niedziela, 20 wrze郾ia 2009

Ciasto

500 g m彗i

1 jajo

1 szk. mleka

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

60 g cukru

100 g mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. letniego mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Mas這 rozpu軼i, doda reszt mleka, wbi jajo, podgrza- ca這嗆 musi by ciep貫. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Ciasto b璠zie mia這 do嗆 zwart konsystencje.

Ser:

600 g sera bia貫go

½ szk. cukru

½ szk. mleka

30 g margaryny

2 du瞠 jaja

½ budyniu waniliowego

1 p豉ska 造磬a kaszy manny

Sk鏎ka z jednej cytryny

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, ma造mi porcjami dodawa ser, nast瘼nie margaryn, mleko, budy, kasz, sk鏎k cytrynow. Ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob za pomoc miksera na wolnych obrotach.

Ok. 1 kg jab貫k

Jab趾a obra, pokroi w 0,5 cm kawa趾i.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa, wy這篡 na blach ( wym. 50x50), podci庵n望 lekko brzegi, na ciasto wy這篡 ser- r闚no rozsmarowa, na ser uk豉da jab趾a. Piec ok. 45 min w 180*C.

sernik z jab趾ami

sernik az jab趾ami 2

sobota, 19 wrze郾ia 2009

Przepis na to ciasto po篡czy豉m od wiosenka27, zachwyci豉 mnie puszysto嗆 togo ciasta. Z racji tego, 瞠 uwielbiam ciasta owocowe a m鎩 przepis jest nieco zawodny, postanowi豉m je upiec. Ciasto wysz這 puszyste, wilgotne i pachn帷e bananami. Przepis znajdziecie tu, z ma陰 r騜nic- zapomnia豉m doda mak.

ciasto bananowe

鈔oda, 16 wrze郾ia 2009

Czytaj帷 ten przepis mo瞠 Was zadziwi ilo嗆 miodu w zalewie, pewnie pomy郵icie jak to smakuje, ot騜 smakuje pysznie. Pami皻amjak pierwszy raz moja mama zrobi豉 dwa s這iczki na pr鏏 smakow ( z mniejszej ilo軼i sk豉dnik闚), i od tego czasu, co roku go軼i na naszym stole. Przepis pochodzi z gazety „ Rynek Rolniczy”, podaje go w oryginale, w nawiasach moje ma貫 wskaz闚ki.

3 kg papryki

Zalewa:

½ l octu ( ja daje mniej, u篡wam octu jab趾owego- jest delikatniejszy)

2 l wody

½ kg miodu ( u mnie wielokwiatowy)

6 造瞠czek soli

6 ziarenek ziela angielskiego

5 listk闚 laurowych

Olej ( doj do ka盥ego s這iczka po 1 造瞠czce)

Oczyszczon, surow papryk u這篡 w s這jach i zala gor帷 zalew, zakr璚i. S這iki wstawi do garnka, zala gor帷a wod i gotowa 5 minut ( ja u篡wam s這ik闚 0,5 l i pasteryzuje je ok.. 15 minut).

papryka miodowa

wtorek, 08 wrze郾ia 2009

Ok. 700 g cukini

2 jaja

3 czubate 造磬i m彗i pszennej

Cebula

1-2 z帳ki czosnku

S鏊

Pieprz

Cukinie trzemy na tarce o du篡ch oczkach, lekko solimy po ok. 30 min ods帷zamy z nadmiaru soku na sicie. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy. Do cukini dodajemy wszystkie sk豉dniki, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sma篡my placki na oleju, ja je podawa豉m lekko posmarowane kwa郾a 鄉ietan.

placki z cukini

鈔oda, 02 wrze郾ia 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Czubata 造磬a ciemnego kakao

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek, kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30)

Krem budyniowo- serowy

250 ml mleka

100 g margaryny lub mas豉

1 budy 鄉ietankowy

300 g sera bia貫go (takiego z wiaderka, nie mo瞠 by zbyt rzadki)

½ szk. cukru pudru

Dowolny d瞠m, polecam raczej kwaskowy

Do dekoracji: dowolne owoce, starta czekolada itp.

Na mleku ugotowa budy, przestudzi- musi pozosta lekko ciep造- b璠zie lepiej 陰czy i nie powstan grudki. Margaryn utrze z cukrem, nast瘼nie dodawa sera bia貫go na przemian z budyniem.

Ciasto przekroi wzd逝, obie wewn皻rzne strony posmarowa d瞠mem. Krem podzieli na dwie cz窷ci. Jedn cz窷ci kremu smarujemy biszkopt, przykrywamy drugim plackiem, na wierzch uk豉damy reszt kremu, przyozdabiamy np. owocami

ciasto z kremem budyniowo- serowym

Dzisiaj moje kochane kociaki obchodz takie ma貫 urodziny, a dok豉dnie dzi up造wa 4 miesi帷 ich 篡cia, kt鏎y up造n pod znakiem zabaw, harc闚 i wdrapywania si, gdzie tylko oczy ponios.

koty na dachu

koty w konewce

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl