zupy

czwartek, 28 stycznia 2010

Zapewne mo瞠 Was to zdziwi jak to mo積a gotowa tak zup- z u篡ciem serwatki, ot騜 mo積a i smakuje wybornie, jest lekko kwaskowata, ze wspania造m aromatem majeranku i czosnku, a zarazem bardzo rozgrzewaj帷a, czyli idealna na zimowe dni ( latem ju tak dobrze nie smakuje). Przepis mam od mojej mamy, kt鏎a przed wieloma laty bra豉 udzia w kursie gotowania i tam w豉郾ie pozna豉 ten przepis.

Przepis podaj w oryginale:

1 serwatki, ( ale tylko, kt鏎a zostanie nam po produkcji sera z kwa郾ego mleka)

¼ l 鄉ietany ( kwa郾a, wystarczy 18% mo積a doda mniej)

200 g kie豚asy ( najlepsza by豉by taka domowa, ja u篡wam tupu 郵御ka)

1 cebula lub kawa貫k pora

3 z帳ki czosnku

Marchewka

Pietruszka

Seler, korze

Ok. ½ kg ziemniak闚

S鏊, pieprz, ew vegeta

Majeranek (raczej nie zst瘼owa innymi zio豉mi)

Ok. 1 l roso逝

½ 造磬i mas豉

Ziemniaki obra pokroi w wi瘯sz kostk, pietruszk, seler, i marchew ( ilo嗆 tych warzyw dajemy wg w豉snego uznania i smaku) obieramy kroimy drobno, cebule (por) kroimy drobno podsma瘸my na ma郵e, czosnek przeciskamy lub drobniutko kroimy dodajemy do cebuli do lekkiego zeszklenia. Kie豚as obieramy z os這nki i kroimy w kostk. Do roso逝 dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy na ma造m ogniu prawie do mi瘯ko軼i, pod koniec dodajemy kie豚as, cebul, serwatk( nie ca這嗆, p騧niej mo積a doda do smaku), 鄉ietan, przyprawy, ca這嗆 zagotowa. Zupa smakuje lepiej, gdy ja przygotujemy par godzin wcze郾iej.

簑r na serwatce

12:33, misiadk , zupy
Link Komentarze (2) »
鈔oda, 12 sierpnia 2009

Co na zako鎍zenie sezonuwi郾iowego. Zupa jest lekka, doskona豉 na upalne dni,dobrze smakuje zar闚no na zimno jak i na ciep這.

600 g drylowanych wi郾i

4 jab貫k( ja u篡豉m papier闚ek)

1 kisiel wi郾iowy

Cukier wg uznania

Jab趾a obra, zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Wi郾ie zagotowa ( w ok. 2 l wody), lekko rozgnie嗆, doda jab趾a, ca這嗆 gotowa na ma造m ogniu ok. 2-3 minuty. Kisiel rozmiesza w ma貫j ilo軼i wody, doda do zupy, zagotowa na koniec doda cukier wg w豉snego uznania.

zupa wi郾iowo- jab趾owa

11:54, misiadk , zupy
Link Komentarze (6) »
pi徠ek, 17 lipca 2009

Sezon jagodowy w pe軟i, to i nie mog這 zabrakn望 tego dania. Na razie zamieszczam samo zdj璚ie. W pracy m造n, ale postaram si poda przepis jak najszybciej. Ma豉 przerwa w pracy, podaj przepis na zup. Dzisiaj uda這 zako鎍zy przepis.

600 g jag鏚

2 litry wody

1 kisiel, ja u篡豉m wi郾iowego

Cukier wg w豉snego uznania

Jagody rozgniatamy widelcem, dola wody, gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut, kisiel rozpuszczamy w ½ szk. wody, zag瘰zczamy zup, na koniec dodajemy cukier wg w豉snego uznania. Zupa smakuje bardzo dobrze na ciep這 jak i na zimno

Kluski parowane

500 g m彗i

2 jaja

1 ½ szk. mleka

造磬a cukru

30 g dro盥篡

2 造磬i mas豉 lub margaryny

szczypta soli

W ciep造m mleku rozpu軼i dro盥瞠 i cukier, doda 3 造磬i m彗i, rozczyn pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia. Jaja rozbi, posoli. Rozczyn doda do m彗i, doda jaja, roztopione mas這, wrobi, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnice, rozwa趾owa ciasto na grubo嗆 2 centymetr闚, wykrawa szklan okr庵貫 kluski, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e kluski parowa w garnku lub na cienkim p堯tnie ok. 10 min.

zupa jagodowa z kluskami parowanymi

Jagodowo nam!

09:57, misiadk , zupy
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 09 marca 2009
Ta to taka zupa wiosenna na koniec zimy, czyli ci庵 dalszy opr騜niania zamra瘸rki. W tym przepisie nie podaj ilo軼i sk豉dnik闚, kt鏎e potrzebne s do u篡cia, pozostawiam wolny wyb鏎.

Ros馧 ( ja u篡豉m drobiowy, jest delikatny w smaku)

Ziemniaki

Marchew

Seler

Pietruszka

Groszek cukrowy( mo積a go je嗆 razem ze str帷zkami, u mnie mro穎ny)

Kasza manna

Przyprawy wg uznania

Warzywa kroimy w drobn kostk wrzucamy do roso逝, doprawiamy wg uznania- gotujemy. Je瞠li zupa b璠zie zbyt rzadka mo積a doda 1-2 造磬i kaszy manny b造skawicznej ( zag窷ci lekko zup).

zupa groszkowa

14:52, misiadk , zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 stycznia 2009

garus

Zupa ta pochodzi z G鏎nego 奸御ka nie jest to oryginalny przepis ( nie mog sobie wyobrazi suszonych owoc闚 z ziemniakami ) Najlepiej smakuje zim.

Owoce suszone:

Morele

奸iwki

Gruszki

Jab趾a

Rodzynki

U mnie ok. ½ kg na ok. 3l wody

Cukier

1 budy waniliowy

Owoce wyp逝ka, pokroi w mniejsze kawa趾i – ugotowa. Mi瘯kie owce troch roztrzepa doprawi cukrem wg uznania i zag窷ci budyniem waniliowym. Mo積a podawa z kwa郾 鄉ietan.

 

17:22, misiadk , zupy
Link Dodaj komentarz »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl