czwartek, 09 wrze郾ia 2010

Ot騜 jaki czas temu zosta豉m „upolowana” przez kass do zabawy w 10 rzeczy, kt鏎e lubi I tak my郵 od kilku dni jak tu zmie軼i si w 10 punktach to, co lubi…, wi璚 postanowi豉m tak ca趾iem spontanicznie napisa my郵帷 o wszystkich porach roku zaczynaj帷 od wiosny…

  • Zapach wiosny
  • Pierwsze ciep貫 promienie s這鎍a
  • Krokusy przebijaj帷e si przez resztki 郾iegu
  • Maj pachn帷y bzem
  • Pierwsze truskawki
  • Wszelakie prace w ogrodzie
  • Zamykanie lata w s這ikach
  • Kolory jesieni
  • Patrze na p豉tki 郾iegu
  • Bia貫 安i皻a Bo瞠go Narodzenia

I mog豉bym tak wi璚ej, ale skoro ma by 10 to jest 10. A do zabawy zapraszam te osoby, kt鏎e nie otrzyma造 owego zaproszenia, a chcia造by wzi望 udzia w tej zabawie.

A na koniec skromna tw鏎czo嗆 w postaci zdj耩, na kt鏎ych zawarta jest moja najukocha雟za przyroda i zwierzaczki.

je鄴wka

zwierzaki

spacer

pi徠ek, 03 wrze郾ia 2010

Prosty szybki spos鏏 na zagospodarowanie nadmiaru czerwonej papryki, im czerwie雟za papryka tym lepiej. Jest znakomitym dodatkiem do wszelakich potraw jak i zup, a mojej pomidorowej nie wyobra瘸m sobie bez dodatku tego koncentratu, kt鏎y wzbogaca zar闚no smak jak i kolor potrawy.

Papryka, oczyszczona, pokrojona w ma貫 kawa趾i

2-3 造磬i t逝szczu np olej, oliwa, mas這

Papryk wk豉damy do garnka, dodajemy t逝szcz, i troch wody, co zapobiegnie nam przywieraniu papryki, ca這嗆 nakrywamy pokrywk dusimy do mi瘯ko軼i na wolnym ogniu, co jaki czas mieszaj帷. Nast瘼nie nale篡 przestudzi, po czym zmiksowa, przetrze przez sito. Tak powsta造 koncentrat mo積a mrozi w ma造ch pojemniczkach, ja za do tego celu u篡wam woreczk闚 do kostek lodu, co u豉twia nam p騧niejsze dozowanie.

koncentrat paprykowy

wtorek, 31 sierpnia 2010

Niby zwyk造 przecier, kt鏎y w wielu domach jest przyrz康zany a przepis bardzo prosty i og鏊nie znany. To, dlaczego podw鎩ny, ot騜 kiedy mia豉m okazj spr鏏ow taki w這ski przecier. By bardzo g瘰ty i w豉郾ie z kawa趾ami pomidor闚, co zwi瘯szy這 smak przecieru, i oczywi軼ie smak przygotowanych z niego potraw. Dlatego te zosta tak przez zemnie nazwany.

Pomidory

S鏊

Cz窷 pomidor闚 kroje w ma貫 kawa趾i i gotuje na wolnym ogniu do mi瘯ko軼i. Cz窷 pomidor闚(polecam do tego raczej twardsze pomidory) zostawiam w ca這軼i (wycinam tylko szypu趾) i wk豉dam do garnka ( z gotuj帷ym si przecierem) pozostawiam na ok. 3-4 min (sk鏎ka powinna tylko si sparzy, aby mo積a je 豉twiej obra), po czym wyci庵am, pozostawiam do wystudzenia. Nast瘼nie obieram sk鏎k i wydr捫am pestki, a tak uzyskany mi捫sz kroje w drobn kostk, a pozosta這軼i z pomidor闚 wrzucam do garnka z gotuj帷ym si przecierem. Pomidory przecieram prze sito( u mnie z do嗆 du篡mi otworami), lekko sol. Do s這ik闚 wk豉dam ok. ¼ (wysoko軼i s這ika) pokrojonych w kostk pomidor闚, ca這嗆 zalewam przecierem, s這iki zakr璚am, pasteryzuj ok. 20 min

przecier podw鎩knie pomidorowy

A na koniec to „co jeszcze”

Ot騜 na poni窺zym zdj璚iu jest pierwszy tego roczny dojrza造 pomidor, a kszta速 tego pomidora wywo豉 u鄉iech na wielu twarzach, nie wspominaj帷 ju o skojarzeniach. A z czym wam si kojarzy? Bo mi przypomina G您a z bajki Mapeci徠ka.

pierwszy pomidor

pi徠ek, 27 sierpnia 2010

Przed kilkoma dniami zerwa豉m ostatnie w tym roku porzeczki czerwone, kt鏎e z racji swojego obfitego owocowania powinny by godnie uhonorowane. Wiec postanowi豉m po raz kolejny w tym roku upiec moje ulubione ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m w jednej z tych ksi捫ek. Ciasto, cho mo瞠 na takie nie wygl康a jest 豉twe i szybkie w wykonaniu, a co najwa積iejsze, po upieczeniu i wystudzeniu nie musimy nic wi璚ej z nim robi opr鏂z jedzenia oczywi軼ie :-)

Ciasto:

300 g maki

175 g margaryny ( ja daje p馧 na p馧 z mas貫m)

100 g cukru (ja daje 50 g)

3 鄴速ka

Cukier waniliowy

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki ciasta po陰czy ze sob i wylepi tortownic

Warstwa mi璠zy ciastem a polew:

1 鄴速ko

3 造磬i bu趾i tartej

50 g mielonych migda堯w

草速kiem wysmarowa ciasto, sypkie produkty po陰czy ze sob i posypa ciasto

Tak przygotowane ciasto podpiec ok. 15-20 min w 180*C. mi璠zy czasie przygotowa polew

Polewa:

500 g czerwonych porzeczek (obranych i wyp逝kanych)

4 bia趾a

200 g cukru

150 g migda堯w(zmielonych)

Bia趾a ubi, pod koniec ubijania doda cukier, ubija dalej do ca趾owitego rozpuszczenia cukru, nast瘼nie doda migda造, ca這嗆 wymiesza za pomoc 造磬i.

Na podpieczone ciasto wy這篡 porzeczki, a na sam wierzch wy這篡 przygotowan mas z bia貫k. Ca這嗆 piec ok. 35-40 min w 180* (polecam piec z termoobiegiem w temp170*C)

Zdj璚ie tego ciasta zosta這 wykonane nast瘼nego dnia, porzeczki by造 ju mocno dojrza貫, dlatego te beza na cie軼ie zacz窸a lekko przemaka, (co wida na zdj璚iu w kszta販ie ma造ch kropek)

ciasto porzeczkowo- migdalowe

czwartek, 05 sierpnia 2010

Dobrze sch這dzony budy czekoladowy, polany lekko ciep陰 polew wi郾iow o smaku, amaretto, czyli niebia雟kie po陰czenie dla amator闚 wi郾i i czekolady.

budyn  z polew wisniow

Budy:

1 i ½ l mleka

3 torebki budyniu czekoladowego( ja u篡wam takiego bez cukru)

1 tabliczka gorzkiej czekolady (pokroi w ma貫 kawa趾i)

2 造磬i ciemnego kakao

Cukier(ja da豉m 2 p豉skie 造磬i cukru)

1 l mleka zagotowa, w ½ l mleka rozmiesza budy i kakao, ca這嗆 wla do gotuj帷ego mleka nast瘼nie doda pokrojon czekolad i cukier ca這嗆 ugotowa ca造 czas mieszaj帷, aby si nie przypali這. Ugotowany budy wla do miseczek( miseczki wyp逝ka zimna wod wewn徠rz, budy b璠zie lepiej „wychodzi” z miseczki)

Polewa wi郾iowa:

300 g wi郾i

Cukier (wg w豉snego smaku)

Amamretto( mo積a na u篡 innego alkoholu, lub tez ca趾owicie go pomin望)

Pektyna, 瞠-lfix, m彗a ziemniaczana, kisiel wi郾iowy( moje propozycje do zag瘰zczenia polewy wi郾iowej, ja u篡豉m 瞠l-fix)

Wi郾ie, wydrylowa, doda cukier, zagotowa, zag窷ci 瞠l-fix`em, na koniec doda amaretto. Polewa wi郾iowa powinna mie lekko g瘰t konsystencj. Ja, da豉m do嗆 du穎 cukru, gdy budy by gorzkawy.

Zimny budy wy這篡 na talerze, pola go lekko ciep豉 polew wi郾iow.

budy z polewa wi郾iow1

czwartek, 22 lipca 2010

Lato w pe軟i a z nim upa造, a ja na te upa造 proponuje takie ciasto, kt鏎e nas z pewno軼i orze德i. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest dobrze sch這dzone w lod闚ce.

cytrynowe orzezwienie

Biszkopt:

7jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

180 g cukru

180g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30, ciasto piec do tzw. suchego patyczka)

Masa 鄉ietanowa:

400ml 鄉ietanki krem闚ki

200ml jogurtu naturalnego

1 造磬a cukru pudru

3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny (ja u篡wam firmy dr oteker)

疾latyn rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i wody, krem闚k ubi na puszyst mas, podkowiec doda cukier puder i 瞠latyn na ko鎍u doda jogurt.

Masa cytrynowa:

2 du瞠cytryny

1 galaretka cytrynowa

1 czubata 造磬a cukru

350ml wody

Cytryny dobrze umy obra ze sk鏎ki(usuwaj帷jak najwi璚ej bia貫j cz窷ci sk鏎ki, gdy w niej zawarta jest gorycz)pokroi w drobne kawa趾i(usuwaj帷 pestki)doda cukru, wod, gotowa na wolnym ogniu przez ok 5 min. ca這嗆 przestudzi, zmiksowa, przetrze przez sitko. W otrzymanym soku rozpu軼i galaretk.

Biszkopt dzielimy na dwa placki na pierwszym z nich wyk豉damy 2/3 masy 鄉ietanowej na to wylewamy 2/3 masy cytrynowej tworz帷 "esy- floresy", na to uk豉damy drug cz窷 biszkoptu. Na wierzch wylewamy reszt masy 鄉ietanowej( nale篡 j dobrze wyr闚na) na to za pomoc 造磬i wylewamy mas cytrynow tworzy r闚ne paski z odst瘼em ok. 1-2 cm, po czym trzonkiem 造磬i przeci庵amy w poprzek paski cytrynowe tworz帷 wzorek Uwaga obie masy musz by p造nne, inaczej zamierzony wzorek nam nie wyjdzie.

Aby masy nie rozp造wa造 si na boki ciasto nale篡 "sk豉da” w formie, kt鏎ej piekli鄉y biszkopt. Ja do tego celu u篡wam oto takiego "obramowania"

forma

cytrynowe orzezwienie

鈔oda, 21 lipca 2010

Ekspresowe lody bez zamra瘸nia... No mo瞠 nie do ko鎍a, ale je瞠li posiadasz zamro穎ne owoce i blender to i masz gotowe lody. Co dla os鏏, kt鏎e nieposiadaj maszynki do lod闚(ja tez si do takowych zaliczam) przepis ten mo積a modyfikowa na tyle sposob闚 ile b璠ziemy mieli pomys堯w( ja ju kilka nast瘼nychmam...) Wi璚 do dzie豉

200 g wi郾i mro穎nych

200 g jogurtu naturalnego, musi by dobrze sch這dzony( ja w這篡豉m na ok 40 min do zamra瘸lki, by lekko "軼i皻y")

Cukier do smaku

Wi郾ie przed miksowaniem nale篡 pozostawi ok 5 min w temperaturze pokojowej( b璠zie mo積a je 豉twiej zmiksowa). Jogurt, wi郾ie i cukier w這篡 do wysokiego pojemnika, wszystko razem zmiksowa. Lody mo積a podawa od razu lub te w這篡 jeszcze na par minut, do zamra瘸lki, aby lepiej "st篹a造".

Przepis bierze udzia w akcji lodowej.

lody wisniowe

pi徠ek, 16 lipca 2010

A na po瞠gnanie truskawek cytuj wierszyk, kt鏎y znalaz豉m tutaj:

Truskawki -
owoce pospolite
gdzie mn
latem zdobyte,
dla ciebie, w鈔鏚
zielonych li軼i
pe透aj帷 zbiera貫m
w nadziei, 瞠 zi軼i
m鎩 sen,
marzenie skryte...
jagody s這dkie
w mleku umyte
czerwieni si
na twoim brzuchu,
dobrym znajomym.
Wzdycham - o, druhu!
g豉szcz, tul,
ustami zbieram
ka盥y owoc, po jednym,
mi捫sz wcieram,
niczym balsam
lepki, leczniczy.
Od wszelkich chor鏏!
serce krzyczy,
a rozum - ach te owoce,
rozkoszne niepospolite,
twoje lubie積e, ale
czy mn zdobyte?

A na po瞠gnanie co smacznego, co ch這dnego na upalne dni

Truskawki

Ma郵anka

Cukier ( dla os鏏, kt鏎e lubi s這dsze klimaty)

Truskawki miksujemy dodajemy ma郵anki i ew. cukier. Smakuje lepiej po sch這dzeniu, ilo嗆 sk豉dnik闚 wg w豉snego uznania.

nap鎩 truskawkowy

czwartek, 24 czerwca 2010

Nazwa tego ciasta raczej nie zach璚a wypr鏏owania i jest, co najmniej kontrowersyjna, a patrz帷 na sk豉dniki zastanawia豉m si czy to mo瞠 si uda. Ot騜 ciasto wysz這 znakomicie, w smaku bardzo delikatne z nut kokosow. Przepis znalaz豉m u Ewenki.

3 szk. m彗i
1/2 szk. cukru pudru
5 鄴速ek
2 造瞠czki proszku do pieczenia
25 dag. mas豉 lub margaryny

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto i podzieli na 2 cz窷ci. 1 Cz窷 wy這篡 na sp鏚 blaszki i posmarowa d瞠mem lub powid豉mi. Drug w這篡 do zamra瘸rki.

字odek:

1 litr kwa郾ej 鄉ietany 18 % (moim zdaniem 12% te wystarczy)
20 dag wi鏎k闚 kokosowych
5 bia貫k
1 szk. cukru (ja da豉m3/4)

1 budy 鄉ietankowy du篡( ja da豉m taki ma造 tzn. 40g proszku budyniowego)
1 造磬a m彗i ziemniaczanej
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia ( nie dodawa豉m)

D瞠m lub powid豉

Bia趾a ubi z cukrem, doda 鄉ietan i pozosta貫 sk豉dniki. Wymiesza. Wy這篡 to na ciasto posmarowane powid豉mi. Na wierzch zetrze drug cz窷 ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 蚓. Ciasto zostawi najlepiej przez noc do wystudzenia, wtedy te lepiej b璠zie si kroi. Ja to ciasto piek豉m w tortownicy (26cm 鈔ednicy) ciasto piek這 si ok. 70 min w 180*C, polecam raczej prostok徠na blaszk lub wi瘯sz tortownic

styropian

pi徠ek, 11 czerwca 2010

600 g m彗i

Ok. 400 ml wody ( ja da豉m 200ml mleka, 200 ml wody)

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

50 g roztopionego mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. wody, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Szpinak ( u mnie po blanszowaniu i osaczeniu ok. 300 g)

Ser feta ( ja u篡豉m takiego z lidla)

Ga趾a muszkato這wa, s鏊, pieprz

Blanszowany szpinak, doprawiamy do smaku( uwaga ze sol, ser feta posiada ju do嗆 spor ilo嗆)

Wyro郾i皻e ciasto wa趾ujemy ( u nie na ok. 0,7 cm), najlepiej na jeden du篡 placek, co nam u豉twi dalsz prac. Na tak rozwa趾owane ciasto roz這篡 szpinak, na g鏎 pokruszy ser feta, ca這嗆 zawin望, pokroi w mniejsze kawa趾i, pozostawi do wyro郾i璚ia. Ciasto przed w這瞠niem do pieca posmarowa rozbe速anym jajem ew. posypa sezamem. Piec w 180*C przez ok. 40 min

rolada szpinakowa z serem feta

czwartek, 10 czerwca 2010

Biszkopt:

6 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

150 g cukru

160g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( ubija do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 30 min w180*C

Krem jogurtowo- 鄉ietanowy:

1 l jogurtu naturalnego

½ l 鄉ietany krem闚ki

2 czubate 造磬i cukru pudru

Cukier waniliowy

6 造瞠czek 瞠latyny ( ja u篡wam z firmy dr. Oteker)

疾latyn rozpuszczamy w wodzie ( ok. ½ szk.). 妃ietan ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i waniliowy, a na ko鎍u rozpuszczon 瞠latyn. Do ubitej 鄉ietany dodajemy jogurt, mieszamy. Gotow mas wylewamy na biszkopt.

Wierzch:

1 s這ik kompotu wi郾i drylowanych ( u mnie s這ik 0,9 l)

1 budy waniliowy

1 galaretka wi郾iowa

Wi郾ie przecedzi. Na soku ugotowa budy, (gdy b璠zie soku mniej ni 0.5 l to doda wody). Do ugotowanego gor帷ego budyniu wsypa galaretk wymiesza, mas wystudzi.

Wi郾ie uk豉damy na masie jogurtowej, ca這嗆 polewamy, zostawiamy do wystudzenia

Uwaga: Ja to ciasto przygotowywa豉m na blasze o wym. 50x50.

lekkie ciasto wi郾iowe

wtorek, 25 maja 2010

Ciasto:

500 g m彗i

60 g roztopionego mas豉

2 造瞠czki cukru

1 p豉ska 造瞠czka soli

25 g dro盥篡 鈍ie篡ch

100 ml mleka

200 ml ma郵anki

1 jajo

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda ciep貫go mleka i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda ma郵ank, roztopione mas這, jajko, s鏊, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 rozwa趾owa na prostok徠, ponacina boki sk豉da je do 鈔odka zak豉daj帷 jeden na drugi (tutaj podgl康 sk豉dania cha趾i, oczywi軼ie bez nadzienia). Gotow cha趾 pozostawi do wyro郾i璚ia- powinna podwoi swoj obj皻o嗆, przed w這瞠niem do pieca posmarowa roztrzepanym jajkiem lub lekko os這dzon wod, piec w 180*C przez ok. 40 minut.

cha趾a na maslance

wtorek, 18 maja 2010

Za oknem szaro i deszczowo i gdyby nie to, 瞠 drzewa s zielone, sad bia造 od kwitn帷ych jab這ni, a pola 鄴速e od kwitn帷ego rzepaku to mo積a pomy郵e, 瞠 mamy teraz jesie. I cho o tej porze kr鏊uje rabarbar to u mnie ciasteczka by造 mocno czekoladowe a za razem lekkie nie za s這dkie po prostu pyszne. Przepis to moja skromna tw鏎czo嗆.

Ciasto:

150 g czekolady gorzkiej

100 g mas豉

150 g cukru

3 jaja

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g m彗i

Mas這 rozpu軼i razem z czekolad w k徙ieli wodnej, m彗 i proszek do pieczenia przesia przez sito, Jaja ubi z cukrem doda rozpuszczon czekolad wraz z mas貫m, po陰czy ze sob sk豉dniki na ko鎍u dodawa ma造mi porcjami m彗, ca這嗆 po陰czy ze sob w jednolit mas (ja miesza豉m za pomoc miksera na wolnych obrotach). Ciasto prze這篡 do tuby cukierniczej, wyciska niewielkie porcje ciasta zachowuj帷 do嗆 du瞠 odst瘼y mi璠zy ciastkami. Piec ok. 10 min w 180*C

Krem do prze這瞠nia znajdziecie tutaj

Ciastka po upieczeniu dobrze wystudzi, przek豉da kremem.

czekoladowe sk豉da鎍e

czwartek, 06 maja 2010

Ju od d逝窺zego czasu zbiera豉m si do napisania, chocia kr鏒kiej notki.

„ no, co ty, zamykasz kuchni na cztery spusty” tak skwitowa豉 moja przyjaci馧ka wie嗆 o przerwie w prowadzeniu bloga. Czy zamkn窸am kuchnie na cztery spusty oczywi軼ie, 瞠 nie, ale nie jest to obecnie najcz窷ciej odwiedzany k徠 w moim domu. Po prostu dopad豉 mnie zwyk豉 proza 篡cia, jak jest brak czasu. Od d逝窺zego czasu m鎩 ma造 鈍iat kr璚i si mi璠zy prac a studiami. Cho obecnie w pracy zrobi這 si lu幡iej, to na uczelni zbli瘸 si czarna rozpacz, jak jest sesja, i w d逝窺zej perspektywie nadal czasu brak, cho zrobi豉m sobie takie ma貫 postanowienie, 瞠 powr鏂 do prowadzenia bloga, cho nie b璠zie to ju tak cz瘰te jak bym tego chcia豉. I jeszcze chcia豉m bym podzi瘯owa, 瞠 nie zapomnieli軼ie o moim blogu nadal go licznie odwiedzali軼ie. A i ja w 瞠by tak nie wypa嗆 z nowo軼i kulinarnych odwiedza豉mz przyjemno軼i Wasze blogi.

Pozdrawiam serdecznie.

Misia

czerwony tulipan

wtorek, 16 marca 2010

Jak tylko zobaczy豉m ten przepis, to pierwsza my郵 „musz go upiec”. O ile serniki s og鏊nie ciastem wilgotnym to ten sernik jest super wilgotnym, delikatnym i ciekawym w smaku. Orygina tutaj klik, klik.

750 g sera bia貫go

500 g musu jab趾owego(u篡豉m domowego)

3 jaja

100 g margaryny

Ok. ¾ szk. cukru

2 budynie waniliowe, bez cukru

Margaryn utrze z cukrem dodaj帷 po jednym jaju. Do masy doda ser, budynie, a na ko鎍u doda mus jab趾owy. Ca這嗆 po陰czy w jednolit mas, wy這篡 do tortownicy( ja piek豉m w tortownicy o 26 cm 鈔ednicy przysz這軼i u篡j mniejszej), piec ok. 50 min w 180*C.

sernik z musem jab趾owym

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl