wtorek, 24 listopada 2009

Ju od d逝窺zego czasu przymierza豉m si do upieczenia tego ciasta. Przepis czyta豉m kilka razy i za ka盥ym razem zastanawia豉m si czy wato zadawa sobie trud. Czy aby nie wyjdzie zakalec, czy wierzch b璠zie si dobrze trzyma? Ale w sumie przepis 豉twy nie drogi, szybki do wykonania wiec spr鏏owa豉m, i mog powiedzie tylko jedno ( no mo瞠 raczej napisa;) ) pychota!!! Ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne przez kilka dni ( o ile wcze郾iej nie zniknie) a cytuj帷 autork mog tylko potwierdzi najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciep貫. Ja podaje przepis z ma造mi zmianami, a orygina znajdziecie tutaj.

200 g cukru

500 g m彗i

1 ma造 proszek do pieczenia

3 jaja

1 szk. ma郵anki, ( je瞠li jest g瘰ta, to dodajmy jeszcze ok. 1/3 szk.)

2 造磬i oleju

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie doda olej, ma郵ank a na koniec przesian m彗 razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wy這篡 na blach ( wym. 20x30) wyr闚na i posypa wi鏎kami kokosowymi. Piec ok. 35 min w 180*C,do tzw.( najlepiej sprawdzi patyczkiem- musi by suchy)

200 g drobnych wi鏎ek kokosowych

100 g cukru

Te dwa sk豉dniki dobrze po陰czy ze sob

Polewa:

80 g mas豉

100 ml mleka

Mas這 rozpu軼i w mleku, ca這嗆 podgrza do嗆 wysokiej temperatury.

Upieczone, ale jeszcze gor帷e ciasto polewamy gor帷 polew, pozostawiamy do wystygni璚ia.

ciasto kokosowo- ma郵ankowe

鈔oda, 18 listopada 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

180 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla do tortownicy( 26 cm 鈔ednicy) piec ok. 40 min w180*C (najlepiej sprawdzi patyczkiem, piec do tzw. suchego patyczka)

Masa wi郾iowa

1 s這ik wi郾i drylowanych ( pojemno軼i 0,9 l)

40 g maki ziemniaczanej

Wi郾ie ods帷zy na sicie. Powinni鄉y uzyska ½ l soku, ( je瞠li jest mniej uzupe軟iamy wod). Sok przelewamy do rondelka, zostawiaj帷 ok. ¼ do rozmieszania m彗i, gotujemy jak tradycyjny kisiel, pod koniec gotowania dodajemy wi郾ie ( od這篡 ok. 20 sztuk na dekoracje tortu), ca這嗆 nale篡 wystudzi

Masa kremowa

1 litr 鄉ietany krem闚ki ( ilo嗆 鄉ietany jest troch przera瘸j帷a ;) )

3 造磬i cukru pudru

Cukier waniliowy

5 造瞠czek 瞠latyny ( ja u篡wam z firmy dr. Oteker) rozpuszczonej w 150 ml wody

疾latyn rozpuszczamy w wodzie. 妃ietan ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i waniliowy, a na ko鎍u rozpuszczon 瞠latyn.

Poncz

Alkohol ( u mnie spirytus)

Woda

Sok cytrynowy

Ilo嗆 sk豉dnik闚 dodajemy wg w豉snego uznania.

Je瞠li posiadamy obr璚z do tort闚 to bardzo u豉twi nam to wykonanie tortu. Ja zostawi豉m ok. 0,5 cm wolnego miejsca w wok馧 biszkoptu- gdzie wlewam 鄉ietan i od razu mam gotowe r闚niutkie boki tortu.

Biszkopt dzielimy na trzy cz窷ci, nas帷zmy je lekko ponczem.

Przek豉damy w kolejno軼i: biszkopt, masa wi郾iowa, cz窷 鄉ietany, biszkopt, 鄉ietana biszkopt i ostatnia warstwa 鄉ietany. Na wierzch wyciskamy rozetki, kt鏎e dekorujemy wi郾iami, a 鈔odek posypujemy start czekolad

Z tych ilo軼i sk豉dnik闚 tort osi庵a do嗆 du瞠 rozmiary;)

tort szwarcwadzki 1

wtorek, 17 listopada 2009

R闚no rok temu powsta m鎩 kulinarny blog. Powsta ca趾owicie spontanicznie, podczas przegl康ania przepis闚 natrafi豉m na par blog闚 i jako tak mi to si spodoba這. Pomy郵a豉m, czemu nie, spr鏏uj i ja. W czasie tego roku by造 pewne zw徠pienia czy kto to czyta, czy komu spodoba si, a po brak czasu, aby dodawa kolejne wpisy, to po kr鏒kim czasie nieobecno軼i zacz窸o mi brakowa tej kulinarnej blogosfery. Cho nie wygl康a tak jak bym tego chcia豉, a raczej jak to sobie wymarzy豉m, to tak sobie my郵, 瞠 nie ma rzeczy idealnych. I tak sobie pomy郵a豉m, 瞠 taki tort szwarcwaldzki b璠zie dobrym ukoronowaniem tego roku

Ps. Ten tort powsta w ostatni sobot, z okazji pewnej uroczysto軼i rodzinnej, a przepis postaram si zamie軼i jak najszybciej

tort szwarcwaldzki

poniedzia貫k, 16 listopada 2009

Zwany te advocaatem, jedni go uwielbiaj, a drudzy dziwi si jak to mo積a pi „surowe jaja”. W moim domu w豉軼iwie to moja mama go uwielbia pod ka盥 postaci, a reszta domownik闚 zje deser lub ciasto z jego dodatkiem. Przepis pochodzi ze starego kalendarza, i cytuj go w oryginale, a w nawiasie s moje zmiany.

6 鄴速ek

250 g cukru pudru ( ja da豉m 180 g)

½ puszki mleka skondensowanego nie s這dzonego ( ja da豉m 400 ml)

Cukier waniliowy

1 ½ szk. w鏚ki i spirytusu, mniej wi璚ej p馧 na p馧 ( ja da豉m ¾ szk. spirytusu)

草速ka ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie dodawa ma造mi porcjami mleko, a na ko鎍u spirytus ( ja ca這嗆 ubijam w misce w這穎nej do gor帷ej wody lub na niewielkim ogniu na piecu). Gotowy ajerkoniak przela do butelki, aby „przegryz” si smak, a po kilku godzinach powinien zg瘰tnie.

ajerkoniak

pi徠ek, 13 listopada 2009

To jest moja propozycja do orzechowego tygodnia.

200 g sera bia貫go ( u篡豉m takiego z kostki, powinien by suchawy)

200 g margaryny

50 g cukru pudru

300 g maki pszennej

1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Zagnie嗆 ciasto, podzieli na trzy cz窷ci, w這篡 na ok. 30 min do lod闚ki, aby st篹a這.

Posypka:

100 g mielonych orzech闚 ( ja u篡豉m w這skich)

100 g cukru

Te dwa sk豉dniki po陰czy ze sob.

Ciasto rozwa趾owa w kszta速 ko豉 podsypuj帷 mielonych orzech闚 ( zamiast m彗i), podzieli na r闚ne tr鎩k徠y ( ja podzieli豉m na osiem cz窷ci), zwin望 w rogaliki. Piec ok. 25-30 min ( w zale積o軼i od wielko軼i) w 180*C.

rogaliki serowe z orzechow postpk

czwartek, 12 listopada 2009

Chrupi帷e z wierzchu, mi璚iutkie i wilgotne w 鈔odku, czyli co dla mi這郾ik闚 kokosu. Przepis pochodzi z kolorowej gazety, a w豉軼iwie z ma貫j jej cz窷ci, na kt鏎ej znajduje si przepis.

4 bia趾a

150 g cukru

200 g drobny wi鏎ek kokosowych

80 g sera bia貫go ( ja u篡豉m takiego z kostki)

Bia趾a ubijamy na sztywn pian, pod koniec dodajemy cukier( ubijamy do rozpuszczenia si cukru), nast瘼nie dodajemy ser- ca這嗆 陰czymy za pomoc miksera na wolnych obrotach, na koniec dodajemy wi鏎ki( wi鏎ki mieszamy delikatnie za pomoc 造磬i). Za pomoc 造瞠czki uk豉damy w odst瘼ach na blasze ma貫 kupki ciasta. Pieczemy ok. 10- 15 min ( na z這ty kolor) w 180 *C z termo obiegiem.

kokosanki z serem

czwartek, 05 listopada 2009

Pami皻am jak pierwszy raz czyta豉m przepis na to pyszne cudo, w徠pliwo軼i narasta造, a w g這wie k喚bi造 si my郵i jak to mo瞠 smakowa, pomy郵a豉m, 瞠 to taki „budy” i tu si pomyli豉m smak by po prostu pyszny, orze德iaj帷y, a do嗆 spora ilo嗆 mas豉 nie by豉 wyczuwalna. No nic raz kozie 鄉ier, poszpera豉m w r騜nych przepisach, i wymy郵i豉m moj wersj z du穎 mniejszym dodatkiem cukru. Rodzinie krem bardzo smakowa, a w przysz這軼i powstan zapewne przepisy z wykorzystaniem tego cuda.

3 cytryny

¾ szk. cukru

100 g mas豉

3 jaja

Cytryny sparzy wrz徠kiem, otrze z nich sk鏎k- do bia貫j cz窷ci, wycisn望 sok. Mas這 rozpu軼i w rondelku, doda cukier, ca這嗆 miesza do rozpuszczenia cukru, na ma造m ogniu. Jaja wybi doda sok i sk鏎k z cytryn, ca這嗆 po陰czy ze sob. Roztrzepane jaja doda do mas豉, ca這嗆 podgrzewa na wolnym ogniu ca造 czas miesza, po pewnym czasie masa zacznie g瘰tnie, (gotowa masa powinna przypomina konsystencje ugotowanego gor帷ego budyniu) przela do miseczek, wystudzi.

lemon curd

wtorek, 27 pa寮ziernika 2009

Mocno czekoladowe ciasto na popraw humoru podczas jesiennej pluchy.

3 szk. m彗i

200 g t逝szczu (ja da豉m 100 g mas豉 i 100 g margaryny)

1 jajo

2 造磬i miodu

2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia

2 czubate 造磬i kakao

½ szk. cukru pudru

T逝szcz rozpu軼i razem z miodem. Do miski wsypa wszystkie sypkie sk豉dniki, zrobi do貫k, do do趾a wbi jajo, wla t逝szcz, zarobi ciasto.

Jest to wi瘯sza ilo嗆 ciasta, ani瞠li potrzebujemy, 1/3 cz窷ci ciasta wy這篡 tortownic (24 cm), z reszty zrobi wa貫czki i zamrozi ( mo積a u篡 np. jako sp鏚 pod sernik). Ciasto piec ok. 10- 15 min w 180*C

400 ml 鄉ietany krem闚ki

100 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady mlecznej

50 ml likieru gruszkowego, lub innego alkoholu

妃ietan wla do wy窺zego garnka, doda pokrojon w drobn kostk czekolad, ca這嗆 podgrzewa, do rozpuszczenia czekolady, ca這嗆 dobrze sch這dzi. Zimn mas ubi na sztywno, pod koniec ubijania doda alkohol. Gotow mas wy這篡 na upieczony placek, ca這嗆 wyr闚na, mo積a posypa start czekolad, sch這dzi ok. 4- 5 godzin.

tarta czekoladowa

poniedzia貫k, 26 pa寮ziernika 2009

Jest to jeden zaleg造ch przepis闚, kt鏎y czeka na opublikowanie. Ciasto to piek豉m ju wielokrotnie szczeg鏊nie por jesienn lub zimow. Na pewno jest to ciasto dla mi這郾ik闚 orzech闚, jest syte, smakuje lepiej na drugi dzie, aszybko嗆 przygotowania jest jego du膨 zalet. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, ja go podaj troch w wersji zmienionej.

150 g margaryny

180 g cukru

200 g m彗i

5 jaj

250 g sera bia貫go

300 g mielonych orzech闚 ( ja u篡豉m w這skich, a pewnego razu z braku tak du瞠j ilo軼i orzech闚, zast徙i豉m bu趾 tart- 100 g bu趾i i 200 g orzech闚, a smak ciasta nie ucierpia na tej zamianie)

2 czubate 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g nutteli

Margaryn z cukrem ubija na g豉dk mas dodaj帷 po jednym jaju, do tej masy doda ser bia造, mi瘯k nuttel, ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob. Do masy dodawa sypkie sk豉dniki ubijaj帷 za pomoc miksera na wolnych obrotach. Mas wy這篡 do tortownicy (ja u篡豉m dw鏂h pod逝積ych foremek), piec ok. 60 min w 180*C.

ciasto orzeczhowo- serowe

pi徠ek, 16 pa寮ziernika 2009

S smaczne i szybkie w wykonaniu, pasuj idealnie do popo逝dniowej herbatki. Przepis znalaz豉m tutaj, i wyj徠kowo nic nie zmieni豉m w przepisie ;)

100 g mas豉, o pokojowej temperaturze

50 g cukru pudru

75 g m彗i pszennej

75 g m彗i ziemniaczanej

Cukier waniliowy

Wszystkie sypkie sk豉dniki po陰czy ze sob, doda mas這, zagnie嗆 ciasto. Ciasto uformowa w wa貫k, kroi ok. 1,5 cm plasterki, nast瘼nie z tych plasterk闚 zrobi kulki, k豉嗆 na blach odst瘼ach, lekko je sp豉szczy za pomoc widelca piec ok. 10 min w 175*C, na jasny kolor.

ma郵ane guziki

poniedzia貫k, 12 pa寮ziernika 2009

500 g m彗i

350 ml mleka

1 jajo

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka soli

30 g mas豉

Szczypta cukru

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. letniego mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Mas這 rozpu軼i, doda reszt mleka, wbi jajo, podgrza- ca這嗆 musi by ciep貫. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

200 g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany

S鏊

Pieprz

Ga趾a muszkato這wa, je瞠li kto jej nie lubi mo積a j pomin望

Dodajemy do 鄉ietany przyprawy wg swojego smaku, ja robi ten sos do嗆 pikantny

5 do嗆 du篡ch cebul, ja mia豉m bia貫

150 g boczku w璠zonego

Cebule obra, pokroi w pi鏎ka, boczek w s逝pki. Boczek podsma篡, doda cebule sma篡 razem ok. 5 min.(cebula powinna by szkl帷a).

Ciasto dro盥穎we wy這篡 na blach (wym. 50x50), posmarowa sosem, na to wy這篡 podsma穎n cebul z boczkiem- rozprowadzi r闚nomiernie na cie軼ie, pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec ok. 40 min w 180*C. Mo積a podawa na ciep這 lub zimno.

ciasto cebulowe

wtorek, 06 pa寮ziernika 2009

Po kr鏒kiej przerwie wracam do dalszego prowadzenia bloga, postaram si te, aby wpisy ukazywa造 si do嗆 regularnie, a tak瞠 nadrobi zaleg這軼i w wpisach( troch si tego uzbiera這).

Powsta豉 tak瞠 nowa kategoria „galeria potraw”, a b璠zie ona s逝篡豉 do pokazania obecnych przepis闚 w innej wersji- czasami z niewielkimi zmianami. Pierwszym takim przepisem jest „Dro盥穎wy ze 郵iwkami”, gdzie zamiast tradycyjnej kruszonki u篡豉m p豉tk闚 migda這wych.

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj

Zamiast kruszonki:

100 g p豉tk闚 migda這wych

2 造磬i cukru

Posypa cukrem 郵iwki, na to p豉tki migda這we, cukier spowoduje, 瞠 p豉tki b璠 lepiej trzyma造 si 郵iwek.

dro盥穎wy ze 郵iwkami posypany p豉tkami migda這wymi

niedziela, 20 wrze郾ia 2009

Ciasto

500 g m彗i

1 jajo

1 szk. mleka

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

60 g cukru

100 g mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. letniego mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Mas這 rozpu軼i, doda reszt mleka, wbi jajo, podgrza- ca這嗆 musi by ciep貫. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Ciasto b璠zie mia這 do嗆 zwart konsystencje.

Ser:

600 g sera bia貫go

½ szk. cukru

½ szk. mleka

30 g margaryny

2 du瞠 jaja

½ budyniu waniliowego

1 p豉ska 造磬a kaszy manny

Sk鏎ka z jednej cytryny

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, ma造mi porcjami dodawa ser, nast瘼nie margaryn, mleko, budy, kasz, sk鏎k cytrynow. Ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob za pomoc miksera na wolnych obrotach.

Ok. 1 kg jab貫k

Jab趾a obra, pokroi w 0,5 cm kawa趾i.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa, wy這篡 na blach ( wym. 50x50), podci庵n望 lekko brzegi, na ciasto wy這篡 ser- r闚no rozsmarowa, na ser uk豉da jab趾a. Piec ok. 45 min w 180*C.

sernik z jab趾ami

sernik az jab趾ami 2

sobota, 19 wrze郾ia 2009

Przepis na to ciasto po篡czy豉m od wiosenka27, zachwyci豉 mnie puszysto嗆 togo ciasta. Z racji tego, 瞠 uwielbiam ciasta owocowe a m鎩 przepis jest nieco zawodny, postanowi豉m je upiec. Ciasto wysz這 puszyste, wilgotne i pachn帷e bananami. Przepis znajdziecie tu, z ma陰 r騜nic- zapomnia豉m doda mak.

ciasto bananowe

鈔oda, 16 wrze郾ia 2009

Czytaj帷 ten przepis mo瞠 Was zadziwi ilo嗆 miodu w zalewie, pewnie pomy郵icie jak to smakuje, ot騜 smakuje pysznie. Pami皻amjak pierwszy raz moja mama zrobi豉 dwa s這iczki na pr鏏 smakow ( z mniejszej ilo軼i sk豉dnik闚), i od tego czasu, co roku go軼i na naszym stole. Przepis pochodzi z gazety „ Rynek Rolniczy”, podaje go w oryginale, w nawiasach moje ma貫 wskaz闚ki.

3 kg papryki

Zalewa:

½ l octu ( ja daje mniej, u篡wam octu jab趾owego- jest delikatniejszy)

2 l wody

½ kg miodu ( u mnie wielokwiatowy)

6 造瞠czek soli

6 ziarenek ziela angielskiego

5 listk闚 laurowych

Olej ( doj do ka盥ego s這iczka po 1 造瞠czce)

Oczyszczon, surow papryk u這篡 w s這jach i zala gor帷 zalew, zakr璚i. S這iki wstawi do garnka, zala gor帷a wod i gotowa 5 minut ( ja u篡wam s這ik闚 0,5 l i pasteryzuje je ok.. 15 minut).

papryka miodowa

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl