ciastka

sobota, 23 lipca 2011

Mocno czekoladowe ciastka, szybkie do wykonania a jeszcze szybsze do zjedzenia, o czym si przekona豉m, gdy chcia豉m zrobi zdj璚ie a w puszcze zobaczy豉m dno z kilkoma przedstawicielami. Ciastka po upieczeniu mia造 zosta udekorowane bia陰 czekolad, dekorowa nie mia豉m ju, co a czekolada zostanie zu篡ta do kolejnego wypieku...

125 g mas豉

150 g cukru pudru, (je瞠li b璠ziemy dodawa gorzk czekolad to ilo嗆 cukru jest odpowiednia w przypadku mlecznej czekolady doda豉bym znaczniej mniej, chyba, 瞠 kto lubi bardzo s這dkie wypieki)

1 jajo

Cukier waniliowy (pomin窸am)

50 g ciemnego kakao

175 g maki ( ja da豉m 200 g, moja masa wydawa豉 mi si do嗆 rzadka)

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g utartej czekolady gorzkiej lub mlecznej (ja da豉m samej gorzkiej a utar豉m na tradycyjnej tarce do jarzyn o grubych oczkach)

Mas這 utrze z cukrem i waniliowym na g豉dk mas, doda jajo, m彗 proszek do pieczenia i kakao wyrobi mas. Na ko鎍u doda utart czekolad. Ciasto formowa w ma貫 kulki uk豉da w odst瘼ach na blasze( u mnie ok. 3 cm gdy ciasto by這 do嗆 lu幡e) piec 12 minut w 180*C.

Przepis pochodzi z tej strony poda豉m go w oryginale( na tyle jak uda這 mi si przet逝maczy). W nawiasach poda豉m moje zmiany i sugestie.

ciastka zekoladowe

poniedzia貫k, 16 maja 2011

150 g mielonych migda堯w

150 g m彗i

1 造瞠czka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem)

150 g suszonych moreli (pokrojonych w drobn kostk)

100 g cukru

1 造瞠czka cukru waniliowego

2 jaja

70 g mas豉

70 g margaryny

Mas這, margaryn i cukier ubi na krem dodaj帷 kolejno jajka. M彗 i proszek do pieczenia przesia przez sito. Do masy kremowej wsypa suche sk豉dniki, ca這嗆 po陰czy ze sob w jednolit mas(najlepiej wykonuje si to za pomoc miksera). Gotowe ciasto wyk豉damy na blaszk (wy這穎n papierem do pieczenia) 造瞠czk, zostawiaj帷 odst瘼y ok. 2 centymetrowe po mi璠zy kolejnymi ciastkami, gdy podczas pieczenia ciastka troch si „rozlewaj”. Pieczemy ok. 11- 13 minut w 180 *C.

ciastka migda這wo- morelowe

pi徠ek, 07 stycznia 2011

Prosty i do嗆 szybki wypiek, je瞠li tylko posiadamy gotowe ciasto francuskie.

Opakowanie ciasta francuskiego

70 g mielonych migda堯w

50 masy marcepanowej

1 ma貫 jajo

2 造磬i syropu migda這wego

Mas marcepanow lekko rozgrza(szybciej i 豉twiej po陰czy si z innymi sk豉dnikami, ja to robi w kuchence mikrofalowej), do rozgrzanej masy dodaje reszt sk豉dnik闚. Powinna powsta do嗆 g瘰ta masa. Na roz這穎ne ciasto francuskie rozsmarowujemy r闚nomiernie mas marcepanow. Kroimy na ok. 1,5 cm paski. Pojedyncze paski skr璚amy a powstanie spr篹ynka, nast瘼nie sk豉damy formuj帷 precelki. Pieczemy ok. 12-15 min w 210*C.

precelki marcepanowe

鈔oda, 01 grudnia 2010

Cudownie pachn帷e kokosem i czekolad, 鈔odek mi璚iutki a boki chrupi帷e. Ciasteczka s 豉twe i szybkie do wykonania, co jest du膨 zalet.Przepis znalaz豉m tutaj, w nawiasach s moje zmiany, kt鏎e wprowadzi豉m. Po upieczeni ciastka znakomicie si przechowuj( u mnie przez 2 tygodnie zamkni皻e w puszce, p騧niej zosta造 tylko okruszki)

Zanim przejd do przepisu chcia豉m wszystkim podzi瘯owa, kt鏎zy zagl康ali na mojego bloga, mimo i przez pewien czas nie ukazywa造 si nowe przepisy.

125 g mas豉 ( ja da豉m 60 g mas豉 i 60 g margaryny)

125 g cukru ( ja da豉m 100g cukru)

1 jajko

175 g wi鏎k闚 kokosowych

75 g m彗i

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

100 g posiekanej gorzkiej czekolady( ja da豉m 60 g)

Mas這 i cukier ubi mikserem na puszysta mas nast瘼nie doda jajko, na ko鎍u doda pozosta貫 sk豉dniki. Gotowe ciasto pozostawi w zimnym miejscu, na co najmniej 1 godz. ( ja wstawi豉m do lod闚ki na ok. 30 min). Po wystudzeniu nabiera ciasto 造瞠czk uk豉da na blasze ma貫 kopczyki, pozostawiaj帷 ok. 3 centymetrowe odst瘼y, gdy ciastka podczas pieczenia rozp造waj si. Piec ok. 10- 12 min w 180*C.

ciastka kokosowo- czekoladowe

wtorek, 18 maja 2010

Za oknem szaro i deszczowo i gdyby nie to, 瞠 drzewa s zielone, sad bia造 od kwitn帷ych jab這ni, a pola 鄴速e od kwitn帷ego rzepaku to mo積a pomy郵e, 瞠 mamy teraz jesie. I cho o tej porze kr鏊uje rabarbar to u mnie ciasteczka by造 mocno czekoladowe a za razem lekkie nie za s這dkie po prostu pyszne. Przepis to moja skromna tw鏎czo嗆.

Ciasto:

150 g czekolady gorzkiej

100 g mas豉

150 g cukru

3 jaja

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

200 g m彗i

Mas這 rozpu軼i razem z czekolad w k徙ieli wodnej, m彗 i proszek do pieczenia przesia przez sito, Jaja ubi z cukrem doda rozpuszczon czekolad wraz z mas貫m, po陰czy ze sob sk豉dniki na ko鎍u dodawa ma造mi porcjami m彗, ca這嗆 po陰czy ze sob w jednolit mas (ja miesza豉m za pomoc miksera na wolnych obrotach). Ciasto prze這篡 do tuby cukierniczej, wyciska niewielkie porcje ciasta zachowuj帷 do嗆 du瞠 odst瘼y mi璠zy ciastkami. Piec ok. 10 min w 180*C

Krem do prze這瞠nia znajdziecie tutaj

Ciastka po upieczeniu dobrze wystudzi, przek豉da kremem.

czekoladowe sk豉da鎍e

pi徠ek, 12 marca 2010

Cho za kilka dni w kalendarzu b璠zie wiosna, a za oknem nadal kr鏊uje zima. W ogrodzie szaro i buro, spod 郾iegu wy豉niaj si nie鄉ia貫 krokusy, a na talerzu do herbatki- kwitn kwiatki. A te kwiatki to ciastka z kleiku ry穎wego.

1 paczka kleiku ry穎wego 250 g (uwaga: w handlu mo積a spotka mniejsze opakowania)

1 kostka margaryny

¾ szk. cukru

3 jaja

½ szk. drobnych wi鏎ek kokosowych

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Margaryn utrze z cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawa po jednym jaju. Sypkie produkty po陰czy ze sob doda do masy jajecznej, zagnie嗆 ciasto. Z ciasta mo瞠my formowa dowolne kszta速y lub wyciska przez maszynk do ciastek. W zale積o軼i od wielko軼i ciastek pieczemy ok. 15 min do lekkiego zrumienienia w 180*C.

ciastka z kleiku ry穎wego

czwartek, 17 grudnia 2009

Kto odwiedza ten blog na pewno zauwa篡, 瞠 mo積a tu znale潭 wiele przepis闚 z zastosowaniem wi鏎k闚 kokosowych. Zar闚no ja jak i moja rodzina s fanami kokosu pod wieloma postaciami. Odk康 pami皻am na 鈍i皻a Bo瞠go Narodzenia moja mama piek豉 kokosanki ( najcz窷ciej takie tradycyjne na bia趾ach), aby tradycji sta這 si zado嗆 to i w tym roku kokosanki zosta造 upieczone i „zapuszkowane” i schowane przed smakoszami ciasteczek. Przepis ten by ju opublikowany w mim blogu, jednak瞠 postanowi豉m go troch ulepszy. Czyli wersja druga poprawiona:

50 g mi瘯kiego mas豉

120 g cukru

1 cukier waniliowy

1 du瞠 jajo

1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

250 g wi鏎k闚 kokosowych

50 g m彗i

Jajo, cukier, cukier waniliowy i mas這, ubi za pomoc miksera na puszyst mas. Nast瘼nie doda 鄉ietan i sypkie produkty, zagnie嗆 ciasto. Ja za pomoc maszynki do ciastek wyciska豉m ma貫 sto磬i, (mo積a te za pomoc 造瞠czki lub r璚znie lepi kokosanki). Uk豉da na blasze zachowuj帷 odst瘼y ( w czasie pieczenia kokosanki rosn i mog si poskleja), piec ok. 12- 15 min w 200*C na z這ty kolor. Po upieczeniu mo積a pola polew.

kokosanki

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

sobota, 12 grudnia 2009

Jak ju wcze郾iej pisa豉m w tym roku b璠 kr鏊owa造 pierniki na miodzie z ma郵anki. Pierniki po upieczeniu lekko tylko twardniej, a po polaniu polew lub lukrem staj si mi璚iutkie. Przepis pochodzi z tej samej ksi捫ki, co i mi鏚 z ma郵anki.

pierniki

1 kg maki

1/2kg miodu z ma郵anki

4 jaja

100 g cukru

40 g przyprawy do piernik闚

250 g margaryny

1 du篡 proszek do pieczenia

Mi鏚 stopi z t逝szczem i przypraw do piernika. Z 100 g cukru sporz康zi karmel z odrobina wody i po陰czy go miodem t逝szczem i przyprawa. Ca這嗆 wystudzi. 草速ka jaj oddzieli od bia貫k, po czym 鄴速ka doda do masy miodowej, a bia趾a ubi na sztywno. Do masy miodowej doda m彗 z proszkiem do pieczenia, a na koniec pian, ca這嗆 dobrze zagnie嗆, ciasto opr鏀zy m彗, nakry 軼iereczk, odstawi na noc w ch這dne miejsce. Na nast瘼ny dzie wa趾owa p豉ty o grubo軼i ½ cm i wykrawa pierniczki piec ok. 20 min w 180*C. Po wystudzeniu pola polew lub lukrem.

pierniki 1

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

wtorek, 01 grudnia 2009

Pyszne chrupi帷e i pachn帷e migda豉mi w這skie ciasteczka. Pierwszy raz skusi豉m si upiec je samodzielnie ( zawsze je kupowa豉m). W wykonaniu s bardzo 豉twe, mo積a zagospodarowa ma造 nadmiar bia貫k, przepis to modyfikacja kilku znalezionych w internecie z mniejsz ilo軼i cukru, co nie wp造n窸o na ich jako嗆. Piek豉m amarettini z my郵 o deserze, niestety znik造 szybciej ni my郵a豉m, tak瞠 deser musi poczeka na kolejne ciasteczka...

2 bia趾a

150 g cukru

250 g mielonych migda堯w

2 造磬i amaretto

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania doda cukier ( ubijamy do ca趾owitego rozpuszczenia cukru). Do piany dodajemy amaretto i migda造, ca這嗆 delikatnie mieszamy. Mas przek豉damy do worka cukierniczego, wyciskamy ma貫 porcje, na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Zwil穎nymi palcami lekko sp豉szczamy ciasteczka. Pieczemy w 170*C ok. 20 min z termoobiegiem.

amaretti

pi徠ek, 13 listopada 2009

To jest moja propozycja do orzechowego tygodnia.

200 g sera bia貫go ( u篡豉m takiego z kostki, powinien by suchawy)

200 g margaryny

50 g cukru pudru

300 g maki pszennej

1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Zagnie嗆 ciasto, podzieli na trzy cz窷ci, w這篡 na ok. 30 min do lod闚ki, aby st篹a這.

Posypka:

100 g mielonych orzech闚 ( ja u篡豉m w這skich)

100 g cukru

Te dwa sk豉dniki po陰czy ze sob.

Ciasto rozwa趾owa w kszta速 ko豉 podsypuj帷 mielonych orzech闚 ( zamiast m彗i), podzieli na r闚ne tr鎩k徠y ( ja podzieli豉m na osiem cz窷ci), zwin望 w rogaliki. Piec ok. 25-30 min ( w zale積o軼i od wielko軼i) w 180*C.

rogaliki serowe z orzechow postpk

czwartek, 12 listopada 2009

Chrupi帷e z wierzchu, mi璚iutkie i wilgotne w 鈔odku, czyli co dla mi這郾ik闚 kokosu. Przepis pochodzi z kolorowej gazety, a w豉軼iwie z ma貫j jej cz窷ci, na kt鏎ej znajduje si przepis.

4 bia趾a

150 g cukru

200 g drobny wi鏎ek kokosowych

80 g sera bia貫go ( ja u篡豉m takiego z kostki)

Bia趾a ubijamy na sztywn pian, pod koniec dodajemy cukier( ubijamy do rozpuszczenia si cukru), nast瘼nie dodajemy ser- ca這嗆 陰czymy za pomoc miksera na wolnych obrotach, na koniec dodajemy wi鏎ki( wi鏎ki mieszamy delikatnie za pomoc 造磬i). Za pomoc 造瞠czki uk豉damy w odst瘼ach na blasze ma貫 kupki ciasta. Pieczemy ok. 10- 15 min ( na z這ty kolor) w 180 *C z termo obiegiem.

kokosanki z serem

pi徠ek, 16 pa寮ziernika 2009

S smaczne i szybkie w wykonaniu, pasuj idealnie do popo逝dniowej herbatki. Przepis znalaz豉m tutaj, i wyj徠kowo nic nie zmieni豉m w przepisie ;)

100 g mas豉, o pokojowej temperaturze

50 g cukru pudru

75 g m彗i pszennej

75 g m彗i ziemniaczanej

Cukier waniliowy

Wszystkie sypkie sk豉dniki po陰czy ze sob, doda mas這, zagnie嗆 ciasto. Ciasto uformowa w wa貫k, kroi ok. 1,5 cm plasterki, nast瘼nie z tych plasterk闚 zrobi kulki, k豉嗆 na blach odst瘼ach, lekko je sp豉szczy za pomoc widelca piec ok. 10 min w 175*C, na jasny kolor.

ma郵ane guziki

鈔oda, 18 marca 2009

Szybki i prosty spos鏏 na co s這dkiego, w wersji dla doros造ch mo積a doda ok. 2 造磬i amaretto lub innego likieru do gotowej masy.

1 paczka suchych wafli

200 g cukierk闚 toffi (mo積a u篡 te kr闚ek)

100 g mas豉 lub margaryny

Rondlu rozgrza cukierki z margaryn, na ma造m ogniu, mieszaj帷 do嗆 cz瘰to bo 豉two si przypala. Mas przestudzi, nie za bardzo bo b璠zie ci篹ko rozsmarowa. Przestudzon mas prze這篡 wafle, dobrze ze sob sklei i pozostawi do zastygni璚ia przez ok. 2-3 godz.

wafle toffi

czwartek, 26 lutego 2009

Kolejne s這dko軼i z dzieci雟twa. Szybkie i nie drogie, a do tego bardzo dobre i warte przypomnienia.

½ kostki margaryny

½ szk. cukru

ok. 5 造瞠k mleka

2-4 造瞠k kakao

ok.250 g p豉tk闚 owsianych ( ja mia豉m do嗆 drobne)

olejek migda這wy- wersja dla dzieci

amaretto- wersja dla doros造ch

lub inny aromat wg uznania

T逝szcz roztopi w rondelku doda mleko cukier i kakao, mieszaj帷 zgotowa. Po zagotowaniu doda p豉tki- wymiesza i wystudzi. Do wystudzonej masy doda aromat wg uznania. Z gotowej masy formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, gotowe kulki mo積a obtoczy w kakao lub wi鏎kach kokosowych . Gotowe kulki pozostawi do zastygni璚ia (najlepiej w lod闚ce).

kulki

wtorek, 23 grudnia 2008

Kto jeszcze ni upiek pierniczk闚 to polecam ten przepis. Jest to ekspresowe ciasto do przyrz康zenia, pierniczki po upieczeniu s mi瘯kie i nie twardniej a do tego bardzo smaczne.

70 g mas豉

2 jaja

150 g cukru

200g mielonych orzech闚 w這skich

250 g m彗i

1/8l mleka

3 造磬i miodu p造nnego

przyprawa do piernika

1 ma造 proszek do pieczenia

po 100g sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej ( je瞠li jest gruba kostka to trzeba j troch posieka )

Jajka ubi z cukrem na puch doda mi鏚 roztopione mas這, nast瘼nie sypkie sk豉dniki na przemian z mlekiem a na ko鎍u sk鏎ki owocowe . Na blach wyk豉da za pomoc 造瞠czki ( macza j w wodzie aby ciasto si nie przyklei這 ma ono g瘰t konsystencje) formuj帷 p馧kola, piec ok. 25 min w 180*C . po upieczeniu mo積a pola polew lub lukrem

pierniczki

 
1 , 2
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl