wtorek, 24 listopada 2009

Ju od d逝窺zego czasu przymierza豉m si do upieczenia tego ciasta. Przepis czyta豉m kilka razy i za ka盥ym razem zastanawia豉m si czy wato zadawa sobie trud. Czy aby nie wyjdzie zakalec, czy wierzch b璠zie si dobrze trzyma? Ale w sumie przepis 豉twy nie drogi, szybki do wykonania wiec spr鏏owa豉m, i mog powiedzie tylko jedno ( no mo瞠 raczej napisa;) ) pychota!!! Ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne przez kilka dni ( o ile wcze郾iej nie zniknie) a cytuj帷 autork mog tylko potwierdzi najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciep貫. Ja podaje przepis z ma造mi zmianami, a orygina znajdziecie tutaj.

200 g cukru

500 g m彗i

1 ma造 proszek do pieczenia

3 jaja

1 szk. ma郵anki, ( je瞠li jest g瘰ta, to dodajmy jeszcze ok. 1/3 szk.)

2 造磬i oleju

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie doda olej, ma郵ank a na koniec przesian m彗 razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wy這篡 na blach ( wym. 20x30) wyr闚na i posypa wi鏎kami kokosowymi. Piec ok. 35 min w 180*C,do tzw.( najlepiej sprawdzi patyczkiem- musi by suchy)

200 g drobnych wi鏎ek kokosowych

100 g cukru

Te dwa sk豉dniki dobrze po陰czy ze sob

Polewa:

80 g mas豉

100 ml mleka

Mas這 rozpu軼i w mleku, ca這嗆 podgrza do嗆 wysokiej temperatury.

Upieczone, ale jeszcze gor帷e ciasto polewamy gor帷 polew, pozostawiamy do wystygni璚ia.

ciasto kokosowo- ma郵ankowe

鈔oda, 18 listopada 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

180 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla do tortownicy( 26 cm 鈔ednicy) piec ok. 40 min w180*C (najlepiej sprawdzi patyczkiem, piec do tzw. suchego patyczka)

Masa wi郾iowa

1 s這ik wi郾i drylowanych ( pojemno軼i 0,9 l)

40 g maki ziemniaczanej

Wi郾ie ods帷zy na sicie. Powinni鄉y uzyska ½ l soku, ( je瞠li jest mniej uzupe軟iamy wod). Sok przelewamy do rondelka, zostawiaj帷 ok. ¼ do rozmieszania m彗i, gotujemy jak tradycyjny kisiel, pod koniec gotowania dodajemy wi郾ie ( od這篡 ok. 20 sztuk na dekoracje tortu), ca這嗆 nale篡 wystudzi

Masa kremowa

1 litr 鄉ietany krem闚ki ( ilo嗆 鄉ietany jest troch przera瘸j帷a ;) )

3 造磬i cukru pudru

Cukier waniliowy

5 造瞠czek 瞠latyny ( ja u篡wam z firmy dr. Oteker) rozpuszczonej w 150 ml wody

疾latyn rozpuszczamy w wodzie. 妃ietan ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i waniliowy, a na ko鎍u rozpuszczon 瞠latyn.

Poncz

Alkohol ( u mnie spirytus)

Woda

Sok cytrynowy

Ilo嗆 sk豉dnik闚 dodajemy wg w豉snego uznania.

Je瞠li posiadamy obr璚z do tort闚 to bardzo u豉twi nam to wykonanie tortu. Ja zostawi豉m ok. 0,5 cm wolnego miejsca w wok馧 biszkoptu- gdzie wlewam 鄉ietan i od razu mam gotowe r闚niutkie boki tortu.

Biszkopt dzielimy na trzy cz窷ci, nas帷zmy je lekko ponczem.

Przek豉damy w kolejno軼i: biszkopt, masa wi郾iowa, cz窷 鄉ietany, biszkopt, 鄉ietana biszkopt i ostatnia warstwa 鄉ietany. Na wierzch wyciskamy rozetki, kt鏎e dekorujemy wi郾iami, a 鈔odek posypujemy start czekolad

Z tych ilo軼i sk豉dnik闚 tort osi庵a do嗆 du瞠 rozmiary;)

tort szwarcwadzki 1

wtorek, 17 listopada 2009

R闚no rok temu powsta m鎩 kulinarny blog. Powsta ca趾owicie spontanicznie, podczas przegl康ania przepis闚 natrafi豉m na par blog闚 i jako tak mi to si spodoba這. Pomy郵a豉m, czemu nie, spr鏏uj i ja. W czasie tego roku by造 pewne zw徠pienia czy kto to czyta, czy komu spodoba si, a po brak czasu, aby dodawa kolejne wpisy, to po kr鏒kim czasie nieobecno軼i zacz窸o mi brakowa tej kulinarnej blogosfery. Cho nie wygl康a tak jak bym tego chcia豉, a raczej jak to sobie wymarzy豉m, to tak sobie my郵, 瞠 nie ma rzeczy idealnych. I tak sobie pomy郵a豉m, 瞠 taki tort szwarcwaldzki b璠zie dobrym ukoronowaniem tego roku

Ps. Ten tort powsta w ostatni sobot, z okazji pewnej uroczysto軼i rodzinnej, a przepis postaram si zamie軼i jak najszybciej

tort szwarcwaldzki

poniedzia貫k, 16 listopada 2009

Zwany te advocaatem, jedni go uwielbiaj, a drudzy dziwi si jak to mo積a pi „surowe jaja”. W moim domu w豉軼iwie to moja mama go uwielbia pod ka盥 postaci, a reszta domownik闚 zje deser lub ciasto z jego dodatkiem. Przepis pochodzi ze starego kalendarza, i cytuj go w oryginale, a w nawiasie s moje zmiany.

6 鄴速ek

250 g cukru pudru ( ja da豉m 180 g)

½ puszki mleka skondensowanego nie s這dzonego ( ja da豉m 400 ml)

Cukier waniliowy

1 ½ szk. w鏚ki i spirytusu, mniej wi璚ej p馧 na p馧 ( ja da豉m ¾ szk. spirytusu)

草速ka ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie dodawa ma造mi porcjami mleko, a na ko鎍u spirytus ( ja ca這嗆 ubijam w misce w這穎nej do gor帷ej wody lub na niewielkim ogniu na piecu). Gotowy ajerkoniak przela do butelki, aby „przegryz” si smak, a po kilku godzinach powinien zg瘰tnie.

ajerkoniak

pi徠ek, 13 listopada 2009

To jest moja propozycja do orzechowego tygodnia.

200 g sera bia貫go ( u篡豉m takiego z kostki, powinien by suchawy)

200 g margaryny

50 g cukru pudru

300 g maki pszennej

1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Zagnie嗆 ciasto, podzieli na trzy cz窷ci, w這篡 na ok. 30 min do lod闚ki, aby st篹a這.

Posypka:

100 g mielonych orzech闚 ( ja u篡豉m w這skich)

100 g cukru

Te dwa sk豉dniki po陰czy ze sob.

Ciasto rozwa趾owa w kszta速 ko豉 podsypuj帷 mielonych orzech闚 ( zamiast m彗i), podzieli na r闚ne tr鎩k徠y ( ja podzieli豉m na osiem cz窷ci), zwin望 w rogaliki. Piec ok. 25-30 min ( w zale積o軼i od wielko軼i) w 180*C.

rogaliki serowe z orzechow postpk

czwartek, 12 listopada 2009

Chrupi帷e z wierzchu, mi璚iutkie i wilgotne w 鈔odku, czyli co dla mi這郾ik闚 kokosu. Przepis pochodzi z kolorowej gazety, a w豉軼iwie z ma貫j jej cz窷ci, na kt鏎ej znajduje si przepis.

4 bia趾a

150 g cukru

200 g drobny wi鏎ek kokosowych

80 g sera bia貫go ( ja u篡豉m takiego z kostki)

Bia趾a ubijamy na sztywn pian, pod koniec dodajemy cukier( ubijamy do rozpuszczenia si cukru), nast瘼nie dodajemy ser- ca這嗆 陰czymy za pomoc miksera na wolnych obrotach, na koniec dodajemy wi鏎ki( wi鏎ki mieszamy delikatnie za pomoc 造磬i). Za pomoc 造瞠czki uk豉damy w odst瘼ach na blasze ma貫 kupki ciasta. Pieczemy ok. 10- 15 min ( na z這ty kolor) w 180 *C z termo obiegiem.

kokosanki z serem

czwartek, 05 listopada 2009

Pami皻am jak pierwszy raz czyta豉m przepis na to pyszne cudo, w徠pliwo軼i narasta造, a w g這wie k喚bi造 si my郵i jak to mo瞠 smakowa, pomy郵a豉m, 瞠 to taki „budy” i tu si pomyli豉m smak by po prostu pyszny, orze德iaj帷y, a do嗆 spora ilo嗆 mas豉 nie by豉 wyczuwalna. No nic raz kozie 鄉ier, poszpera豉m w r騜nych przepisach, i wymy郵i豉m moj wersj z du穎 mniejszym dodatkiem cukru. Rodzinie krem bardzo smakowa, a w przysz這軼i powstan zapewne przepisy z wykorzystaniem tego cuda.

3 cytryny

¾ szk. cukru

100 g mas豉

3 jaja

Cytryny sparzy wrz徠kiem, otrze z nich sk鏎k- do bia貫j cz窷ci, wycisn望 sok. Mas這 rozpu軼i w rondelku, doda cukier, ca這嗆 miesza do rozpuszczenia cukru, na ma造m ogniu. Jaja wybi doda sok i sk鏎k z cytryn, ca這嗆 po陰czy ze sob. Roztrzepane jaja doda do mas豉, ca這嗆 podgrzewa na wolnym ogniu ca造 czas miesza, po pewnym czasie masa zacznie g瘰tnie, (gotowa masa powinna przypomina konsystencje ugotowanego gor帷ego budyniu) przela do miseczek, wystudzi.

lemon curd

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl