czwartek, 25 czerwca 2009

Kociaki zapragn窸y rozrywki, a 瞠 m鎩 dom porasta winoro郵, skrz皻nie wykorzystuj ten fakt. Ostatnio jest to ich ulubiona rozrywka, kt鏎a dostarcza wielu wra瞠...

pankracy 1

Pankracy

filemon 1

Filemon

pankracy i filemon 1

Pankracy i Filemon

wtorek, 23 czerwca 2009

Oto kolejna propozycja na ciasto serowe, kt鏎e jest wykonuje si ekspresowo, czyli co dla zabieganych i zapracowanych.

Ciasto:

200 g sera bia貫go mielonego

½ szk. oleju

½ szk. mleka

1 jajo

1 czubata 造磬a cukru

400 g maki

2 造瞠czki proszku do pieczenia

szczypta soli

Ser utrze z olejem, mlekiem, jajkiem, cukrem i sol. M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i dodawa stopniowo do masy serowej. Ciasto dobrze wyrobi r瘯oma, rozwa趾owa, wy這篡 na blasze ( u mnie 20x30)wysmarowanej t逝szczem.

Mus jab趾owy ( ja u篡豉m 1 s這ik 0,9 l jeszcze z zimowych zapas闚)

Cukier waniliowy

Kruszonka:

M彗a ( ja u篡豉m p馧 na p馧 tortow z krupczatk)

Wi鏎ki kokosowe drobno mielone

Mas這

Cukier puder

Ilo嗆 sk豉dnik闚 wg w豉snego uznania. Wi鏎ki kokosowe z m彗 w proporcji 1:1.

Na rozwa趾owane ciasto wy這篡 mus jab趾owy, ca這嗆 posypa kruszonk. Piec ok. 45 min w 180*C.

jab貫cznik olejowy

jab貫cznik olejowy 1

pi徠ek, 19 czerwca 2009

To moja letnia propozycja na lekkie ciasto biszkoptowe z jagodami.

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30)

Masa

½ l 鄉ietany krem闚ki

3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny ( ja u篡豉m z „Dr Oteker”)

1 czubata 造磬a cukru pudru

疾latyn namoczy w 4 造磬ach zimnej przegotowanej wody (namoczona 瞠latyna 豉twiej si rozpuszcza), nast瘼nie rozpu軼i. 妃ietan ubi, pod koniec doda cukier puder, na ko鎍u rozpuszczona zimn 瞠latyn.

½ kg jag鏚 le郾ych lub bor闚ek ameryka雟kich

1 galaretka o smaku le郾ym lub innym dowolnym

Galaretk rozpu軼i w mniejszej ilo軼i wody, wystudzi, doda jagody, wymiesza.

Biszkopt przekroi na p馧. Wewn皻rzne warstwy posmarowa cienko ubita 鄉ietan ( wtedy galaretka nie wsi彗nie w biszkopt)

Sk豉damy nast瘼uj帷o:

Biszkopt, na to wlewamy zastygaj帷 galaretk z jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzch smarujemy reszt ubitej 鄉ietany, wierzch dekorujemy wg w豉snego uznania ( ja posypa豉m wi鏎kami bia貫j czekolady)

ciasto jagodowe

ciasto jagodowe 1

Jagodowo nam!

wtorek, 16 czerwca 2009

Moja przygoda z zakwasem, a dok豉dniej z jego produkcj ci庵nie si ju do嗆 d逝go (mo積a by ju ksi捫k napisa). Po licznych pr鏏ach (niestety nie udanych) nadesz豉 iskierka nadziei, 瞠 tym razem si uda i si uda這... cierpliwo嗆 pop豉ca.

Przepis na zakwas i na sam chleb „po篡czy豉m” od mirabbelki. Ju jaki czas temu ukaza si dodatek z Jej przepisami na chleby w gazecie „chwila dla ciebie”, i z tego dodatku korzysta豉m.

m鎩 pierwszy chleb na zakwasie

niedziela, 14 czerwca 2009

Ostatnio na blogach pojawi si skubaniec, ple郾iak, r騜nie go nazywaj. Ja osobi軼ie nie przepadam za ciastami kruchymi lub p馧kruchymi, i piek je bardzo rzadko. Tym razem zrobi豉m wyj徠ek specjalnie dla mojego brata, jest to jedno z jego ulubionych ciast. Przepis na to ciasto wyszuka豉m z do嗆 starej ju „Kuchni Polskiej”,kt鏎e jeszcze nigdy mnie nie zawiod這.

500 g m彗i

200 g t逝szczu ( ja daj p馧 na p馧 mas這 i margaryn)

4 鄴速ka

6 造瞠k kwa郾ej 鄉ietany

150 g cukru pudru

cukier waniliowy

1 czubat 造瞠czk proszku do pieczenia

2 造磬i kakao

M彗 przesia, w這篡 t逝szcz, posieka szerokim no瞠m, wymiesza z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobi do貫k, doda 鄴速ka i 鄉ietan, zagnie嗆 ciasto. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci, jedn z tych cz窷ci podzieli na p馧, do ¼ cz窷ci ciasta doda kakao i wyrobi ciasto.

4 bia趾a

¾ szk. cukru

Ubi mikserem na sztywno, cukier musi si ca趾owicie rozpu軼i

Owoce wg uznania, u mnie:

½ s這iczka d瞠mu ( u mnie 郵iwkowy)

agrest z kompotu

½ ciasta bia貫go rozwa趾owa, wy這篡 do blachy ( u mnie 20x30), rozwa趾owane ciasto posmarowa d瞠mem, na to wy這篡 agrest, na owoce ciasto bia貫 i ciemne (skuba ma貫 kawa趾i i lekko je rozp豉szczy, po這w z tych kawa趾闚 ciasta), na ciasto ubit pian, na koniec ciasto bia貫 na przemian z ciemnym. Piec ok. 50 min w 170*C.

skubaniec

skubaniec 1

pi徠ek, 12 czerwca 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1 czubata 造磬a kawy mielonej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, doda kaw i dobrze wymiesza, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30)

Krem budyniowy

400 ml mleka

120 g margaryny lub mas豉

1 budy 鄉ietankowy

½ szk. cukru pudru

Margaryn utrze z cukrem pudrem, na mleku ugotowa budy, wystudzi. Do margaryny dodawa po trochu wystudzonego budyniu, uciera na g豉dk mas.

Starta czekolada gorzka do posypania

½ s這iczka d瞠mu ( dowolnego)

100 ml w鏚ki „do zaostrzenia smaku” ( nie koniecznie)

Wystudzony biszkopt przekroi na p馧, doln cz窷 posmarowa d瞠mem wymieszanym z w鏚k, na to po這w kremu budyniowego, przykrywamy drugim plackiem, g鏎 smarujemy reszt kremu i posypujemy czekolad.

ciastko kawowe

wtorek, 09 czerwca 2009

Jak to z braku czasu powstaj ciekawe pomys造 kulinarne...jak ten na pierogi studenckie (tak je nazwa豉m)jest to mieszanka pierog闚 leniwych z pierogami ruskimi. A 瞠 rodzinie taka mieszanka bardzo smakowa豉, to b璠 go軼i cz窷ciej. A dlaczego studenckie? poniewa sesja zbli瘸 si wielkimi krokami...a je嗆 co trzeba.

Ilo軼i sk豉dnik闚 podaj orientacyjnie (tak troch „na oko”)

Ok. 500 gotowanych ziemniak闚

Ok. 500 g sera bia貫go

Ok. 300 g m彗i pszennej na p馧 z ziemniaczan

2 jaja ca貫

s鏊, pieprz

mas這

Ser i ziemniaki przepu軼i przez maszynk, do tego doda jaja m彗, s鏊 i pieprz. Ca這嗆 zagnie嗆(konsystencja podobna jak na kopytka). Ciasto podzieli na mniejsze kawa趾i, zrobi wa貫czki, pokroi sko郾ie w 3 centymetrowe kawa趾i. Gotowa ok. 8-10 minut w osolonej wodzie na ma造m ogniu czasami przemiesza. Gotowe pierogi pola roztopionym mas貫m.

pierogi studenckie

鈔oda, 03 czerwca 2009

Kolejny odgrzebany przepis na ciasto. Kiedy piek豉m je bardzo cz瘰to, a si znudzi這 rodzince. To ciasto serowe mo積a wykorzystywa na wiele sposob闚, zar闚no na s這dko jak i na s這no, a tak瞠 w postaci drobnych wypiek闚.

Ciasto:

200 g sera bia貫go mielonego

100 ml oleju

100 ml mleka

1 jajo

3 造磬i cukru

400 g maki

2 造瞠czki proszku do pieczenia

szczypta soli

Ser utrze z olejem, mlekiem, jajkiem, cukrem i sol. M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i dodawa stopniowo do masy serowej. Ciasto dobrze wyrobi r瘯oma, rozwa趾owa, wy這篡 na blasze ( u mnie 20x30)wysmarowanej t逝szczem.

2 budynie waniliowe z cukrem

1l mleka

wi郾ie drylowane ( z kompotu lub mro穎ne)

kruszonka:

mas這

cukier puder

m彗a pszenna

Budy ugotowa wg przepisu na opakowaniu, przestudzi. Wi郾ie u這篡 na cie軼ie, na to wyla budy ca這嗆 posypa kruszonk. Piec ok. 40 min w 200*C

ciast olejowe

poniedzia貫k, 01 czerwca 2009

U mnie w ogrodzie sezon jagodowy ju si rozpocz掖, teraz czekam na te le郾e...

jagoda 1

jagoda 2

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl