przetwory

pi徠ek, 03 wrze郾ia 2010

Prosty szybki spos鏏 na zagospodarowanie nadmiaru czerwonej papryki, im czerwie雟za papryka tym lepiej. Jest znakomitym dodatkiem do wszelakich potraw jak i zup, a mojej pomidorowej nie wyobra瘸m sobie bez dodatku tego koncentratu, kt鏎y wzbogaca zar闚no smak jak i kolor potrawy.

Papryka, oczyszczona, pokrojona w ma貫 kawa趾i

2-3 造磬i t逝szczu np olej, oliwa, mas這

Papryk wk豉damy do garnka, dodajemy t逝szcz, i troch wody, co zapobiegnie nam przywieraniu papryki, ca這嗆 nakrywamy pokrywk dusimy do mi瘯ko軼i na wolnym ogniu, co jaki czas mieszaj帷. Nast瘼nie nale篡 przestudzi, po czym zmiksowa, przetrze przez sito. Tak powsta造 koncentrat mo積a mrozi w ma造ch pojemniczkach, ja za do tego celu u篡wam woreczk闚 do kostek lodu, co u豉twia nam p騧niejsze dozowanie.

koncentrat paprykowy

wtorek, 31 sierpnia 2010

Niby zwyk造 przecier, kt鏎y w wielu domach jest przyrz康zany a przepis bardzo prosty i og鏊nie znany. To, dlaczego podw鎩ny, ot騜 kiedy mia豉m okazj spr鏏ow taki w這ski przecier. By bardzo g瘰ty i w豉郾ie z kawa趾ami pomidor闚, co zwi瘯szy這 smak przecieru, i oczywi軼ie smak przygotowanych z niego potraw. Dlatego te zosta tak przez zemnie nazwany.

Pomidory

S鏊

Cz窷 pomidor闚 kroje w ma貫 kawa趾i i gotuje na wolnym ogniu do mi瘯ko軼i. Cz窷 pomidor闚(polecam do tego raczej twardsze pomidory) zostawiam w ca這軼i (wycinam tylko szypu趾) i wk豉dam do garnka ( z gotuj帷ym si przecierem) pozostawiam na ok. 3-4 min (sk鏎ka powinna tylko si sparzy, aby mo積a je 豉twiej obra), po czym wyci庵am, pozostawiam do wystudzenia. Nast瘼nie obieram sk鏎k i wydr捫am pestki, a tak uzyskany mi捫sz kroje w drobn kostk, a pozosta這軼i z pomidor闚 wrzucam do garnka z gotuj帷ym si przecierem. Pomidory przecieram prze sito( u mnie z do嗆 du篡mi otworami), lekko sol. Do s這ik闚 wk豉dam ok. ¼ (wysoko軼i s這ika) pokrojonych w kostk pomidor闚, ca這嗆 zalewam przecierem, s這iki zakr璚am, pasteryzuj ok. 20 min

przecier podw鎩knie pomidorowy

A na koniec to „co jeszcze”

Ot騜 na poni窺zym zdj璚iu jest pierwszy tego roczny dojrza造 pomidor, a kszta速 tego pomidora wywo豉 u鄉iech na wielu twarzach, nie wspominaj帷 ju o skojarzeniach. A z czym wam si kojarzy? Bo mi przypomina G您a z bajki Mapeci徠ka.

pierwszy pomidor

鈔oda, 16 wrze郾ia 2009

Czytaj帷 ten przepis mo瞠 Was zadziwi ilo嗆 miodu w zalewie, pewnie pomy郵icie jak to smakuje, ot騜 smakuje pysznie. Pami皻amjak pierwszy raz moja mama zrobi豉 dwa s這iczki na pr鏏 smakow ( z mniejszej ilo軼i sk豉dnik闚), i od tego czasu, co roku go軼i na naszym stole. Przepis pochodzi z gazety „ Rynek Rolniczy”, podaje go w oryginale, w nawiasach moje ma貫 wskaz闚ki.

3 kg papryki

Zalewa:

½ l octu ( ja daje mniej, u篡wam octu jab趾owego- jest delikatniejszy)

2 l wody

½ kg miodu ( u mnie wielokwiatowy)

6 造瞠czek soli

6 ziarenek ziela angielskiego

5 listk闚 laurowych

Olej ( doj do ka盥ego s這iczka po 1 造瞠czce)

Oczyszczon, surow papryk u這篡 w s這jach i zala gor帷 zalew, zakr璚i. S這iki wstawi do garnka, zala gor帷a wod i gotowa 5 minut ( ja u篡wam s這ik闚 0,5 l i pasteryzuje je ok.. 15 minut).

papryka miodowa

poniedzia貫k, 17 sierpnia 2009

Ta sa豉tka go軼i na naszym stole ju od wielu lat, i jak dot康 nikomu si nie znudzi豉. W tym roku doczeka豉 si jeszcze jednej wersji z curry, (co wida poni瞠j na zdj璚iu). Dla lubi帷ych bardziej kwa郾e przetwory polecam wi瘯szy dodatek octu, gdy ta sa豉tka jest delikatna w smaku.

3 kg og鏎k闚 (polecam wi瘯sze, typu kwaszeniak)

½ szk. octu 10%

½ szk. oleju

2 造磬i soli

2 造磬i cukru

3 鈔ednie cebule

1 造瞠czka pieprzu czarnego, grubo zmielonego

Dla wersji z curry dodajemy 1 p豉sk 造磬 tej przyprawy

Dla wersji normalnej dodajemy ma造 p璚zek posiekanego koperku

Og鏎ki obieramy, trzemy na tarce na plasterki, cebule kroimy w pi鏎ka. Do og鏎k闚 dodajemy wszystkie przyprawy, dok豉dnie mieszamy, odstawiamy na 24 godziny. Gotow sa豉tk wk豉damy do s這ik闚 ( u mnie ok. 0,5 l) pasteryzujemy 15 minut.

sa豉tka og鏎kowa

sobota, 18 lipca 2009

Reszta agrestu dojrza豉 w pe軟i, aby przetworzy go na mus. To moja druga propozycja na wykorzystanie agrestu. Mus ten dodaje do czerwonej kapusty zamiast octu lub te smaruje biszkopt dla zaostrzenia smaku.

Agrest

Cukier

疾l- fix, niekoniecznie

Agrest rozgotowujemy z dodatkiem cukru, tj. na d瞠m, przestudzamy, przecieramy przez sito. Przetarty mus zagotowujemy, mo瞠my jeszcze lekko dos這dzi wg uznania, je瞠li b璠zie zbyt rzadki dodajemy 瞠l- fix. Gor帷ym musem nape軟iamy s這iczki i szczelnie zakr璚amy.

mus agrestowy

poniedzia貫k, 13 lipca 2009

I w tym roku m鎩 agrest obficie obrodzi. I jak co roku robi z niego kompot w bardzo s這dkim syropie. Agrest ma to do siebie, 瞠 lubi p瘯a, a w takim w豉郾ie syropie pod czas gotowania nie b璠zie nam p瘯a.Zim owoce u篡wam do s這dkich wypiek闚, a tak瞠 dodaj do s這dkiej galaretki.

Syrop:

Na ka盥y litr wody daj 1 kg cukru. Cukier rozpuszczamy w gor帷ej wodzie. W razie, gdy cukier nie chce si rozpu軼i nale篡 podgrzewa wod.

Obrany i umyty agrest wk豉damy do s這ik闚, zalewamy syropem (mo瞠 by gor帷y)

Zakr璚amy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Gotowe s這iki wk豉damy do garnka, zalewamy je wod do wysoko軼i ¾, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperatur- woda musi lekko „pyrka”. D逝go嗆 pasteryzacji jest uzale積iona od owoc闚 i wielko軼i s這ik闚. W przypadku agrestu s這iki 0,9 l po zagotowaniu pasteryzowa豉m jeszcze przez 25 min, a s這iki 0,6 l 15 min. Po pasteryzacji s這iki wyci庵amy z wody i nale篡 je jeszcze raz dokr璚i- dla pewno軼i i pozostawiamy do wystudzenia.

agrest w syropie

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl