pi徠ek, 12 marca 2010

Cho za kilka dni w kalendarzu b璠zie wiosna, a za oknem nadal kr鏊uje zima. W ogrodzie szaro i buro, spod 郾iegu wy豉niaj si nie鄉ia貫 krokusy, a na talerzu do herbatki- kwitn kwiatki. A te kwiatki to ciastka z kleiku ry穎wego.

1 paczka kleiku ry穎wego 250 g (uwaga: w handlu mo積a spotka mniejsze opakowania)

1 kostka margaryny

¾ szk. cukru

3 jaja

½ szk. drobnych wi鏎ek kokosowych

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Margaryn utrze z cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawa po jednym jaju. Sypkie produkty po陰czy ze sob doda do masy jajecznej, zagnie嗆 ciasto. Z ciasta mo瞠my formowa dowolne kszta速y lub wyciska przez maszynk do ciastek. W zale積o軼i od wielko軼i ciastek pieczemy ok. 15 min do lekkiego zrumienienia w 180*C.

ciastka z kleiku ry穎wego

czwartek, 11 marca 2010

Chleb jab趾owy? Czemu nie, cho nie przypomina tego tradycyjnego chleba to warto go wypr鏏owa. Szczerze m闚i帷 ja sk豉niam si bardziej ku nazwie „keks jab趾owy” i nie mam poj璚ia sk康 taka nazwa. Chleb jest super wilgotny, a dodatek bakalii wzbogaca jego smak. Ja przepis podaj z moimi zmianami. Orygina tutaj klik, klik

750 g jab貫k, obranych, startych na tarce o du篡ch oczkach( ja mia豉m szar renet)

100 g cukru

300 g bakalii wg w豉snego uznania

500 g m彗i

1 ½ paczki ma貫go proszku do pieczenia

Jab趾a, cukier oraz bakalie wymiesza, odstawi na noc. Na drugi dzie doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia, ca這嗆 po陰czy w jednolit mas(masa jest do嗆 g瘰ta). Ciasto prze這篡 do foremki typu „keks闚ka”, piec ok. 1-1,5 godziny w 180*C( sprawdza patyczkiem). Najlepiej smakuje na drugi dzie.

chleb jab趾owy

pi徠ek, 05 marca 2010

Ciasto marzenie, po prostu pyszne, rozp造waj帷e si w ustach, tak okre郵i豉bym je w kilku s這wach. Upiek豉m je z nadziej na poprawienie humoru, i pomog這 :) ( je瞠li pominiemy kwesti ilo軼i kalorii ;) ). A tutaj orygina klik, klik.

200 g czekolady gorzkiej

200 g mas豉

100 g cukru pudru

5 jaj

2 造磬i m彗i

Czekolad i mas這 rozpu軼i w k徙ieli wodnej. M彗 przesia przez sito, doda do masy czekoladowej. Nast瘼nie dodawa po jednym jaju po陰czy (ale nie ubija na puszyst mas) w jednolit mas, wyla do tortownicy lub formy do tarty piec przez 15 min! ( ten czas jest wystarczaj帷y) w 180*C

tarta czekoladowa

czwartek, 04 marca 2010

Na ten przepis natkn窸am si szukaj帷 zupe軟ie co innego, zapisa豉m i ci庵le zwleka豉m, a to nie mia豉m wszystkich sk豉dnik闚, albo brak czasu itp. W ko鎍u przepis wcieli豉m w 篡cie, a po spr鏏owaniu pomy郵a豉m szkoda, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z pieczeniem. Pieczywo to nie przypomina mi tego sklepowego, kt鏎e omijam szerokim 逝kiem, a moja mama stwierdzi豉, 瞠 to ma, chocia konkretny smak. Oryginalny przepis tutaj klik klik.

120 g pe軟oziarnistej m彗i

120 g p豉tk闚 owsianych

50 g nasion sezamu

50 g nasion siemienia lnianego

50 g nasion s這necznika

50 g nasion dyni

500 ml wody

1 造瞠czka soli

2 造磬i oleju

Wszystkie sk豉dniki w這篡 do miski, po陰czy w jednolit mas. Na du膨 blach wy這穎n papierem do pieczenia rozsmarowa r闚nomiernie mas. Piec w 170*C przez ok. 1 godzin. Po 15 minutach pieczenia nale篡 pokroi w dowolne kszta速y, poniewa p騧niej nie b璠zie to mo磧iwe.

chrupkie ziarniste pieczywo

pi徠ek, 26 lutego 2010

Jest 豉twa i szybka do wykonania, mo積a j je嗆 zar闚no na zimno jak i na ciep這.

700 g mi瘰a mielonego mieszanego ( ja mia豉m 400 g 這patki wieprzowej, 100 g wo這winy, 200 g boczku surowego)

1 bu趾a ( namoczona w wodzie lub mleku)

2 jaja

2 鈔ednie cebule, pokrojone w drobn kostk

250 g sera 鄴速ego, pokrojonego w kostk

250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w 鏀emki

150 g papryki marynowanej pokrojonej w paski

S鏊, pieprz do smaku

Olej do sma瞠nia

Mas這

Cebule zeszkli na oleju, pod koniec sma瞠nia doda pieczarki, sma篡 do czasu, a pieczarki nie b璠 surowe, wystudzi. Mi瘰o prze這篡 do miski, doda, bu趾, jaja, doprawi sol i pieprzem, wyrobi na jednolit mas. Nast瘼nie doda pieczarki i ser 鄴速y, wymiesza. Foremk( ja u篡豉m tradycyjnej keks闚ki), wysmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart. Do foremki wk豉damy mas mi瘰n przek豉daj帷 paskami papryki. Piecze r闚namy, na wierzch uk豉damy wi鏎ki mas豉, pieczemy ok. 45 minut w 190*C ( ja pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy wyp造wa ze 鈔odka pieczeni „surowy sok”).

piecze z mi瘰a mielonego

sobota, 20 lutego 2010

Jak tylko zobaczy豉m ten przepis pomy郵a豉m to musi by pyszne i takie si okaza這. Autorka tego przepisu zaleca, aby gotowy krem odczeka dob do uzyskania lepszego smaku- u mnie w domu wieczora nie doczeka. Tutaj oryginalny przepis klik klik.

200 g czekolady (bia豉, ciemna, mleczna wg uznania)

200 g bia貫go sera ( ja u篡豉m 鄉ietankowego twarogu „President”)

Cukier waniliowy

15 g mas豉

Czekolad pokroi w drobna kostk, doda mas這 ca這嗆 powoli rozpuszcza w k徙ieli wodnej, nast瘼nie doda cukier waniliowy. Do czekoladowej masy dodawa po jednej 造盧e serka ca這嗆 ubija mikserem na wolnych obrotach. Ja do cz窷ci masy doda豉m ciemnego kakao, do kolejnej cz窷ci doda豉m soku wi郾iowego. Kremu tego mo積a u篡wa do prze這瞠nia np. ciastek.

krem czekoladowy

krem czekoladowy1

pi徠ek, 19 lutego 2010

Kiedy ba豉m si wszelkich mas z bit 鄉ietan, ale jak to m闚i praktyka czyni mistrza. Pami皻am, 瞠 jako dziecko pomaga豉m mamie przy torcie, ona kroi豉 biszkopt, a mi da豉 bojowe zadanie- ubicie 鄉ietany do prze這瞠nia. Wszystko mi przygotowa豉, wyt逝maczy豉, a ja zabra豉m si do zadania, ubija豉m, ubija豉m, pod koniec doda豉m cukier puder i waniliowy i nadal ubija豉m, a zrobi這 si mas這 :D . I to tylko jedna z wielu przyg鏚z ubijaniem 鄉ietany :)

Jest to moja propozycja do akcji czekoladowej. Lekki mocno czekoladowy, szybki tort do wykonania.

Biszkopt wg tego przepisu, z tak sam ilo軼i sk豉dnik闚.

Masa czekoladowa

500 ml 鄉ietany krem闚ki dobrze sch這dzonej

1 czekolada gorzka 70%

2 czubate 造磬i ciemnego gorzkiego kakao

200 ml mleka

1 造磬a cukru pudru

2 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

50 ml amaretto

疾latyn rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i wody. Czekolad pokroi w drobn kostk, doda do mleka, powoli rozpuszcza na niewielkim ogniu, pod koniec doda kakao, ca這嗆 dobrze wymiesza, powinna powsta g瘰ta jednolita masa, przestudzi. 妃ietan ubi na sztywno, pod koniec doda cukier puder, 瞠latyn, nast瘼nie mas czekoladow oraz amaretto, wszystkie sk豉dniki po陰czy ze sob w jednolit mas.

Biszkopt przekroi na trzy kr捫ki ( mo積a je lekko nas帷zy ponczem lub posmarowa kwaskowatym d瞠mem). Do przek豉dania tego tortu bardzo przydatna jest obr璚z, kt鏎a umo磧iwi nam szybkie i proste przek豉danie mas czekoladow Jeden z kr捫k闚 u這篡 na paterze za這篡 obr璚z (ja pozostawiam ok. 2-3 mm luzu pomi璠zy obr璚z a biszkoptem to wolne miejsce uzupe軟iam mas i tak mam od razu wysmarowane boki tortu)wyla cz窷 masy prze這篡 kolejnym biszkoptem, i tak dalej…do wyczerpania sk豉dnik闚. Ja sam wierzch posypa豉m starta czekolad. Pozostawi do zastygni璚ia w ch這dny miejscu.

tort z mas czekoladow

wtorek, 16 lutego 2010

Ogl康aj帷 na r騜nych blogach te fantazyjne kszta速y rozetek 郵inka mi ciek豉, a ciekawo嗆 smaku zach璚a豉 mnie do poszukiwa owych foremek, o kt鏎ych mog豉bym ca趾iem d逝g histori napisa. Foremki zdobyte, ciastka upieczone. Smak waniliowy za spraw cukru waniliowego, s kruchutkie, szybkie do zrobienia, i niestety do嗆 t逝stawe( nawet dodatek spirytusu niewiele pom鏬,)wi璚 zalecam do do嗆 rzadkiego ich spo篡wania. Przepis podaj raczej taki opcjonalny, bo w czasie sma瞠nia musia豉m go troch modyfikowa.

1 jajo

½ szk. mleka

1 szk. m彗i

1 造瞠czka cukru waniliowego

1 造瞠czka cukru zwyk貫go

1 造磬a spirytusu

Olej do sma瞠nia

Cukier puder

Wszystkie sk豉dniki ciasta w這篡 do miski, za pomoc miksera po陰czy w jednolit mas, odstawi na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrza olej, foremk do rozetek zamoczy w gor帷ym oleju, nast瘼nie macza w cie軼ie do ¾ jej wysoko嗆, wk豉da do gor帷ego t逝szczu, po chwili ciasto samo powinno odchodzi od foremki(, je瞠li b璠zie si trzyma這 foremki mo積a za pomoc patyczka do szasz造k闚 lekko je „oderwa”), sma篡 na s這mkowy kolor, ods帷za na papierze kuchennym, przed podanie posypa cukrem pudrem.

rozetki

poniedzia貫k, 15 lutego 2010

Ciasto:

500 g maki

40 g roztopionego mas豉

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

1 造瞠czka zi馧 prowansalskich

25 g dro盥篡 鈍ie篡ch

100 ml wody ciep貫j

200 ml mleka

Nadzienie:

200 g pieczarek, podsma穎nych na oleju, doprawionych sol i pieprzem

150 g sera 鄴速ego, startego na grubych oczkach

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda ciep貫j wody i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda mleko, mas這, s鏊, zio豉 zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 rozwa趾owa na prostok徠. Na cie軼ie roz這篡 r闚no pieczarki, a ca這嗆 posypa 鄴速ym serem, zawin望 ja rolad, pokroi w dwu centymetrowe paski. Pokrojone ciasto uk豉da lu幡o na blasze, pozostawi do wyro郾i璚ia- powinny podwoi swoj obj皻o嗆. 奸imaki przed pieczeniem posmarowa rozk堯conym jajkiem, piec w 180*C przez ok. 25-30 minut.

郵imaki z pieczarkami i 鄴速ym serem

鈔oda, 10 lutego 2010

Masz ochot na p帷zka, a przera瘸 Ci wykonanie tych tradycyjnych oto one serowe szybkie proste a do tego smaczne i wilgotne z spraw serka. Przepis mojej mamy.

3 jaja

1 造磬a cukru

70 g stopionego mas豉 lub margaryny

Cukier waniliowy

300 sera bia貫go ( polecam homogenizowany)

300 g maki

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Cukier puder do posypania

T逝szcz do sma瞠nia

Wszystkie sk豉dniki wrzucamy do miski za pomoc miksera 陰czymy w jednolite g豉dkie ciasto. T逝szcz rozgrzewamy, za pomoc 造瞠czki (maczanej za ka盥ym razem w gor帷ym t逝szczu) nabieramy ma貫 porcje ciasta, wrzucamy na t逝szcz pieczemy na z這ty kolor. Upieczone ods帷zamy na papierze kuchennym, na ko鎍u posypujemy cukrem pudrem.

serowe p帷zki

wtorek, 09 lutego 2010

Czy co jest z貫go w jogurtach owocowych, oczywi軼ie, 瞠 nie- sama je uwielbiam je嗆, ostatnio wiedzie u mnie prym wi郾iowy, (bo truskawki w zamra瘸lce prawie si sko鎍zy造 ;) ).A dla odmiany jadam tak:

Jogurt naturalny

Mi鏚 naturalny

Orzechy w這skie

Ilo嗆 sk豉dnik闚 wed逝g w豉snego upodobania

jogurt z miodem i orzechami

pi徠ek, 05 lutego 2010

Tort ten zaszczyci swoj obecno軼i na pewnej uroczysto軼i rodzinnej. Jako masy do prze這瞠nia u篡豉m kremu ma郵anego, kt鏎ego mo積a miesza z r騜nymi dodatkami tj. kakao, kawa, czekolada…

Najcz窷ciej jako cista do tortu u篡wam biszkoptu- tym razem go軼i bia造 biszkoptkt鏎y przyrz康zi豉m wg tego przepisu( pomijaj帷 kakao)

Krem ma郵any

2 jaja

¾ szk. cukru

1 kostka mas豉 ( ja daj zawsze 120 g mas豉 120g mas豉 ro郵innego)

1 造磬a spirytusu

Cukier waniliowy

Jaja z cukrem ubija podgrzewaj帷 na wolnym ogniu lub w k徙ieli wodnej- do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Mas這 utrze na puch i nie przerywaj帷 ucierania dodawa stopniowo mas jajeczn na koniec doda spirytus.

Krem podzieli豉m na trzy cz窷ci (2 造磬i od這篡豉m do posmarowania bok闚 tortu), do dw鏂h doda豉m:

Krem + kakao

Krem + kawa mielona, zaparzona w ma貫j ilo軼i wody

Trzecia cz窷 bez dodatk闚

Biszkopt podzieli豉m na cztery kr捫ki, ka盥y z kr捫k闚 posmarowa豉m d瞠mem, nast瘼nie przek豉da豉m koleje warstwy kremem, boki posmarowa豉m kremem, wierzch pola豉m ciemn czekolad i posypa豉m tart bia陰 czekolad.

tort z kremem ma郵anym

tort z kremem ma郵anym1

鈔oda, 03 lutego 2010

Mimo i nasze pu趾i sklepowe uginaj si od r騜nych marek jogurt闚, to 瘸den z nich nie jest w stanie dor闚na samkowi takiego „produkowanemu” w domu, kt鏎y jest prosty w przygotowaniu.

2 l mleka ( ja u篡wam takiego „prosto od krowy”)

3 造磬i jogurtu naturalnego

Mleko nale篡 przegotowa, wystudzi do temp mi璠zy 38*C a 42*C- nie wy窺zej!!! Doda jogurt, dobrze wymiesza. Postawi w ciep造m miejscu(np. przy kaloryferze, ja ca這嗆 nakrywam jeszcze kocem, aby mleko pozosta這 d逝瞠j ciep貫)na ok. 8 godzin.

jogurt naturalny

poniedzia貫k, 01 lutego 2010

Ten chleb upiek豉m na pro軸 mojej mamy, kt鏎a mia豉 ochot na ciemne pieczywo. Przepis jest to modyfikacja kilku przepis闚 z r騜ny 廝鏚e, a u篡cie serwatki (zamiast wody) powoduje, i chleb zachowuje d逝go swoj 鈍ie穎嗆.

550 g m彗i (650 typ)

200 g zmielonego 篡ta ( mo積a u篡 m彗i 篡tniej pe軟oziarnistej)

500 g serwatki

20 g 鈍ie篡ch dro盥篡

20 g soli

Po jednej gar軼i:

- s這necznika

- siemienia lnianego

- siekanych orzech闚 w這skich

- dyni

- p豉tk闚 owsianych

Z dro盥篡, 100 g serwatki, 2 造瞠k m彗i robimy zaczyn, pozostawiamy do wyro郾i璚ia. M彗, zmielone 篡to, s鏊 wk豉damy do miski, dodajemy zaczyn, serwatk, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy reszt sk豉dnik闚, ca這嗆 nale篡 dok豉dnie wyrobi, pozostawi do wyro郾i璚ia (t czynno嗆 mo瞠my sobie u豉twi za pomoc maszyny do chleba lub robota kuchennego, kt鏎y wyrobi ciasto). Wyro郾i皻e ciasto wyk豉damy na stolnic wyrabiamy tworz bochenek. Ciasto wk豉damy do foremki(wysmarowanej t逝szczem i wysypan m彗 krupczatk) pozostawiamy do wyro郾i璚ia. Pieczemy ok. 45 min w 190*C ( po 35 min nale篡 sprawdzi patyczkiem), wierzch chleba przed w這瞠niem do piekarnika nawil篡 wod.

ciemny chleb na serwatce

czwartek, 28 stycznia 2010

Zapewne mo瞠 Was to zdziwi jak to mo積a gotowa tak zup- z u篡ciem serwatki, ot騜 mo積a i smakuje wybornie, jest lekko kwaskowata, ze wspania造m aromatem majeranku i czosnku, a zarazem bardzo rozgrzewaj帷a, czyli idealna na zimowe dni ( latem ju tak dobrze nie smakuje). Przepis mam od mojej mamy, kt鏎a przed wieloma laty bra豉 udzia w kursie gotowania i tam w豉郾ie pozna豉 ten przepis.

Przepis podaj w oryginale:

1 serwatki, ( ale tylko, kt鏎a zostanie nam po produkcji sera z kwa郾ego mleka)

¼ l 鄉ietany ( kwa郾a, wystarczy 18% mo積a doda mniej)

200 g kie豚asy ( najlepsza by豉by taka domowa, ja u篡wam tupu 郵御ka)

1 cebula lub kawa貫k pora

3 z帳ki czosnku

Marchewka

Pietruszka

Seler, korze

Ok. ½ kg ziemniak闚

S鏊, pieprz, ew vegeta

Majeranek (raczej nie zst瘼owa innymi zio豉mi)

Ok. 1 l roso逝

½ 造磬i mas豉

Ziemniaki obra pokroi w wi瘯sz kostk, pietruszk, seler, i marchew ( ilo嗆 tych warzyw dajemy wg w豉snego uznania i smaku) obieramy kroimy drobno, cebule (por) kroimy drobno podsma瘸my na ma郵e, czosnek przeciskamy lub drobniutko kroimy dodajemy do cebuli do lekkiego zeszklenia. Kie豚as obieramy z os這nki i kroimy w kostk. Do roso逝 dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy na ma造m ogniu prawie do mi瘯ko軼i, pod koniec dodajemy kie豚as, cebul, serwatk( nie ca這嗆, p騧niej mo積a doda do smaku), 鄉ietan, przyprawy, ca這嗆 zagotowa. Zupa smakuje lepiej, gdy ja przygotujemy par godzin wcze郾iej.

簑r na serwatce

12:33, misiadk , zupy
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl