torty

pi徠ek, 19 lutego 2010

Kiedy ba豉m si wszelkich mas z bit 鄉ietan, ale jak to m闚i praktyka czyni mistrza. Pami皻am, 瞠 jako dziecko pomaga豉m mamie przy torcie, ona kroi豉 biszkopt, a mi da豉 bojowe zadanie- ubicie 鄉ietany do prze這瞠nia. Wszystko mi przygotowa豉, wyt逝maczy豉, a ja zabra豉m si do zadania, ubija豉m, ubija豉m, pod koniec doda豉m cukier puder i waniliowy i nadal ubija豉m, a zrobi這 si mas這 :D . I to tylko jedna z wielu przyg鏚z ubijaniem 鄉ietany :)

Jest to moja propozycja do akcji czekoladowej. Lekki mocno czekoladowy, szybki tort do wykonania.

Biszkopt wg tego przepisu, z tak sam ilo軼i sk豉dnik闚.

Masa czekoladowa

500 ml 鄉ietany krem闚ki dobrze sch這dzonej

1 czekolada gorzka 70%

2 czubate 造磬i ciemnego gorzkiego kakao

200 ml mleka

1 造磬a cukru pudru

2 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

50 ml amaretto

疾latyn rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i wody. Czekolad pokroi w drobn kostk, doda do mleka, powoli rozpuszcza na niewielkim ogniu, pod koniec doda kakao, ca這嗆 dobrze wymiesza, powinna powsta g瘰ta jednolita masa, przestudzi. 妃ietan ubi na sztywno, pod koniec doda cukier puder, 瞠latyn, nast瘼nie mas czekoladow oraz amaretto, wszystkie sk豉dniki po陰czy ze sob w jednolit mas.

Biszkopt przekroi na trzy kr捫ki ( mo積a je lekko nas帷zy ponczem lub posmarowa kwaskowatym d瞠mem). Do przek豉dania tego tortu bardzo przydatna jest obr璚z, kt鏎a umo磧iwi nam szybkie i proste przek豉danie mas czekoladow Jeden z kr捫k闚 u這篡 na paterze za這篡 obr璚z (ja pozostawiam ok. 2-3 mm luzu pomi璠zy obr璚z a biszkoptem to wolne miejsce uzupe軟iam mas i tak mam od razu wysmarowane boki tortu)wyla cz窷 masy prze這篡 kolejnym biszkoptem, i tak dalej…do wyczerpania sk豉dnik闚. Ja sam wierzch posypa豉m starta czekolad. Pozostawi do zastygni璚ia w ch這dny miejscu.

tort z mas czekoladow

pi徠ek, 05 lutego 2010

Tort ten zaszczyci swoj obecno軼i na pewnej uroczysto軼i rodzinnej. Jako masy do prze這瞠nia u篡豉m kremu ma郵anego, kt鏎ego mo積a miesza z r騜nymi dodatkami tj. kakao, kawa, czekolada…

Najcz窷ciej jako cista do tortu u篡wam biszkoptu- tym razem go軼i bia造 biszkoptkt鏎y przyrz康zi豉m wg tego przepisu( pomijaj帷 kakao)

Krem ma郵any

2 jaja

¾ szk. cukru

1 kostka mas豉 ( ja daj zawsze 120 g mas豉 120g mas豉 ro郵innego)

1 造磬a spirytusu

Cukier waniliowy

Jaja z cukrem ubija podgrzewaj帷 na wolnym ogniu lub w k徙ieli wodnej- do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Mas這 utrze na puch i nie przerywaj帷 ucierania dodawa stopniowo mas jajeczn na koniec doda spirytus.

Krem podzieli豉m na trzy cz窷ci (2 造磬i od這篡豉m do posmarowania bok闚 tortu), do dw鏂h doda豉m:

Krem + kakao

Krem + kawa mielona, zaparzona w ma貫j ilo軼i wody

Trzecia cz窷 bez dodatk闚

Biszkopt podzieli豉m na cztery kr捫ki, ka盥y z kr捫k闚 posmarowa豉m d瞠mem, nast瘼nie przek豉da豉m koleje warstwy kremem, boki posmarowa豉m kremem, wierzch pola豉m ciemn czekolad i posypa豉m tart bia陰 czekolad.

tort z kremem ma郵anym

tort z kremem ma郵anym1

鈔oda, 18 listopada 2009

Biszkopt:

8 jaj ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

180 g cukru

200g m彗i pszennej

40 g m彗i ziemniaczanej

2 造磬i ciemnego kakao

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗i, proszek i kakao przesia przez sito, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto wyla do tortownicy( 26 cm 鈔ednicy) piec ok. 40 min w180*C (najlepiej sprawdzi patyczkiem, piec do tzw. suchego patyczka)

Masa wi郾iowa

1 s這ik wi郾i drylowanych ( pojemno軼i 0,9 l)

40 g maki ziemniaczanej

Wi郾ie ods帷zy na sicie. Powinni鄉y uzyska ½ l soku, ( je瞠li jest mniej uzupe軟iamy wod). Sok przelewamy do rondelka, zostawiaj帷 ok. ¼ do rozmieszania m彗i, gotujemy jak tradycyjny kisiel, pod koniec gotowania dodajemy wi郾ie ( od這篡 ok. 20 sztuk na dekoracje tortu), ca這嗆 nale篡 wystudzi

Masa kremowa

1 litr 鄉ietany krem闚ki ( ilo嗆 鄉ietany jest troch przera瘸j帷a ;) )

3 造磬i cukru pudru

Cukier waniliowy

5 造瞠czek 瞠latyny ( ja u篡wam z firmy dr. Oteker) rozpuszczonej w 150 ml wody

疾latyn rozpuszczamy w wodzie. 妃ietan ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i waniliowy, a na ko鎍u rozpuszczon 瞠latyn.

Poncz

Alkohol ( u mnie spirytus)

Woda

Sok cytrynowy

Ilo嗆 sk豉dnik闚 dodajemy wg w豉snego uznania.

Je瞠li posiadamy obr璚z do tort闚 to bardzo u豉twi nam to wykonanie tortu. Ja zostawi豉m ok. 0,5 cm wolnego miejsca w wok馧 biszkoptu- gdzie wlewam 鄉ietan i od razu mam gotowe r闚niutkie boki tortu.

Biszkopt dzielimy na trzy cz窷ci, nas帷zmy je lekko ponczem.

Przek豉damy w kolejno軼i: biszkopt, masa wi郾iowa, cz窷 鄉ietany, biszkopt, 鄉ietana biszkopt i ostatnia warstwa 鄉ietany. Na wierzch wyciskamy rozetki, kt鏎e dekorujemy wi郾iami, a 鈔odek posypujemy start czekolad

Z tych ilo軼i sk豉dnik闚 tort osi庵a do嗆 du瞠 rozmiary;)

tort szwarcwadzki 1

鈔oda, 15 kwietnia 2009

Przepis na ten tort powstawa ju jaki czas w mojej g這wie, i po paru pr鏏ach powsta, a efekt ko鎍owy ni瞠j. Warstwa kokosowa z bia貫k powsta豉 „ na doczekaniu” z nadmiaru bia貫k.

Ciasto:Biszkopt z 6 jaj wg w豉snego przepisu, upieczony w tortownicy ( u mnie wielko嗆 tortownicy 26 cm)

Warstwa kokosowa:

4 bia趾a

½ szk. cukru

200 g wi鏎k闚 kokosowych

Bia趾a ubi na sztywno, doda cukier ( ubija do rozpuszczenia cukru). Do ubitych bia貫k doda wi鏎ki, wymiesza, wy這篡 do tortownicy, piec ok. 25 min w 180*C.

Krem:

1 puszka ananasa ( zmiksowana w blenderze, do嗆 drobno, razem z sokiem)

1 galaretka ananasowa lub cytrynowa

400 ml 鄉ietany krem闚ki

2 造瞠czki 瞠latyny ( ja u篡wam z „dr oteker”, rozpu軼i w ma貫j ilo軼i wody)

Galaretk rozpu軼i w 300 ml wody, po陰czy z zmiksowanym ananasem.

妃ietan ubi na sztywno, pod koniec doda 瞠latyn i galaretk ( musi by dobrze wystudzona), ca這嗆 dobrze ze sob po陰czy.

Biszkopt przekroi na dwa kr捫ki.

Sk豉da:

1. Biszkopt

2. Krem ananasowy

3. Kr捫ek kokosowy

4. Krem anansowy

5. Biszkopt

6. Krem ananasowy

Ca這嗆 mo積a posypa wi鏎kami kokosowymi.

tort kokosowy 2


tort kokosowy

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

19:34, misiadk , torty
Link Komentarze (9) »
pi徠ek, 03 kwietnia 2009

Na pocz徠ku mia這 by samo ciasto oblane czekolad. P騧niej nabra豉m ochot na kombinowanie, co by tu jeszcze doda i za bardzo si nie napracowa i tak powsta torcik.

Ciasto

200 g m彗i

100 g cukru

3 jaja

100 ml oleju

125 ml wody mineralnej gazowanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

2 造磬i p豉tk闚 czekoladowych (lub drobno posiekanej czekolady)

Jaja ubi z cukrem na puch, nast瘼nie doda olej, wod mineraln na przemian z m彗 ca造 czas ubija ciasto mikserem na wolnych obrotach na ko鎍u doda czekolad. Ciasto wy這篡 do tortownicy piec ok. 40 min w 180*C

Krem

1 郾ie磬a

1 galaretka o dowolnym smaku (rozpu軼i w 300 ml wody)

1 造磬a p豉tk闚 z czekolady

好ie磬 przygotowa wg przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania doda rozpuszczon galaretk.

Ciasto prze這篡 kremem, wierzch posypa p豉tkami czekolady.

szybki torcik

 

 


szybki torcik 1
21:53, misiadk , torty
Link Komentarze (3) »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl