desery

czwartek, 05 sierpnia 2010

Dobrze sch這dzony budy czekoladowy, polany lekko ciep陰 polew wi郾iow o smaku, amaretto, czyli niebia雟kie po陰czenie dla amator闚 wi郾i i czekolady.

budyn  z polew wisniow

Budy:

1 i ½ l mleka

3 torebki budyniu czekoladowego( ja u篡wam takiego bez cukru)

1 tabliczka gorzkiej czekolady (pokroi w ma貫 kawa趾i)

2 造磬i ciemnego kakao

Cukier(ja da豉m 2 p豉skie 造磬i cukru)

1 l mleka zagotowa, w ½ l mleka rozmiesza budy i kakao, ca這嗆 wla do gotuj帷ego mleka nast瘼nie doda pokrojon czekolad i cukier ca這嗆 ugotowa ca造 czas mieszaj帷, aby si nie przypali這. Ugotowany budy wla do miseczek( miseczki wyp逝ka zimna wod wewn徠rz, budy b璠zie lepiej „wychodzi” z miseczki)

Polewa wi郾iowa:

300 g wi郾i

Cukier (wg w豉snego smaku)

Amamretto( mo積a na u篡 innego alkoholu, lub tez ca趾owicie go pomin望)

Pektyna, 瞠-lfix, m彗a ziemniaczana, kisiel wi郾iowy( moje propozycje do zag瘰zczenia polewy wi郾iowej, ja u篡豉m 瞠l-fix)

Wi郾ie, wydrylowa, doda cukier, zagotowa, zag窷ci 瞠l-fix`em, na koniec doda amaretto. Polewa wi郾iowa powinna mie lekko g瘰t konsystencj. Ja, da豉m do嗆 du穎 cukru, gdy budy by gorzkawy.

Zimny budy wy這篡 na talerze, pola go lekko ciep豉 polew wi郾iow.

budy z polewa wi郾iow1

鈔oda, 21 lipca 2010

Ekspresowe lody bez zamra瘸nia... No mo瞠 nie do ko鎍a, ale je瞠li posiadasz zamro穎ne owoce i blender to i masz gotowe lody. Co dla os鏏, kt鏎e nieposiadaj maszynki do lod闚(ja tez si do takowych zaliczam) przepis ten mo積a modyfikowa na tyle sposob闚 ile b璠ziemy mieli pomys堯w( ja ju kilka nast瘼nychmam...) Wi璚 do dzie豉

200 g wi郾i mro穎nych

200 g jogurtu naturalnego, musi by dobrze sch這dzony( ja w這篡豉m na ok 40 min do zamra瘸lki, by lekko "軼i皻y")

Cukier do smaku

Wi郾ie przed miksowaniem nale篡 pozostawi ok 5 min w temperaturze pokojowej( b璠zie mo積a je 豉twiej zmiksowa). Jogurt, wi郾ie i cukier w這篡 do wysokiego pojemnika, wszystko razem zmiksowa. Lody mo積a podawa od razu lub te w這篡 jeszcze na par minut, do zamra瘸lki, aby lepiej "st篹a造".

Przepis bierze udzia w akcji lodowej.

lody wisniowe

pi徠ek, 16 lipca 2010

A na po瞠gnanie truskawek cytuj wierszyk, kt鏎y znalaz豉m tutaj:

Truskawki -
owoce pospolite
gdzie mn
latem zdobyte,
dla ciebie, w鈔鏚
zielonych li軼i
pe透aj帷 zbiera貫m
w nadziei, 瞠 zi軼i
m鎩 sen,
marzenie skryte...
jagody s這dkie
w mleku umyte
czerwieni si
na twoim brzuchu,
dobrym znajomym.
Wzdycham - o, druhu!
g豉szcz, tul,
ustami zbieram
ka盥y owoc, po jednym,
mi捫sz wcieram,
niczym balsam
lepki, leczniczy.
Od wszelkich chor鏏!
serce krzyczy,
a rozum - ach te owoce,
rozkoszne niepospolite,
twoje lubie積e, ale
czy mn zdobyte?

A na po瞠gnanie co smacznego, co ch這dnego na upalne dni

Truskawki

Ma郵anka

Cukier ( dla os鏏, kt鏎e lubi s這dsze klimaty)

Truskawki miksujemy dodajemy ma郵anki i ew. cukier. Smakuje lepiej po sch這dzeniu, ilo嗆 sk豉dnik闚 wg w豉snego uznania.

nap鎩 truskawkowy

wtorek, 09 lutego 2010

Czy co jest z貫go w jogurtach owocowych, oczywi軼ie, 瞠 nie- sama je uwielbiam je嗆, ostatnio wiedzie u mnie prym wi郾iowy, (bo truskawki w zamra瘸lce prawie si sko鎍zy造 ;) ).A dla odmiany jadam tak:

Jogurt naturalny

Mi鏚 naturalny

Orzechy w這skie

Ilo嗆 sk豉dnik闚 wed逝g w豉snego upodobania

jogurt z miodem i orzechami

鈔oda, 03 lutego 2010

Mimo i nasze pu趾i sklepowe uginaj si od r騜nych marek jogurt闚, to 瘸den z nich nie jest w stanie dor闚na samkowi takiego „produkowanemu” w domu, kt鏎y jest prosty w przygotowaniu.

2 l mleka ( ja u篡wam takiego „prosto od krowy”)

3 造磬i jogurtu naturalnego

Mleko nale篡 przegotowa, wystudzi do temp mi璠zy 38*C a 42*C- nie wy窺zej!!! Doda jogurt, dobrze wymiesza. Postawi w ciep造m miejscu(np. przy kaloryferze, ja ca這嗆 nakrywam jeszcze kocem, aby mleko pozosta這 d逝瞠j ciep貫)na ok. 8 godzin.

jogurt naturalny

poniedzia貫k, 16 listopada 2009

Zwany te advocaatem, jedni go uwielbiaj, a drudzy dziwi si jak to mo積a pi „surowe jaja”. W moim domu w豉軼iwie to moja mama go uwielbia pod ka盥 postaci, a reszta domownik闚 zje deser lub ciasto z jego dodatkiem. Przepis pochodzi ze starego kalendarza, i cytuj go w oryginale, a w nawiasie s moje zmiany.

6 鄴速ek

250 g cukru pudru ( ja da豉m 180 g)

½ puszki mleka skondensowanego nie s這dzonego ( ja da豉m 400 ml)

Cukier waniliowy

1 ½ szk. w鏚ki i spirytusu, mniej wi璚ej p馧 na p馧 ( ja da豉m ¾ szk. spirytusu)

草速ka ubi z cukrem na puszyst mas, nast瘼nie dodawa ma造mi porcjami mleko, a na ko鎍u spirytus ( ja ca這嗆 ubijam w misce w這穎nej do gor帷ej wody lub na niewielkim ogniu na piecu). Gotowy ajerkoniak przela do butelki, aby „przegryz” si smak, a po kilku godzinach powinien zg瘰tnie.

ajerkoniak

czwartek, 05 listopada 2009

Pami皻am jak pierwszy raz czyta豉m przepis na to pyszne cudo, w徠pliwo軼i narasta造, a w g這wie k喚bi造 si my郵i jak to mo瞠 smakowa, pomy郵a豉m, 瞠 to taki „budy” i tu si pomyli豉m smak by po prostu pyszny, orze德iaj帷y, a do嗆 spora ilo嗆 mas豉 nie by豉 wyczuwalna. No nic raz kozie 鄉ier, poszpera豉m w r騜nych przepisach, i wymy郵i豉m moj wersj z du穎 mniejszym dodatkiem cukru. Rodzinie krem bardzo smakowa, a w przysz這軼i powstan zapewne przepisy z wykorzystaniem tego cuda.

3 cytryny

¾ szk. cukru

100 g mas豉

3 jaja

Cytryny sparzy wrz徠kiem, otrze z nich sk鏎k- do bia貫j cz窷ci, wycisn望 sok. Mas這 rozpu軼i w rondelku, doda cukier, ca這嗆 miesza do rozpuszczenia cukru, na ma造m ogniu. Jaja wybi doda sok i sk鏎k z cytryn, ca這嗆 po陰czy ze sob. Roztrzepane jaja doda do mas豉, ca這嗆 podgrzewa na wolnym ogniu ca造 czas miesza, po pewnym czasie masa zacznie g瘰tnie, (gotowa masa powinna przypomina konsystencje ugotowanego gor帷ego budyniu) przela do miseczek, wystudzi.

lemon curd

niedziela, 16 sierpnia 2009

Moje pierwsze lody, i mimo braku maszynki wysz造 pyszne,a dodatek alkoholu sprawi, 瞠 nie zamarz造 na kamie.

300 ml 鄉ietany 30%

50 ml likieru amaretto

150 ml mleka

60 g cukru, wg mnie mog這 by mniej, ale musia豉m dostosowa si do wi瘯szo軼i

Mleko podgrza, doda cukier, miesza do ca趾owitego rozpuszczenia, wystudzi. Do wystudzonego mleka doda reszt sk豉dnik闚, wymiesza. Ca這嗆 w這篡 do zamra瘸rki na ok. 3-4 godzin, mieszaj帷, co 30 minut.

lody amaretto

鈔oda, 27 maja 2009

Czeka, czeka... a si doczeka.

Masa brzoskwiniowa

 

1 puszka brzoskwi

1 galaretka brzoskwiniowa

2 造瞠czki 瞠latyny ( u mnie „dr. Oteker”)

Brzoskwinie os帷zy zmiksowa ( bez soku). Galaretk i 瞠latyn po陰czy, rozpu軼i w soku brzoskwiniowym, po陰czy ze sob.

Masa jogurtowa

500 g jogurtu naturalnego

300 ml krem闚ki

1 galareta pomara鎍zowa

2 造瞠czki 瞠latyny ( u mnie „dr. Oteker”)

Galaret i 瞠latyn rozpu軼i w ¼ l wody, wystudzi. Krem闚k ubi na puch, pod koniec ubijania dodawa galaretk, a na koniec jogurt. Ca這嗆 po陰czy ze sob za pomoc miksera. Oby dwie masy wlewa do miseczek na przemian, wa積e, aby mia造 podobn konsystencje.

 

jesr jogurtowo brzoskiniowy

niedziela, 24 maja 2009

Na razie tylko zdj璚ie, przepis wstawi p騧niej jak znajd wi璚ej czasu.

jesr jogurtowo brzoskiniowy

pi徠ek, 06 marca 2009
Ostatnio grzebi帷 w przepisach napotka豉m si na ten przepis i zaraz przypomnia這 si dzieci雟two...A przy okazji opr騜niam zamra瘸rk z zimowych zapas闚 :)

1 puszka mleka skondensowanego nie s這dzonego

1galaretka truskawkowa

ok.400 g truskawek (u mnie mro穎ne)

Mleko dobrze sch豉dzamy (najlepiej przez noc do lod闚ki).Galaretk rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i wody. Mleko ubijamy, gdy dobrze si ju spieni dodajemy wystudzon galaretk, truskawki ( rozgniot豉m je widelcem) dobrze mieszamy. Legumin przek豉damy do puchark闚 wk豉damy do lod闚ki, aby st篹a豉. Przed podaniem mo瞠my pola musem owocowym.

Taki deser mo積a przygotowa z innych dowolnych owoc闚

trusk deser 1

....lub podw鎩nie owocowy

trusk deser

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl