pikantne wypieki

poniedzia貫k, 13 czerwca 2011



Ciasto:

500g m彗i

250 ml mleka (ciep貫go)

20 g dro盥篡 (ja u篡wam 鈍ie篡ch)

70 g mas豉 lub margaryny (roztopiony)

2 jaja (jedno jajo pozostawiamy do posmarowania gotowych bu貫k przed pieczeniem)

1 p豉ska 造瞠czka cukru

1 造瞠czka soli

Do ok. 50 ml mleka dodajemy 造磬 m彗i, cukier i dro盥瞠 sk豉dniki 陰czymy ze sob i zostawiam do wyro郾i璚ia. Nast瘼nie do wyro郾i皻ego zaczynu dodajemy reszt sk豉dnik闚 i zarabiamy ciasto, pozostawiamy do wyro郾i璚ia na ok. 30 minut.

Nadzienie:

300 g pomidor闚 obranych ze sk鏎ki, pozbawianych nasion i pokrojonych w ma陰 kostk

200 g sera feta pokrojony w drobna kostk

Bazylia lub pesto (ja da豉m 1 czubat 造瞠czk pesto i 1 czubat 造磬 posiekanej bazylii)

S鏊, pieprz

2 造磬i oliwy lub oleju

Wszystkie sk豉dniki mieszamy ze sob doprawiamy do smaku pieprzem i sol( soli nie za du穎, gdy ser jest do嗆 s這nawy)

Wyro郾i皻e ciasto wyk豉damy na stolnic posypan m彗, wa趾ujemy na ok.7 mm grubo軼i wykrawamy czym okr庵造m( ja mam pude趾o o ok. 9cm 鈔ednicy i wysz這 mi 12 sztuk). Na tak wyci皻e ciasto nak豉damy farszu i sklejamy boki (tj. pierogi) uk豉damy na blasze w ok. 4 cm odst瘼ach . Gotowe pozostawiamy na ok. 20 min do wyro郾i璚ia, po czym smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy ok. 30 min w 180*C, najlepiej smakuj jeszcze ciep貫.

bu趾i nadziewane pomidorami i serem feta

bu趾i nadziewane pomidorami i serem feta

pi徠ek, 11 czerwca 2010

600 g m彗i

Ok. 400 ml wody ( ja da豉m 200ml mleka, 200 ml wody)

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

50 g roztopionego mas豉

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. wody, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

Szpinak ( u mnie po blanszowaniu i osaczeniu ok. 300 g)

Ser feta ( ja u篡豉m takiego z lidla)

Ga趾a muszkato這wa, s鏊, pieprz

Blanszowany szpinak, doprawiamy do smaku( uwaga ze sol, ser feta posiada ju do嗆 spor ilo嗆)

Wyro郾i皻e ciasto wa趾ujemy ( u nie na ok. 0,7 cm), najlepiej na jeden du篡 placek, co nam u豉twi dalsz prac. Na tak rozwa趾owane ciasto roz這篡 szpinak, na g鏎 pokruszy ser feta, ca這嗆 zawin望, pokroi w mniejsze kawa趾i, pozostawi do wyro郾i璚ia. Ciasto przed w這瞠niem do pieca posmarowa rozbe速anym jajem ew. posypa sezamem. Piec w 180*C przez ok. 40 min

rolada szpinakowa z serem feta

poniedzia貫k, 15 lutego 2010

Ciasto:

500 g maki

40 g roztopionego mas豉

1 p豉ska 造瞠czka cukru

2 p豉skie 造瞠czki soli

1 造瞠czka zi馧 prowansalskich

25 g dro盥篡 鈍ie篡ch

100 ml wody ciep貫j

200 ml mleka

Nadzienie:

200 g pieczarek, podsma穎nych na oleju, doprawionych sol i pieprzem

150 g sera 鄴速ego, startego na grubych oczkach

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k pokruszy dro盥瞠, doda ciep貫j wody i cukier, zrobi zaczyn. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda mleko, mas這, s鏊, zio豉 zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 rozwa趾owa na prostok徠. Na cie軼ie roz這篡 r闚no pieczarki, a ca這嗆 posypa 鄴速ym serem, zawin望 ja rolad, pokroi w dwu centymetrowe paski. Pokrojone ciasto uk豉da lu幡o na blasze, pozostawi do wyro郾i璚ia- powinny podwoi swoj obj皻o嗆. 奸imaki przed pieczeniem posmarowa rozk堯conym jajkiem, piec w 180*C przez ok. 25-30 minut.

郵imaki z pieczarkami i 鄴速ym serem

poniedzia貫k, 12 pa寮ziernika 2009

500 g m彗i

350 ml mleka

1 jajo

30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

1 p豉ska 造瞠czka soli

30 g mas豉

Szczypta cukru

M彗 wsypa do miski, zrobi do貫k, do kt鏎ego wla ½ szk. letniego mleka, do tego pokruszy dro盥瞠, doda cukier, zbieraj帷 z bok闚 m彗 zarobi zaczyn pozostawi do wyro郾i璚ia. Mas這 rozpu軼i, doda reszt mleka, wbi jajo, podgrza- ca這嗆 musi by ciep貫. Do wyro郾i皻ego zaczynu doda reszt sk豉dnik闚, zarobi ciasto, pozostawi do wyro郾i璚ia.

200 g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany

S鏊

Pieprz

Ga趾a muszkato這wa, je瞠li kto jej nie lubi mo積a j pomin望

Dodajemy do 鄉ietany przyprawy wg swojego smaku, ja robi ten sos do嗆 pikantny

5 do嗆 du篡ch cebul, ja mia豉m bia貫

150 g boczku w璠zonego

Cebule obra, pokroi w pi鏎ka, boczek w s逝pki. Boczek podsma篡, doda cebule sma篡 razem ok. 5 min.(cebula powinna by szkl帷a).

Ciasto dro盥穎we wy這篡 na blach (wym. 50x50), posmarowa sosem, na to wy這篡 podsma穎n cebul z boczkiem- rozprowadzi r闚nomiernie na cie軼ie, pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec ok. 40 min w 180*C. Mo積a podawa na ciep這 lub zimno.

ciasto cebulowe

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl