wtorek, 08 wrze郾ia 2009

Ok. 700 g cukini

2 jaja

3 czubate 造磬i m彗i pszennej

Cebula

1-2 z帳ki czosnku

S鏊

Pieprz

Cukinie trzemy na tarce o du篡ch oczkach, lekko solimy po ok. 30 min ods帷zamy z nadmiaru soku na sicie. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy. Do cukini dodajemy wszystkie sk豉dniki, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sma篡my placki na oleju, ja je podawa豉m lekko posmarowane kwa郾a 鄉ietan.

placki z cukini

鈔oda, 02 wrze郾ia 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Czubata 造磬a ciemnego kakao

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek, kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30)

Krem budyniowo- serowy

250 ml mleka

100 g margaryny lub mas豉

1 budy 鄉ietankowy

300 g sera bia貫go (takiego z wiaderka, nie mo瞠 by zbyt rzadki)

½ szk. cukru pudru

Dowolny d瞠m, polecam raczej kwaskowy

Do dekoracji: dowolne owoce, starta czekolada itp.

Na mleku ugotowa budy, przestudzi- musi pozosta lekko ciep造- b璠zie lepiej 陰czy i nie powstan grudki. Margaryn utrze z cukrem, nast瘼nie dodawa sera bia貫go na przemian z budyniem.

Ciasto przekroi wzd逝, obie wewn皻rzne strony posmarowa d瞠mem. Krem podzieli na dwie cz窷ci. Jedn cz窷ci kremu smarujemy biszkopt, przykrywamy drugim plackiem, na wierzch uk豉damy reszt kremu, przyozdabiamy np. owocami

ciasto z kremem budyniowo- serowym

Dzisiaj moje kochane kociaki obchodz takie ma貫 urodziny, a dok豉dnie dzi up造wa 4 miesi帷 ich 篡cia, kt鏎y up造n pod znakiem zabaw, harc闚 i wdrapywania si, gdzie tylko oczy ponios.

koty na dachu

koty w konewce

poniedzia貫k, 31 sierpnia 2009

Mo瞠 to wyda si troch dziwne, ale na skraju lasu nieopodal mojego domu rosn dwie przepi瘯ne mirabelki, kt鏎e w ty roku obficie obrodzi造. Wiaderko zosta這 nape軟ione po brzegi...I wyl康uj w kompocie, a towarzyszy b璠zie im gruszka.

mirabelki

Spaceruj帷 po lesie natkn瘭i鄉y si na pierwsze grzyby, kt鏎e niestety mia造 ju mieszka鎍闚 i nie nadawa造 si na spo篡tkowanie w kuchni

grzyby

d帳

las

motyl

pi徠ek, 28 sierpnia 2009

Przepis na to ciasto, to taka moja skromna tw鏎czo嗆, a 瞠 czasami lubi poeksperymentowa w kuchni...na brak gruszek w ty roku narzeka nie mog to w moim eksperymencie dosta造 g堯wn rol. Po spr鏏owaniu kawa貫czka ciasta ( jeszcze gor帷ego)musze stanowczo stwierdzi, 瞠 gruszka i kawa pasuj do siebie idealnie.

Ciasto:

200 g sera bia貫go mielonego

½ szk. oleju

½ szk. mleka

1 jajo

1 czubata 造磬a cukru

400 g maki

2 造瞠czki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Ser utrze z olejem, mlekiem, jajkiem, cukrem i sol. M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i dodawa stopniowo do masy serowej. Ciasto dobrze wyrobi r瘯oma, rozwa趾owa, wy這篡 na blasze ( u mnie 20x30)wysmarowanej t逝szczem.

½ kg sera bia貫go

3 jaja

½ szk. cukru

1 budy waniliowy

1 造磬a kawy rozpuszczalnej

50 g margaryny

½ szk. mleka

Ok.. 1kg gruszek, obranych pokrojonych w 鏀emki

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, kaw rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i wody. Do jaj doda reszt sk豉dnik闚, dobrze po陰czy ze sob, z pomoc miksera

Na cie軼ie, u這篡 gruszki, zala mas serow. Piec ok. 50 min w 180*C

sernik kawowy z gruszkami

czwartek, 27 sierpnia 2009

400 g m彗i

250 ml wody ( ja da豉m p馧 mleka p馧 wody)

1 p豉ska 造瞠czka soli

6 suszonych pomidor闚 (u mnie takie w oleju), drobno pokrojonych

1 造瞠czka pesto z bazylii

3 造磬i oleju

15 g dro盥篡 鈍ie篡ch

Szczypta cukru

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia

Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto.

Form do muffinek wysmarowa olejem, nape軟i je ciastem, pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec ok. 25 min w temp180*C. Muffinki po upieczeniu posmarowa mas貫m- b璠 豉dnie sk鏎ka b造szcza豉. Przepis na 12 sztuk

muffiny pomidorowe

Pomidorowy Sezon 2009

鈔oda, 26 sierpnia 2009

2 pomidory ( do嗆 du瞠 i mi瘰iste)

300 g sera feta

Bazylia ( mo瞠 te by pesto)

2 z帳ki czosnku

Oliwa lub olej

S鏊, pieprz

Pomidory myjemy ( mo積a te obra je ze sk鏎ki) kroimy w do嗆 grube plastry. Ser wyci庵amy z opakowania i lekko osuszamy, kroimy w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania uk豉damy na przemian pomidory z serem. Bazyli i czosnek kroimy drobno, posypujemy zapiekank, doprawiamy pieprzem i sol, na koniec skrapiamy lekko oliw. Ca這嗆 zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut w 160*C. Ja wybra豉m program piekarnika „ opiekacz g鏎ny z termo obiegiem”.

pomidory zapiekane z serem feta

Pomidorowy Sezon 2009

wtorek, 25 sierpnia 2009

Ekspresowe danie, dla smakoszy cukini

Cukinia

S鏊

Pieprz

Czosnek (mo積a go pomin望)

Olej

Cukinie kroimy w 0,5 cm plastry, solimy, posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, sma篡my cukinie z dw鏂h stron, mi璠zy czasie posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, pod koniec sma瞠nia przykrywamy patelnie pokryw, aby cukinia przesz豉 smakiem czosnku.

sma穎na cukinia

cukiniowy sierpie

sobota, 22 sierpnia 2009

Pomys na taki sernik pochodzi od mojej cioci, kt鏎a cz瘰to piecze w ten spos鏏 serniki na zwyk造m biszkopcie. Ja dla odmiany postanowi豉m, 瞠 zamiast zwyk貫go ciasta biszkoptowego b璠zie orzechowe.

1 kg sera ( polecam raczej taki z kostki)

¾ szk. cukru

4 jaja

50 g margaryny

1 造磬a kaszy manny

1 budy waniliowy ( bez cukru)

Cukier waniliowy

Do miski wbi jaja, doda cukier i waniliowy, ubija mikserem na puszyst mas. Do masy doda ser, margaryn i budy, po陰czy ze sob za pomoc miksera. Mas wyla do blaszki (20x30) wy這穎nej papierem, piec ok. 45 minut w 180*C.

3 jaja ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

70 g cukru

60g m彗i pszennej

100 g orzech闚 w這skich mielonych

¼ 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗, proszek przesia przez sito, doda orzechy, wymiesza, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto nale篡 wyk豉da na sernik zaczynaj帷 od brzeg闚, piec jeszczeok.20 min w180*C

Po upieczeniu ciasta zostawiamy je w formie ok. 1 godziny, nast瘼nie przewracamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.

sernik do g鏎y nogami

poniedzia貫k, 17 sierpnia 2009

Ta sa豉tka go軼i na naszym stole ju od wielu lat, i jak dot康 nikomu si nie znudzi豉. W tym roku doczeka豉 si jeszcze jednej wersji z curry, (co wida poni瞠j na zdj璚iu). Dla lubi帷ych bardziej kwa郾e przetwory polecam wi瘯szy dodatek octu, gdy ta sa豉tka jest delikatna w smaku.

3 kg og鏎k闚 (polecam wi瘯sze, typu kwaszeniak)

½ szk. octu 10%

½ szk. oleju

2 造磬i soli

2 造磬i cukru

3 鈔ednie cebule

1 造瞠czka pieprzu czarnego, grubo zmielonego

Dla wersji z curry dodajemy 1 p豉sk 造磬 tej przyprawy

Dla wersji normalnej dodajemy ma造 p璚zek posiekanego koperku

Og鏎ki obieramy, trzemy na tarce na plasterki, cebule kroimy w pi鏎ka. Do og鏎k闚 dodajemy wszystkie przyprawy, dok豉dnie mieszamy, odstawiamy na 24 godziny. Gotow sa豉tk wk豉damy do s這ik闚 ( u mnie ok. 0,5 l) pasteryzujemy 15 minut.

sa豉tka og鏎kowa

niedziela, 16 sierpnia 2009

Moje pierwsze lody, i mimo braku maszynki wysz造 pyszne,a dodatek alkoholu sprawi, 瞠 nie zamarz造 na kamie.

300 ml 鄉ietany 30%

50 ml likieru amaretto

150 ml mleka

60 g cukru, wg mnie mog這 by mniej, ale musia豉m dostosowa si do wi瘯szo軼i

Mleko podgrza, doda cukier, miesza do ca趾owitego rozpuszczenia, wystudzi. Do wystudzonego mleka doda reszt sk豉dnik闚, wymiesza. Ca這嗆 w這篡 do zamra瘸rki na ok. 3-4 godzin, mieszaj帷, co 30 minut.

lody amaretto

鈔oda, 12 sierpnia 2009

Co na zako鎍zenie sezonuwi郾iowego. Zupa jest lekka, doskona豉 na upalne dni,dobrze smakuje zar闚no na zimno jak i na ciep這.

600 g drylowanych wi郾i

4 jab貫k( ja u篡豉m papier闚ek)

1 kisiel wi郾iowy

Cukier wg uznania

Jab趾a obra, zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Wi郾ie zagotowa ( w ok. 2 l wody), lekko rozgnie嗆, doda jab趾a, ca這嗆 gotowa na ma造m ogniu ok. 2-3 minuty. Kisiel rozmiesza w ma貫j ilo軼i wody, doda do zupy, zagotowa na koniec doda cukier wg w豉snego uznania.

zupa wi郾iowo- jab趾owa

11:54, misiadk , zupy
Link Komentarze (6) »
czwartek, 30 lipca 2009

Przepis na to ciasto pochodzi z kolorowej gazety, kt鏎y ju przed paroma laty wklei豉m do mojego zeszytu, i by jako zawsze omijany, a szkoda, bo ciasto jest szybkie do wykonania, wilgotne i w sam raz na por letni, bo z owocami.

120 g miodu

60 g margaryny

120 g cukru

2 jaja

200 g maki pszennej

2 造瞠czki proszku do pieczenia

100 g p豉tk闚 owsianych

Przyprawa do piernika lub cynamon wg uznania

Mi鏚 rozgrza, doda margaryn i cukier, podgrzewa do pe軟ego rozpuszczenia cukru. Mas przestudzi, doda jaja, utrze, na koniec doda wszystkie sypkie sk豉dniki, uciera a powstanie jednolita masa.

500 g jab貫k

100 g rodzynek ( u mnie bez- sko鎍zy si zapas, ale nast瘼nym razem dodam)

2 造磬i cukru

Cukier waniliowy

Jab趾a obra, zetrze na tarce o du篡ch oczkach, doda rodzynki (wcze郾iej op逝kane w wodzie, mo積a te zamoczy wcze郾iej w rumie lub innym alkoholu), doda cukier, wymiesza.

2/3 ciasta wyla do tortownicy, na to wy這篡 jab趾a, na wierzch wyla reszt ciasta. Piec ok. 40 minut w 180*C.

miodownik z owocami

czwartek, 23 lipca 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

200 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30)

Krem budyniowy

400 ml mleka

120 g margaryny lub mas豉

1 budy 鄉ietankowy

150 g cukierk闚 toffi lub kr闚ek

Margaryn utrze, na mleku ugotowa budy, wystudzi. Cukierki rozpuszcza na lekkim ogniu, wystudzi. Do margaryny dodawa po trochu wystudzonego budyniu, uciera na g豉dk mas, na koniec dodaprzestudzon, ale jeszcze p造nn mas toffi.

Mielone orzechy w這skie, do pospania wierzchu

½ s這iczka d瞠mu ( dowolnego)

100 ml w鏚ki „do zaostrzenia smaku” ( nie koniecznie)

Wystudzony biszkopt przekroi na p馧, doln cz窷 posmarowa d瞠mem wymieszanym z w鏚k, na to po這w kremu budyniowego, przykrywamy drugim plackiem, g鏎 smarujemy reszt kremu i posypujemy orzechami.

ciastko toffi 1

ciastko toffi

wtorek, 21 lipca 2009

2 ½ szk. m彗i

3 jaja

3/4 szk. cukru

1 szk. g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany

3/4 szk. miodu

5 造瞠k oleju

½ 造瞠czki cynamonu

Czubata 造瞠czka proszku do pieczenia

Utrze jaja z cukrem na puszyst mas. Roztopi mi鏚 i wystudzony wlewa do jaj, ca造 czas ucieraj帷, nast瘼nie doda 鄉ietan, m彗, cynamon, proszek do pieczenia, olej i wymiesza. Wy這篡 ciasto do blachy, piec ok. 50 minut w 175*C. Po wystudzeniu ciasto mo積a prze這篡 marmolad, d瞠mem lub dowolnym kremem. Ja to ciasto prze這篡豉m kremem budyniowym.

miodownik

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl