wtorek, 25 maja 2010

Ciasto:

500 g m彗i

60 g roztopionego mas豉

2 造瞠czki cukru

1 p豉ska 造瞠czka soli

25 g dro盥篡 鈍ie篡ch

100 ml mleka

200 ml ma郵anki

1 jajo

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda ciep貫go mleka i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda ma郵ank, roztopione mas這, jajko, s鏊, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 rozwa趾owa na prostok徠, ponacina boki sk豉da je do 鈔odka zak豉daj帷 jeden na drugi (tutaj podgl康 sk豉dania cha趾i, oczywi軼ie bez nadzienia). Gotow cha趾 pozostawi do wyro郾i璚ia- powinna podwoi swoj obj皻o嗆, przed w這瞠niem do pieca posmarowa roztrzepanym jajkiem lub lekko os這dzon wod, piec w 180*C przez ok. 40 minut.

cha趾a na maslance

wtorek, 18 maja 2010

Za oknem szaro i deszczowo i gdyby nie to, 瞠 drzewa s zielone, sad bia造 od kwitn帷ych jab這ni, a pola 鄴速e od kwitn帷ego rzepaku to mo積a pomy郵e, 瞠 mamy teraz jesie. I cho o tej porze kr鏊uje rabarbar to u mnie ciasteczka by造 mocno czekoladowe a za razem lekkie nie za s這dkie po prostu pyszne. Przepis to moja skromna tw鏎czo嗆.

Ciasto:

150 g czekolady gorzkiej

100 g mas豉

150 g cukru

3 jaja

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g m彗i

Mas這 rozpu軼i razem z czekolad w k徙ieli wodnej, m彗 i proszek do pieczenia przesia przez sito, Jaja ubi z cukrem doda rozpuszczon czekolad wraz z mas貫m, po陰czy ze sob sk豉dniki na ko鎍u dodawa ma造mi porcjami m彗, ca這嗆 po陰czy ze sob w jednolit mas (ja miesza豉m za pomoc miksera na wolnych obrotach). Ciasto prze這篡 do tuby cukierniczej, wyciska niewielkie porcje ciasta zachowuj帷 do嗆 du瞠 odst瘼y mi璠zy ciastkami. Piec ok. 10 min w 180*C

Krem do prze這瞠nia znajdziecie tutaj

Ciastka po upieczeniu dobrze wystudzi, przek豉da kremem.

czekoladowe sk豉da鎍e

czwartek, 06 maja 2010

Ju od d逝窺zego czasu zbiera豉m si do napisania, chocia kr鏒kiej notki.

„ no, co ty, zamykasz kuchni na cztery spusty” tak skwitowa豉 moja przyjaci馧ka wie嗆 o przerwie w prowadzeniu bloga. Czy zamkn窸am kuchnie na cztery spusty oczywi軼ie, 瞠 nie, ale nie jest to obecnie najcz窷ciej odwiedzany k徠 w moim domu. Po prostu dopad豉 mnie zwyk豉 proza 篡cia, jak jest brak czasu. Od d逝窺zego czasu m鎩 ma造 鈍iat kr璚i si mi璠zy prac a studiami. Cho obecnie w pracy zrobi這 si lu幡iej, to na uczelni zbli瘸 si czarna rozpacz, jak jest sesja, i w d逝窺zej perspektywie nadal czasu brak, cho zrobi豉m sobie takie ma貫 postanowienie, 瞠 powr鏂 do prowadzenia bloga, cho nie b璠zie to ju tak cz瘰te jak bym tego chcia豉. I jeszcze chcia豉m bym podzi瘯owa, 瞠 nie zapomnieli軼ie o moim blogu nadal go licznie odwiedzali軼ie. A i ja w 瞠by tak nie wypa嗆 z nowo軼i kulinarnych odwiedza豉mz przyjemno軼i Wasze blogi.

Pozdrawiam serdecznie.

Misia

czerwony tulipan

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl