czwartek, 24 czerwca 2010

Nazwa tego ciasta raczej nie zach璚a wypr鏏owania i jest, co najmniej kontrowersyjna, a patrz帷 na sk豉dniki zastanawia豉m si czy to mo瞠 si uda. Ot騜 ciasto wysz這 znakomicie, w smaku bardzo delikatne z nut kokosow. Przepis znalaz豉m u Ewenki.

3 szk. m彗i
1/2 szk. cukru pudru
5 鄴速ek
2 造瞠czki proszku do pieczenia
25 dag. mas豉 lub margaryny

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto i podzieli na 2 cz窷ci. 1 Cz窷 wy這篡 na sp鏚 blaszki i posmarowa d瞠mem lub powid豉mi. Drug w這篡 do zamra瘸rki.

字odek:

1 litr kwa郾ej 鄉ietany 18 % (moim zdaniem 12% te wystarczy)
20 dag wi鏎k闚 kokosowych
5 bia貫k
1 szk. cukru (ja da豉m3/4)

1 budy 鄉ietankowy du篡( ja da豉m taki ma造 tzn. 40g proszku budyniowego)
1 造磬a m彗i ziemniaczanej
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia ( nie dodawa豉m)

D瞠m lub powid豉

Bia趾a ubi z cukrem, doda 鄉ietan i pozosta貫 sk豉dniki. Wymiesza. Wy這篡 to na ciasto posmarowane powid豉mi. Na wierzch zetrze drug cz窷 ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 蚓. Ciasto zostawi najlepiej przez noc do wystudzenia, wtedy te lepiej b璠zie si kroi. Ja to ciasto piek豉m w tortownicy (26cm 鈔ednicy) ciasto piek這 si ok. 70 min w 180*C, polecam raczej prostok徠na blaszk lub wi瘯sz tortownic

styropian

pi徠ek, 11 czerwca 2010

600 g m彗i

Ok. 400 ml wody ( ja da豉m 200ml mleka, 200 ml wody)

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

50 g roztopionego mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. wody, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Szpinak ( u mnie po blanszowaniu i osaczeniu ok. 300 g)

Ser feta ( ja u篡豉m takiego z lidla)

Ga趾a muszkato這wa, s鏊, pieprz

Blanszowany szpinak, doprawiamy do smaku( uwaga ze sol, ser feta posiada ju do嗆 spor ilo嗆)

Wyro郾i皻e ciasto wa趾ujemy ( u nie na ok. 0,7 cm), najlepiej na jeden du篡 placek, co nam u豉twi dalsz prac. Na tak rozwa趾owane ciasto roz這篡 szpinak, na g鏎 pokruszy ser feta, ca這嗆 zawin望, pokroi w mniejsze kawa趾i, pozostawi do wyro郾i璚ia. Ciasto przed w這瞠niem do pieca posmarowa rozbe速anym jajem ew. posypa sezamem. Piec w 180*C przez ok. 40 min

rolada szpinakowa z serem feta

czwartek, 10 czerwca 2010

Biszkopt:

6 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

150 g cukru

160g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( ubija do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 30 min w180*C

Krem jogurtowo- 鄉ietanowy:

1 l jogurtu naturalnego

½ l 鄉ietany krem闚ki

2 czubate 造磬i cukru pudru

Cukier waniliowy

6 造瞠czek 瞠latyny ( ja u篡wam z firmy dr. Oteker)

疾latyn rozpuszczamy w wodzie ( ok. ½ szk.). 妃ietan ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i waniliowy, a na ko鎍u rozpuszczon 瞠latyn. Do ubitej 鄉ietany dodajemy jogurt, mieszamy. Gotow mas wylewamy na biszkopt.

Wierzch:

1 s這ik kompotu wi郾i drylowanych ( u mnie s這ik 0,9 l)

1 budy waniliowy

1 galaretka wi郾iowa

Wi郾ie przecedzi. Na soku ugotowa budy, (gdy b璠zie soku mniej ni 0.5 l to doda wody). Do ugotowanego gor帷ego budyniu wsypa galaretk wymiesza, mas wystudzi.

Wi郾ie uk豉damy na masie jogurtowej, ca這嗆 polewamy, zostawiamy do wystudzenia

Uwaga: Ja to ciasto przygotowywa豉m na blasze o wym. 50x50.

lekkie ciasto wi郾iowe

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl