ciasta

pi徠ek, 08 kwietnia 2011

W鈔鏚 wielkanocnych s這dkich wypiek闚 nie mo瞠 zabrakn望 baby wielkanocnej, kt鏎a jest jednym z tradycyjnych wypiek闚 tego 鈍i皻a. A dzi prezentuje kolejn moj propozycj- babka GoGo, na kt鏎a przepis znalaz豉m w ksi捫ce „Przepisy Czytelnik闚- Lato”. Przepis podaj wg orygina逝 a w nawiasach s moje zmiany.

6 jaj

Cukru tyle ile wa篡 6 jaj

M彗i tyle ile wa膨 4 jaja

Mas豉 tyle ile wa膨 2 jaja

Cukier waniliowy

1 造瞠czka proszku do pieczenia(czubata)

1 造磬a kakao + 2 造磬i mleka (m鎩 dodatek)

Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywna pian, doda cukier i cukier waniliowy i dalej ubija. Gdy cukier prawie si rozpu軼i doda 鄴速ka i jeszcze ubija przez ok. minut, M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, dodawa po 2 造磬i do ubitych jaj i miesza( nale篡 to robi do嗆 delikatnie, aby jaja nam nie opad造), na ko鎍u dodajemy roztopione mas這. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾a tart formy. Pieczemy oko這 45 min w 180C*.

M鎩 dodatek: do formy przela豉m ¾ ciasta, do ¼ doda豉m kakao i 2 造磬i mleka. Kakaowe ciasto wyla豉m na wierzch i za pomoc widelca przemiesza豉m ciasto.

babka gogo

poniedzia貫k, 04 kwietnia 2011

Dzi zapraszam Was na babk dro盥穎w, kt鏎a ma okazj zago軼i na wielkanocnym stole, a 鈍i皻a zbli瘸j si wielkimi krokami. Babka dzi瘯i zaparzanej m帷e utrzymuje d逝瞠j swoj 鈍ie穎嗆, a dodatek sk鏎ki pomara鎍zowej nadaje jej wspania造 aromat. Przepis podaj wg autora a w nawiasach s moje zmiany.

½ kg m彗i

4 鄴速ka

Jajo

1 szk. mleka

7 ½ dag dro盥篡 ( ja da豉m 5 dag)

7 ½ dag mas豉 (ja da豉m 10 dag)

15 dag cukru (ja da豉m 10 dag)

10 dag rodzynek ( ja da豉m 15 dag)

Cukier waniliowy

Sk鏎ka z cytryny

10 dag kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej( m鎩 dodatek)

Zagotowa ¾ szk. mleka i wrz帷ym zala szklank m彗i. Dro盥瞠 rozgnie嗆 i rozpu軼i w pozosta造m ciep造m mleku, odstawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e dro盥瞠 doda do zaparzonego i wystudzonego ciasta, po czym wyrabia, dosypuj帷 ok. jednej szk. m彗i. Przykry 軼iereczk i odstawi ciasto na ok. 30 minut do wyro郾i璚ia. 草速ka, jajo, cukier i waniliowy ubi na jednolita mas. Mas這 roztopi doda do ciasta nast瘼nie ubite 鄴速ka i bakalie ca這嗆 wyrabia na jednolita mas do czasu, kiedy b璠zie odstawa od r瘯i ( ja ciasto wyrabia豉m w maszynie do wypieku chleba u篡waj帷 programu do wyrabiania makaronu - sprawdzi這 si idealnie). Wyrobione ciasto pozostawi do wyro郾i璚ia a samo ciasto ma do嗆 lu幡 konsystencje. Form do babki wysmarowa mas貫m. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnic uformowa odpowiedni kszta速 ( zale篡 od formy) prze這篡 do foremki ( ciasta powinno by nie wi璚ej ni ½ foremki, gdy babka osi庵a do嗆 du篡ch rozmiar闚) pozostawi do wyro郾i璚ia, piec ok. 40 minut w 180-190*C. Babk po upieczeniu mo積a po豉 lukrem lub polew czekoladow

Przepis pochodzi z ksi捫ki „安i徠eczne Ciasta Dro盥穎we” Tadeusza Barowicza.

babka drozdzowa

pi徠ek, 27 sierpnia 2010

Przed kilkoma dniami zerwa豉m ostatnie w tym roku porzeczki czerwone, kt鏎e z racji swojego obfitego owocowania powinny by godnie uhonorowane. Wiec postanowi豉m po raz kolejny w tym roku upiec moje ulubione ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m w jednej z tych ksi捫ek. Ciasto, cho mo瞠 na takie nie wygl康a jest 豉twe i szybkie w wykonaniu, a co najwa積iejsze, po upieczeniu i wystudzeniu nie musimy nic wi璚ej z nim robi opr鏂z jedzenia oczywi軼ie :-)

Ciasto:

300 g maki

175 g margaryny ( ja daje p馧 na p馧 z mas貫m)

100 g cukru (ja daje 50 g)

3 鄴速ka

Cukier waniliowy

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki ciasta po陰czy ze sob i wylepi tortownic

Warstwa mi璠zy ciastem a polew:

1 鄴速ko

3 造磬i bu趾i tartej

50 g mielonych migda堯w

草速kiem wysmarowa ciasto, sypkie produkty po陰czy ze sob i posypa ciasto

Tak przygotowane ciasto podpiec ok. 15-20 min w 180*C. mi璠zy czasie przygotowa polew

Polewa:

500 g czerwonych porzeczek (obranych i wyp逝kanych)

4 bia趾a

200 g cukru

150 g migda堯w(zmielonych)

Bia趾a ubi, pod koniec ubijania doda cukier, ubija dalej do ca趾owitego rozpuszczenia cukru, nast瘼nie doda migda造, ca這嗆 wymiesza za pomoc 造磬i.

Na podpieczone ciasto wy這篡 porzeczki, a na sam wierzch wy這篡 przygotowan mas z bia貫k. Ca這嗆 piec ok. 35-40 min w 180* (polecam piec z termoobiegiem w temp170*C)

Zdj璚ie tego ciasta zosta這 wykonane nast瘼nego dnia, porzeczki by造 ju mocno dojrza貫, dlatego te beza na cie軼ie zacz窸a lekko przemaka, (co wida na zdj璚iu w kszta販ie ma造ch kropek)

ciasto porzeczkowo- migdalowe

czwartek, 22 lipca 2010

Lato w pe軟i a z nim upa造, a ja na te upa造 proponuje takie ciasto, kt鏎e nas z pewno軼i orze德i. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest dobrze sch這dzone w lod闚ce.

cytrynowe orzezwienie

Biszkopt:

7jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

180 g cukru

180g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

1p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka, ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30, ciasto piec do tzw. suchego patyczka)

Masa 鄉ietanowa:

400ml 鄉ietanki krem闚ki

200ml jogurtu naturalnego

1 造磬a cukru pudru

3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny (ja u篡wam firmy dr oteker)

疾latyn rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i wody, krem闚k ubi na puszyst mas, podkowiec doda cukier puder i 瞠latyn na ko鎍u doda jogurt.

Masa cytrynowa:

2 du瞠cytryny

1 galaretka cytrynowa

1 czubata 造磬a cukru

350ml wody

Cytryny dobrze umy obra ze sk鏎ki(usuwaj帷jak najwi璚ej bia貫j cz窷ci sk鏎ki, gdy w niej zawarta jest gorycz)pokroi w drobne kawa趾i(usuwaj帷 pestki)doda cukru, wod, gotowa na wolnym ogniu przez ok 5 min. ca這嗆 przestudzi, zmiksowa, przetrze przez sitko. W otrzymanym soku rozpu軼i galaretk.

Biszkopt dzielimy na dwa placki na pierwszym z nich wyk豉damy 2/3 masy 鄉ietanowej na to wylewamy 2/3 masy cytrynowej tworz帷 "esy- floresy", na to uk豉damy drug cz窷 biszkoptu. Na wierzch wylewamy reszt masy 鄉ietanowej( nale篡 j dobrze wyr闚na) na to za pomoc 造磬i wylewamy mas cytrynow tworzy r闚ne paski z odst瘼em ok. 1-2 cm, po czym trzonkiem 造磬i przeci庵amy w poprzek paski cytrynowe tworz帷 wzorek Uwaga obie masy musz by p造nne, inaczej zamierzony wzorek nam nie wyjdzie.

Aby masy nie rozp造wa造 si na boki ciasto nale篡 "sk豉da” w formie, kt鏎ej piekli鄉y biszkopt. Ja do tego celu u篡wam oto takiego "obramowania"

forma

cytrynowe orzezwienie

czwartek, 24 czerwca 2010

Nazwa tego ciasta raczej nie zach璚a wypr鏏owania i jest, co najmniej kontrowersyjna, a patrz帷 na sk豉dniki zastanawia豉m si czy to mo瞠 si uda. Ot騜 ciasto wysz這 znakomicie, w smaku bardzo delikatne z nut kokosow. Przepis znalaz豉m u Ewenki.

3 szk. m彗i
1/2 szk. cukru pudru
5 鄴速ek
2 造瞠czki proszku do pieczenia
25 dag. mas豉 lub margaryny

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto i podzieli na 2 cz窷ci. 1 Cz窷 wy這篡 na sp鏚 blaszki i posmarowa d瞠mem lub powid豉mi. Drug w這篡 do zamra瘸rki.

字odek:

1 litr kwa郾ej 鄉ietany 18 % (moim zdaniem 12% te wystarczy)
20 dag wi鏎k闚 kokosowych
5 bia貫k
1 szk. cukru (ja da豉m3/4)

1 budy 鄉ietankowy du篡( ja da豉m taki ma造 tzn. 40g proszku budyniowego)
1 造磬a m彗i ziemniaczanej
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia ( nie dodawa豉m)

D瞠m lub powid豉

Bia趾a ubi z cukrem, doda 鄉ietan i pozosta貫 sk豉dniki. Wymiesza. Wy這篡 to na ciasto posmarowane powid豉mi. Na wierzch zetrze drug cz窷 ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 蚓. Ciasto zostawi najlepiej przez noc do wystudzenia, wtedy te lepiej b璠zie si kroi. Ja to ciasto piek豉m w tortownicy (26cm 鈔ednicy) ciasto piek這 si ok. 70 min w 180*C, polecam raczej prostok徠na blaszk lub wi瘯sz tortownic

styropian

czwartek, 10 czerwca 2010

Biszkopt:

6 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

150 g cukru

160g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( ubija do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na blach piec ok. 30 min w180*C

Krem jogurtowo- 鄉ietanowy:

1 l jogurtu naturalnego

½ l 鄉ietany krem闚ki

2 czubate 造磬i cukru pudru

Cukier waniliowy

6 造瞠czek 瞠latyny ( ja u篡wam z firmy dr. Oteker)

疾latyn rozpuszczamy w wodzie ( ok. ½ szk.). 妃ietan ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i waniliowy, a na ko鎍u rozpuszczon 瞠latyn. Do ubitej 鄉ietany dodajemy jogurt, mieszamy. Gotow mas wylewamy na biszkopt.

Wierzch:

1 s這ik kompotu wi郾i drylowanych ( u mnie s這ik 0,9 l)

1 budy waniliowy

1 galaretka wi郾iowa

Wi郾ie przecedzi. Na soku ugotowa budy, (gdy b璠zie soku mniej ni 0.5 l to doda wody). Do ugotowanego gor帷ego budyniu wsypa galaretk wymiesza, mas wystudzi.

Wi郾ie uk豉damy na masie jogurtowej, ca這嗆 polewamy, zostawiamy do wystudzenia

Uwaga: Ja to ciasto przygotowywa豉m na blasze o wym. 50x50.

lekkie ciasto wi郾iowe

pi徠ek, 05 marca 2010

Ciasto marzenie, po prostu pyszne, rozp造waj帷e si w ustach, tak okre郵i豉bym je w kilku s這wach. Upiek豉m je z nadziej na poprawienie humoru, i pomog這 :) ( je瞠li pominiemy kwesti ilo軼i kalorii ;) ). A tutaj orygina klik, klik.

200 g czekolady gorzkiej

200 g mas豉

100 g cukru pudru

5 jaj

2 造磬i m彗i

Czekolad i mas這 rozpu軼i w k徙ieli wodnej. M彗 przesia przez sito, doda do masy czekoladowej. Nast瘼nie dodawa po jednym jaju po陰czy (ale nie ubija na puszyst mas) w jednolit mas, wyla do tortownicy lub formy do tarty piec przez 15 min! ( ten czas jest wystarczaj帷y) w 180*C

tarta czekoladowa

鈔oda, 23 grudnia 2009

Masa makowa

600 g suchego mielonego maku

Ok. ¾ l mleka

4 造磬i bu趾i tartej

3 造磬i miodu

4 jaja

1szk. cukru

Olejek migda這wy

50 g margaryny

300 g bakalii

Mleko zagotowa, po czym zala mak (nie wlewajcie od razu ca貫j ilo軼i mleka, gdy mo瞠 masa by zbyt rzadka), mas wystudzi. Do maku dawa kolejno bu趾 tart, p造nny mak, roztopion margaryn, 興鏒ka, olejek, bakalie- ca這嗆 po陰czy na jednolit mas. Bia趾a ubi- pod koniec doda cukier- ubija do momentu rozpuszczenia si cukru. Do masy makowej dodawa stopniowo pian, dok豉dnie wymiesza. Piec ok. 30 min w 180*C ( u mnie blaszka 20x30 cm)

Biszkopt:

4 jaja ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

100 g cukru

120g m彗i pszennej

30 g m彗i ziemniaczanej

1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla na pod pieczony mak, r闚no rozsmarowa, piec jeszcze ok. 15-20 min w 180*C. Ciasto wystudzi.

Masa orzechowa:

Ja u篡豉m takiej jak w torcie orzechowym, ale z po這wy porcji.

Dobrze wystudzony makowiec, przewr鏂i do g鏎y nogami, tzn. biszkopt b璠zie teraz spodem.

Wierzch ciasta( masa makowa) posmarowa kremem, a ca這嗆 pola polew czekoladow.

makowiec na biszkopcie

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

pi徠ek, 18 grudnia 2009

To moja druga propozycja na wykorzystanie tego miodu. Piernik ma pi瘯n ciemn barw jest, miekki i wilgotny w 鈔odku. Proponuj upiec go par dni wcze郾iej, aby smak i zapach piernikowy bardziej si uwydatni. Tym razem przepis podaj z „Poradnika Domowego”.

2 szk. ma郵anki

2 szk. cukru

500 g m彗i

20 g przyprawy do piernika

½ kostki margaryny

3 jaja

1 ma造 proszek do pieczenia

Bakalie wg w豉snego uznania

Ma郵ank z cukrem postawi na niewielkim ogniu i gotowa. Kiedy masa zg瘰tnieje zbr您owieje, zdj望 z ognia troch przestudzi, w jeszcze ciep貫j- stopi margaryn. Doda przypraw piernikow. Mas wla do miski, doda 鄴速ka- wymiesza, m彗, proszek do pieczenia doda na przemian z ubit pian z bia貫k. Na samym ko鎍u doda bakalie, ciasto prze這篡 do keks闚ki. Piec ok. 1 godziny w 180*C- sprawdza patyczkiem, je瞠li wierzch z byt mocno si przyrumieni nale篡 przykry foli aluminiow. Wystudzony piernik mo積a pola polewa czekoladow, lub prze這篡 marmolad.

piernik na ma郵ance

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

poniedzia貫k, 14 grudnia 2009

Oj kusi nie ten przepis od d逝窺zego czasu, na t pi瘯n 鈍i徠eczn bab, kt鏎 wypieka si we W這szech z okazji 鈍i徠 Bo瞠go Narodzenia, kt鏎ej smak znam, ale tylko tej kupnej. Szperaj帷 w Internecie natrafi豉m na ten przepis, zapewne nie jest to oryginalny przepis, to efekt ko鎍owy i tak mnie pozytywnie zadziwi. Wysz豉 cudownie pachn帷a bakaliami, chrupi帷a z wierzchu, a w 鈔odku puszysta, delikatna i wilgotna, po prostu „niebo w g瑿ie”.

panettone

Starter:

185 g m彗i

115 g wody

½ 造瞠czki dro盥篡 suchych ( ja da豉m 20 g 鈍ie篡ch)

Dro盥瞠 rozpu軼i w wodzie doda m彗 zagnie嗆 ciasto, nakry r璚znikiem zostawi na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto w豉軼iwe:

3 du瞠 jaja

115 g wi鏎k闚 z mas豉

300 g m彗i

70 g cukru

1 ½ 造瞠czki soli

2 paczki suszonych dro盥篡 ( ja da豉m 20 g 鈍ie篡ch)

Cukier waniliowy

Olejek cytrynowy ( ja nie da豉m)

250 g suszonych owoc闚( ja da豉m rodzynki, sk鏎k cytrynow i pomara鎍zow, w sumie ok. 350g)

Starter i wszystkie sk豉dniki (opr鏂z owoc闚!!!) ciasta w豉軼iwego, wrzuci do miski i wyrabia do czasu a ciasto stanie si b造szcz帷e i zacznie odchodzi od miski, (ja to ciasto wyrabia豉m w maszynie do pieczenia chleba przez 30 min)pono im d逝瞠j wyrabiamy tym ciasto b璠zie lepsze. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godzin. Do wyro郾i皻ego ciasta dodajemy owoce i zagniatamy (ja w陰czy豉m maszyn na 15 minut), odstawiamy na 10 minut, po czym przek豉damy do formy, zostawiamy na ok. 2 godziny do podwojenia si ciasta ( u mnie ros這 przez ok. 1 godzin). Pieczemy przez 45 minut w 175*C ( ja piek豉m przez 70 min, ale najlepiej sprawdza patyczkiem), po ok. 30 minutach nakry wierzch foli aluminiow, co uchroni przed spaleniem.

Ja z braku takowej formy do Panettone wykorzysta豉m metalowy wysoki koszyczek, kt鏎y wy這篡豉m papierem do pieczenia.

panettone

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

pi徠ek, 04 grudnia 2009

„pieczemy i jemy”, tak okre郵i豉 ten przepis moja Kole瘸nka. Faktycznie tak mo積a okre郵i ten przepis. Bowiem ciasto nie musi le瘸kowa przed pieczeniem jak i po nim, aby nabra這 swoich walor闚 smakowych. Piernik jest wilgotny, puszysty, ale i lekko zakalcowaty. Przepis pochodzi z „ Poradnika domowego” (jak ceny by造 jeszcze w tysi帷ach podawane :) ).

2 ½ szk. m彗i

1 szk. cukru

1 szk. mleka

½ szk. oleju

2 造磬i miodu

1 ma造 proszek do pieczenia

20 g przyprawy do piernika

1 jajo

Wszystkie sk豉dniki ciasta dobrze wymiesza, wy這篡 do tortownicy ( u mnie 26 cm) wysmarowanej t逝szczem i wysypan bu趾 tart ( ja wysypa豉m mielonymi orzechami w這skimi). Piec ok. 40 min w 180*C. Po wystudzeniu mo積a posypa cukrem pudrem lub pola polew czekoladow

szybki piernik

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

czwartek, 03 grudnia 2009

„G逝pi nap鎩. Najg逝pszym napojem jest kawa. Palimy kaw, by p造n by czarny, lejemy mleko, by by bia造, k豉dziemy cykori, 瞠by kawa by豉 gorzka a sypiemy cukier, by by豉 s這dka, gotujemy j, 瞠by by豉 gor帷a a dmucha si, by by豉 zimna”. Cytat zaczerpni皻y z ksi捫ki „奸御ka kucharka doskona豉”. Moja propozycja do akcji kawowej, a przepis jest moj tw鏎czo軼i.

300 g m彗i

150 cukru

3 造磬i ciemnego kakao

1 ma造 proszek do pieczenia

150 g orzech闚 w這skich lub migda堯w

150 g margaryny lub mas豉

150 ml mocnej kawy zaparzanej

4 jaja

Wszystkie sypkie produkty po陰czy ze sob. Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie doda rozpuszczon margaryn. Do masy jajecznej dodawa kaw na przemian z sypkimi produktami, ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob na jednolit mas. Piec w 180*C ok. 40 min.

Upieczone i wystudzone ciasto pola polewa czekoladow lub posypa cukrem pudrem.

ciasto kawowo- czekoladowe

wtorek, 24 listopada 2009

Ju od d逝窺zego czasu przymierza豉m si do upieczenia tego ciasta. Przepis czyta豉m kilka razy i za ka盥ym razem zastanawia豉m si czy wato zadawa sobie trud. Czy aby nie wyjdzie zakalec, czy wierzch b璠zie si dobrze trzyma? Ale w sumie przepis 豉twy nie drogi, szybki do wykonania wiec spr鏏owa豉m, i mog powiedzie tylko jedno ( no mo瞠 raczej napisa;) ) pychota!!! Ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne przez kilka dni ( o ile wcze郾iej nie zniknie) a cytuj帷 autork mog tylko potwierdzi najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciep貫. Ja podaje przepis z ma造mi zmianami, a orygina znajdziecie tutaj.

200 g cukru

500 g m彗i

1 ma造 proszek do pieczenia

3 jaja

1 szk. ma郵anki, ( je瞠li jest g瘰ta, to dodajmy jeszcze ok. 1/3 szk.)

2 造磬i oleju

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie doda olej, ma郵ank a na koniec przesian m彗 razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wy這篡 na blach ( wym. 20x30) wyr闚na i posypa wi鏎kami kokosowymi. Piec ok. 35 min w 180*C,do tzw.( najlepiej sprawdzi patyczkiem- musi by suchy)

200 g drobnych wi鏎ek kokosowych

100 g cukru

Te dwa sk豉dniki dobrze po陰czy ze sob

Polewa:

80 g mas豉

100 ml mleka

Mas這 rozpu軼i w mleku, ca這嗆 podgrza do嗆 wysokiej temperatury.

Upieczone, ale jeszcze gor帷e ciasto polewamy gor帷 polew, pozostawiamy do wystygni璚ia.

ciasto kokosowo- ma郵ankowe

wtorek, 27 pa寮ziernika 2009

Mocno czekoladowe ciasto na popraw humoru podczas jesiennej pluchy.

3 szk. m彗i

200 g t逝szczu (ja da豉m 100 g mas豉 i 100 g margaryny)

1 jajo

2 造磬i miodu

2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia

2 czubate 造磬i kakao

½ szk. cukru pudru

T逝szcz rozpu軼i razem z miodem. Do miski wsypa wszystkie sypkie sk豉dniki, zrobi do貫k, do do趾a wbi jajo, wla t逝szcz, zarobi ciasto.

Jest to wi瘯sza ilo嗆 ciasta, ani瞠li potrzebujemy, 1/3 cz窷ci ciasta wy這篡 tortownic (24 cm), z reszty zrobi wa貫czki i zamrozi ( mo積a u篡 np. jako sp鏚 pod sernik). Ciasto piec ok. 10- 15 min w 180*C

400 ml 鄉ietany krem闚ki

100 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady mlecznej

50 ml likieru gruszkowego, lub innego alkoholu

妃ietan wla do wy窺zego garnka, doda pokrojon w drobn kostk czekolad, ca這嗆 podgrzewa, do rozpuszczenia czekolady, ca這嗆 dobrze sch這dzi. Zimn mas ubi na sztywno, pod koniec ubijania doda alkohol. Gotow mas wy這篡 na upieczony placek, ca這嗆 wyr闚na, mo積a posypa start czekolad, sch這dzi ok. 4- 5 godzin.

tarta czekoladowa

poniedzia貫k, 26 pa寮ziernika 2009

Jest to jeden zaleg造ch przepis闚, kt鏎y czeka na opublikowanie. Ciasto to piek豉m ju wielokrotnie szczeg鏊nie por jesienn lub zimow. Na pewno jest to ciasto dla mi這郾ik闚 orzech闚, jest syte, smakuje lepiej na drugi dzie, aszybko嗆 przygotowania jest jego du膨 zalet. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, ja go podaj troch w wersji zmienionej.

150 g margaryny

180 g cukru

200 g m彗i

5 jaj

250 g sera bia貫go

300 g mielonych orzech闚 ( ja u篡豉m w這skich, a pewnego razu z braku tak du瞠j ilo軼i orzech闚, zast徙i豉m bu趾 tart- 100 g bu趾i i 200 g orzech闚, a smak ciasta nie ucierpia na tej zamianie)

2 czubate 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g nutteli

Margaryn z cukrem ubija na g豉dk mas dodaj帷 po jednym jaju, do tej masy doda ser bia造, mi瘯k nuttel, ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob. Do masy dodawa sypkie sk豉dniki ubijaj帷 za pomoc miksera na wolnych obrotach. Mas wy這篡 do tortownicy (ja u篡豉m dw鏂h pod逝積ych foremek), piec ok. 60 min w 180*C.

ciasto orzeczhowo- serowe

 
1 , 2 , 3 , 4
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl