wtorek, 30 grudnia 2008

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

2-3 pomidory

2 z帳ki czosnku

pesto bazyliowe

oliwa

s鏊, pieprz

Ciasto kroimy na kwadraty 4 cm na 4 cm .Pomidory kroimy na plasterki 0.5 cm .Czosnek drobno siekamy. Robimy sos z oliwy, pesto, czosnku, soli i pieprzu. Kwadraty z ciasta uk豉damy na blasze na to k豉dziemy plasterek pomidora a na ko鎍u smarujemy naszym sosem. Pieczemy 15-20 min w temp 200*C. Najlepiej smakuj na ciep這.

poniedzia貫k, 29 grudnia 2008
Ja to ciasto u篡wam do wielu wypiek闚. Doskonale sprawdza si na s這dko jak i na s這no. ch皻nie robi z niego paszteciki(nadzienie z kapusty i grzyb闚), i rogaliki z nadzieniem orzechowym lud z marmolad.

750g m彗i

60-80g dro盥篡

2 jaja

2 鄴速ka

1 szk. kwa郾ej 鄉ietany

1 kostka margaryny (ja u篡wam 100g margaryny, 100g mas豉 i 50g smalcu)

1 造瞠czka cukru

szczypta soli

Dro盥瞠 pokruszy rozetrze z cukrem 鄉ietan. Jaja i 鄴速ka roztrzepa ze sol.Do przesianej m彗i doda t逝szcz i po陰czy ze sob, nast瘼nie 鄉ietan i jaja i zagnie嗆 ciasto. Pozostawi do lekkiego wyro郾i璚ia po czym rozwa趾owa i........robi z niego co dusza zapragnie,smacznego

paszczeciki

tu wersja na s這no (farsz kapusta z grzybami)

czwartek, 25 grudnia 2008

WSZYSTKIM BLOGOWICZOM 玆CZ DU烙 RADO列I MIΜ列I I SZCZ呇CIA Z OKAZJI 名I﹗ BO浩GO NARODZENIA

11:14, misiadk
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 grudnia 2008

Kto jeszcze ni upiek pierniczk闚 to polecam ten przepis. Jest to ekspresowe ciasto do przyrz康zenia, pierniczki po upieczeniu s mi瘯kie i nie twardniej a do tego bardzo smaczne.

70 g mas豉

2 jaja

150 g cukru

200g mielonych orzech闚 w這skich

250 g m彗i

1/8l mleka

3 造磬i miodu p造nnego

przyprawa do piernika

1 ma造 proszek do pieczenia

po 100g sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej ( je瞠li jest gruba kostka to trzeba j troch posieka )

Jajka ubi z cukrem na puch doda mi鏚 roztopione mas這, nast瘼nie sypkie sk豉dniki na przemian z mlekiem a na ko鎍u sk鏎ki owocowe . Na blach wyk豉da za pomoc 造瞠czki ( macza j w wodzie aby ciasto si nie przyklei這 ma ono g瘰t konsystencje) formuj帷 p馧kola, piec ok. 25 min w 180*C . po upieczeniu mo積a pola polew lub lukrem

pierniczki

poniedzia貫k, 22 grudnia 2008

Przegl康aj帷 stare przepisy znalaz豉m ciasto czekoladowe z kupkami kokosowymi pomy郵a豉m czemu nie. Kiedy pami皻am by這 one ca趾iem „modne” obecnie troch zapomniane a 瞠 bia趾a mia豉m, do koloru troch wi郾i i tak powsta這 ca趾iem dobre ciasto...

2 szk. m彗i

1 szk. cukru

5 jaj

½ kostki margaryny

3 造磬i oleju

4 造磬i kakao

1 造磬a proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Margaryn, cukier kakao, rozpu軼i w rondelku, wla olej i 1/3 szk. wody, wystudzi. Do masy dodawa kolejno – ca造 czas mieszaj帷 – 鄴速ka, m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia, na ko鎍u ubit pian z bia貫k.

3-4 bia趾a

200 g wi鏎ek kokosowych

¾ szk. cukru

Bia趾a ubi z cukrem na sztywno nast瘼nie wymiesza z wi鏎kami

1 s這ik wi郾i wydrylowanych ( u mnie 0.5 Litrowy s這ik)

Ciasto wy這篡 na blach, na nie kupki kokosowe a na ko鎍u wi郾ie. Piec ok. 40 min w temp180*C.

Po upieczeniu mo積a pola polew czkoladow.

niedziela, 21 grudnia 2008

Czas piernika piec...

500g mioduprawdziwego

200g cukru

700g m彗i

250g t逝szczu

5 jaj

2 造磬i 鄉ietany

przyprawa do piernika

1 proszek do pieczenia(na 1 kg m彗i tzw. du篡)

Mi鏚 rozgrza z t逝szczem, cukrem i przypraw piernikow , nast瘼nie wystudzi. Do wystudzonej masy dodawa po jednym jaju, 鄉ietan a na ko鎍u m彗 po陰czon z proszkiem do pieczenia. piec ok. 60 min w 170*C. Po upieczeniu mo積a piernik prze這篡 dowoln mas lub marmolad.

polecam upiec oko這 tygodnia przed 鈍i皻ami -wtedy najlepiej smakuje

piernik

Co tak zebra這 mnie na ciasto dro盥穎we..... i tak powsta造 moje 郵imaczki

19:07, misiadk
Link Dodaj komentarz »
pi徠ek, 19 grudnia 2008

200 g m彗i

200 g migda堯w mielonych

200 g mas豉

120 g cukru

2 jaja

1 造瞠czka proszku do pieczenia

1 鄴速ko

1/2 造瞠czki cynamonu

ok 300-400 g d瞠mu malinowego

Sypkie sk豉dniki po陰czy ze sob, wsypa do miski, doda mas這 jaja zagnie嗆 ciasto podzieli na dwie cz窷ci (jedna cz窷 to 2/3 a druga to 1/3 ).Ciasto owin望 foli spo篡wcz w這篡 do lod闚ki na ok godzin. Nast瘼nie wi瘯sz cz窷ci ciasta wy這篡 tortownic, a tak瞠 wylepi rand na ok 2 cm. wysoki, na ciasto wy這篡 d瞠m. Reszt ciasta rozwa趾owa pokroi w ci瘯ie paski i wy這篡 na cie軼ie tworz帷 kratk. Ciasto piec ok 40 min w 170*C

15:42, misiadk
Link Dodaj komentarz »
鈔oda, 17 grudnia 2008

Jak co roku piek je na 鈍i皻a, a co najwa積iejsze mo積a przygotowa je wcze郾iej i w這篡 je do jakiego pojemnika.

500g m彗i

100 g margaryny

200 g cukru

1 szk. mleka

1 cukier waniliowy

1 ma造 proszek do pieczenia

2 jaja

Margaryn ubi z cukrem a puch, nast瘼nie dodawa po jednym jaju. Na koniec m彗 przesian z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, dobrze wymiesza wy這篡 do blachy piec ok. 40 min w temp 180*C.

Polewa czekoladowa ( ja u篡豉m gotowej)

300 g wi鏎k闚 kokosowych

 

wtorek, 16 grudnia 2008

200 g masy marcepanowej

200 g mas豉

100 g cukru

2 jaja

100 g m彗i ziemniaczanej

200 g m彗i pszennej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Mas這 utrze z marcepanem i cukrem na puszyst mas, doda jajka i reszt sk豉dnik闚 dobrze wymiesza. Gotow mas prze這篡 do tuby cukierniczej i wyciska ciastka w dowolne formy. Piec 10-12 min.w temp 180*C.

pi徠ek, 12 grudnia 2008

2 szk. m彗i ziemniaczanej

1 szk. m彗i pszennej

1 ½ szk. cukru

6 jaj

¼ szk. mleka

250 g mas豉 ( ja daj 150g mas豉 i 100g margaryny, jako z samym mas貫m nie wychodzi mi najlepsza jest troch ci篹kawa )

olejek 鄉ietankowy

1 ma造 proszek do pieczenia

Mas這 ubi z cukrem na puch dodawa po jednym jaju. M彗i i proszek do pieczenia przesia przez sito, dodawa do masy jajecznej na przemian z mlekiem oraz olejek 鄉ietankowy, ciasto wy這篡 do formy piec ok. 1 godz. w temp 180*C ( w czasie pieczenia warto nak逝wa wierzch to b璠zie si lepiej piek豉)

Babka ta im starsza tym lepsza, 篡cz smacznego.

13:27, misiadk
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 grudnia 2008

Sk鏎k usma篡豉m no i zebra這 mnie na sernik pomara鎍zowy...

Ser:

1500g zmielonego bia貫go sera

6jaj

100 g margaryny

1 budy waniliowy

2 造磬i kaszy manny

1 ½ szk. cukru

Margaryn utrze z 鄴速kami doda ser dalej uciera, doda budy i mann dok豉dnie wymiesza. Bia趾a ubi na sztywno doda cukier ubija a cukier si rozpu軼i do ser doda sk鏎k pomara鎍zow oraz ubit pian i delikatnie wymiesza

Sp鏚:

200 g m彗i

100g cukru

3 jaja

100 g margaryny

4 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Margaryn ubi z cukrem, 鄴速kami na krem, doda 鄉ietan na koniec ubit pian z bia貫k na przemian z m彗.

Ciasto wy這篡 na blach na to ser. Piec ok. 1 godz. w temp 200*C (pod koniec pieczenia mo積a zmniejszy temp. do180*C)

17:32, misiadk
Link Dodaj komentarz »
鈔oda, 10 grudnia 2008

Przepis ten pochodzi ze do嗆 starej ”kuchni polskiej”.

300 g m彗i

100 g mas豉

1/8 l kwa郾ej 鄉ietany 12%

100 g cukru pudru

2-3 surowe 鄴速ka

1 造瞠czka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

M彗 posieka z mas貫m doda cukier, wanilie proszek do pieczenia; zrobi do貫k doda 鄴速ka i 鄉ietan zagnie嗆 ciasto. Do maszynki za這篡 ko鎍闚k do ciastek; w這篡 ciasto kr璚i. Wychodz帷e ciasto pokroi dowolnej d逝go軼i ciastka, wy這篡 na blach piec 10-12 min w temp 200*C

tak wygl康a造 przed upieczeniem:

a tak po upieczeniu:

17:07, misiadk
Link Komentarze (11) »

Tak sk鏎k robi豉 ju moja mama a teraz ja j ch皻nie robi, smak i zapach jest cudowny a ciasta z ni smakuj o wiele lepiej. Ja dodaj j najcz窷ciej do sernika, makowca, piernika czy dro盥穎wego

Sk鏎ka z pomara鎍zy (ja bior z 3-4 pomara鎍zy wcze郾iej umytych)

Cukier zwyk造

Z takiej skorki staram si wyci望 jak najwi璚ej bia貫j b這ny (jest ona gorzka) i parze ja 2-3 razy gor帷 wod, po wystudzeniu kroje j w drobn kostk, wk豉dam do rondelka i dosypuje cukru ok. 300 g i gotuj do czasu a zrobi si szkl帷a.

11:41, misiadk
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 grudnia 2008

 

Przepis ten wyszpera豉m w jakies gazecie i troche go poprawi豉m a efekt wida u g鏎y.

4 jaja

180 g cukru

300 g jogurtu naturalnego

400 g m彗i

50 g wi鏎k闚 kokosowych

1 ma造 proszek do pieczenia

400g dowolnych owoc闚 (u mnie jest agrest poniewa w tym roku bardzo obrodzi no i mam mn鏀two kompot闚 )

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas nastepnie doda jogurt, wi鏎ki m彗 i proszek do pieczenia dobrze wymiesza. Ciasto wy這篡 na blach wy這穎n papierem.

Posypka kokosowa

100 g m彗i

80 g wi鏎k闚 kokosowych

80 g mas豉

50 g cukru pudru

Mas這 stopi doda reszt produkt闚 i zagnie嗆 kruszonk.

Na ciasto wy這篡 owoce i posypa kruszonk. Piec ok. 40 min w 175*C.

 

 
1 , 2
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl