czwartek, 30 lipca 2009

Przepis na to ciasto pochodzi z kolorowej gazety, kt鏎y ju przed paroma laty wklei豉m do mojego zeszytu, i by jako zawsze omijany, a szkoda, bo ciasto jest szybkie do wykonania, wilgotne i w sam raz na por letni, bo z owocami.

120 g miodu

60 g margaryny

120 g cukru

2 jaja

200 g maki pszennej

2 造瞠czki proszku do pieczenia

100 g p豉tk闚 owsianych

Przyprawa do piernika lub cynamon wg uznania

Mi鏚 rozgrza, doda margaryn i cukier, podgrzewa do pe軟ego rozpuszczenia cukru. Mas przestudzi, doda jaja, utrze, na koniec doda wszystkie sypkie sk豉dniki, uciera a powstanie jednolita masa.

500 g jab貫k

100 g rodzynek ( u mnie bez- sko鎍zy si zapas, ale nast瘼nym razem dodam)

2 造磬i cukru

Cukier waniliowy

Jab趾a obra, zetrze na tarce o du篡ch oczkach, doda rodzynki (wcze郾iej op逝kane w wodzie, mo積a te zamoczy wcze郾iej w rumie lub innym alkoholu), doda cukier, wymiesza.

2/3 ciasta wyla do tortownicy, na to wy這篡 jab趾a, na wierzch wyla reszt ciasta. Piec ok. 40 minut w 180*C.

miodownik z owocami

czwartek, 23 lipca 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30)

Krem budyniowy

400 ml mleka

120 g margaryny lub mas豉

1 budy 鄉ietankowy

150 g cukierk闚 toffi lub kr闚ek

Margaryn utrze, na mleku ugotowa budy, wystudzi. Cukierki rozpuszcza na lekkim ogniu, wystudzi. Do margaryny dodawa po trochu wystudzonego budyniu, uciera na g豉dk mas, na koniec dodaprzestudzon, ale jeszcze p造nn mas toffi.

Mielone orzechy w這skie, do pospania wierzchu

½ s這iczka d瞠mu ( dowolnego)

100 ml w鏚ki „do zaostrzenia smaku” ( nie koniecznie)

Wystudzony biszkopt przekroi na p馧, doln cz窷 posmarowa d瞠mem wymieszanym z w鏚k, na to po這w kremu budyniowego, przykrywamy drugim plackiem, g鏎 smarujemy reszt kremu i posypujemy orzechami.

ciastko toffi 1

ciastko toffi

wtorek, 21 lipca 2009

2 ½ szk. m彗i

3 jaja

3/4 szk. cukru

1 szk. g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany

3/4 szk. miodu

5 造瞠k oleju

½ 造瞠czki cynamonu

Czubata 造瞠czka proszku do pieczenia

Utrze jaja z cukrem na puszyst mas. Roztopi mi鏚 i wystudzony wlewa do jaj, ca造 czas ucieraj帷, nast瘼nie doda 鄉ietan, m彗, cynamon, proszek do pieczenia, olej i wymiesza. Wy這篡 ciasto do blachy, piec ok. 50 minut w 175*C. Po wystudzeniu ciasto mo積a prze這篡 marmolad, d瞠mem lub dowolnym kremem. Ja to ciasto prze這篡豉m kremem budyniowym.

miodownik

sobota, 18 lipca 2009

Reszta agrestu dojrza豉 w pe軟i, aby przetworzy go na mus. To moja druga propozycja na wykorzystanie agrestu. Mus ten dodaje do czerwonej kapusty zamiast octu lub te smaruje biszkopt dla zaostrzenia smaku.

Agrest

Cukier

疾l- fix, niekoniecznie

Agrest rozgotowujemy z dodatkiem cukru, tj. na d瞠m, przestudzamy, przecieramy przez sito. Przetarty mus zagotowujemy, mo瞠my jeszcze lekko dos這dzi wg uznania, je瞠li b璠zie zbyt rzadki dodajemy 瞠l- fix. Gor帷ym musem nape軟iamy s這iczki i szczelnie zakr璚amy.

mus agrestowy

pi徠ek, 17 lipca 2009

Sezon jagodowy w pe軟i, to i nie mog這 zabrakn望 tego dania. Na razie zamieszczam samo zdj璚ie. W pracy m造n, ale postaram si poda przepis jak najszybciej. Ma豉 przerwa w pracy, podaj przepis na zup. Dzisiaj uda這 zako鎍zy przepis.

600 g jag鏚

2 litry wody

1 kisiel, ja u篡豉m wi郾iowego

Cukier wg w豉snego uznania

Jagody rozgniatamy widelcem, dola wody, gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut, kisiel rozpuszczamy w ½ szk. wody, zag瘰zczamy zup, na koniec dodajemy cukier wg w豉snego uznania. Zupa smakuje bardzo dobrze na ciep這 jak i na zimno

Kluski parowane

500 g m彗i

2 jaja

1 ½ szk. mleka

造磬a cukru

30 g dro盥篡

2 造磬i mas豉 lub margaryny

szczypta soli

W ciep造m mleku rozpu軼i dro盥瞠 i cukier, doda 3 造磬i m彗i, rozczyn pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia. Jaja rozbi, posoli. Rozczyn doda do m彗i, doda jaja, roztopione mas這, wrobi, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnice, rozwa趾owa ciasto na grubo嗆 2 centymetr闚, wykrawa szklan okr庵貫 kluski, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e kluski parowa w garnku lub na cienkim p堯tnie ok. 10 min.

zupa jagodowa z kluskami parowanymi

Jagodowo nam!

09:57, misiadk , zupy
Link Komentarze (4) »
鈔oda, 15 lipca 2009

Przepis na mleczko wymy郵i豉 moja kole瘸nka. Na pocz徠ku by豉m nieco sceptycznie do niego nastawiona, ale tylko do czasu, gdy je spr鏏owa豉m od razu zmieni豉m zdanie. Nie jest tak g瘰te jak to kupne, cho po pewnym czasie zaczyna si rozwarstwia, i u g鏎y jest g瘰tsza i cudownie kremowa warstwa, a u do逝 woda o smaku kokosa. Ma jeszcze jedn du膨 zalet mianowicie nie ma posmaku puszki i na pewno jest ta雟ze od tego ze sklepu.

100 g drobnych wi鏎ek kokosowych

500 ml wody

Wi鏎ki wsypa do garnka, wla wod, doprowadzi do wrzenia, i gotowa na lekkim ogniu przez ok. 5 min. Mas przestudzi, nast瘼nie za pomoc blendera rozdrobni, wyla na sito i za pomoc 造磬i lub pa趾i wyciska sok z wi鏎ek. Mo積a te ca這嗆 wyla na gaz, skr璚aj帷 wyciska sok. Ta druga metoda sprawdza si moim zdaniem lepiej. Ilo嗆 wi鏎ek i wody mo積a sobie dobiera wg w豉snego uznania. Mleczko mo積a powodzeniem w zamkni皻ym naczyniu przechowywa par dni w lod闚ce.

mleczko kokosowe

A tutaj po ok. 40 min zaczyna si rozwarstwia.

mleczko kokosowe 2

09:33, misiadk
Link Komentarze (7) »
poniedzia貫k, 13 lipca 2009

I w tym roku m鎩 agrest obficie obrodzi. I jak co roku robi z niego kompot w bardzo s這dkim syropie. Agrest ma to do siebie, 瞠 lubi p瘯a, a w takim w豉郾ie syropie pod czas gotowania nie b璠zie nam p瘯a.Zim owoce u篡wam do s這dkich wypiek闚, a tak瞠 dodaj do s這dkiej galaretki.

Syrop:

Na ka盥y litr wody daj 1 kg cukru. Cukier rozpuszczamy w gor帷ej wodzie. W razie, gdy cukier nie chce si rozpu軼i nale篡 podgrzewa wod.

Obrany i umyty agrest wk豉damy do s這ik闚, zalewamy syropem (mo瞠 by gor帷y)

Zakr璚amy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Gotowe s這iki wk豉damy do garnka, zalewamy je wod do wysoko軼i ¾, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperatur- woda musi lekko „pyrka”. D逝go嗆 pasteryzacji jest uzale積iona od owoc闚 i wielko軼i s這ik闚. W przypadku agrestu s這iki 0,9 l po zagotowaniu pasteryzowa豉m jeszcze przez 25 min, a s這iki 0,6 l 15 min. Po pasteryzacji s這iki wyci庵amy z wody i nale篡 je jeszcze raz dokr璚i- dla pewno軼i i pozostawiamy do wystudzenia.

agrest w syropie

鈔oda, 08 lipca 2009

150 g m彗i

100 g orzech闚 mielonych ( ja u篡豉m laskowych)

1 budy czekoladowy

1 czubata 造磬a kakao

2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia

150 g cukru

4 jaja

1/8 l mleka

150 g mi瘯kiej margaryny

Owoce- niekoniecznie, bez nich ciasto smakuje r闚nie pysznie.Ja doda豉m wi郾ie, poniewa na drzewie dojrzewaj nowe, a u mnie jeszcze sporo zesz這 rocznych zapas闚.

Sypkie produkty po陰czy ze sob. Jaja z cukrem ubi na puszyst mas. Do masy dodawa na przemian margaryn, mleko i m彗 z dodatkami- ca這嗆 ubija mikserem. Ciasto wy這篡 do tortownicy lub blaszki, piec ok. 40 min w 180*C.

ciasto czkoladowo- orzechowe

pi徠ek, 03 lipca 2009

Ciasto:

300 g m彗i

1 jajo

1 鄴速ko

2 造磬i ciemnego kakao

100 g mas豉

5 造瞠k oleju

50 g cukru pudru

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sypkie sk豉dniki przesia przez sito, doda mas這, zagnie嗆- powstanie taka sypka kruszonka. W cie軼ie zrobi do貫k, doda jajo, 鄴速ko i olej, zagnie嗆 ciasto. Gotowe ciasto podzieli na ma貫 porcje, kula wa貫czki, w這篡 do zamra瘸lnika.

Ser:

1 ½ kg sera ( u篡豉m tradycyjnego z kostki)

6 jaj

1 ¼ szk. cukru

50 g margaryny

1 budy waniliowy

2 造磬i kaszy manny

Dowolny aromat

Ser przepu軼i przez maszynk. Jaja ubi z cukrem na puch, doda margaryn, po陰czy ze sob. Nast瘼nie dodawa ser ma造mi porcjami, na ko鎍u budy, kasz mann, aromat. Ca這嗆 po陰czy za pomoc miksera.

Blaszk (wymiary 20x30) wy這篡 papierem, po這w ciasta zetrze na tarce jarzynowej (grube oczka), r闚no je rozmie軼i, na to wy這篡 ser, na koniec zetrze reszt ciasta. Piec ok. 60 min w 190*C.

sernik z ciastem kakaowym

鈔oda, 01 lipca 2009

Co dla mi這郾ik闚 kuchni w這sko- polskiej. Przepis ten powstawa ju od pewnego czasu w mojej g這wie i czeka na jego zrealizowanie. Jest prosty i nawet do嗆 szybki w wykonaniu. Dla os鏏 nie lubi帷ych panierki, mo積a j pomin望 i sma篡 bez. Ilo軼i sk豉dnik闚 wg naszego upodobania.

Piersi z kurczaka

Pomidory suszone w zalewie

Pesto z bazylii

S鏊, pieprz

Panierka

Bu趾a tarta

M彗a

Jaja

Olej do sma瞠nia

Piersi z kurczaka rozbijamy t逝czkiem do嗆 cienko. Rozbity p豉t mi瘰a przekrawamy na mniejsze lekko solimy i posypujemy pieprzem, nast瘼nie smarujemy cienko pesto, k豉dziemy pomidora zawijamy w rolad. Gotowe roladki panierujemy tj. na tradycyjne schabowe i sma篡my na z這ty kolor.

roladki drobiowe

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl