wtorek, 27 pa寮ziernika 2009

Mocno czekoladowe ciasto na popraw humoru podczas jesiennej pluchy.

3 szk. m彗i

200 g t逝szczu (ja da豉m 100 g mas豉 i 100 g margaryny)

1 jajo

2 造磬i miodu

2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia

2 czubate 造磬i kakao

½ szk. cukru pudru

T逝szcz rozpu軼i razem z miodem. Do miski wsypa wszystkie sypkie sk豉dniki, zrobi do貫k, do do趾a wbi jajo, wla t逝szcz, zarobi ciasto.

Jest to wi瘯sza ilo嗆 ciasta, ani瞠li potrzebujemy, 1/3 cz窷ci ciasta wy這篡 tortownic (24 cm), z reszty zrobi wa貫czki i zamrozi ( mo積a u篡 np. jako sp鏚 pod sernik). Ciasto piec ok. 10- 15 min w 180*C

400 ml 鄉ietany krem闚ki

100 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady mlecznej

50 ml likieru gruszkowego, lub innego alkoholu

妃ietan wla do wy窺zego garnka, doda pokrojon w drobn kostk czekolad, ca這嗆 podgrzewa, do rozpuszczenia czekolady, ca這嗆 dobrze sch這dzi. Zimn mas ubi na sztywno, pod koniec ubijania doda alkohol. Gotow mas wy這篡 na upieczony placek, ca這嗆 wyr闚na, mo積a posypa start czekolad, sch這dzi ok. 4- 5 godzin.

tarta czekoladowa

poniedzia貫k, 26 pa寮ziernika 2009

Jest to jeden zaleg造ch przepis闚, kt鏎y czeka na opublikowanie. Ciasto to piek豉m ju wielokrotnie szczeg鏊nie por jesienn lub zimow. Na pewno jest to ciasto dla mi這郾ik闚 orzech闚, jest syte, smakuje lepiej na drugi dzie, aszybko嗆 przygotowania jest jego du膨 zalet. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, ja go podaj troch w wersji zmienionej.

150 g margaryny

180 g cukru

200 g m彗i

5 jaj

250 g sera bia貫go

300 g mielonych orzech闚 ( ja u篡豉m w這skich, a pewnego razu z braku tak du瞠j ilo軼i orzech闚, zast徙i豉m bu趾 tart- 100 g bu趾i i 200 g orzech闚, a smak ciasta nie ucierpia na tej zamianie)

2 czubate 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g nutteli

Margaryn z cukrem ubija na g豉dk mas dodaj帷 po jednym jaju, do tej masy doda ser bia造, mi瘯k nuttel, ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob. Do masy dodawa sypkie sk豉dniki ubijaj帷 za pomoc miksera na wolnych obrotach. Mas wy這篡 do tortownicy (ja u篡豉m dw鏂h pod逝積ych foremek), piec ok. 60 min w 180*C.

ciasto orzeczhowo- serowe

pi徠ek, 16 pa寮ziernika 2009

S smaczne i szybkie w wykonaniu, pasuj idealnie do popo逝dniowej herbatki. Przepis znalaz豉m tutaj, i wyj徠kowo nic nie zmieni豉m w przepisie ;)

100 g mas豉, o pokojowej temperaturze

50 g cukru pudru

75 g m彗i pszennej

75 g m彗i ziemniaczanej

Cukier waniliowy

Wszystkie sypkie sk豉dniki po陰czy ze sob, doda mas這, zagnie嗆 ciasto. Ciasto uformowa w wa貫k, kroi ok. 1,5 cm plasterki, nast瘼nie z tych plasterk闚 zrobi kulki, k豉嗆 na blach odst瘼ach, lekko je sp豉szczy za pomoc widelca piec ok. 10 min w 175*C, na jasny kolor.

ma郵ane guziki

poniedzia貫k, 12 pa寮ziernika 2009

500 g m彗i

350 ml mleka

1 jajo

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka soli

30 g mas豉

Szczypta cukru

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. letniego mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Mas這 rozpu軼i, doda reszt mleka, wbi jajo, podgrza- ca這嗆 musi by ciep貫. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

200 g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany

S鏊

Pieprz

Ga趾a muszkato這wa, je瞠li kto jej nie lubi mo積a j pomin望

Dodajemy do 鄉ietany przyprawy wg swojego smaku, ja robi ten sos do嗆 pikantny

5 do嗆 du篡ch cebul, ja mia豉m bia貫

150 g boczku w璠zonego

Cebule obra, pokroi w pi鏎ka, boczek w s逝pki. Boczek podsma篡, doda cebule sma篡 razem ok. 5 min.(cebula powinna by szkl帷a).

Ciasto dro盥穎we wy這篡 na blach (wym. 50x50), posmarowa sosem, na to wy這篡 podsma穎n cebul z boczkiem- rozprowadzi r闚nomiernie na cie軼ie, pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec ok. 40 min w 180*C. Mo積a podawa na ciep這 lub zimno.

ciasto cebulowe

wtorek, 06 pa寮ziernika 2009

Po kr鏒kiej przerwie wracam do dalszego prowadzenia bloga, postaram si te, aby wpisy ukazywa造 si do嗆 regularnie, a tak瞠 nadrobi zaleg這軼i w wpisach( troch si tego uzbiera這).

Powsta豉 tak瞠 nowa kategoria „galeria potraw”, a b璠zie ona s逝篡豉 do pokazania obecnych przepis闚 w innej wersji- czasami z niewielkimi zmianami. Pierwszym takim przepisem jest „Dro盥穎wy ze 郵iwkami”, gdzie zamiast tradycyjnej kruszonki u篡豉m p豉tk闚 migda這wych.

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj

Zamiast kruszonki:

100 g p豉tk闚 migda這wych

2 造磬i cukru

Posypa cukrem 郵iwki, na to p豉tki migda這we, cukier spowoduje, 瞠 p豉tki b璠 lepiej trzyma造 si 郵iwek.

dro盥穎wy ze 郵iwkami posypany p豉tkami migda這wymi

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl