pi徠ek, 08 kwietnia 2011

W鈔鏚 wielkanocnych s這dkich wypiek闚 nie mo瞠 zabrakn望 baby wielkanocnej, kt鏎a jest jednym z tradycyjnych wypiek闚 tego 鈍i皻a. A dzi prezentuje kolejn moj propozycj- babka GoGo, na kt鏎a przepis znalaz豉m w ksi捫ce „Przepisy Czytelnik闚- Lato”. Przepis podaj wg orygina逝 a w nawiasach s moje zmiany.

6 jaj

Cukru tyle ile wa篡 6 jaj

M彗i tyle ile wa膨 4 jaja

Mas豉 tyle ile wa膨 2 jaja

Cukier waniliowy

1 造瞠czka proszku do pieczenia(czubata)

1 造磬a kakao + 2 造磬i mleka (m鎩 dodatek)

Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywna pian, doda cukier i cukier waniliowy i dalej ubija. Gdy cukier prawie si rozpu軼i doda 鄴速ka i jeszcze ubija przez ok. minut, M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, dodawa po 2 造磬i do ubitych jaj i miesza( nale篡 to robi do嗆 delikatnie, aby jaja nam nie opad造), na ko鎍u dodajemy roztopione mas這. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾a tart formy. Pieczemy oko這 45 min w 180C*.

M鎩 dodatek: do formy przela豉m ¾ ciasta, do ¼ doda豉m kakao i 2 造磬i mleka. Kakaowe ciasto wyla豉m na wierzch i za pomoc widelca przemiesza豉m ciasto.

babka gogo

poniedzia貫k, 04 kwietnia 2011

Dzi zapraszam Was na babk dro盥穎w, kt鏎a ma okazj zago軼i na wielkanocnym stole, a 鈍i皻a zbli瘸j si wielkimi krokami. Babka dzi瘯i zaparzanej m帷e utrzymuje d逝瞠j swoj 鈍ie穎嗆, a dodatek sk鏎ki pomara鎍zowej nadaje jej wspania造 aromat. Przepis podaj wg autora a w nawiasach s moje zmiany.

½ kg m彗i

4 鄴速ka

Jajo

1 szk. mleka

7 ½ dag dro盥篡 ( ja da豉m 5 dag)

7 ½ dag mas豉 (ja da豉m 10 dag)

15 dag cukru (ja da豉m 10 dag)

10 dag rodzynek ( ja da豉m 15 dag)

Cukier waniliowy

Sk鏎ka z cytryny

10 dag kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej( m鎩 dodatek)

Zagotowa ¾ szk. mleka i wrz帷ym zala szklank m彗i. Dro盥瞠 rozgnie嗆 i rozpu軼i w pozosta造m ciep造m mleku, odstawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e dro盥瞠 doda do zaparzonego i wystudzonego ciasta, po czym wyrabia, dosypuj帷 ok. jednej szk. m彗i. Przykry 軼iereczk i odstawi ciasto na ok. 30 minut do wyro郾i璚ia. 草速ka, jajo, cukier i waniliowy ubi na jednolita mas. Mas這 roztopi doda do ciasta nast瘼nie ubite 鄴速ka i bakalie ca這嗆 wyrabia na jednolita mas do czasu, kiedy b璠zie odstawa od r瘯i ( ja ciasto wyrabia豉m w maszynie do wypieku chleba u篡waj帷 programu do wyrabiania makaronu - sprawdzi這 si idealnie). Wyrobione ciasto pozostawi do wyro郾i璚ia a samo ciasto ma do嗆 lu幡 konsystencje. Form do babki wysmarowa mas貫m. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnic uformowa odpowiedni kszta速 ( zale篡 od formy) prze這篡 do foremki ( ciasta powinno by nie wi璚ej ni ½ foremki, gdy babka osi庵a do嗆 du篡ch rozmiar闚) pozostawi do wyro郾i璚ia, piec ok. 40 minut w 180-190*C. Babk po upieczeniu mo積a po豉 lukrem lub polew czekoladow

Przepis pochodzi z ksi捫ki „安i徠eczne Ciasta Dro盥穎we” Tadeusza Barowicza.

babka drozdzowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl