wtorek, 16 marca 2010

Jak tylko zobaczy豉m ten przepis, to pierwsza my郵 „musz go upiec”. O ile serniki s og鏊nie ciastem wilgotnym to ten sernik jest super wilgotnym, delikatnym i ciekawym w smaku. Orygina tutaj klik, klik.

750 g sera bia貫go

500 g musu jab趾owego(u篡豉m domowego)

3 jaja

100 g margaryny

Ok. ¾ szk. cukru

2 budynie waniliowe, bez cukru

Margaryn utrze z cukrem dodaj帷 po jednym jaju. Do masy doda ser, budynie, a na ko鎍u doda mus jab趾owy. Ca這嗆 po陰czy w jednolit mas, wy這篡 do tortownicy( ja piek豉m w tortownicy o 26 cm 鈔ednicy przysz這軼i u篡j mniejszej), piec ok. 50 min w 180*C.

sernik z musem jab趾owym

pi徠ek, 12 marca 2010

Cho za kilka dni w kalendarzu b璠zie wiosna, a za oknem nadal kr鏊uje zima. W ogrodzie szaro i buro, spod 郾iegu wy豉niaj si nie鄉ia貫 krokusy, a na talerzu do herbatki- kwitn kwiatki. A te kwiatki to ciastka z kleiku ry穎wego.

1 paczka kleiku ry穎wego 250 g (uwaga: w handlu mo積a spotka mniejsze opakowania)

1 kostka margaryny

¾ szk. cukru

3 jaja

½ szk. drobnych wi鏎ek kokosowych

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Margaryn utrze z cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawa po jednym jaju. Sypkie produkty po陰czy ze sob doda do masy jajecznej, zagnie嗆 ciasto. Z ciasta mo瞠my formowa dowolne kszta速y lub wyciska przez maszynk do ciastek. W zale積o軼i od wielko軼i ciastek pieczemy ok. 15 min do lekkiego zrumienienia w 180*C.

ciastka z kleiku ry穎wego

czwartek, 11 marca 2010

Chleb jab趾owy? Czemu nie, cho nie przypomina tego tradycyjnego chleba to warto go wypr鏏owa. Szczerze m闚i帷 ja sk豉niam si bardziej ku nazwie „keks jab趾owy” i nie mam poj璚ia sk康 taka nazwa. Chleb jest super wilgotny, a dodatek bakalii wzbogaca jego smak. Ja przepis podaj z moimi zmianami. Orygina tutaj klik, klik

750 g jab貫k, obranych, startych na tarce o du篡ch oczkach( ja mia豉m szar renet)

100 g cukru

300 g bakalii wg w豉snego uznania

500 g m彗i

1 ½ paczki ma貫go proszku do pieczenia

Jab趾a, cukier oraz bakalie wymiesza, odstawi na noc. Na drugi dzie doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia, ca這嗆 po陰czy w jednolit mas(masa jest do嗆 g瘰ta). Ciasto prze這篡 do foremki typu „keks闚ka”, piec ok. 1-1,5 godziny w 180*C( sprawdza patyczkiem). Najlepiej smakuje na drugi dzie.

chleb jab趾owy

pi徠ek, 05 marca 2010

Ciasto marzenie, po prostu pyszne, rozp造waj帷e si w ustach, tak okre郵i豉bym je w kilku s這wach. Upiek豉m je z nadziej na poprawienie humoru, i pomog這 :) ( je瞠li pominiemy kwesti ilo軼i kalorii ;) ). A tutaj orygina klik, klik.

200 g czekolady gorzkiej

200 g mas豉

100 g cukru pudru

5 jaj

2 造磬i m彗i

Czekolad i mas這 rozpu軼i w k徙ieli wodnej. M彗 przesia przez sito, doda do masy czekoladowej. Nast瘼nie dodawa po jednym jaju po陰czy (ale nie ubija na puszyst mas) w jednolit mas, wyla do tortownicy lub formy do tarty piec przez 15 min! ( ten czas jest wystarczaj帷y) w 180*C

tarta czekoladowa

czwartek, 04 marca 2010

Na ten przepis natkn窸am si szukaj帷 zupe軟ie co innego, zapisa豉m i ci庵le zwleka豉m, a to nie mia豉m wszystkich sk豉dnik闚, albo brak czasu itp. W ko鎍u przepis wcieli豉m w 篡cie, a po spr鏏owaniu pomy郵a豉m szkoda, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z pieczeniem. Pieczywo to nie przypomina mi tego sklepowego, kt鏎e omijam szerokim 逝kiem, a moja mama stwierdzi豉, 瞠 to ma, chocia konkretny smak. Oryginalny przepis tutaj klik klik.

120 g pe軟oziarnistej m彗i

120 g p豉tk闚 owsianych

50 g nasion sezamu

50 g nasion siemienia lnianego

50 g nasion s這necznika

50 g nasion dyni

500 ml wody

1 造瞠czka soli

2 造磬i oleju

Wszystkie sk豉dniki w這篡 do miski, po陰czy w jednolit mas. Na du膨 blach wy這穎n papierem do pieczenia rozsmarowa r闚nomiernie mas. Piec w 170*C przez ok. 1 godzin. Po 15 minutach pieczenia nale篡 pokroi w dowolne kszta速y, poniewa p騧niej nie b璠zie to mo磧iwe.

chrupkie ziarniste pieczywo

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl