejsc spacerowych z moimi psami

rzeka2

rzeka3

rzeka4

Sama natura- mrozem wyrze嬌ione

rzeka5

Poluj帷 na kaczki z fotografem uda這 si jedn „uszczeli”

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl