鈔oda, 29 kwietnia 2009

Wygl康 tego ciasta podpatrzy豉m w mojej pobliskiej cukierni i bardzo mnie zainteresowa, a reszt sama ju zorganizowa豉m z pomoc paru pr鏏, a do uzyskania ko鎍owego efektu.

 

Przepis na ciasto, kt鏎e u篡豉m znajdziecie tutaj.

Masa budyniowa:

2 budynie 鄉ietankowe

1 l mleka

cukier wg w豉snego uznania

Nale篡 ugotowa budy wg przepisu na opakowaniu, pozostawi do wystygni璚ia.

3-4 造磬i d瞠mu morelowego

Ciasto wk豉damy na prostok徠na blach ( u mnie 30x40 cm). Zimny budy przek豉damy do worka cukierniczego. Na ciasto wyciskamy budy tworz帷 kratk. Pieczemy ok. 45 min w 180*C. Jeszcze gor帷e ciasto polewamy gor帷ym d瞠mem ( ciasto b璠zie 豉dnie si b造szcze i zachowa d逝瞠j swoj wilgo).

czekoladowe w kratk

poniedzia貫k, 27 kwietnia 2009

Przepis na to ciasto znalaz豉m na opakowaniu po jogurcie ba趾a雟ki i bardzo mnie zaciekawi這, wi璚 postanowi豉m upiec. Ciasto okaza這 si bardzo pyszne i lekkie, znik這 ekspresowo. Autork tego przepisu jest Pani Janina ( takie imi tam widnieje). Przepis podam oryginalny, a w nawiasach s moje zmiany, kt鏎e zastosowa豉m w pieczeniu tego ciasta. Smak tego ciasta mo積a por闚na do sernika.

3 jogurty ba趾a雟kie po 340g ( ja piek豉m ze zwyk造ch, 2x400g)

5 jaj ( ja da豉m 4)

½ szk. oleju ( ja da豉m ¼ szk. oleju)

3 budynie 鄉ietankowe

brzoskwinie lub rodzynki ( nie dawa豉m)

cukier waniliowy

1 ½ szk. cukru ( ja da豉m ¾ szk.)

Jako spodu u篡豉m biszkopt闚.

草速ka z po這w cukru ubi na puch, nast瘼nie doda olej, budynie, cukier waniliowy i jogurty po陰czy w jedn mas. Ubi pian z reszt cukru na sztywno doda do masy jogurtowej, delikatnie wymiesza.Mas wyla do tortownicy wy這穎nej biszkoptami, piec ponad 1 godzin (ja piek豉m 1h i ok. 10min) w temp 180*C, gdy wierzch ciast zbyt mocno si przyrumieni nale篡 przykry foli aluminiow.

sernik bez sera
czwartek, 23 kwietnia 2009

600 g m彗i

3 造磬i cukru

cukier waniliowy

100 g margaryny lub mas豉

3 jaja

11/2 szk. mleka

40 g dro盥篡 鈍ie篡ch

mus jab趾owy

rodzynki

cynamon

cukier waniliowy

Do musu jab趾owego doda rodzynki, cynamon i cukier waniliowy, wymiesza, ( gdy by masa by豉 zbyt rzadka mo積a doda budy waniliowy lub kisiel).

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda jedn 造磬 cukru, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Do rondelka wla reszt mleka, doda t逝szcz, wbi jaja i doda pozosta造 cukier, lekko podgrza, nast瘼nie doda do m彗i i zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na do嗆 du篡 placek ( u mnie ok. 40x50), posmarowa mas jab趾ow, zwin望 rulon, pokroi na paski o ok. 2-3 cm szeroko軼i, uk豉da na blasze, pozstawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e 郵imaki posmarowa roztrzepanym jajem, piec ok. 40 min w 180*C.

奸imaki po upieczeniu mo積a polukrowa.

 

 

鈔oda, 22 kwietnia 2009

Przegl康aj帷 stare przepisy natkn窸am si na to ciasto. Dawniej to ciasto cz瘰to go軼i這 naszym stole, a mi這 by這 przypomnie ten smak. Jest to dobry przepis dla zapracowanych, i lubi帷ych ciasta czekoladowe.

3 szk. m彗i

1 szk. mleka

1 szk. cukru

½ kostki margaryny

3 jaja

½ s這iczka d瞠mu ( ja u篡豉m z czarnej porzeczki)

1 ma造 proszek do pieczenia ( taki na ½ kg m彗i)

2 czubate 造磬i kakao

Do miski wrzuci margaryn i cukier, ubija mikserem, ca造 czas ubijaj帷 dodawa po jednym jaju ( musi powsta puszysta masa). Do tej masy dodawa na przemian mleko z m彗, proszek do pieczenia i kakao, na ko鎍u d瞠m, (ubija a powstanie jednolita masa). Piec ok. 40 min w 180*C. Gotowe ciasto mo積a pola polew.

sobota, 18 kwietnia 2009

W moim domu nigdy nie by這 tradycji pieczenia mazurk闚, a do momentu, gdy jad豉m ten mazurek u mojej kole瘸nki. Ja jako wielbicielka bakalii nie mog豉m mu si oprze, i w taki spos鏏 piek zawsze ten na Wielkanoc.

Ciasto:

1 szk. m彗i krupczatki

1 szk. m彗i zwyk貫j

2/3 kostki mas豉

½ szk. cukru pudru

2-3 鄴速ka

ew. 2-3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Przesia m彗i razem z proszkiem do pieczenia, doda mas這, posieka no瞠m, doda reszt sk豉dnik闚 i zagnie嗆 ciasto, (gdy b璠zie zbyt suche doda 鄉ietany), wstawi do lod闚ki na ok. 30 min. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa wy這篡 do blachy.

Masa:

Ok. 600 g dowolnych bakalii

1 ma造 s這iczek d瞠mu o kwaskowatym smaku ( ja u篡豉m agrestowego domowej roboty)

Te dwa sk豉dni po陰czy ze sob.

Wierzch:

3 bia趾a

½ szk. cukru

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania doda cukier. Ubija do ca趾owitego rozpuszczenia cukru.

Na rozwa趾owane ciasto wy這篡 bakalie r闚nomiernie rozsmarowa, na wierzchu rozsmarowa ubit pian. Piec ok. 30 min w 200*C.

mazurek bakaliowy

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

鈔oda, 15 kwietnia 2009

Przepis na ten tort powstawa ju jaki czas w mojej g這wie, i po paru pr鏏ach powsta, a efekt ko鎍owy ni瞠j. Warstwa kokosowa z bia貫k powsta豉 „ na doczekaniu” z nadmiaru bia貫k.

Ciasto:Biszkopt z 6 jaj wg w豉snego przepisu, upieczony w tortownicy ( u mnie wielko嗆 tortownicy 26 cm)

Warstwa kokosowa:

4 bia趾a

½ szk. cukru

200 g wi鏎k闚 kokosowych

Bia趾a ubi na sztywno, doda cukier ( ubija do rozpuszczenia cukru). Do ubitych bia貫k doda wi鏎ki, wymiesza, wy這篡 do tortownicy, piec ok. 25 min w 180*C.

Krem:

1 puszka ananasa ( zmiksowana w blenderze, do嗆 drobno, razem z sokiem)

1 galaretka ananasowa lub cytrynowa

400 ml 鄉ietany krem闚ki

2 造瞠czki 瞠latyny ( ja u篡wam z „dr oteker”, rozpu軼i w ma貫j ilo軼i wody)

Galaretk rozpu軼i w 300 ml wody, po陰czy z zmiksowanym ananasem.

妃ietan ubi na sztywno, pod koniec doda 瞠latyn i galaretk ( musi by dobrze wystudzona), ca這嗆 dobrze ze sob po陰czy.

Biszkopt przekroi na dwa kr捫ki.

Sk豉da:

1. Biszkopt

2. Krem ananasowy

3. Kr捫ek kokosowy

4. Krem anansowy

5. Biszkopt

6. Krem ananasowy

Ca這嗆 mo積a posypa wi鏎kami kokosowymi.

tort kokosowy 2


tort kokosowy

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

19:34, misiadk , torty
Link Komentarze (9) »
sobota, 11 kwietnia 2009

To moja propozycja na lekkie ciasto serowe. W w鈔鏚 raczej do嗆 kalorycznych mazurk闚, bab i innych ciast pieczonych, b璠zie prezentowa si okazale.

Jako spodu u篡豉m biszkopt upieczony z 3 jaj, mo積a te zast徙i zwyk造mi biszkoptami.

Ser:

1 kg sera bia貫go (u mnie wiaderko)

1 galaretka brzoskwiniowa (rozpuszczona w ¼ l wody)

2 造瞠czki 瞠latyny (rozpuszczona w 3 造磬ach wody)

½ szk. mleka w proszku

Ser prze這篡 do miski, doda mleko w proszku, dok豉dnie po陰czy za pomoc miksera, ci庵le ubijaj帷 doda galaretk i 瞠latyn, wy這篡 na ciasto.

Wierzch:

1 puszka brzoskwi

1 galaretka brzoskwiniowa

Na wierzchu u這篡 brzoskwinie, ca這嗆 zala galaretk.

sernik brzoskwiniowy

sernik brzoskwiniowy 1

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

鈔oda, 08 kwietnia 2009

700 g m彗i luksusowej

300 g m彗i 篡tniej

200 g ziaren pszenicy ( namoczonej przez noc, potem zmielonej w blenderze)

200 ml wody

300 ml ma郵anki

100 g s這necznika

100 g ziaren dyni

100g ziaren siemienia lnianego

40 g dro盥篡

3 p豉skie 造瞠czki soli

½ 造瞠czki cukru

Z wody, 200 g m彗i, cukru, dro盥篡 zarobi zaczyn, pozostawi do wyro郾i璚ia. Do du瞠j miski wsypa reszt sk豉dnik闚, doda ma郵ank, wro郾i皻y zaczyn, po czym zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto „ przerobi”, ( gdy by by這 zbyt lu幡e, doda m彗i) jeszcze jeden raz, uformowa bochenek i prze這篡 do formy, pozostawi do wro郾i璚ia ( musi podwoi swoj obj皻o嗆). Wro郾i皻y chleb posmarowa wod, piec ok. 1 godz. w 200*C.


chleb ziarnisty


 

chleb ziarnisty 1
22:20, misiadk
Link Komentarze (2) »
pi徠ek, 03 kwietnia 2009

Na pocz徠ku mia這 by samo ciasto oblane czekolad. P騧niej nabra豉m ochot na kombinowanie, co by tu jeszcze doda i za bardzo si nie napracowa i tak powsta torcik.

Ciasto

200 g m彗i

100 g cukru

3 jaja

100 ml oleju

125 ml wody mineralnej gazowanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

2 造磬i p豉tk闚 czekoladowych (lub drobno posiekanej czekolady)

Jaja ubi z cukrem na puch, nast瘼nie doda olej, wod mineraln na przemian z m彗 ca造 czas ubija ciasto mikserem na wolnych obrotach na ko鎍u doda czekolad. Ciasto wy這篡 do tortownicy piec ok. 40 min w 180*C

Krem

1 郾ie磬a

1 galaretka o dowolnym smaku (rozpu軼i w 300 ml wody)

1 造磬a p豉tk闚 z czekolady

好ie磬 przygotowa wg przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania doda rozpuszczon galaretk.

Ciasto prze這篡 kremem, wierzch posypa p豉tkami czekolady.

szybki torcik

 

 


szybki torcik 1
21:53, misiadk , torty
Link Komentarze (3) »
czwartek, 02 kwietnia 2009
Jest to troch inna wersja tego ciasta, zazwyczaj jest z gruszkami lub jab趾ami. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzie, kiedy przesi彗n wszystkie aromaty. Ciasto jest lekko kwaskowate, a zarazem s這dkie.

3 jaja

170 g cukru

170 ml oleju

170 ml mleka + 1 造磬a

350 g m彗i

1 proszek do pieczenia (16 g)

1 czubata 造磬a kakao

300 g wi郾i ( ja u篡豉m drylowanych z kompotu) lub innych owoc闚

Jaja wbi do miski, wsypa cukier i ubija mikserem na puszyst mas. Do jaj doda mleko, nast瘼nie olej na przemian z m彗. Po陰czy na g豉dk mas. ¾ ciasta wy這篡 na blach i r闚no rozsmarowa ( u mnie 20x30), do reszty ciasta doda kakao i 造磬 mleka wymiesza i wyla r闚no na bia貫 ciasto. Na cie軼ie u這篡 wi郾ie lekko wciskaj帷. Piec ok. 50 min w 180*C.

Krem budyniowy

400 ml mleka

120 g margaryny lub mas豉

1 budy 鄉ietankowy

½ szk. cukru pudru

Margaryn utrze z cukrem pudrem, na mleku ugotowa budy, wystudzi. Do margaryny dodawa po trochu wystudzonego budyniu, uciera na g豉dk mas.

Polewa

1 gorzka czekolada

2 造磬i oleju

Do rondelka wla olej, doda czekolad rozgrzewa na ma造m ogniu ci庵le mieszaj帷, aby si nie przypali這.

Na wystudzone ciasto wy這篡 krem budyniowy, ca這嗆 pola polew.

fale dunaju


 

fale dunaju 1

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl