pi徠ek, 29 maja 2009

Przepis na to ciasto dosta豉m od mojej s御iadki, a 瞠 dzi mamy nie zbyt 豉dn pogod taka porcja czekolady i alkoholu powinna dobrze nas rozgrza.

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30)

Krem budyniowy ( ja do tego ciasta zrobi豉m z po這wy porcji)

400 ml mleka

120 g margaryny lub mas豉

1 budy 鄉ietankowy

½ szk. cukru pudru

Margaryn utrze z cukrem pudrem, na mleku ugotowa budy, wystudzi. Do margaryny dodawa po trochu wystudzonego budyniu, uciera na g豉dk mas.

Masa rodzynkowa

500 g rodzynek

ok. ¾ szk. alkoholu (u mnie p馧 na p馧 amaretto z w鏚k)

Rodzynki wyp逝ka w ciep貫j wodzie, dobrze ods帷zy doda alkohol (najlepiej namoczy dzie wcze郾iej)

2 tabliczki gorzkiej czekolady

50 g margaryny

Margaryn i czekolad rozpu軼i, na koniec doda rodzynki razem z alkoholem.

D瞠m o dowolnym smaku

Biszkopt po upieczeniu przekroi na dwa placki.

Jedn cz窷 biszkoptu smarujemy d瞠mem. Na to smarujemy krem budyniowy, przykrywamy drugim plackiem, a wierzch smarujemy mas rodzynkow, pozostawiamy do zastygni璚ia.

czwartek, 28 maja 2009

Pankracy i Filemon trzy tygodnie p騧niej

 

 

 

pankracy

 

 

Pamkracy

 

 

filemon

 

 

Filemon

 

 

 

ca豉 rodzinka

 

 

Ca豉 rodzinka

鈔oda, 27 maja 2009

Czeka, czeka... a si doczeka.

Masa brzoskwiniowa

 

1 puszka brzoskwi

1 galaretka brzoskwiniowa

2 造瞠czki 瞠latyny ( u mnie „dr. Oteker”)

Brzoskwinie os帷zy zmiksowa ( bez soku). Galaretk i 瞠latyn po陰czy, rozpu軼i w soku brzoskwiniowym, po陰czy ze sob.

Masa jogurtowa

500 g jogurtu naturalnego

300 ml krem闚ki

1 galareta pomara鎍zowa

2 造瞠czki 瞠latyny ( u mnie „dr. Oteker”)

Galaret i 瞠latyn rozpu軼i w ¼ l wody, wystudzi. Krem闚k ubi na puch, pod koniec ubijania dodawa galaretk, a na koniec jogurt. Ca這嗆 po陰czy ze sob za pomoc miksera. Oby dwie masy wlewa do miseczek na przemian, wa積e, aby mia造 podobn konsystencje.

 

jesr jogurtowo brzoskiniowy

niedziela, 24 maja 2009

Na razie tylko zdj璚ie, przepis wstawi p騧niej jak znajd wi璚ej czasu.

jesr jogurtowo brzoskiniowy

pi徠ek, 22 maja 2009

500 g ziemniak闚 ugotowanych

300 g jogurtu ba趾a雟kiego

3 z帳ki czosnku

og鏎ek 鈍ie篡

s鏊

pieprz

koperek

Ugotowane ziemniaki kroimy w do嗆 du膨 kostk, og鏎ek obieramy i trzemy na tarce o du篡ch oczkach, czosnek przecisn望 przez praske. Wszystkie sk豉dniki 陰czymy ze sob, doprawiamy sol i pieprzem. Sa豉tka smakuje lepiej, gdy postoi 2-3 godz. w lod闚ce.

sa豉tka ziemniaczana

czwartek, 21 maja 2009

To taka moja alternatywa dla pizzy, kt鏎a ju jaki czas czeka豉 na opublikowanie, a si doczeka豉.

Ciasto:

600 g m彗i

ok. 350 ml mleka

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

50 g roztopionego mas豉

1 jajo

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Farsz:

300 g mielonego mi瘰a

2 cebule drobno pokrojone

2 papryki (ja u篡豉m mro穎nych, mo瞠 tez by 鈍ie瘸)

400 g pieczarek

150 g sera 鄴速ego pokrojonego w s逝pki

2-3 造磬i bu趾i tartej

s鏊, pieprz, zio豉 prowansalskie

olej

Na patelni rozgrza 3 造磬i oleju, podsma篡 cebule, nast瘼nie doda mi瘰o usma篡. Do mi瘰a doda pieczarki (pokrojone w do嗆 du瞠 kawa趾i), na koniec papryk, sma篡 do wyparowania ca貫j wody. Ca這嗆 wystudzi, doda ser, bu趾 tart, doprawi przyprawami.Ciasto podzieli na dwie r闚ne cz窷ci, uformowa owal...Ca這嗆 wykonania pokazana jest za pomoc zdj耩. Plecionki przed w這瞠niem do pieca nale篡 posmarowa roztrzepanym jajem, piec ok. 50 min w 180*C.

wtorek, 19 maja 2009

6 bu貫k (2-3 dniowych)

ok. 1 szk. mleka

2-3 jaja

1 造磬a posiekanej natki pietruszki

s鏊

Bu趾i pokroi w drobn kostk, mleko do嗆 mocno podgrza. Ciep造m mlekiem zala bu趾i pozostawi na ok. 1 godzin, aby nasi彗造 mlekiem. Jaja roztrzepa, doda do namoczonej bu趾i, doda ok. ½ 造瞠czki soli, ca這嗆 wyrobi ( najlepiej r瘯) w jednolit mas, pod koniec doda natk pietruszki. Masa musi by mocno g瘰ta (jakby by豉 zbyt sucha doda mleka, a zbyt mokra doda bu趾i tartej, ew. m彗i pszennej). Z ciasta formowa kluski, wrzuca na osolony wrz徠ek, gotowa ok. 30 min. (kluski powinny „dochodzi” w gor帷ej wodzie). Najlepiej smakuj z wyrazistymi sosami.

 

kluski bawarskie

poniedzia貫k, 18 maja 2009

To jest najszybsze danie z cicecirzycy, jaki znam, u mnie jada si to z ciemnym pieczywem lub dodaje troch wi璚ej oliwy i powstaje wspania造 dip.

 

 

 

Tydzie z ciecierzyc

 

 

 

1 puszka ciecierzycy

2-3 z帳ki czosnku ( najlepiej przecisn望 przez prask)

1 造磬a soku z cytryny

6 造瞠k oliwy ( ja da豉m olej z pestek winogron)

s鏊

Do blendera wrzuci wszystkie sk豉dniki ( bez soli), zmiksowa ( musi powsta g瘰ta papka). Mas prze這篡 do miseczki, doprawi sol. Humus smakuje najlepiej, gdy postoi 4-5 godzin.

humus

poniedzia貫k, 11 maja 2009

I doczeka豉m si... a m鎩 rabarbar uro郾ie w ogr鏚ku, aby m鏂 upiec ciasto, a 瞠 u mnie w domu dro盥穎wy z rabarbarem znika w ekspresowym tempie to odrazu upiek豉m du膨 blach.

 

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.

dro盥穎wy z rabarbarem

A tu w ca貫j okaza這軼i.

dro盥穎wy z rabarbarem
niedziela, 10 maja 2009

Ostatnio na blogach kusi造 serniki z wi郾iami, a 瞠 nigdy takiego nie mia豉m okazji kosztowa to postanowi豉m, go upiec. Przepis powstawa w trakcie przygotowania tego sernika, i jest moj tw鏎czo軼i. Ciasto wysz這 do嗆 rzadkie i mia豉m stracha, 瞠 wyjdzie „zakalec na palec”, a do tego to by m鎩 pierwszy sernik bez spodu, a po spr鏏owaniu nie ostatni.

1 kg sera (u mnie wiaderko)

¾ szk. cukru

4 jaja

50 g margaryny

200 g jogurtu naturalnego

2 budynie waniliowe ( bez cukru)

cukier waniliowy

200 g wi郾i ( ja u篡豉m drylowanych z kompotu, mog te by mro穎ne)

 

Do miski wbi jaja, doda cukier i waniliowy, ubija mikserem na puszyst mas. Do masy doda ser, margaryn i budynie, po陰czy ze sob za pomoc miksera. Na koniec doda jogurt, delikatnie wymiesza. Mas wyla do tortownicy, posypa wi郾iami, piec ok 1 godziny w 190*C.

sernik wi郾iowy

pi徠ek, 08 maja 2009

Tydzie temu na 鈍iat przysz造 dwa owoce mi這軼i mojej kotki.

ma貫 kotki

A tu szcz窷liwa i g這dna rodzinka.

koty pij

czwartek, 07 maja 2009

Jest lekki i delikatny, najlepszy na gor帷e dni. Przepis ju do嗆 dawno znalaz豉m w „poradniku domowym”, ja podaje go z moimi zmianami, gdy orygina逝 nie posiadam. To ciasto pozwala nam zagospodarowa nadmiar jab貫k.

 

 

Ja to ciasto piek na blasze o wymiarach 40x40 i tak porcj sk豉dnik闚 podaj.

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C.

Masa jab趾owa:

1 ½ kg jab貫k ( najlepiej odmiana szara reneta, bojkent)

1 galaretka cytrynowa

2 造瞠czki 瞠latyny (ja u篡wam „dr oteker”)

Jab趾a obra, pokroi w ma貫 kawa趾i, ugotowa mus.Galaretk i 瞠latyn rozpu軼i w ¼ litra wody, doda do jab貫kSk豉dniki po陰czy ze sob, wystudzi

Krem:

Przepis na krem znajdziecie tutaj

4 造磬i wi鏎ek kokosowych, upra穎nych na patelni

Na biszkopt wk豉damy lekko zastygaj帷 mas jab趾owa i pozostawiamy do ca趾owitego zastygni璚ia, po czym smarujemy kremem budyniowym, wierzch posypujemy wi鏎kami kokosowymi.

jab貫cznik bez pieczenia 01

W wi瘯szym formacie

jab貫cznik bez pieczenia 1

wtorek, 05 maja 2009

To moja propozycja na kolorow bagietk z zio豉mi, kt鏎a zago軼i豉 na spotkaniu grilowym. Wcze郾iej rozwa趾owane ciasto smarowa豉m mas貫m zio這wym i smakowa這 ca趾iem dobrze, a ostatnio postanowi豉m popracowa nad wygl康em. Pierwsza wersja jest z pesto bazyliowym. W przysz這軼i powstanie wersja z pesto z suszonych pomidor闚 ( jak tylko je zakupie). Z tej porcji ciasta wysz造 dwie bagietki.

600 g m彗i

ok. 400 ml wody ( ja da豉m p馧 na p馧 z mlekiem)

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

50 g roztopionego mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. wody, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia

Nadzienie

3 造磬i pesto

½ 造瞠czki soli

4-5 z帳k闚 czosnku ( drobno posieka)

3-4 造磬i oliwy lub oleju

Wszystkie sk豉dniki po陰czy ze sob.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na dwie cz窷ci, z ka盥ego kawa趾a od kroi 1/3 cz窷. Wi瘯sz cz窷 cienko rozwa趾owa, do mniejszej doda ½ nadzienia pesto, po陰czy ze sob, rozwa趾owa, po這篡 na bia造m cie軼ie,

bagietka, pesto 3

zwin望 w rulon, wierzch mo積a lekko ponacina.

bagietka, pesto 2

Z drug cz窷ci ciasta post徙i tak samo. Wyro郾i皻e bagietki posmarowa jajkiem, piec ok. 40 min w 180*C

bagietka, pesto 3

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciep豉.

 

niedziela, 03 maja 2009

Co dla mi這郾ik闚 ciast z nutk alkoholu, czyli ciasto dla doros造ch. Ciasto lepiej smakuje, gdy sch這dzimy je dobrze w lod闚ce.

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C.

Krem:

4 造磬i kaszy manny

½ l mleka

200 g margaryny

¾ szk. cukru pudru

sok i sk鏎ka z jednej cytryny

Kasz mann ugotowa na mleku, wystudzi. Margaryn utrze z cukrem ( ja ubijam mikserem, jest szybciej), do masy dodawa kasz mann (wystudzon), na koniec doda sok i sk鏎k cytrynow, ca這嗆 dok豉dnie po陰czy

Mas wy這篡 na wystudzony biszkopt.

Wierzch:

Herbatniki ( ja potrzebowa豉m 3 ma造ch paczek)

Alkohol ( u mnie amaretto lub koniak)

Polewa czekoladowa

Herbatniki maczamy w alkoholu (musz go troch wch這n望) i uk豉damy na cie軼ie ( musimy pokry ca貫 ciasto). Gotowe ciasto polewamy polew czekoladow i pozostawiamy do zastygni璚ia.

Jest to przepis na du膨 blaszk ok. 40x40 cm.

pijak

pi徠ek, 01 maja 2009

Ciasto to jest lekkie, delikatne a za spraw owoc闚 wilgotne, i szybkie do wykonania. Przepis pochodzi z „Poradnika Domowego”, i go軼i ju od d逝窺zego czasu na naszym stole.

6 jaj (oddzieli 鄴速ka od bia貫k)

1 szk. cukru

2 ½ szk. m彗i

1 pe軟a 造瞠czka proszku do pieczenia

½ szk. oleju

½ szk. wody mineralnej

dowolne owoce ok. 600 g ( ja u篡豉m jab貫k i agrestu z kompotu)

cukier waniliowy

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. Do masy wla wod i olej, ca這嗆 ubija na zmniejszonych obrotach miksera. M彗 i proszek do pieczenia przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymiesza. Ciasto wyla na do blaszki ( u mnie 20x30), na wierzchu u這篡 owoce, piec ok. 45 min w 180*C.

ciasto niedzielne z owocami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl