Sma穎ne s這dko軼i

wtorek, 16 lutego 2010

Ogl康aj帷 na r騜nych blogach te fantazyjne kszta速y rozetek 郵inka mi ciek豉, a ciekawo嗆 smaku zach璚a豉 mnie do poszukiwa owych foremek, o kt鏎ych mog豉bym ca趾iem d逝g histori napisa. Foremki zdobyte, ciastka upieczone. Smak waniliowy za spraw cukru waniliowego, s kruchutkie, szybkie do zrobienia, i niestety do嗆 t逝stawe( nawet dodatek spirytusu niewiele pom鏬,)wi璚 zalecam do do嗆 rzadkiego ich spo篡wania. Przepis podaj raczej taki opcjonalny, bo w czasie sma瞠nia musia豉m go troch modyfikowa.

1 jajo

½ szk. mleka

1 szk. m彗i

1 造瞠czka cukru waniliowego

1 造瞠czka cukru zwyk貫go

1 造磬a spirytusu

Olej do sma瞠nia

Cukier puder

Wszystkie sk豉dniki ciasta w這篡 do miski, za pomoc miksera po陰czy w jednolit mas, odstawi na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrza olej, foremk do rozetek zamoczy w gor帷ym oleju, nast瘼nie macza w cie軼ie do ¾ jej wysoko嗆, wk豉da do gor帷ego t逝szczu, po chwili ciasto samo powinno odchodzi od foremki(, je瞠li b璠zie si trzyma這 foremki mo積a za pomoc patyczka do szasz造k闚 lekko je „oderwa”), sma篡 na s這mkowy kolor, ods帷za na papierze kuchennym, przed podanie posypa cukrem pudrem.

rozetki

鈔oda, 10 lutego 2010

Masz ochot na p帷zka, a przera瘸 Ci wykonanie tych tradycyjnych oto one serowe szybkie proste a do tego smaczne i wilgotne z spraw serka. Przepis mojej mamy.

3 jaja

1 造磬a cukru

70 g stopionego mas豉 lub margaryny

Cukier waniliowy

300 sera bia貫go ( polecam homogenizowany)

300 g maki

1 造瞠czka proszku do pieczenia

Cukier puder do posypania

T逝szcz do sma瞠nia

Wszystkie sk豉dniki wrzucamy do miski za pomoc miksera 陰czymy w jednolite g豉dkie ciasto. T逝szcz rozgrzewamy, za pomoc 造瞠czki (maczanej za ka盥ym razem w gor帷ym t逝szczu) nabieramy ma貫 porcje ciasta, wrzucamy na t逝szcz pieczemy na z這ty kolor. Upieczone ods帷zamy na papierze kuchennym, na ko鎍u posypujemy cukrem pudrem.

serowe p帷zki

poniedzia貫k, 11 stycznia 2010

Tym razem te moje kule nie wysz造 zbyt okr庵貫, ale co najwa積iejsze smak pozosta ten sam. Du膨 zalet jest to i s ekspresowe do wykonania, wad, 瞠 znikaj w ekspresowym tempie.

1 ½ szk. m彗i

1 szk. wody

6 jaj

½ kostki mas豉 lub margaryny

T逝szcz do sma瞠nia

Cukier puder

Wod z mas貫m zagotowa, do gotuj帷ej wody wsypa m彗 i dobrze wymiesza. Nast瘼nie stale mieszaj帷 pra篡 na ogniu a masa stanie si szklista i b璠zie odstawa豉 od garnka, lekko przestudzi. Nast瘼nie wbija po jednym jajku, stale mieszaj帷. Po wbiciu ostatniego jajka uciera jeszcze prze dziesi耩 minut- wa積e! T逝szcz rozgrza. Z ciasta formowa r瘯 kule lud dwoma 造磬ami zsuwa ciasto na gor帷y t逝szcz. Sma篡 na z這ty kolor, a po ods帷zeniu t逝szczu jeszcze ciep貫 posypa cukrem pudrem.

郾ie積e kule

pi徠ek, 27 lutego 2009

Faworki te go軼i造 u mnie na zako鎍zenie karnawa逝( a w przysz這軼i nie tylko z tego powodu). Przepis a nie znalaz豉m w „Tinie” i musz powiedzie, 瞠 jest godny polecenia. Faworki po upieczeniu by造 kruchutkie i rozp造wa造 si w ustach.

Ok. 2 szk. m彗i

1 造磬a cukru pudru

5 鄴速ek

3-4 造磬i g瘰tej 鄉ietany

1 czubata 造磬a mas豉 lub margaryny

2 造磬i spirytusu

½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Z podanych sk豉dnik闚 zgnie嗆 ciasto. Nale篡 je dok豉dnie wyrobi (musi by elastyczne), rozwa趾owa ( u mnie 3mm), poci望, przewin望, i sma篡 na z這ty kolor.

faworki

czwartek, 12 lutego 2009

T逝sty czwartek ju niebawem....a 瞠 moja rodzinka uwielbia p帷zki to i one goszcz nie tylko od 鈍i皻a. Przepis ten dosta豉m przed wielu laty od mojej s御iadki, pierwsza my郵 p帷zki z ziemniakami jak to b璠zie smakowa這...i okaza造 si bardzo puszyste i delikatne w smaku.

1 kg m彗i

700 g ugotowanych ziemniak闚

5 jaj

100 g dro盥篡

¾ szk. mleka

250 g margaryny

1 cukier waniliowy

3 造磬i cukru

2 造磬i spirytusu

szczypta soli

marmolada

t逝szcz do sma瞠nia ( u mnie tradycyjnie-smalec)

Z mleka dro盥篡 i 3造瞠k m彗i przygotowa rozczyn. Ziemniaki przepu軼i przez maszynk. Do m彗i doda rozczyn, cukier i waniliowy, roztrzepane jaja, roztopion margaryn, s鏊, zarobi ciasto. Pod koniec doda spirytus i ziemniaki. Ciasto pozostawi do wyro郾i璚ia.Nast瘼nie ciasto wy這篡 lekko rozwa趾owa i wykrawa p帷zki, pozostawi do wyro郾i璚ia, sma篡 na z這ty kolor. Ja p帷zki nadziewam przed sma瞠niem.

Wa積e:, je瞠li ciasto z byt mocno wyro郾ie to zrobi si rzadkie i b璠zie si mocno klei ( dodatek m彗i nie pomo瞠), je瞠li tak si stanie to radz upiec ciasto dro盥穎we ( to rada z w豉snego do鈍iadczenia).Gdy ciasto zwi瘯szy si o ok. ¼ zaczynamy formowa p帷zki. Jak p帷zki zbyt mocno przerosn to b璠 „pi造” t逝szcz ( ta rada odnosi si do ka盥ego przepisu na p帷zki).

124

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Rezeptebuch Kchenblogs Durszlak.pl