czwartek, 22 lipca 2010

Lato w pe軟i a z nim upa造, a ja na te upa造 proponuje takie ciasto, kt鏎e nas z pewno軼i orze德i. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest dobrze sch這dzone w lod闚ce.

cytrynowe orzezwienie

Biszkopt:

7jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

180 g cukru

180g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30, ciasto piec do tzw. suchego patyczka)

Masa 鄉ietanowa:

400ml 鄉ietanki krem闚ki

200ml jogurtu naturalnego

1 造磬a cukru pudru

3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny (ja u篡wam firmy dr oteker)

疾latyn rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i wody, krem闚k ubi na puszyst mas, podkowiec doda cukier puder i 瞠latyn na ko鎍u doda jogurt.

Masa cytrynowa:

2 du瞠cytryny

1 galaretka cytrynowa

1 czubata 造磬a cukru

350ml wody

Cytryny dobrze umy obra ze sk鏎ki(usuwaj帷jak najwi璚ej bia貫j cz窷ci sk鏎ki, gdy w niej zawarta jest gorycz)pokroi w drobne kawa趾i(usuwaj帷 pestki)doda cukru, wod, gotowa na wolnym ogniu przez ok 5 min. ca這嗆 przestudzi, zmiksowa, przetrze przez sitko. W otrzymanym soku rozpu軼i galaretk.

Biszkopt dzielimy na dwa placki na pierwszym z nich wyk豉damy 2/3 masy 鄉ietanowej na to wylewamy 2/3 masy cytrynowej tworz帷 "esy- floresy", na to uk豉damy drug cz窷 biszkoptu. Na wierzch wylewamy reszt masy 鄉ietanowej( nale篡 j dobrze wyr闚na) na to za pomoc 造磬i wylewamy mas cytrynow tworzy r闚ne paski z odst瘼em ok. 1-2 cm, po czym trzonkiem 造磬i przeci庵amy w poprzek paski cytrynowe tworz帷 wzorek Uwaga obie masy musz by p造nne, inaczej zamierzony wzorek nam nie wyjdzie.

Aby masy nie rozp造wa造 si na boki ciasto nale篡 "sk豉da” w formie, kt鏎ej piekli鄉y biszkopt. Ja do tego celu u篡wam oto takiego "obramowania"

forma

cytrynowe orzezwienie

鈔oda, 21 lipca 2010

Ekspresowe lody bez zamra瘸nia... No mo瞠 nie do ko鎍a, ale je瞠li posiadasz zamro穎ne owoce i blender to i masz gotowe lody. Co dla os鏏, kt鏎e nieposiadaj maszynki do lod闚(ja tez si do takowych zaliczam) przepis ten mo積a modyfikowa na tyle sposob闚 ile b璠ziemy mieli pomys堯w( ja ju kilka nast瘼nychmam...) Wi璚 do dzie豉

200 g wi郾i mro穎nych

200 g jogurtu naturalnego, musi by dobrze sch這dzony( ja w這篡豉m na ok 40 min do zamra瘸lki, by lekko "軼i皻y")

Cukier do smaku

Wi郾ie przed miksowaniem nale篡 pozostawi ok 5 min w temperaturze pokojowej( b璠zie mo積a je 豉twiej zmiksowa). Jogurt, wi郾ie i cukier w這篡 do wysokiego pojemnika, wszystko razem zmiksowa. Lody mo積a podawa od razu lub te w這篡 jeszcze na par minut, do zamra瘸lki, aby lepiej "st篹a造".

Przepis bierze udzia w akcji lodowej.

lody wisniowe

pi徠ek, 16 lipca 2010

A na po瞠gnanie truskawek cytuj wierszyk, kt鏎y znalaz豉m tutaj:

Truskawki -
owoce pospolite
gdzie mn
latem zdobyte,
dla ciebie, w鈔鏚
zielonych li軼i
pe透aj帷 zbiera貫m
w nadziei, 瞠 zi軼i
m鎩 sen,
marzenie skryte...
jagody s這dkie
w mleku umyte
czerwieni si
na twoim brzuchu,
dobrym znajomym.
Wzdycham - o, druhu!
g豉szcz, tul,
ustami zbieram
ka盥y owoc, po jednym,
mi捫sz wcieram,
niczym balsam
lepki, leczniczy.
Od wszelkich chor鏏!
serce krzyczy,
a rozum - ach te owoce,
rozkoszne niepospolite,
twoje lubie積e, ale
czy mn zdobyte?

A na po瞠gnanie co smacznego, co ch這dnego na upalne dni

Truskawki

Ma郵anka

Cukier ( dla os鏏, kt鏎e lubi s這dsze klimaty)

Truskawki miksujemy dodajemy ma郵anki i ew. cukier. Smakuje lepiej po sch這dzeniu, ilo嗆 sk豉dnik闚 wg w豉snego uznania.

nap鎩 truskawkowy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl