pieczywo

poniedzia貫k, 31 stycznia 2011

I nadszed czas ... i w ko鎍u zrobi豉m zdj璚ie i prezentuje zgodnie z zapowiedzi(tylko nie s康zi豉m, 瞠 tak d逝go b璠zie to trwa這, za co przepraszam)

A zamiast gotowego pesto u篡豉m:

ok. 70 g suszonych pomidor闚 w zalewie z oleju

3 z帳ki czosnku

ok. 6 造瞠k oleju z zalewy z pomidor闚

szczypta soli

ewentualnie ok. ¼ szk. ciep貫j wody

Ca這嗆 w這篡豉m do blendera i zmiksowa豉m, je瞠li pesto b璠zie zbyt g瘰te nale篡 doda oleju ja dola豉m wody.

Moje pesto wysz這 do嗆 ciemne, gdy takie by造 pomidory(nie dodawa豉m 瘸dnego barwnika!)

W przygotowaniu bagietki nale篡 post瘼owa wg tego przepisu.

kolorowa bagietka II

wtorek, 25 maja 2010

Ciasto:

500 g m彗i

60 g roztopionego mas豉

2 造瞠czki cukru

1 p豉ska 造瞠czka soli

25 g dro盥篡 鈍ie篡ch

100 ml mleka

200 ml ma郵anki

1 jajo

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda ciep貫go mleka i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda ma郵ank, roztopione mas這, jajko, s鏊, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 rozwa趾owa na prostok徠, ponacina boki sk豉da je do 鈔odka zak豉daj帷 jeden na drugi (tutaj podgl康 sk豉dania cha趾i, oczywi軼ie bez nadzienia). Gotow cha趾 pozostawi do wyro郾i璚ia- powinna podwoi swoj obj皻o嗆, przed w這瞠niem do pieca posmarowa roztrzepanym jajkiem lub lekko os這dzon wod, piec w 180*C przez ok. 40 minut.

cha趾a na maslance

czwartek, 11 marca 2010

Chleb jab趾owy? Czemu nie, cho nie przypomina tego tradycyjnego chleba to warto go wypr鏏owa. Szczerze m闚i帷 ja sk豉niam si bardziej ku nazwie „keks jab趾owy” i nie mam poj璚ia sk康 taka nazwa. Chleb jest super wilgotny, a dodatek bakalii wzbogaca jego smak. Ja przepis podaj z moimi zmianami. Orygina tutaj klik, klik

750 g jab貫k, obranych, startych na tarce o du篡ch oczkach( ja mia豉m szar renet)

100 g cukru

300 g bakalii wg w豉snego uznania

500 g m彗i

1 ½ paczki ma貫go proszku do pieczenia

Jab趾a, cukier oraz bakalie wymiesza, odstawi na noc. Na drugi dzie doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia, ca這嗆 po陰czy w jednolit mas(masa jest do嗆 g瘰ta). Ciasto prze這篡 do foremki typu „keks闚ka”, piec ok. 1-1,5 godziny w 180*C( sprawdza patyczkiem). Najlepiej smakuje na drugi dzie.

chleb jab趾owy

czwartek, 04 marca 2010

Na ten przepis natkn窸am si szukaj帷 zupe軟ie co innego, zapisa豉m i ci庵le zwleka豉m, a to nie mia豉m wszystkich sk豉dnik闚, albo brak czasu itp. W ko鎍u przepis wcieli豉m w 篡cie, a po spr鏏owaniu pomy郵a豉m szkoda, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z pieczeniem. Pieczywo to nie przypomina mi tego sklepowego, kt鏎e omijam szerokim 逝kiem, a moja mama stwierdzi豉, 瞠 to ma, chocia konkretny smak. Oryginalny przepis tutaj klik klik.

120 g pe軟oziarnistej m彗i

120 g p豉tk闚 owsianych

50 g nasion sezamu

50 g nasion siemienia lnianego

50 g nasion s這necznika

50 g nasion dyni

500 ml wody

1 造瞠czka soli

2 造磬i oleju

Wszystkie sk豉dniki w這篡 do miski, po陰czy w jednolit mas. Na du膨 blach wy這穎n papierem do pieczenia rozsmarowa r闚nomiernie mas. Piec w 170*C przez ok. 1 godzin. Po 15 minutach pieczenia nale篡 pokroi w dowolne kszta速y, poniewa p騧niej nie b璠zie to mo磧iwe.

chrupkie ziarniste pieczywo

poniedzia貫k, 01 lutego 2010

Ten chleb upiek豉m na pro軸 mojej mamy, kt鏎a mia豉 ochot na ciemne pieczywo. Przepis jest to modyfikacja kilku przepis闚 z r騜ny 廝鏚e, a u篡cie serwatki (zamiast wody) powoduje, i chleb zachowuje d逝go swoj 鈍ie穎嗆.

550 g m彗i (650 typ)

200 g zmielonego 篡ta ( mo積a u篡 m彗i 篡tniej pe軟oziarnistej)

500 g serwatki

20 g 鈍ie篡ch dro盥篡

20 g soli

Po jednej gar軼i:

- s這necznika

- siemienia lnianego

- siekanych orzech闚 w這skich

- dyni

- p豉tk闚 owsianych

Z dro盥篡, 100 g serwatki, 2 造瞠k m彗i robimy zaczyn, pozostawiamy do wyro郾i璚ia. M彗, zmielone 篡to, s鏊 wk豉damy do miski, dodajemy zaczyn, serwatk, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy reszt sk豉dnik闚, ca這嗆 nale篡 dok豉dnie wyrobi, pozostawi do wyro郾i璚ia (t czynno嗆 mo瞠my sobie u豉twi za pomoc maszyny do chleba lub robota kuchennego, kt鏎y wyrobi ciasto). Wyro郾i皻e ciasto wyk豉damy na stolnic wyrabiamy tworz bochenek. Ciasto wk豉damy do foremki(wysmarowanej t逝szczem i wysypan m彗 krupczatk) pozostawiamy do wyro郾i璚ia. Pieczemy ok. 45 min w 190*C ( po 35 min nale篡 sprawdzi patyczkiem), wierzch chleba przed w這瞠niem do piekarnika nawil篡 wod.

ciemny chleb na serwatce

鈔oda, 20 stycznia 2010

600 g m彗i pszennej (typ 550)

30 g dro盥篡 鈍ie篡ch

1 造瞠czka soli

½ 造瞠czki cukru

2 造磬i oleju lub oliwy

Ok. 300 g wody

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda troch wody i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt wody, olej s鏊, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na r闚ne cz窷ci, rozwa趾owa- ciasto nie mo瞠 ju ponownie wyrasta, chlebki wk豉damy na gor帷 blach, pieczemy 6-7 min w 220*C

chlebek pita

poniedzia貫k, 18 stycznia 2010

Oj korci mnie ten zakwas od d逝窺zego czasu, ale 瞠by by這 jasne nie b璠 si tu m康rzy jak go wykona. Sama poczyta豉m na innych blogach o tym zakwasie i tam odsy豉m do os鏏 bardziej w tej tematyce zaawansowanych. Ja posz豉m na 豉twizn i m鎩 zakwas pszenny powsta na zakwasie 篡tnim, ot騜 mia豉m ok. jednej 造磬i suchego zakwasu 篡tniego doda豉m ok. 50 g ciep貫j wody, po 12 godzinach doda豉m wody i m彗i pszennej typ 650 i ca這嗆 ros豉 w軼iekle ok. jednej doby, do tego jeszcze raz doda豉m wody i m彗i, wymiesza豉m i to ju ze s這ika ucieka這 (po ok. 3 godzinach) i o pieczenie si prosi這.

Przepis m鎩 w豉sny powstawa w czasie mieszania ciasta, ale ca這嗆 wody i m彗i by豉 skrz皻nie odwa瘸na i notowana, wi璚:

200 g zakwasu ( by robiony „na oko”, m彗a i woda p馧 na p馧)

150 g wody ciep貫j przegotowanej

300 g m彗i pszennej typ 650

1 czubata 造瞠czki soli

2 造磬i oleju

Wrzuci豉m do maszyny, gdzie ciasto wyrobi這 i uros這, nast瘼nie uformowa豉m co na kszta速 „ciabaty” pozostawi do wyro郾i璚ia, posmarowa wod. Piek豉m ok. 10 min w 200*C, potem w 180*C przez ok. 20 min(sprawdza patyczkiem). Piekarnik w czasie pieczenia nawil瘸 wod.

premiera...

czwartek, 14 stycznia 2010

Ja raczej nazwa豉 bymten chleb- bu趾, bo takie bielutkie w smaku delikatne i wilgotne. Przepis lekko zmieni豉m, a raczej skr鏂i豉m czas jego wyrabiania, ca這嗆 piek豉m w foremce- jako nie mog jeszcze si przekona do pieczenia „luzem”(bez formy). Og鏊nie rzecz bior帷 przepis godny polecenia, a ten oryginalny przepis tutaj.

750 g m彗i

250 g chudego bia貫go sera

3 造瞠czki soli

50 g mas豉, roztopionego

1 造瞠czka cukru

300 g mleka

40 g 鈍ie篡ch dro盥篡

Ja ca這嗆 wyrabia豉m w maszynie do chleba.

Dla os鏏 nie zmechanizowanych, ciasto na chleb nale篡 wyrabia jak na tradycyjne dro盥穎we, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Wyro郾i皻e ciasto uformowa, prze這篡 do foremki, pozostawi do wyro郾i璚ia. Chleb przed w這瞠niem do pieca nale篡 posmarowa wod. Piec 15 minut w 220*C, potem zmniejszy do 180*C i piec prze ok. 40 min (najlepiej sprawdza patyczkiem). Piekarnik w czasie pieczenia nawil瘸 wod, ja, co ok. 10 minut wlewam ok. ¼ szk. wody na sp鏚 piekarnika.

chleb z bia造m serem

czwartek, 27 sierpnia 2009

400 g m彗i

250 ml wody ( ja da豉m p馧 mleka p馧 wody)

1 p豉ska 造瞠czka soli

6 suszonych pomidor闚 (u mnie takie w oleju), drobno pokrojonych

1 造瞠czka pesto z bazylii

3 造磬i oleju

15 g dro盥篡 鈍ie篡ch

Szczypta cukru

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia

Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto.

Form do muffinek wysmarowa olejem, nape軟i je ciastem, pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec ok. 25 min w temp180*C. Muffinki po upieczeniu posmarowa mas貫m- b璠 豉dnie sk鏎ka b造szcza豉. Przepis na 12 sztuk

muffiny pomidorowe

Pomidorowy Sezon 2009

wtorek, 16 czerwca 2009

Moja przygoda z zakwasem, a dok豉dniej z jego produkcj ci庵nie si ju do嗆 d逝go (mo積a by ju ksi捫k napisa). Po licznych pr鏏ach (niestety nie udanych) nadesz豉 iskierka nadziei, 瞠 tym razem si uda i si uda這... cierpliwo嗆 pop豉ca.

Przepis na zakwas i na sam chleb „po篡czy豉m” od mirabbelki. Ju jaki czas temu ukaza si dodatek z Jej przepisami na chleby w gazecie „chwila dla ciebie”, i z tego dodatku korzysta豉m.

m鎩 pierwszy chleb na zakwasie

wtorek, 05 maja 2009

To moja propozycja na kolorow bagietk z zio豉mi, kt鏎a zago軼i豉 na spotkaniu grilowym. Wcze郾iej rozwa趾owane ciasto smarowa豉m mas貫m zio這wym i smakowa這 ca趾iem dobrze, a ostatnio postanowi豉m popracowa nad wygl康em. Pierwsza wersja jest z pesto bazyliowym. W przysz這軼i powstanie wersja z pesto z suszonych pomidor闚 ( jak tylko je zakupie). Z tej porcji ciasta wysz造 dwie bagietki.

600 g m彗i

ok. 400 ml wody ( ja da豉m p馧 na p馧 z mlekiem)

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

50 g roztopionego mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. wody, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia

Nadzienie

3 造磬i pesto

½ 造瞠czki soli

4-5 z帳k闚 czosnku ( drobno posieka)

3-4 造磬i oliwy lub oleju

Wszystkie sk豉dniki po陰czy ze sob.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na dwie cz窷ci, z ka盥ego kawa趾a od kroi 1/3 cz窷. Wi瘯sz cz窷 cienko rozwa趾owa, do mniejszej doda ½ nadzienia pesto, po陰czy ze sob, rozwa趾owa, po這篡 na bia造m cie軼ie,

bagietka, pesto 3

zwin望 w rulon, wierzch mo積a lekko ponacina.

bagietka, pesto 2

Z drug cz窷ci ciasta post徙i tak samo. Wyro郾i皻e bagietki posmarowa jajkiem, piec ok. 40 min w 180*C

bagietka, pesto 3

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciep豉.

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl