pi徠ek, 04 lutego 2011

S to jedne z moich ulubionych ciasteczek z dzieci雟twa, kt鏎e moja mama dla odmiany sama nie piek豉 tylko kupowa豉 w pobliskiej cukierni. Pami皻am, 瞠 jako dziecko zawsze si zastanawia jak te ciastka s pieczone, 瞠 na wierzchu powstaje taki cienki bezik a d馧 co takiego przypominaj帷ego biszkopt, a do czasu, kiedy sama je upiek豉m.

3 jaja

250 g cukru pudru

250 g m彗i

½ 造瞠czki mielonego any簑

Rozdzieli 鄴速ka od bia貫k. 草速ka z cukrem ubi na puszyst mas, a masa otrzyma kolor delikatnie 鄴速y. Bia趾a ubi na sztywno. Do masy 鄴速kowej doda pian i delikatnie wymiesza. Any po陰czy w raz z m彗, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej i delikatnie miesza. Worek cukierniczy nape軟i mas, wyciska ma造mi porcjami na blach wy這穎na papierem zostawiaj帷 przerw ok. 2 centymetry po miedzy ciastkami. Ciasto pod czas pieczenia troch si „rozp造wa” tak przygotowane ciastka nale篡 zostawi do „wyschni璚ia” najlepiej przez noc w temperaturze pokojowej. Nast瘼nego dnia nale篡 je upiec w temperaturze 150*C przez ok. 20 minut na 鈔odkowej szynie piekarnika.

Uwaga temperatura i czas pieczenia mo瞠 troch odbiega od podanego, zale篡 od piekarnika (moja kole瘸nka piek豉 przez prawie trzydzie軼i minut)

毒鏚這 przepisu.

ciastka anyzkowe

15:26, misiadk
Link Komentarze (17) »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl