pi徠ek, 27 lutego 2009

Faworki te go軼i造 u mnie na zako鎍zenie karnawa逝( a w przysz這軼i nie tylko z tego powodu). Przepis a nie znalaz豉m w „Tinie” i musz powiedzie, 瞠 jest godny polecenia. Faworki po upieczeniu by造 kruchutkie i rozp造wa造 si w ustach.

Ok. 2 szk. m彗i

1 造磬a cukru pudru

5 鄴速ek

3-4 造磬i g瘰tej 鄉ietany

1 czubata 造磬a mas豉 lub margaryny

2 造磬i spirytusu

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Z podanych sk豉dnik闚 zgnie嗆 ciasto. Nale篡 je dok豉dnie wyrobi (musi by elastyczne), rozwa趾owa ( u mnie 3mm), poci望, przewin望, i sma篡 na z這ty kolor.

faworki

czwartek, 26 lutego 2009

Kolejne s這dko軼i z dzieci雟twa. Szybkie i nie drogie, a do tego bardzo dobre i warte przypomnienia.

½ kostki margaryny

½ szk. cukru

ok. 5 造瞠k mleka

2-4 造瞠k kakao

ok.250 g p豉tk闚 owsianych ( ja mia豉m do嗆 drobne)

olejek migda這wy- wersja dla dzieci

amaretto- wersja dla doros造ch

lub inny aromat wg uznania

T逝szcz roztopi w rondelku doda mleko cukier i kakao, mieszaj帷 zgotowa. Po zagotowaniu doda p豉tki- wymiesza i wystudzi. Do wystudzonej masy doda aromat wg uznania. Z gotowej masy formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, gotowe kulki mo積a obtoczy w kakao lub wi鏎kach kokosowych . Gotowe kulki pozostawi do zastygni璚ia (najlepiej w lod闚ce).

kulki

sobota, 21 lutego 2009

Przepis na to ciasto pochodzi z gazetki pt. „Przy郵ij Przepis”. Wypr鏏owa豉m go ju par razy i z ka盥ym razem wychodzi idealnie.

Ciasto:

2,5 szk. m彗i

1 szk. cukru

1 szk. ma郵anki

½ szk. oleju

2 jaja

1 ma造 proszek do pieczenia

kruszonka ( u mnie kokosowa wg mojego przepisu)

100 g m彗i

80 g wi鏎k闚 kokosowych

80 g mas豉

50 g cukru pudru

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruszonk

dowolne owoce ok. 500 g

Jaja ubi z cukrem, doda ma郵ank, olej a na ko鎍u m彗 i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze ze sob po陰czy.

Ciasto wy這篡 do blaszki, na ciasto po這篡 owoce, a na ko鎍u posypa kruszonk. Piec ok. 40 min w temp 180*C. Smacznego.

ma郵ankowe

a tak w przekroju, jeszcze ciep貫

ma郵ankoe2

pi徠ek, 20 lutego 2009

Przepis na to ciasto „odkopa豉m” ze starych zbior闚. Jest prosty, szybki, smaczny i warty upieczenia. Co dla os鏏, kt鏎e nie maj zbyt du穎 czasu na pieczenie ciast.

4 jaja

1 szk. cukru

2 szk. m彗i

2/3 szk. oleju

1 szk. posiekanych orzech闚 w這skich

1 造磬a proszku do pieczenia

½ 造瞠czki cynamonu

4-5 jab貫k (obrane i pokrojone w kostk)

Jaja ubi z cukrem, doda olej, przesian m彗 z proszkiem i cynamonem, na koniec doda orzechy. Ciasto wy這篡 do tortownicy, na wierzchu ciasta u這篡 jab趾a. Piec ok. 50 min w temp 180*C.

ciasto ameryk
czwartek, 19 lutego 2009

Przepis ten dosta豉 moja mama od kole瘸nki ta za od swojej kuzynki...Czyli drog pantoflow. Jest szybki i nie drogi, a p帷zki s bardzo smaczne i kruche.

1 kg m彗i

½ l mleka

1 kostka margaryny

80 g dro盥篡

6 jaj(do ciasta dajemy ca貫)

1 cukier waniliowy

2 造磬i cukru

marmolada

t逝szcz do sma瞠nia

2-3 造磬i spirytusu

Przygotowanie ciasta jest tradycyjne, zaczynamy od rozczynu, margaryn topimy, jajka roztrzepa, doda cukier, spirytus i zarabiamy ciasto. Nast瘼nie formujemy paczki, pozostawiamy do wyro郾i璚ia i sma篡my.

Nadziewamy wg uznania przed lub po pieczeniu.

p帷zki
14:03, misiadk
Link Komentarze (5) »
Pomys na to ciasto pochodzi z Internetu, lecz jak to u mnie bywa z ma造mi zmianami, cho szczerze m闚i帷 orygina te wygl康a te zach璚aj帷o(z czekolad lub z kakao)i na pewno kiedy przygotuje. Jedna wersja jest pieczona a druga na zimno. Ja prezentuje wersje na zimno z truskawkami, a efekt oce鎍ie sami.

Biszkopty lub upieczony kr捫ek biszkoptowy

1 kg sera bia貫go(u mnie wiaderko)

1 szk. mleka

瞠latyna (odmierzona na ½ l p造nu)

2-3 造磬i cukru pudru

500 g mro穎nych truskawek (latem mo積a u篡 鈍ie篡ch)

1 galaretka truskawkowa

疾latyn rozpu軼i w mleku. 800 g sera utrze z cukrem, doda 瞠latyn i wymiesza.

Galaretk rozpu軼i w ma貫j ilo軼i wody, truskawki zmiksowa, doda galaretk i 200 g sera bia貫go, dobrze po陰czy.

Biszkopty uk豉damy w tortownicy, na to wlewamy na przemian masy serowe, tj. na zwyk陰 zebr.

Wa積e, aby te masy mia造 podobn konsystencje!!! Ser pozostawiamy do zastygni璚ia.

14:03, misiadk
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 lutego 2009

Jest to szybka i smaczna potrawa nie tylko na obiad

Przepis dla ok.. 4 os鏏, do tej potrawy jako dodatek u篡wam ry簑

3 piersi z kurczaka

3-4 papryki kolorowe (zim u篡wam mro穎nej)

750ml g瘰tego przecieru pomidorowego

2-3 czerwone cebule

2 z帳ki czosnku

olej

1 造磬a pesto z bazyli

s鏊, pieprz, ew. vegeta

Piersi z kurczaka kroimy w ma陰 kostk, papryk w cienkie paski, cebule w pi鏎ka, czosnek w drobniutk kosteczk.

Na g喚bokiej patelni rozgrzewamy 2-3 oleju, na rozgrzany olej wrzucamy cebul i podsma瘸my, nast瘼nie mi瘰o i czosnek. Do mi瘰a dodajemy papryk i przecier pomidorowy, ca這嗆 dusimy do mi瘯ko軼i, doprawiamy wg uznania, na ko鎍u dodajemy pesto.

pier z kurczaka

19:43, misiadk
Link Dodaj komentarz »

Jest pyszna i szybka w przygotowaniu, co dla smakoszy jajek. Je瞠li znudzi造 wam popularne potrawy z jajek na 郾iadanie to polecam wam ten przepis.

6 gotowanych na twardo jajek

1 造磬a mas豉 lub margaryny

2-3 造磬i majonezu

1 ma豉 cebula drobno krojona

szczypior

s鏊

Jajka trzemy na tarce do jarzyn (u mnie na du篡ch oczkach). Do startych jajek dodajemy reszt sk豉dnik闚 i dobrze mieszamy, na koniec doprawiamy sol.

pasta jajeczna

08:44, misiadk
Link Komentarze (2) »
poniedzia貫k, 16 lutego 2009

Przepis ten pochodzi z programu kulinarnego Ewy Wachowicz. Upiek豉m go na urodziny mojej mamy i ca豉 rodzinka by豉 zadowolona, a przepis „poszed” dalej...Ciasto upiek豉m wg tego przepisu, a mas orzechow zrobi豉m wg mojego przepisu. Jest du瘸 zaleta tego toru, poniewa jest on syc帷y i nie zniknie zbyt szybko J.

10 jaj

200 g cukru

250 g m彗i

150 g orzech闚 w這skich

1 szk. mielonych biszkopt闚

1 造磬a proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 造磬i oleju

Sypkie produkty po陰czy ze sob. Jaja oddzieli, bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania doda cukier, na ko鎍u 鄴速ka. Do ubitych jaj dosypa m彗, delikatnie wymiesza. Wy這篡 ciasto do tortownicy piec ok. 1 godz. w 180*C.

200 g orzech闚 w這skich mielonych

200 g margaryny

200 g cukru pudru

¾ szk. mleka

Mleko zagotowa, orzechy wsypa orzechy do wrz帷ego mleka (musz si sparzy) i wystudzi. Margaryn utrze z cukrem pudrem, nastepnie dodawa wystudzone orzechy.

Upieczone ciasto przekroi na 3-4 kr捫ki, prze這篡 mas orzechow.

tort orzechowy

12:54, misiadk
Link Komentarze (2) »
pi徠ek, 13 lutego 2009

Smaki z dzieci雟twa...ja osobi軼ie nie znam takiej osoby, kt鏎ej mama by tego deser ku nie robi豉 dla w豉snych dzieci. Jest 豉twy, szybki, a do tego bardzo pyszny, i godny przypomnienia i poleceniaJ

Dowolne owoce i ich ilo嗆

Galaretki owocowe, smaki ilo嗆 wg uznania

galaretka owocowa

16:25, misiadk
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 lutego 2009

T逝sty czwartek ju niebawem....a 瞠 moja rodzinka uwielbia p帷zki to i one goszcz nie tylko od 鈍i皻a. Przepis ten dosta豉m przed wielu laty od mojej s御iadki, pierwsza my郵 p帷zki z ziemniakami jak to b璠zie smakowa這...i okaza造 si bardzo puszyste i delikatne w smaku.

1 kg m彗i

700 g ugotowanych ziemniak闚

5 jaj

100 g dro盥篡

¾ szk. mleka

250 g margaryny

1 cukier waniliowy

3 造磬i cukru

2 造磬i spirytusu

szczypta soli

marmolada

t逝szcz do sma瞠nia ( u mnie tradycyjnie-smalec)

Z mleka dro盥篡 i 3造瞠k m彗i przygotowa rozczyn. Ziemniaki przepu軼i przez maszynk. Do m彗i doda rozczyn, cukier i waniliowy, roztrzepane jaja, roztopion margaryn, s鏊, zarobi ciasto. Pod koniec doda spirytus i ziemniaki. Ciasto pozostawi do wyro郾i璚ia.Nast瘼nie ciasto wy這篡 lekko rozwa趾owa i wykrawa p帷zki, pozostawi do wyro郾i璚ia, sma篡 na z這ty kolor. Ja p帷zki nadziewam przed sma瞠niem.

Wa積e:, je瞠li ciasto z byt mocno wyro郾ie to zrobi si rzadkie i b璠zie si mocno klei ( dodatek m彗i nie pomo瞠), je瞠li tak si stanie to radz upiec ciasto dro盥穎we ( to rada z w豉snego do鈍iadczenia).Gdy ciasto zwi瘯szy si o ok. ¼ zaczynamy formowa p帷zki. Jak p帷zki zbyt mocno przerosn to b璠 „pi造” t逝szcz ( ta rada odnosi si do ka盥ego przepisu na p帷zki).

124

wtorek, 10 lutego 2009

Przepis na t bu趾 jest bardzo prosty i szybki, mo積a piec j w automacie do pieczenia chleba, a tak瞠 w piekarniku. W oby dw鏂h przypadkach wychodzi smaczna i wilgotna. Na zdj璚iu poni瞠j wersja z automatu.

500 g m彗i

50 g mas豉 (rozpuszczone)

1/3 l mleka

20 g dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

Ciasto na bu趾 przygotowujemy jak na zwyk貫 dro盥穎we.Pieczemy w foremce w 180*C ok. 45-50 min,

lub wrzucamy do automatu.

134 tost

 

18:38, misiadk
Link Dodaj komentarz »
poniedzia貫k, 09 lutego 2009

Przepis na to ciasto, to taka zbi鏎ka z innych przepis闚, szybko mo積a przygotowa ( jak na ciasto z kremem),a smak i wygl康 oce鎍ie sami.Ja to ciasto robi na du瞠j blasze ok. 40x40, i na tak wielko嗆 blachy podaj sk豉dniki.

Biszkopt

8 jaj

200 g cukru

180 g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

20 g kakao ciemnego

1 造瞠czka proszku dopieczenia

Jaja rozdzieli, bia趾a ubi pod koniec ubijania doda cukier, gdy si prawie ca造 rozpu軼i doda 鄴速ka – ubi na sztywno. Sypkie produkty po陰czy i przesia przez sito, doda do jaj i delikatnie wymiesza. Wy這篡 na blach piec ok. 30 min w temp 180*C.

Krem

1/2l mleka

2 造磬i kaszy manny

200g wi鏎k闚 kokosowych

¾ - 1 szk. cukru pudru

¾ kostki margaryny

Mleko zagotowa. Do gotuj帷ego mleka wsypa kasz mann i wi鏎ki kokosowe, gotowa ok. 3 –4 minut, wystudzi.

Margaryn utrze z cukrem i z wystudzon mas.

Wierzch

1 s這ik kompotu wi郾i drylowanych ( u mnie s這ik 0,9 l)

1 budy waniliowy

1 galaretka wi郾iowa

Wi郾ie przecedzi. Na soku ugotowa budy, (gdy b璠zie soku mniej ni 0.5 l to doda wody). Do ugotowanego gor帷ego budyniu wsypa galaretk wymiesza, mas wystudzi.

Na gotowy biszkopt wy這篡 krem, w krem powciska wi郾ie, a ca這嗆 pola zimn lekko zastygaj帷 polew wi郾iow.

ciasto z polew wi郾iow

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl