serniki pieczone

wtorek, 16 marca 2010

Jak tylko zobaczy豉m ten przepis, to pierwsza my郵 „musz go upiec”. O ile serniki s og鏊nie ciastem wilgotnym to ten sernik jest super wilgotnym, delikatnym i ciekawym w smaku. Orygina tutaj klik, klik.

750 g sera bia貫go

500 g musu jab趾owego(u篡豉m domowego)

3 jaja

100 g margaryny

Ok. ¾ szk. cukru

2 budynie waniliowe, bez cukru

Margaryn utrze z cukrem dodaj帷 po jednym jaju. Do masy doda ser, budynie, a na ko鎍u doda mus jab趾owy. Ca這嗆 po陰czy w jednolit mas, wy這篡 do tortownicy( ja piek豉m w tortownicy o 26 cm 鈔ednicy przysz這軼i u篡j mniejszej), piec ok. 50 min w 180*C.

sernik z musem jab趾owym

niedziela, 20 wrze郾ia 2009

Ciasto

500 g m彗i

1 jajo

1 szk. mleka

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

60 g cukru

100 g mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. letniego mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Mas這 rozpu軼i, doda reszt mleka, wbi jajo, podgrza- ca這嗆 musi by ciep貫. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Ciasto b璠zie mia這 do嗆 zwart konsystencje.

Ser:

600 g sera bia貫go

½ szk. cukru

½ szk. mleka

30 g margaryny

2 du瞠 jaja

½ budyniu waniliowego

1 p豉ska 造磬a kaszy manny

Sk鏎ka z jednej cytryny

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, ma造mi porcjami dodawa ser, nast瘼nie margaryn, mleko, budy, kasz, sk鏎k cytrynow. Ca這嗆 dobrze po陰czy ze sob za pomoc miksera na wolnych obrotach.

Ok. 1 kg jab貫k

Jab趾a obra, pokroi w 0,5 cm kawa趾i.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa, wy這篡 na blach ( wym. 50x50), podci庵n望 lekko brzegi, na ciasto wy這篡 ser- r闚no rozsmarowa, na ser uk豉da jab趾a. Piec ok. 45 min w 180*C.

sernik z jab趾ami

sernik az jab趾ami 2

pi徠ek, 28 sierpnia 2009

Przepis na to ciasto, to taka moja skromna tw鏎czo嗆, a 瞠 czasami lubi poeksperymentowa w kuchni...na brak gruszek w ty roku narzeka nie mog to w moim eksperymencie dosta造 g堯wn rol. Po spr鏏owaniu kawa貫czka ciasta ( jeszcze gor帷ego)musze stanowczo stwierdzi, 瞠 gruszka i kawa pasuj do siebie idealnie.

Ciasto:

200 g sera bia貫go mielonego

½ szk. oleju

½ szk. mleka

1 jajo

1 czubata 造磬a cukru

400 g maki

2 造瞠czki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Ser utrze z olejem, mlekiem, jajkiem, cukrem i sol. M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i dodawa stopniowo do masy serowej. Ciasto dobrze wyrobi r瘯oma, rozwa趾owa, wy這篡 na blasze ( u mnie 20x30)wysmarowanej t逝szczem.

½ kg sera bia貫go

3 jaja

½ szk. cukru

1 budy waniliowy

1 造磬a kawy rozpuszczalnej

50 g margaryny

½ szk. mleka

Ok.. 1kg gruszek, obranych pokrojonych w 鏀emki

Jaja ubi z cukrem na puszyst mas, kaw rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i wody. Do jaj doda reszt sk豉dnik闚, dobrze po陰czy ze sob, z pomoc miksera

Na cie軼ie, u這篡 gruszki, zala mas serow. Piec ok. 50 min w 180*C

sernik kawowy z gruszkami

sobota, 22 sierpnia 2009

Pomys na taki sernik pochodzi od mojej cioci, kt鏎a cz瘰to piecze w ten spos鏏 serniki na zwyk造m biszkopcie. Ja dla odmiany postanowi豉m, 瞠 zamiast zwyk貫go ciasta biszkoptowego b璠zie orzechowe.

1 kg sera ( polecam raczej taki z kostki)

¾ szk. cukru

4 jaja

50 g margaryny

1 造磬a kaszy manny

1 budy waniliowy ( bez cukru)

Cukier waniliowy

Do miski wbi jaja, doda cukier i waniliowy, ubija mikserem na puszyst mas. Do masy doda ser, margaryn i budy, po陰czy ze sob za pomoc miksera. Mas wyla do blaszki (20x30) wy這穎nej papierem, piec ok. 45 minut w 180*C.

3 jaja ( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)

70 g cukru

60g m彗i pszennej

100 g orzech闚 w這skich mielonych

¼ 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijana doda cukier ( do prawie ca趾owitego rozpuszczenia cukru), nast瘼nie doda 鄴速ka- ubija jeszcze ok. 1 minuty. M彗, proszek przesia przez sito, doda orzechy, wymiesza, dodawa ma造mi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj帷. Ciasto nale篡 wyk豉da na sernik zaczynaj帷 od brzeg闚, piec jeszczeok.20 min w180*C

Po upieczeniu ciasta zostawiamy je w formie ok. 1 godziny, nast瘼nie przewracamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.

sernik do g鏎y nogami

pi徠ek, 03 lipca 2009

Ciasto:

300 g m彗i

1 jajo

1 鄴速ko

2 造磬i ciemnego kakao

100 g mas豉

5 造瞠k oleju

50 g cukru pudru

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sypkie sk豉dniki przesia przez sito, doda mas這, zagnie嗆- powstanie taka sypka kruszonka. W cie軼ie zrobi do貫k, doda jajo, 鄴速ko i olej, zagnie嗆 ciasto. Gotowe ciasto podzieli na ma貫 porcje, kula wa貫czki, w這篡 do zamra瘸lnika.

Ser:

1 ½ kg sera ( u篡豉m tradycyjnego z kostki)

6 jaj

1 ¼ szk. cukru

50 g margaryny

1 budy waniliowy

2 造磬i kaszy manny

Dowolny aromat

Ser przepu軼i przez maszynk. Jaja ubi z cukrem na puch, doda margaryn, po陰czy ze sob. Nast瘼nie dodawa ser ma造mi porcjami, na ko鎍u budy, kasz mann, aromat. Ca這嗆 po陰czy za pomoc miksera.

Blaszk (wymiary 20x30) wy這篡 papierem, po這w ciasta zetrze na tarce jarzynowej (grube oczka), r闚no je rozmie軼i, na to wy這篡 ser, na koniec zetrze reszt ciasta. Piec ok. 60 min w 190*C.

sernik z ciastem kakaowym

niedziela, 10 maja 2009

Ostatnio na blogach kusi造 serniki z wi郾iami, a 瞠 nigdy takiego nie mia豉m okazji kosztowa to postanowi豉m, go upiec. Przepis powstawa w trakcie przygotowania tego sernika, i jest moj tw鏎czo軼i. Ciasto wysz這 do嗆 rzadkie i mia豉m stracha, 瞠 wyjdzie „zakalec na palec”, a do tego to by m鎩 pierwszy sernik bez spodu, a po spr鏏owaniu nie ostatni.

1 kg sera (u mnie wiaderko)

¾ szk. cukru

4 jaja

50 g margaryny

200 g jogurtu naturalnego

2 budynie waniliowe ( bez cukru)

cukier waniliowy

200 g wi郾i ( ja u篡豉m drylowanych z kompotu, mog te by mro穎ne)

 

Do miski wbi jaja, doda cukier i waniliowy, ubija mikserem na puszyst mas. Do masy doda ser, margaryn i budynie, po陰czy ze sob za pomoc miksera. Na koniec doda jogurt, delikatnie wymiesza. Mas wyla do tortownicy, posypa wi郾iami, piec ok 1 godziny w 190*C.

sernik wi郾iowy

poniedzia貫k, 27 kwietnia 2009

Przepis na to ciasto znalaz豉m na opakowaniu po jogurcie ba趾a雟ki i bardzo mnie zaciekawi這, wi璚 postanowi豉m upiec. Ciasto okaza這 si bardzo pyszne i lekkie, znik這 ekspresowo. Autork tego przepisu jest Pani Janina ( takie imi tam widnieje). Przepis podam oryginalny, a w nawiasach s moje zmiany, kt鏎e zastosowa豉m w pieczeniu tego ciasta. Smak tego ciasta mo積a por闚na do sernika.

3 jogurty ba趾a雟kie po 340g ( ja piek豉m ze zwyk造ch, 2x400g)

5 jaj ( ja da豉m 4)

½ szk. oleju ( ja da豉m ¼ szk. oleju)

3 budynie 鄉ietankowe

brzoskwinie lub rodzynki ( nie dawa豉m)

cukier waniliowy

1 ½ szk. cukru ( ja da豉m ¾ szk.)

Jako spodu u篡豉m biszkopt闚.

草速ka z po這w cukru ubi na puch, nast瘼nie doda olej, budynie, cukier waniliowy i jogurty po陰czy w jedn mas. Ubi pian z reszt cukru na sztywno doda do masy jogurtowej, delikatnie wymiesza.Mas wyla do tortownicy wy這穎nej biszkoptami, piec ponad 1 godzin (ja piek豉m 1h i ok. 10min) w temp 180*C, gdy wierzch ciast zbyt mocno si przyrumieni nale篡 przykry foli aluminiow.

sernik bez sera
poniedzia貫k, 30 marca 2009
Co dla mi這郾ik闚 sernika, szybkie i smaczne ciasto. Przed paroma laty by這 one cz瘰to pieczone, teraz troch zapomniane, a szkoda.Ten przepis(z ma造mi zmianami)

jest przydatny, gdy nie mamy zbyt du穎 sera, a mamy ochot na sernik.

 

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.

Ser:

800 g sera ( ja u篡豉m takiego z „kostki” i 2 razy go zmieli豉m)

3 jaja

1 szk. cukru

50 g margaryny

1 budy waniliowy

cukier waniliowy

Wszystkie sk豉dniki w這篡 do miski i po陰czy za pomoc miksera.Ciasto wy這篡 na blach ( u mnie wym. 20x30), na ciasto k豉嗆 造磬 mas serow. Piec ok. 50 min w temp 180*C.

Jeszcze gor帷e ciasto mo積a pola rozgrzanym d瞠mem (u mnie morelowy), ciasto b璠zie mia這 豉dny po造sk i zachowa d逝瞠j wilgo. Na takie ciasto wystarczy 4-5 造瞠k d瞠mu.

sernik rzucany

a tu w wi瘯szym „formacie”

sernik rzucany 1
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl