鈔oda, 20 stycznia 2010

600 g m彗i pszennej (typ 550)

30 g dro盥篡 鈍ie篡ch

1 造瞠czka soli

½ 造瞠czki cukru

2 造磬i oleju lub oliwy

Ok. 300 g wody

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda troch wody i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt wody, olej s鏊, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na r闚ne cz窷ci, rozwa趾owa- ciasto nie mo瞠 ju ponownie wyrasta, chlebki wk豉damy na gor帷 blach, pieczemy 6-7 min w 220*C

chlebek pita

poniedzia貫k, 18 stycznia 2010

Oj korci mnie ten zakwas od d逝窺zego czasu, ale 瞠by by這 jasne nie b璠 si tu m康rzy jak go wykona. Sama poczyta豉m na innych blogach o tym zakwasie i tam odsy豉m do os鏏 bardziej w tej tematyce zaawansowanych. Ja posz豉m na 豉twizn i m鎩 zakwas pszenny powsta na zakwasie 篡tnim, ot騜 mia豉m ok. jednej 造磬i suchego zakwasu 篡tniego doda豉m ok. 50 g ciep貫j wody, po 12 godzinach doda豉m wody i m彗i pszennej typ 650 i ca這嗆 ros豉 w軼iekle ok. jednej doby, do tego jeszcze raz doda豉m wody i m彗i, wymiesza豉m i to ju ze s這ika ucieka這 (po ok. 3 godzinach) i o pieczenie si prosi這.

Przepis m鎩 w豉sny powstawa w czasie mieszania ciasta, ale ca這嗆 wody i m彗i by豉 skrz皻nie odwa瘸na i notowana, wi璚:

200 g zakwasu ( by robiony „na oko”, m彗a i woda p馧 na p馧)

150 g wody ciep貫j przegotowanej

300 g m彗i pszennej typ 650

1 czubata 造瞠czki soli

2 造磬i oleju

Wrzuci豉m do maszyny, gdzie ciasto wyrobi這 i uros這, nast瘼nie uformowa豉m co na kszta速 „ciabaty” pozostawi do wyro郾i璚ia, posmarowa wod. Piek豉m ok. 10 min w 200*C, potem w 180*C przez ok. 20 min(sprawdza patyczkiem). Piekarnik w czasie pieczenia nawil瘸 wod.

premiera...

czwartek, 14 stycznia 2010

Ja raczej nazwa豉 bymten chleb- bu趾, bo takie bielutkie w smaku delikatne i wilgotne. Przepis lekko zmieni豉m, a raczej skr鏂i豉m czas jego wyrabiania, ca這嗆 piek豉m w foremce- jako nie mog jeszcze si przekona do pieczenia „luzem”(bez formy). Og鏊nie rzecz bior帷 przepis godny polecenia, a ten oryginalny przepis tutaj.

750 g m彗i

250 g chudego bia貫go sera

3 造瞠czki soli

50 g mas豉, roztopionego

1 造瞠czka cukru

300 g mleka

40 g 鈍ie篡ch dro盥篡

Ja ca這嗆 wyrabia豉m w maszynie do chleba.

Dla os鏏 nie zmechanizowanych, ciasto na chleb nale篡 wyrabia jak na tradycyjne dro盥穎we, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Wyro郾i皻e ciasto uformowa, prze這篡 do foremki, pozostawi do wyro郾i璚ia. Chleb przed w這瞠niem do pieca nale篡 posmarowa wod. Piec 15 minut w 220*C, potem zmniejszy do 180*C i piec prze ok. 40 min (najlepiej sprawdza patyczkiem). Piekarnik w czasie pieczenia nawil瘸 wod, ja, co ok. 10 minut wlewam ok. ¼ szk. wody na sp鏚 piekarnika.

chleb z bia造m serem

wtorek, 12 stycznia 2010

”Jaka jest r騜nica mi璠zy wsi, a miastem? Jest ta r騜nica, 瞠 na wsi jest rzadkie powietrze, a g瘰te mleko, a w mie軼ie g瘰te powietrze, a rzadkie mleko". Cytat z mojej ulubionej 郵御kiej ksi捫ki kucharskiej. I chyba co w tym jest, bo mleko w mie軼ie smakuje inaczej, a co do powietrza to i na wsi niestety bywa ono "g瘰te".

Pami皻am, 瞠 jako dziecko wstydzi豉m si, 瞠 pochodz ze wsi... a teraz patrz帷 na moje wiosk to widz, 瞠 nie mam, czego si wstydzi. Czasy si zmieniaj, ludzie si zmieniaj a moja wioska ro郾ie w nowe domy budowane przez "ludzi z miasta". W swoim 篡ciu "zaliczy豉m" mieszkanie w du篡m, i mniejszym mie軼ie, w Polsce i za granic, a mimo to zawsze gdzie w g這wie tkwi豉 t瘰knota, za to moj wsi, gdzie, powietrze jest "rzadkie", pi瘯ny du篡 ogr鏚, mleko prosto od krowy, z kt鏎ego moja mama robi pyszny bia造 ser, a ze 鄉ietany pachn帷e mas這 gdzie, 鄴速ka jaj maj kolor 鄴速y a nie pomara鎍zowy od barwnik闚 dodawanych do paszydla kur. Co nie znaczy, 瞠 obrazi豉m si na miasto, w kt鏎e cz瘰to odwiedzam- Wroc豉w, kt鏎e mimo wielu "wad" na sw鎩 spos鏏 kocham.

Bia造 ser.

Jest to jedna z mo磧iwo軼i na pyszny bia造 ser:

1 litr kwa郾ego mleka

1 litr s這dkiego mleka

Kwa郾e mleko wstawiamy do miski z gor帷 wod, czekamy oko這 15 minut- w tym czasie mleko lekko si ogrzeje, po czym s這dkie mleko doprowadzamy do zagotowania i dolewamy do kwa郾ego mleka, ca這嗆 mieszamy i w tym czasie powinny wytworzy si skrzepy serowe. Ca這嗆 odcedzamy na sicie lub gazie i pozostawiamy do ods帷zenia z nadmiaru serwatki.

Ciekawostka: ilo嗆 sera nie zale篡 od zawarto軼i t逝szczu w mleku, lecz od zawarto軼i bia趾a w mleku. Im wi瘯sze bia趾o tym wi璚ej sera otrzymamy.

ser bia造

19:54, misiadk
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 11 stycznia 2010

Tym razem te moje kule nie wysz造 zbyt okr庵貫, ale co najwa積iejsze smak pozosta ten sam. Du膨 zalet jest to i s ekspresowe do wykonania, wad, 瞠 znikaj w ekspresowym tempie.

1 ½ szk. m彗i

1 szk. wody

6 jaj

½ kostki mas豉 lub margaryny

T逝szcz do sma瞠nia

Cukier puder

Wod z mas貫m zagotowa, do gotuj帷ej wody wsypa m彗 i dobrze wymiesza. Nast瘼nie stale mieszaj帷 pra篡 na ogniu a masa stanie si szklista i b璠zie odstawa豉 od garnka, lekko przestudzi. Nast瘼nie wbija po jednym jajku, stale mieszaj帷. Po wbiciu ostatniego jajka uciera jeszcze prze dziesi耩 minut- wa積e! T逝szcz rozgrza. Z ciasta formowa r瘯 kule lud dwoma 造磬ami zsuwa ciasto na gor帷y t逝szcz. Sma篡 na z這ty kolor, a po ods帷zeniu t逝szczu jeszcze ciep貫 posypa cukrem pudrem.

郾ie積e kule

鈔oda, 06 stycznia 2010

Korzystaj帷 z wolnego dnia:

rzeka1

Pobliska rzeka, jedno z miejsc spacerowych z moimi psami

rzeka2

rzeka3

rzeka4

Sama natura- mrozem wyrze嬌ione

rzeka5

Poluj帷 na kaczki z fotografem uda這 si jedn „uszczeli”

鈔oda, 23 grudnia 2009

Masa makowa

600 g suchego mielonego maku

Ok. ¾ l mleka

4 造磬i bu趾i tartej

3 造磬i miodu

4 jaja

1szk. cukru

Olejek migda這wy

50 g margaryny

300 g bakalii

Mleko zagotowa, po czym zala mak (nie wlewajcie od razu ca貫j ilo軼i mleka, gdy mo瞠 masa by zbyt rzadka), mas wystudzi. Do maku dawa kolejno bu趾 tart, p造nny mak, roztopion margaryn, 興鏒ka, olejek, bakalie- ca這嗆 po陰czy na jednolit mas. Bia趾a ubi- pod koniec doda cukier- ubija do momentu rozpuszczenia si cukru. Do masy makowej dodawa stopniowo pian, dok豉dnie wymiesza. Piec ok. 30 min w 180*C ( u mnie blaszka 20x30 cm)

Biszkopt:

4 jaja ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

100 g cukru

120g m彗i pszennej

30 g m彗i ziemniaczanej

1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na pod pieczony mak, r闚no rozsmarowa, piec jeszcze ok. 15-20 min w 180*C. Ciasto wystudzi.

Masa orzechowa:

Ja u篡豉m takiej jak w torcie orzechowym, ale z po這wy porcji.

Dobrze wystudzony makowiec, przewr鏂i do g鏎y nogami, tzn. biszkopt b璠zie teraz spodem.

Wierzch ciasta( masa makowa) posmarowa kremem, a ca這嗆 pola polew czekoladow.

makowiec na biszkopcie

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

pi徠ek, 18 grudnia 2009

To moja druga propozycja na wykorzystanie tego miodu. Piernik ma pi瘯n ciemn barw jest, miekki i wilgotny w 鈔odku. Proponuj upiec go par dni wcze郾iej, aby smak i zapach piernikowy bardziej si uwydatni. Tym razem przepis podaj z „Poradnika Domowego”.

2 szk. ma郵anki

2 szk. cukru

500 g m彗i

20 g przyprawy do piernika

½ kostki margaryny

3 jaja

1 ma造 proszek do pieczenia

Bakalie wg w豉snego uznania

Ma郵ank z cukrem postawi na niewielkim ogniu i gotowa. Kiedy masa zg瘰tnieje zbr您owieje, zdj望 z ognia troch przestudzi, w jeszcze ciep貫j- stopi margaryn. Doda przypraw piernikow. Mas wla do miski, doda 鄴速ka- wymiesza, m彗, proszek do pieczenia doda na przemian z ubit pian z bia貫k. Na samym ko鎍u doda bakalie, ciasto prze這篡 do keks闚ki. Piec ok. 1 godziny w 180*C- sprawdza patyczkiem, je瞠li wierzch z byt mocno si przyrumieni nale篡 przykry foli aluminiow. Wystudzony piernik mo積a pola polewa czekoladow, lub prze這篡 marmolad.

piernik na ma郵ance

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

czwartek, 17 grudnia 2009

Kto odwiedza ten blog na pewno zauwa篡, 瞠 mo積a tu znale潭 wiele przepis闚 z zastosowaniem wi鏎k闚 kokosowych. Zar闚no ja jak i moja rodzina s fanami kokosu pod wieloma postaciami. Odk康 pami皻am na 鈍i皻a Bo瞠go Narodzenia moja mama piek豉 kokosanki ( najcz窷ciej takie tradycyjne na bia趾ach), aby tradycji sta這 si zado嗆 to i w tym roku kokosanki zosta造 upieczone i „zapuszkowane” i schowane przed smakoszami ciasteczek. Przepis ten by ju opublikowany w mim blogu, jednak瞠 postanowi豉m go troch ulepszy. Czyli wersja druga poprawiona:

50 g mi瘯kiego mas豉

120 g cukru

1 cukier waniliowy

1 du瞠 jajo

1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

250 g wi鏎k闚 kokosowych

50 g m彗i

Jajo, cukier, cukier waniliowy i mas這, ubi za pomoc miksera na puszyst mas. Nast瘼nie doda 鄉ietan i sypkie produkty, zagnie嗆 ciasto. Ja za pomoc maszynki do ciastek wyciska豉m ma貫 sto磬i, (mo積a te za pomoc 造瞠czki lub r璚znie lepi kokosanki). Uk豉da na blasze zachowuj帷 odst瘼y ( w czasie pieczenia kokosanki rosn i mog si poskleja), piec ok. 12- 15 min w 200*C na z這ty kolor. Po upieczeniu mo積a pola polew.

kokosanki

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

poniedzia貫k, 14 grudnia 2009

Oj kusi nie ten przepis od d逝窺zego czasu, na t pi瘯n 鈍i徠eczn bab, kt鏎 wypieka si we W這szech z okazji 鈍i徠 Bo瞠go Narodzenia, kt鏎ej smak znam, ale tylko tej kupnej. Szperaj帷 w Internecie natrafi豉m na ten przepis, zapewne nie jest to oryginalny przepis, to efekt ko鎍owy i tak mnie pozytywnie zadziwi. Wysz豉 cudownie pachn帷a bakaliami, chrupi帷a z wierzchu, a w 鈔odku puszysta, delikatna i wilgotna, po prostu „niebo w g瑿ie”.

panettone

Starter:

185 g m彗i

115 g wody

½ 造瞠czki dro盥篡 suchych ( ja da豉m 20 g 鈍ie篡ch)

Dro盥瞠 rozpu軼i w wodzie doda m彗 zagnie嗆 ciasto, nakry r璚znikiem zostawi na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto w豉軼iwe:

3 du瞠 jaja

115 g wi鏎k闚 z mas豉

300 g m彗i

70 g cukru

1 ½ 造瞠czki soli

2 paczki suszonych dro盥篡 ( ja da豉m 20 g 鈍ie篡ch)

Cukier waniliowy

Olejek cytrynowy ( ja nie da豉m)

250 g suszonych owoc闚( ja da豉m rodzynki, sk鏎k cytrynow i pomara鎍zow, w sumie ok. 350g)

Starter i wszystkie sk豉dniki (opr鏂z owoc闚!!!) ciasta w豉軼iwego, wrzuci do miski i wyrabia do czasu a ciasto stanie si b造szcz帷e i zacznie odchodzi od miski, (ja to ciasto wyrabia豉m w maszynie do pieczenia chleba przez 30 min)pono im d逝瞠j wyrabiamy tym ciasto b璠zie lepsze. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godzin. Do wyro郾i皻ego ciasta dodajemy owoce i zagniatamy (ja w陰czy豉m maszyn na 15 minut), odstawiamy na 10 minut, po czym przek豉damy do formy, zostawiamy na ok. 2 godziny do podwojenia si ciasta ( u mnie ros這 przez ok. 1 godzin). Pieczemy przez 45 minut w 175*C ( ja piek豉m przez 70 min, ale najlepiej sprawdza patyczkiem), po ok. 30 minutach nakry wierzch foli aluminiow, co uchroni przed spaleniem.

Ja z braku takowej formy do Panettone wykorzysta豉m metalowy wysoki koszyczek, kt鏎y wy這篡豉m papierem do pieczenia.

panettone

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

sobota, 12 grudnia 2009

Jak ju wcze郾iej pisa豉m w tym roku b璠 kr鏊owa造 pierniki na miodzie z ma郵anki. Pierniki po upieczeniu lekko tylko twardniej, a po polaniu polew lub lukrem staj si mi璚iutkie. Przepis pochodzi z tej samej ksi捫ki, co i mi鏚 z ma郵anki.

pierniki

1 kg maki

1/2kg miodu z ma郵anki

4 jaja

100 g cukru

40 g przyprawy do piernik闚

250 g margaryny

1 du篡 proszek do pieczenia

Mi鏚 stopi z t逝szczem i przypraw do piernika. Z 100 g cukru sporz康zi karmel z odrobina wody i po陰czy go miodem t逝szczem i przyprawa. Ca這嗆 wystudzi. 草速ka jaj oddzieli od bia貫k, po czym 鄴速ka doda do masy miodowej, a bia趾a ubi na sztywno. Do masy miodowej doda m彗 z proszkiem do pieczenia, a na koniec pian, ca這嗆 dobrze zagnie嗆, ciasto opr鏀zy m彗, nakry 軼iereczk, odstawi na noc w ch這dne miejsce. Na nast瘼ny dzie wa趾owa p豉ty o grubo軼i ½ cm i wykrawa pierniczki piec ok. 20 min w 180*C. Po wystudzeniu pola polew lub lukrem.

pierniki 1

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

pi徠ek, 11 grudnia 2009

Przepis pochodzi z ksi捫ki „ 郵御ka kucharka doskona豉”, kt鏎 opracowa豉 El瘺ieta ζbo雟ka, a do kt鏎ej lubi zagl康a w czasie 鈍i徠 i nie tylko. W ksi捫ce tej mo積a znale潭 nie tylko przepisy, ale te wiele interesuj帷ych wiadomo軼i o kuchni i tradycji 郵御kiej. Tradycji 郵御kiej, kt鏎a w moim domu zawsze by豉 bliska z racji pochodzenia cz窷ci mojej rodziny.

Mi鏚 ten wykorzystuj do pieczenia pierniczk闚 drobnych jak i piernik闚. Mo積a go wykorzysta we wszelkich przepisach zast瘼uj帷 go miodem prawdziwym lub sztucznym. Ja go wykorzystam do pieczenia drobnych piernik闚.

1 l ma郵anki

1 kg cukru

Ma郵ank wla do wi瘯szego rondla, doda cukier i gotowa. W trakcie gotowania miesza drewnian 造磬. Gotowa tak d逝go, a masa zacznie g瘰tnie przybierze barw miodu. Ja gotuj na piecu elektrycznym na niskiej temp. Przez ok. 4 godziny. Je瞠li masa w czasie gotowanie zwa篡 si to po wystudzeni prze這篡 do miski i rozetrze pa趾 do ciasta.

mi鏚 z ma郵anki

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

pi徠ek, 04 grudnia 2009

„pieczemy i jemy”, tak okre郵i豉 ten przepis moja Kole瘸nka. Faktycznie tak mo積a okre郵i ten przepis. Bowiem ciasto nie musi le瘸kowa przed pieczeniem jak i po nim, aby nabra這 swoich walor闚 smakowych. Piernik jest wilgotny, puszysty, ale i lekko zakalcowaty. Przepis pochodzi z „ Poradnika domowego” (jak ceny by造 jeszcze w tysi帷ach podawane :) ).

2 ½ szk. m彗i

1 szk. cukru

1 szk. mleka

½ szk. oleju

2 造磬i miodu

1 ma造 proszek do pieczenia

20 g przyprawy do piernika

1 jajo

Wszystkie sk豉dniki ciasta dobrze wymiesza, wy這篡 do tortownicy ( u mnie 26 cm) wysmarowanej t逝szczem i wysypan bu趾 tart ( ja wysypa豉m mielonymi orzechami w這skimi). Piec ok. 40 min w 180*C. Po wystudzeniu mo積a posypa cukrem pudrem lub pola polew czekoladow

szybki piernik

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

czwartek, 03 grudnia 2009

„G逝pi nap鎩. Najg逝pszym napojem jest kawa. Palimy kaw, by p造n by czarny, lejemy mleko, by by bia造, k豉dziemy cykori, 瞠by kawa by豉 gorzka a sypiemy cukier, by by豉 s這dka, gotujemy j, 瞠by by豉 gor帷a a dmucha si, by by豉 zimna”. Cytat zaczerpni皻y z ksi捫ki „奸御ka kucharka doskona豉”. Moja propozycja do akcji kawowej, a przepis jest moj tw鏎czo軼i.

300 g m彗i

150 cukru

3 造磬i ciemnego kakao

1 ma造 proszek do pieczenia

150 g orzech闚 w這skich lub migda堯w

150 g margaryny lub mas豉

150 ml mocnej kawy zaparzanej

4 jaja

Wszystkie sypkie produkty po陰czy ze sob. Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie doda rozpuszczon margaryn. Do masy jajecznej dodawa kaw na przemian z sypkimi produktami, ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob na jednolit mas. Piec w 180*C ok. 40 min.

Upieczone i wystudzone ciasto pola polewa czekoladow lub posypa cukrem pudrem.

ciasto kawowo- czekoladowe

wtorek, 01 grudnia 2009

Pyszne chrupi帷e i pachn帷e migda豉mi w這skie ciasteczka. Pierwszy raz skusi豉m si upiec je samodzielnie ( zawsze je kupowa豉m). W wykonaniu s bardzo 豉twe, mo積a zagospodarowa ma造 nadmiar bia貫k, przepis to modyfikacja kilku znalezionych w internecie z mniejsz ilo軼i cukru, co nie wp造n窸o na ich jako嗆. Piek豉m amarettini z my郵 o deserze, niestety znik造 szybciej ni my郵a豉m, tak瞠 deser musi poczeka na kolejne ciasteczka...

2 bia趾a

150 g cukru

250 g mielonych migda堯w

2 造磬i amaretto

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania doda cukier ( ubijamy do ca趾owitego rozpuszczenia cukru). Do piany dodajemy amaretto i migda造, ca這嗆 delikatnie mieszamy. Mas przek豉damy do worka cukierniczego, wyciskamy ma貫 porcje, na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Zwil穎nymi palcami lekko sp豉szczamy ciasteczka. Pieczemy w 170*C ok. 20 min z termoobiegiem.

amaretti

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl