poniedzia貫k, 20 czerwca 2011

W tym roku na pobliskich polach zakwit豉 pi瘯nie pachn帷a facelia. Widok jest tak przepi瘯ny, 瞠 grzechem by by這 nie uwieczni tego nie codziennego widoku. Co prawda zdj璚ia nie s w stanie odda tego pi瘯na a co najwa積iejsze cudownego zapachu, ale wystarczy uruchomi swoja wyobra幡ie, aby poczu delikatno嗆 tej ro郵iny.

facelia kolaz

facelia2

facelia pszczola

Spaceruj帷 nad polami mo積a us造sze niebywa造 szum, nie nie by to szum drzew, kt鏎y wiatr 鈍ista mi璠zy li嗆mi, lecz szum pracowitych pszcz馧, gdy facelia ma jeszcze jedn ogromn zalet, jest to ro郵ina miododajna. A pod smuk造mi brzozami mo積a z dala zauwa篡 dachy uli. I tak marz帷 po cichutku... maj帷 nadziej... 瞠 uda mi si zakupi faceliowy mi鏚...

facelia ule

rzeka facelia

czwartek, 16 czerwca 2011



500 g zielonych szparag闚

1 p豉ska 造瞠czka mas豉

½ 造瞠czki soli

½ 造瞠czki cukru

250g ry簑

2 造磬i oleju lub oliwy

2 szalotki lub zwyk豉 cebula

50 ml bia貫go wina

750 ml wywaru warzywnego lub delikatnego drobiowego

S鏊, pieprz

Szparagi myjemy, zdrewnia貫 cz窷ci odcinamy. Zagotowujemy wod z mas貫m, sol i cukrem, dodajemy szparagi gotujemyna ma造m ogniu ok. 10 min (maj pozosta lekko twardawe). Po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy w mniejsze kawa趾i.

Szalotki obieramy kroimy w drobna kostk. Ry, cebul podsma瘸my „na szkl帷o” ca造 czas mieszaj帷, aby cebula nie zbr您owia豉. Do podsma穎nego ry簑 wlewamy wino i gotujemy do czasu, a si „wygotuje”, (ale pozostanie nam smak)nast瘼nie dolewamy wywar porcjami( podzieli) na 5-6 razy i gotujemy na ma造m ogniu, co pewien czas mieszaj帷, aby ca這嗆 si nie przypali豉. Pod koniec gotowania dodajemy szparagi. Danie serwujemy na ciep這, przed podaniem mo積a posypa serem typu parmezan. 

risotto z zielonymi szparagami

risotto z zielonymi szparagami 1

poniedzia貫k, 13 czerwca 2011



Ciasto:

500g m彗i

250 ml mleka (ciep貫go)

20 g dro盥篡 (ja u篡wam 鈍ie篡ch)

70 g mas豉 lub margaryny (roztopiony)

2 jaja (jedno jajo pozostawiamy do posmarowania gotowych bu貫k przed pieczeniem)

1 p豉ska 造瞠czka cukru

1 造瞠czka soli

Do ok. 50 ml mleka dodajemy 造磬 m彗i, cukier i dro盥瞠 sk豉dniki 陰czymy ze sob i zostawiam do wyro郾i璚ia. Nast瘼nie do wyro郾i皻ego zaczynu dodajemy reszt sk豉dnik闚 i zarabiamy ciasto, pozostawiamy do wyro郾i璚ia na ok. 30 minut.

Nadzienie:

300 g pomidor闚 obranych ze sk鏎ki, pozbawianych nasion i pokrojonych w ma陰 kostk

200 g sera feta pokrojony w drobna kostk

Bazylia lub pesto (ja da豉m 1 czubat 造瞠czk pesto i 1 czubat 造磬 posiekanej bazylii)

S鏊, pieprz

2 造磬i oliwy lub oleju

Wszystkie sk豉dniki mieszamy ze sob doprawiamy do smaku pieprzem i sol( soli nie za du穎, gdy ser jest do嗆 s這nawy)

Wyro郾i皻e ciasto wyk豉damy na stolnic posypan m彗, wa趾ujemy na ok.7 mm grubo軼i wykrawamy czym okr庵造m( ja mam pude趾o o ok. 9cm 鈔ednicy i wysz這 mi 12 sztuk). Na tak wyci皻e ciasto nak豉damy farszu i sklejamy boki (tj. pierogi) uk豉damy na blasze w ok. 4 cm odst瘼ach . Gotowe pozostawiamy na ok. 20 min do wyro郾i璚ia, po czym smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy ok. 30 min w 180*C, najlepiej smakuj jeszcze ciep貫.

bu趾i nadziewane pomidorami i serem feta

bu趾i nadziewane pomidorami i serem feta

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl