poniedzia貫k, 31 stycznia 2011

I nadszed czas ... i w ko鎍u zrobi豉m zdj璚ie i prezentuje zgodnie z zapowiedzi(tylko nie s康zi豉m, 瞠 tak d逝go b璠zie to trwa這, za co przepraszam)

A zamiast gotowego pesto u篡豉m:

ok. 70 g suszonych pomidor闚 w zalewie z oleju

3 z帳ki czosnku

ok. 6 造瞠k oleju z zalewy z pomidor闚

szczypta soli

ewentualnie ok. ¼ szk. ciep貫j wody

Ca這嗆 w這篡豉m do blendera i zmiksowa豉m, je瞠li pesto b璠zie zbyt g瘰te nale篡 doda oleju ja dola豉m wody.

Moje pesto wysz這 do嗆 ciemne, gdy takie by造 pomidory(nie dodawa豉m 瘸dnego barwnika!)

W przygotowaniu bagietki nale篡 post瘼owa wg tego przepisu.

kolorowa bagietka II

鈔oda, 19 stycznia 2011

Ostatnio zakocha豉m si w smaku migda堯w, a jak migda造 to oczywi軼ie marcepan, i likier amaretto... Po czymu鈍iadomi豉m sobie, 瞠 dawno nie robi豉m sernika na zimno, a ciekawo嗆 smaku sernika o smaku amaretto sk這ni這 mnie do ma貫j tw鏎czo軼i, kt鏎 prezentuje poni瞠j.

1 kg sera(ja u篡豉m wiaderkowego z Wielunia)

¾ szk. mleka w proszku(niebieskiego)

ok. ½ szk. syropu amaretto (ja mam z firmy Monin)

瞠latyna(do zwi您ania ½ l wody u mnie wysz這 3 造瞠czki)

2 造磬i p豉tk闚 migda這wych, upra穎nych na suchej patelni

3 造磬i s豉bej kawy(doda豉m j do koloru, a smak jest raczej s豉bo wyczuwalny)

疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i wody. Ser陰czymy z mlekiem w proszku(u篡waj帷 do tego miksera), nast瘼nie dodajemy syrop, kaw, a na ko鎍u 瞠latyn. Ca這嗆 陰czymy w jednolit mas, wyk豉damy na biszkopt, posypujemy upra穎nymi p豉tami migda這wymi, odstawiam do lod闚ki na kilka godzin, aby ca這嗆 st篹a豉.

Jako spodu u篡豉m biszkoptu(przepis tutaj, nale篡 zmniejszy sk豉dniki o po這w i pomin望 kakao zast瘼uj帷 je m彗, ja piek豉m w tortownicy o 鈔ednicy 26 cm).

zimny sernik amaretto

pi徠ek, 07 stycznia 2011

Prosty i do嗆 szybki wypiek, je瞠li tylko posiadamy gotowe ciasto francuskie.

Opakowanie ciasta francuskiego

70 g mielonych migda堯w

50 masy marcepanowej

1 ma貫 jajo

2 造磬i syropu migda這wego

Mas marcepanow lekko rozgrza(szybciej i 豉twiej po陰czy si z innymi sk豉dnikami, ja to robi w kuchence mikrofalowej), do rozgrzanej masy dodaje reszt sk豉dnik闚. Powinna powsta do嗆 g瘰ta masa. Na roz這穎ne ciasto francuskie rozsmarowujemy r闚nomiernie mas marcepanow. Kroimy na ok. 1,5 cm paski. Pojedyncze paski skr璚amy a powstanie spr篹ynka, nast瘼nie sk豉damy formuj帷 precelki. Pieczemy ok. 12-15 min w 210*C.

precelki marcepanowe

wtorek, 04 stycznia 2011

Co prawda to cappucino nie ma zbyt wiele z tym oryginalnym, ale w ko鎍u najcz窷ciej to i tak smak jest najwa積iejszy, a ciekawe w tym przepisie to, i mo瞠my stworzy ca陰 gam smak闚. Mo瞠 te by doskona造m prezentem, mimo i 鈍i皻a mamy ju za sob, to jest tyle okazji do obdarowywania naszych bliskich. Sam przepis pochodzi z mojej ulubionej strony(廝鏚這 przepisu) i g堯wne proporcje podaje jak w oryginale(w nawiasach s moje zmiany), a te „smakowe” pozostawiam do w豉snej tw鏎czo軼i( moje cappuccino jest z nutk kardamonu).

300g mleka w proszku do kawy

350g cukru pudru( ja da豉m 200g)

70g ciemnego kakao(da豉m 50g, gdy moje kakao jest bardzo ciemne)

70g kawy rozpuszczalnej(da豉m 100g)

Sk豉dniki po陰czy ze sob zamkn望 w szczelnym opakowaniu

domowe cappuccino

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl