serniki na zimno

czwartek, 08 wrze郾ia 2011



To ju ostanie tegoroczne bor闚ki, kt鏎e pi瘯nie i obficie obrodzi造. Wi瘯szo嗆 z nich zosta這 zjedzone „prosto z krzaka”, bo takie najsmaczniejsze, cho d瞠m, czy babeczki tez znalaz造 swoich wielbicieli. Lecz tym razem tak na zako鎍zenie postanowi豉m zrobi co dla och這dy w upaln niedziel i tak niewiele my郵帷 i po przegl康ni璚iu zawarto軼i lod闚ki pad這 na bor闚kowy sernik na zimno.

Sp鏚:

Jako spodu u篡豉m biszkopt闚, kt鏎e by造 do嗆 mocno zeschni皻e. Namoczy豉m je w:

Sok z jednej do嗆 du瞠j cytryny

1szk. przegotowanej wody

1 czubata 造磬a cukru

Sk豉dniki po陰czy ze sob, biszkopty moczy przez chwil, nast瘼nie uk豉da jeden obok drugiego( mo積a do tego u篡 tortownicy, ja u篡wam tzw. opaski do tort闚).

1 kg sera bia貫go (ja u篡豉m wiaderkowego firmy Wielu, kt鏎y jest bardzo g瘰ty)

1 kubek jogurtu naturalnego (400 g)

Te dwa sk豉dniki po陰czy ze sob

Warstwa bor闚kowa:

Ok. 300 g bor闚ek

2 造磬i cukru

4 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczonej w 1ml wody (ja u篡wam 瞠latyny firmy oteker)

Bor闚ki nale篡 podsma篡 w raz z cukrem(tj. na d瞠m)wystudzi i zmiksowa.

Do bor闚ek dodajemy ok. 1/3 masy serowej, 瞠latyn ca這嗆 陰czymy za pomoc miksera. Mas wylewamy na przygotowany sp鏚 i wstawiamy do lod闚ki. Masa musi nam dobrze zastygn望, tzn. zrobi si twarda.

Bia豉 masa:

2/3 masy serowej

2造磬i cukru pudru

2 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczonej w 50 ml wody

Ser mieszamy cukrem pudrem i 瞠latyn za pomoc miksera, gotow mas wyk豉damy na mas bor闚kow wk豉damy do lod闚ki do ca趾owitego zastygni璚ia.

Uwaga:

Jako spodu mo瞠my u篡 gotowego biszkoptu lub spodu z ciastek.

Ilo嗆 瞠latyny mo瞠 odbiega od tej podanej w przepisie, zale篡 to od g瘰to軼i masy serowej. Tutaj moja rada:, je瞠li nie jeste鄉y pewni czy masa b璠zie dostatecznie twarda. Nale篡 w這篡 zwyk造 deserowy talerzyk od zamra瘸rki/ zamra瘸lnika na minimum 30 minut, i na tak wych這dzony talerzyk w這篡 ok. 1 造磬i gotowej masy, kt鏎a zacznie nam do嗆 szybko zastyga. W taki spos鏏 mo瞠my ekspresowo okre郵i czy dodali鄉y wystarczaj帷 ilo嗆 瞠latyny i odpowiednio szybko zadzia豉.

Ilo嗆 cukru mo瞠my dowolnie zmienia wg swoich upodoba, z ej podanej ciasto nie nale篡 do s這dkich.

Wierzch posypa豉m wi鏎kami kokosowymi.

sernik bor闚kowy

sernik borowkowy1

鈔oda, 19 stycznia 2011

Ostatnio zakocha豉m si w smaku migda堯w, a jak migda造 to oczywi軼ie marcepan, i likier amaretto... Po czymu鈍iadomi豉m sobie, 瞠 dawno nie robi豉m sernika na zimno, a ciekawo嗆 smaku sernika o smaku amaretto sk這ni這 mnie do ma貫j tw鏎czo軼i, kt鏎 prezentuje poni瞠j.

1 kg sera(ja u篡豉m wiaderkowego z Wielunia)

¾ szk. mleka w proszku(niebieskiego)

ok. ½ szk. syropu amaretto (ja mam z firmy Monin)

瞠latyna(do zwi您ania ½ l wody u mnie wysz這 3 造瞠czki)

2 造磬i p豉tk闚 migda這wych, upra穎nych na suchej patelni

3 造磬i s豉bej kawy(doda豉m j do koloru, a smak jest raczej s豉bo wyczuwalny)

疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i wody. Ser陰czymy z mlekiem w proszku(u篡waj帷 do tego miksera), nast瘼nie dodajemy syrop, kaw, a na ko鎍u 瞠latyn. Ca這嗆 陰czymy w jednolit mas, wyk豉damy na biszkopt, posypujemy upra穎nymi p豉tami migda這wymi, odstawiam do lod闚ki na kilka godzin, aby ca這嗆 st篹a豉.

Jako spodu u篡豉m biszkoptu(przepis tutaj, nale篡 zmniejszy sk豉dniki o po這w i pomin望 kakao zast瘼uj帷 je m彗, ja piek豉m w tortownicy o 鈔ednicy 26 cm).

zimny sernik amaretto

sobota, 11 kwietnia 2009

To moja propozycja na lekkie ciasto serowe. W w鈔鏚 raczej do嗆 kalorycznych mazurk闚, bab i innych ciast pieczonych, b璠zie prezentowa si okazale.

Jako spodu u篡豉m biszkopt upieczony z 3 jaj, mo積a te zast徙i zwyk造mi biszkoptami.

Ser:

1 kg sera bia貫go (u mnie wiaderko)

1 galaretka brzoskwiniowa (rozpuszczona w ¼ l wody)

2 造瞠czki 瞠latyny (rozpuszczona w 3 造磬ach wody)

½ szk. mleka w proszku

Ser prze這篡 do miski, doda mleko w proszku, dok豉dnie po陰czy za pomoc miksera, ci庵le ubijaj帷 doda galaretk i 瞠latyn, wy這篡 na ciasto.

Wierzch:

1 puszka brzoskwi

1 galaretka brzoskwiniowa

Na wierzchu u這篡 brzoskwinie, ca這嗆 zala galaretk.

sernik brzoskwiniowy

sernik brzoskwiniowy 1

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl