pi徠ek, 10 wrze郾ia 2010

Czyli co, co lubi- szybkie, smaczne ma wiele zastosowa, dodatek rukoli sprawia, 瞠 ca這嗆 nabiera ciekawego smaku i aromatu. Potrawa mo瞠 by podawana jako samodzielne danie, jako sos, czy nawet jako sa豉tka na ciep這. W przepisie nie podaje proporcji, gdy ka盥y mo瞠 wg w豉snego smaku dobiera ilo軼i sk豉dnik闚.

Pomidory(ja u篡豉m malin闚ek, kt鏎e zawiera造 do嗆 spor ilo嗆 wody)

Rukola

Czosnek

Olej, oliwa, mas這

S鏊, pieprz

pomidor i rukola

Pomidory nale篡 sparzy w gor帷ej wodzie, obieramy ze sk鏎ki i usuwamy nasiona, kroimy w do嗆 du膨 kostk, czosnek obieramy kroimy w drobna kosteczk, rukole mo積a pozostawi w ca這軼i lub tez przekroi w mniejsze kawa趾i. Czosnek podsma瘸my lekko ma dowolnym t逝szczu, nast瘼nie dodajemy pomidory, ca這嗆 sma篡my na do嗆 du篡m ogniu przez ok. 2-3 min 軼i庵amy z ognia, na koniec dodajemy rukole(wystarczy jak si tylko lekko sparzy w gor帷ych pomidorach)doprawiamy sol i pieprzem. Mo積a doda zi馧, ja jednak pomin窸am, gdy Rudola ma ju wyrazisty smak

pomidor i rukola

czwartek, 09 wrze郾ia 2010

Ot騜 jaki czas temu zosta豉m „upolowana” przez kass do zabawy w 10 rzeczy, kt鏎e lubi I tak my郵 od kilku dni jak tu zmie軼i si w 10 punktach to, co lubi…, wi璚 postanowi豉m tak ca趾iem spontanicznie napisa my郵帷 o wszystkich porach roku zaczynaj帷 od wiosny…

  • Zapach wiosny
  • Pierwsze ciep貫 promienie s這鎍a
  • Krokusy przebijaj帷e si przez resztki 郾iegu
  • Maj pachn帷y bzem
  • Pierwsze truskawki
  • Wszelakie prace w ogrodzie
  • Zamykanie lata w s這ikach
  • Kolory jesieni
  • Patrze na p豉tki 郾iegu
  • Bia貫 安i皻a Bo瞠go Narodzenia

I mog豉bym tak wi璚ej, ale skoro ma by 10 to jest 10. A do zabawy zapraszam te osoby, kt鏎e nie otrzyma造 owego zaproszenia, a chcia造by wzi望 udzia w tej zabawie.

A na koniec skromna tw鏎czo嗆 w postaci zdj耩, na kt鏎ych zawarta jest moja najukocha雟za przyroda i zwierzaczki.

je鄴wka

zwierzaki

spacer

pi徠ek, 03 wrze郾ia 2010

Prosty szybki spos鏏 na zagospodarowanie nadmiaru czerwonej papryki, im czerwie雟za papryka tym lepiej. Jest znakomitym dodatkiem do wszelakich potraw jak i zup, a mojej pomidorowej nie wyobra瘸m sobie bez dodatku tego koncentratu, kt鏎y wzbogaca zar闚no smak jak i kolor potrawy.

Papryka, oczyszczona, pokrojona w ma貫 kawa趾i

2-3 造磬i t逝szczu np olej, oliwa, mas這

Papryk wk豉damy do garnka, dodajemy t逝szcz, i troch wody, co zapobiegnie nam przywieraniu papryki, ca這嗆 nakrywamy pokrywk dusimy do mi瘯ko軼i na wolnym ogniu, co jaki czas mieszaj帷. Nast瘼nie nale篡 przestudzi, po czym zmiksowa, przetrze przez sito. Tak powsta造 koncentrat mo積a mrozi w ma造ch pojemniczkach, ja za do tego celu u篡wam woreczk闚 do kostek lodu, co u豉twia nam p騧niejsze dozowanie.

koncentrat paprykowy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl