wtorek, 31 sierpnia 2010

Niby zwyk造 przecier, kt鏎y w wielu domach jest przyrz康zany a przepis bardzo prosty i og鏊nie znany. To, dlaczego podw鎩ny, ot騜 kiedy mia豉m okazj spr鏏ow taki w這ski przecier. By bardzo g瘰ty i w豉郾ie z kawa趾ami pomidor闚, co zwi瘯szy這 smak przecieru, i oczywi軼ie smak przygotowanych z niego potraw. Dlatego te zosta tak przez zemnie nazwany.

Pomidory

S鏊

Cz窷 pomidor闚 kroje w ma貫 kawa趾i i gotuje na wolnym ogniu do mi瘯ko軼i. Cz窷 pomidor闚(polecam do tego raczej twardsze pomidory) zostawiam w ca這軼i (wycinam tylko szypu趾) i wk豉dam do garnka ( z gotuj帷ym si przecierem) pozostawiam na ok. 3-4 min (sk鏎ka powinna tylko si sparzy, aby mo積a je 豉twiej obra), po czym wyci庵am, pozostawiam do wystudzenia. Nast瘼nie obieram sk鏎k i wydr捫am pestki, a tak uzyskany mi捫sz kroje w drobn kostk, a pozosta這軼i z pomidor闚 wrzucam do garnka z gotuj帷ym si przecierem. Pomidory przecieram prze sito( u mnie z do嗆 du篡mi otworami), lekko sol. Do s這ik闚 wk豉dam ok. ¼ (wysoko軼i s這ika) pokrojonych w kostk pomidor闚, ca這嗆 zalewam przecierem, s這iki zakr璚am, pasteryzuj ok. 20 min

przecier podw鎩knie pomidorowy

A na koniec to „co jeszcze”

Ot騜 na poni窺zym zdj璚iu jest pierwszy tego roczny dojrza造 pomidor, a kszta速 tego pomidora wywo豉 u鄉iech na wielu twarzach, nie wspominaj帷 ju o skojarzeniach. A z czym wam si kojarzy? Bo mi przypomina G您a z bajki Mapeci徠ka.

pierwszy pomidor

pi徠ek, 27 sierpnia 2010

Przed kilkoma dniami zerwa豉m ostatnie w tym roku porzeczki czerwone, kt鏎e z racji swojego obfitego owocowania powinny by godnie uhonorowane. Wiec postanowi豉m po raz kolejny w tym roku upiec moje ulubione ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m w jednej z tych ksi捫ek. Ciasto, cho mo瞠 na takie nie wygl康a jest 豉twe i szybkie w wykonaniu, a co najwa積iejsze, po upieczeniu i wystudzeniu nie musimy nic wi璚ej z nim robi opr鏂z jedzenia oczywi軼ie :-)

Ciasto:

300 g maki

175 g margaryny ( ja daje p馧 na p馧 z mas貫m)

100 g cukru (ja daje 50 g)

3 鄴速ka

Cukier waniliowy

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki ciasta po陰czy ze sob i wylepi tortownic

Warstwa mi璠zy ciastem a polew:

1 鄴速ko

3 造磬i bu趾i tartej

50 g mielonych migda堯w

草速kiem wysmarowa ciasto, sypkie produkty po陰czy ze sob i posypa ciasto

Tak przygotowane ciasto podpiec ok. 15-20 min w 180*C. mi璠zy czasie przygotowa polew

Polewa:

500 g czerwonych porzeczek (obranych i wyp逝kanych)

4 bia趾a

200 g cukru

150 g migda堯w(zmielonych)

Bia趾a ubi, pod koniec ubijania doda cukier, ubija dalej do ca趾owitego rozpuszczenia cukru, nast瘼nie doda migda造, ca這嗆 wymiesza za pomoc 造磬i.

Na podpieczone ciasto wy這篡 porzeczki, a na sam wierzch wy這篡 przygotowan mas z bia貫k. Ca這嗆 piec ok. 35-40 min w 180* (polecam piec z termoobiegiem w temp170*C)

Zdj璚ie tego ciasta zosta這 wykonane nast瘼nego dnia, porzeczki by造 ju mocno dojrza貫, dlatego te beza na cie軼ie zacz窸a lekko przemaka, (co wida na zdj璚iu w kszta販ie ma造ch kropek)

ciasto porzeczkowo- migdalowe

czwartek, 05 sierpnia 2010

Dobrze sch這dzony budy czekoladowy, polany lekko ciep陰 polew wi郾iow o smaku, amaretto, czyli niebia雟kie po陰czenie dla amator闚 wi郾i i czekolady.

budyn  z polew wisniow

Budy:

1 i ½ l mleka

3 torebki budyniu czekoladowego( ja u篡wam takiego bez cukru)

1 tabliczka gorzkiej czekolady (pokroi w ma貫 kawa趾i)

2 造磬i ciemnego kakao

Cukier(ja da豉m 2 p豉skie 造磬i cukru)

1 l mleka zagotowa, w ½ l mleka rozmiesza budy i kakao, ca這嗆 wla do gotuj帷ego mleka nast瘼nie doda pokrojon czekolad i cukier ca這嗆 ugotowa ca造 czas mieszaj帷, aby si nie przypali這. Ugotowany budy wla do miseczek( miseczki wyp逝ka zimna wod wewn徠rz, budy b璠zie lepiej „wychodzi” z miseczki)

Polewa wi郾iowa:

300 g wi郾i

Cukier (wg w豉snego smaku)

Amamretto( mo積a na u篡 innego alkoholu, lub tez ca趾owicie go pomin望)

Pektyna, 瞠-lfix, m彗a ziemniaczana, kisiel wi郾iowy( moje propozycje do zag瘰zczenia polewy wi郾iowej, ja u篡豉m 瞠l-fix)

Wi郾ie, wydrylowa, doda cukier, zagotowa, zag窷ci 瞠l-fix`em, na koniec doda amaretto. Polewa wi郾iowa powinna mie lekko g瘰t konsystencj. Ja, da豉m do嗆 du穎 cukru, gdy budy by gorzkawy.

Zimny budy wy這篡 na talerze, pola go lekko ciep豉 polew wi郾iow.

budy z polewa wi郾iow1

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl