sobota, 23 lipca 2011

Mocno czekoladowe ciastka, szybkie do wykonania a jeszcze szybsze do zjedzenia, o czym si przekona豉m, gdy chcia豉m zrobi zdj璚ie a w puszcze zobaczy豉m dno z kilkoma przedstawicielami. Ciastka po upieczeniu mia造 zosta udekorowane bia陰 czekolad, dekorowa nie mia豉m ju, co a czekolada zostanie zu篡ta do kolejnego wypieku...

125 g mas豉

150 g cukru pudru, (je瞠li b璠ziemy dodawa gorzk czekolad to ilo嗆 cukru jest odpowiednia w przypadku mlecznej czekolady doda豉bym znaczniej mniej, chyba, 瞠 kto lubi bardzo s這dkie wypieki)

1 jajo

Cukier waniliowy (pomin窸am)

50 g ciemnego kakao

175 g maki ( ja da豉m 200 g, moja masa wydawa豉 mi si do嗆 rzadka)

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g utartej czekolady gorzkiej lub mlecznej (ja da豉m samej gorzkiej a utar豉m na tradycyjnej tarce do jarzyn o grubych oczkach)

Mas這 utrze z cukrem i waniliowym na g豉dk mas, doda jajo, m彗 proszek do pieczenia i kakao wyrobi mas. Na ko鎍u doda utart czekolad. Ciasto formowa w ma貫 kulki uk豉da w odst瘼ach na blasze( u mnie ok. 3 cm gdy ciasto by這 do嗆 lu幡e) piec 12 minut w 180*C.

Przepis pochodzi z tej strony poda豉m go w oryginale( na tyle jak uda這 mi si przet逝maczy). W nawiasach poda豉m moje zmiany i sugestie.

ciastka zekoladowe

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl