obiadowe

czwartek, 16 czerwca 2011



500 g zielonych szparag闚

1 p豉ska 造瞠czka mas豉

½ 造瞠czki soli

½ 造瞠czki cukru

250g ry簑

2 造磬i oleju lub oliwy

2 szalotki lub zwyk豉 cebula

50 ml bia貫go wina

750 ml wywaru warzywnego lub delikatnego drobiowego

S鏊, pieprz

Szparagi myjemy, zdrewnia貫 cz窷ci odcinamy. Zagotowujemy wod z mas貫m, sol i cukrem, dodajemy szparagi gotujemyna ma造m ogniu ok. 10 min (maj pozosta lekko twardawe). Po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy w mniejsze kawa趾i.

Szalotki obieramy kroimy w drobna kostk. Ry, cebul podsma瘸my „na szkl帷o” ca造 czas mieszaj帷, aby cebula nie zbr您owia豉. Do podsma穎nego ry簑 wlewamy wino i gotujemy do czasu, a si „wygotuje”, (ale pozostanie nam smak)nast瘼nie dolewamy wywar porcjami( podzieli) na 5-6 razy i gotujemy na ma造m ogniu, co pewien czas mieszaj帷, aby ca這嗆 si nie przypali豉. Pod koniec gotowania dodajemy szparagi. Danie serwujemy na ciep這, przed podaniem mo積a posypa serem typu parmezan. 

risotto z zielonymi szparagami

risotto z zielonymi szparagami 1

pi徠ek, 26 lutego 2010

Jest 豉twa i szybka do wykonania, mo積a j je嗆 zar闚no na zimno jak i na ciep這.

700 g mi瘰a mielonego mieszanego ( ja mia豉m 400 g 這patki wieprzowej, 100 g wo這winy, 200 g boczku surowego)

1 bu趾a ( namoczona w wodzie lub mleku)

2 jaja

2 鈔ednie cebule, pokrojone w drobn kostk

250 g sera 鄴速ego, pokrojonego w kostk

250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w 鏀emki

150 g papryki marynowanej pokrojonej w paski

S鏊, pieprz do smaku

Olej do sma瞠nia

Mas這

Cebule zeszkli na oleju, pod koniec sma瞠nia doda pieczarki, sma篡 do czasu, a pieczarki nie b璠 surowe, wystudzi. Mi瘰o prze這篡 do miski, doda, bu趾, jaja, doprawi sol i pieprzem, wyrobi na jednolit mas. Nast瘼nie doda pieczarki i ser 鄴速y, wymiesza. Foremk( ja u篡豉m tradycyjnej keks闚ki), wysmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart. Do foremki wk豉damy mas mi瘰n przek豉daj帷 paskami papryki. Piecze r闚namy, na wierzch uk豉damy wi鏎ki mas豉, pieczemy ok. 45 minut w 190*C ( ja pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy wyp造wa ze 鈔odka pieczeni „surowy sok”).

piecze z mi瘰a mielonego

wtorek, 08 wrze郾ia 2009

Ok. 700 g cukini

2 jaja

3 czubate 造磬i m彗i pszennej

Cebula

1-2 z帳ki czosnku

S鏊

Pieprz

Cukinie trzemy na tarce o du篡ch oczkach, lekko solimy po ok. 30 min ods帷zamy z nadmiaru soku na sicie. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy. Do cukini dodajemy wszystkie sk豉dniki, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sma篡my placki na oleju, ja je podawa豉m lekko posmarowane kwa郾a 鄉ietan.

placki z cukini

wtorek, 25 sierpnia 2009

Ekspresowe danie, dla smakoszy cukini

Cukinia

S鏊

Pieprz

Czosnek (mo積a go pomin望)

Olej

Cukinie kroimy w 0,5 cm plastry, solimy, posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, sma篡my cukinie z dw鏂h stron, mi璠zy czasie posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, pod koniec sma瞠nia przykrywamy patelnie pokryw, aby cukinia przesz豉 smakiem czosnku.

sma穎na cukinia

cukiniowy sierpie

鈔oda, 01 lipca 2009

Co dla mi這郾ik闚 kuchni w這sko- polskiej. Przepis ten powstawa ju od pewnego czasu w mojej g這wie i czeka na jego zrealizowanie. Jest prosty i nawet do嗆 szybki w wykonaniu. Dla os鏏 nie lubi帷ych panierki, mo積a j pomin望 i sma篡 bez. Ilo軼i sk豉dnik闚 wg naszego upodobania.

Piersi z kurczaka

Pomidory suszone w zalewie

Pesto z bazylii

S鏊, pieprz

Panierka

Bu趾a tarta

M彗a

Jaja

Olej do sma瞠nia

Piersi z kurczaka rozbijamy t逝czkiem do嗆 cienko. Rozbity p豉t mi瘰a przekrawamy na mniejsze lekko solimy i posypujemy pieprzem, nast瘼nie smarujemy cienko pesto, k豉dziemy pomidora zawijamy w rolad. Gotowe roladki panierujemy tj. na tradycyjne schabowe i sma篡my na z這ty kolor.

roladki drobiowe

wtorek, 09 czerwca 2009

Jak to z braku czasu powstaj ciekawe pomys造 kulinarne...jak ten na pierogi studenckie (tak je nazwa豉m)jest to mieszanka pierog闚 leniwych z pierogami ruskimi. A 瞠 rodzinie taka mieszanka bardzo smakowa豉, to b璠 go軼i cz窷ciej. A dlaczego studenckie? poniewa sesja zbli瘸 si wielkimi krokami...a je嗆 co trzeba.

Ilo軼i sk豉dnik闚 podaj orientacyjnie (tak troch „na oko”)

Ok. 500 gotowanych ziemniak闚

Ok. 500 g sera bia貫go

Ok. 300 g m彗i pszennej na p馧 z ziemniaczan

2 jaja ca貫

s鏊, pieprz

mas這

Ser i ziemniaki przepu軼i przez maszynk, do tego doda jaja m彗, s鏊 i pieprz. Ca這嗆 zagnie嗆(konsystencja podobna jak na kopytka). Ciasto podzieli na mniejsze kawa趾i, zrobi wa貫czki, pokroi sko郾ie w 3 centymetrowe kawa趾i. Gotowa ok. 8-10 minut w osolonej wodzie na ma造m ogniu czasami przemiesza. Gotowe pierogi pola roztopionym mas貫m.

pierogi studenckie

wtorek, 19 maja 2009

6 bu貫k (2-3 dniowych)

ok. 1 szk. mleka

2-3 jaja

1 造磬a posiekanej natki pietruszki

s鏊

Bu趾i pokroi w drobn kostk, mleko do嗆 mocno podgrza. Ciep造m mlekiem zala bu趾i pozostawi na ok. 1 godzin, aby nasi彗造 mlekiem. Jaja roztrzepa, doda do namoczonej bu趾i, doda ok. ½ 造瞠czki soli, ca這嗆 wyrobi ( najlepiej r瘯) w jednolit mas, pod koniec doda natk pietruszki. Masa musi by mocno g瘰ta (jakby by豉 zbyt sucha doda mleka, a zbyt mokra doda bu趾i tartej, ew. m彗i pszennej). Z ciasta formowa kluski, wrzuca na osolony wrz徠ek, gotowa ok. 30 min. (kluski powinny „dochodzi” w gor帷ej wodzie). Najlepiej smakuj z wyrazistymi sosami.

 

kluski bawarskie

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl