dodatki do potraw

wtorek, 04 stycznia 2011

Co prawda to cappucino nie ma zbyt wiele z tym oryginalnym, ale w ko鎍u najcz窷ciej to i tak smak jest najwa積iejszy, a ciekawe w tym przepisie to, i mo瞠my stworzy ca陰 gam smak闚. Mo瞠 te by doskona造m prezentem, mimo i 鈍i皻a mamy ju za sob, to jest tyle okazji do obdarowywania naszych bliskich. Sam przepis pochodzi z mojej ulubionej strony(廝鏚這 przepisu) i g堯wne proporcje podaje jak w oryginale(w nawiasach s moje zmiany), a te „smakowe” pozostawiam do w豉snej tw鏎czo軼i( moje cappuccino jest z nutk kardamonu).

300g mleka w proszku do kawy

350g cukru pudru( ja da豉m 200g)

70g ciemnego kakao(da豉m 50g, gdy moje kakao jest bardzo ciemne)

70g kawy rozpuszczalnej(da豉m 100g)

Sk豉dniki po陰czy ze sob zamkn望 w szczelnym opakowaniu

domowe cappuccino

pi徠ek, 10 wrze郾ia 2010

Czyli co, co lubi- szybkie, smaczne ma wiele zastosowa, dodatek rukoli sprawia, 瞠 ca這嗆 nabiera ciekawego smaku i aromatu. Potrawa mo瞠 by podawana jako samodzielne danie, jako sos, czy nawet jako sa豉tka na ciep這. W przepisie nie podaje proporcji, gdy ka盥y mo瞠 wg w豉snego smaku dobiera ilo軼i sk豉dnik闚.

Pomidory(ja u篡豉m malin闚ek, kt鏎e zawiera造 do嗆 spor ilo嗆 wody)

Rukola

Czosnek

Olej, oliwa, mas這

S鏊, pieprz

pomidor i rukola

Pomidory nale篡 sparzy w gor帷ej wodzie, obieramy ze sk鏎ki i usuwamy nasiona, kroimy w do嗆 du膨 kostk, czosnek obieramy kroimy w drobna kosteczk, rukole mo積a pozostawi w ca這軼i lub tez przekroi w mniejsze kawa趾i. Czosnek podsma瘸my lekko ma dowolnym t逝szczu, nast瘼nie dodajemy pomidory, ca這嗆 sma篡my na do嗆 du篡m ogniu przez ok. 2-3 min 軼i庵amy z ognia, na koniec dodajemy rukole(wystarczy jak si tylko lekko sparzy w gor帷ych pomidorach)doprawiamy sol i pieprzem. Mo積a doda zi馧, ja jednak pomin窸am, gdy Rudola ma ju wyrazisty smak

pomidor i rukola

pi徠ek, 11 grudnia 2009

Przepis pochodzi z ksi捫ki „ 郵御ka kucharka doskona豉”, kt鏎 opracowa豉 El瘺ieta ζbo雟ka, a do kt鏎ej lubi zagl康a w czasie 鈍i徠 i nie tylko. W ksi捫ce tej mo積a znale潭 nie tylko przepisy, ale te wiele interesuj帷ych wiadomo軼i o kuchni i tradycji 郵御kiej. Tradycji 郵御kiej, kt鏎a w moim domu zawsze by豉 bliska z racji pochodzenia cz窷ci mojej rodziny.

Mi鏚 ten wykorzystuj do pieczenia pierniczk闚 drobnych jak i piernik闚. Mo積a go wykorzysta we wszelkich przepisach zast瘼uj帷 go miodem prawdziwym lub sztucznym. Ja go wykorzystam do pieczenia drobnych piernik闚.

1 l ma郵anki

1 kg cukru

Ma郵ank wla do wi瘯szego rondla, doda cukier i gotowa. W trakcie gotowania miesza drewnian 造磬. Gotowa tak d逝go, a masa zacznie g瘰tnie przybierze barw miodu. Ja gotuj na piecu elektrycznym na niskiej temp. Przez ok. 4 godziny. Je瞠li masa w czasie gotowanie zwa篡 si to po wystudzeni prze這篡 do miski i rozetrze pa趾 do ciasta.

mi鏚 z ma郵anki

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl